-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Dvojí tvář rakoviny jícnu - epidemiologie a etiologie
[Two faces of oesophageal cancer - epidemiology and etiology]
S. Magnusková, H. Kollárova, V. Kamarád, K. Azeem
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu přehledy
Digitální knihovna NLK
Číslo
Ročník
Zdroj
NLK
ROAD: Directory of Open Access Scholarly Resources
od 2005
- Klíčová slova
- adenokarcinom jícnu, Barrettův jícen, spinocelulární karcinom jícnu,
- MeSH
- achalázie jícnu komplikace MeSH
- adenokarcinom epidemiologie etiologie MeSH
- antiflogistika nesteroidní škodlivé účinky MeSH
- Barrettův syndrom komplikace MeSH
- biopotraviny MeSH
- gastroezofageální reflux komplikace MeSH
- genetická predispozice k nemoci epidemiologie MeSH
- hiátová hernie komplikace MeSH
- hodnocení rizik MeSH
- infekce vyvolané Helicobacter pylori komplikace MeSH
- kouření škodlivé účinky MeSH
- lidé MeSH
- nádory jícnu epidemiologie etiologie MeSH
- pití alkoholu škodlivé účinky MeSH
- rizikové faktory MeSH
- spinocelulární karcinom epidemiologie etiologie MeSH
- zdravé chování MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- přehledy MeSH
Karcinom jícnu je osmým nejčastějším nádorovým onemocněním na světě. Za posledních 30 let došlo k významným změnám v epidemiologii dvou hlavních histologických typů rakoviny jícnu - spinocelulárního karcinomu a adenokarcinomu. Cílem tohoto článkuje přehled obou typů karcinomu jícnu z hlediska epidemiologie a etiologie. Byl proveden výběr nejnovějších poznatků týkajících se etiologie a rizikových faktorů jícnu z databází PubMed, Web of Science a vybrané odborné české a zahraniční literatury. Zdroji epidemiologických údajů, jako jsou incidence, úmrtnost a doba přežití, byly databáze GLOBOCAN 2008 a webový portál epidemiologie zhoubných nádorů SVOD. Nejvyšší incidence spinocelulárního karcinomu jícnu je v rozvojových zemích. Zatímco incidence a prevalence spinocelulárního karcinomu jícnu zůstává při bližně stejná, dochází k výraznému nárůstu adenokarcinomu jícnu ve vyspělých zemích. Etiologie karcinomu jícnu je multifaktoriální. Nadměrná konzumace alkoholu spolu s kouřením jsou hlavními rizikovými faktory spinocelulárního karcinomu jícnu. Atrofie žaludeční sliznice, konzumace horkých potravin nebo nakládané zeleniny a nízká socioekonomická úroveň rovněž zvyšují riziko výskytu spinocelulárního karcinomu jícnu. Mužské pohlaví, bílá rasa, refluxní choroba jícnu, Barrettův jícen a obezita jsou naproti tomu rizikovými faktory pro adenokarcinom jícnu. Naopak dostatečný příjem ovoce a zeleniny a užívání nesteroidních protizánětlivých léků a aspirinu byly potvrzeny jako protektivní faktory pro oba histologické typy. Vzhledem k tomu, že incidence karcinomu jícnu v ČR stoupaje znalost rizikových, ale i protektivních faktorů významná pro možnost uplatnění preventivních opatření. Změna stravovacích návyků, omezení alkoholu a kouření by mohly významně snížit výskyt i úmrtnost na spinocelulární karcinom jícnu. Pozornost je třeba věnovat refluxní chorobě jícnu, achalázii jícnu a prekanceróze adenokarcinomu jícnu, Barrettově jícnu. Změna životního stylu včetně redukce hmotnosti je další způsob, který by mohl snížit výskyt adenokarcinomu jícnu. Významnou roli hraje také edukace, a to zejména výchova k nekuřáctví, nebo u pacientů s refluxní chorobou antirefluxní léčba.
Oesophageal cancer is the eighth most common form of cancer worldwide. The past 30 years have seen significant changes in the epidemiology of the two major histological types of oesophageal cancer-squamous cell carcinoma and adenocarcinoma.This paper aims to summarise the two types of esophageal cancer in terms of epidemiology and etiology. PubMed, Web of Science and selected specialist Czech and foreign literature were searched forthe most recent findings on the etiology and risk factors of oesophagus. GLOBOCAN 2008 and the web portal of epidemiology of malignant tumours (SVOD) served as sources of epidemiological data such as incidence, mortality and survival rates. The highest incidence of oesophageal squamous cell carcinoma is in developing countries. While the incidence and prevalence of oesophageal squamous cell carcinoma remains about the same, a significant increase in oesophageal adenocarcinoma can be seen in Western countries. The etiology of oesophageal cancer is multifactorial. Excessive alcohol consumption and smoking are major risk factors in oesophageal squamous cell carcinoma. Atrophy of the gastric mucosa, consumption of hot food or pickled vegetables, and low socioeconomic levels also increase the risk of oesophageal squamous cell carcinoma. Groups at risk of oesophageal adenocarcinoma include males, whites, those with oesophageal reflux disease and those who are obese or have Barrett's oesophagus. On the other hand, sufficient consumption of fruit and vegetables and the use of nonsteroidal anti-inflammatory drugs, including aspirin, have been confirmed as protective factors for both histological types. In view of the fact that the incidence of oesophageal cancer in the Czech Republic is on the increase, knowledge of its risk, as well as protective factors, is important for the success of preventive measures. A change in eating habits and reduced consumption of alcohol and smoking can significantly lessen the incidence of and mortality from oesophageal squamous cell carcinoma. Regarding oesophageal adenocarcinoma, attention should be also paid to gastrooesophageal reflux disease, achalasia and its precancerosis, Barrett's oesophagus. Changes in lifestyle, such as weight loss, are further ways in which the incidence of oesophageal adenocarcinoma might be reduced. An important role is also played by education against smoking or, in patients with gastrooesophageal reflux disease, antireflux therapy.
Two faces of oesophageal cancer - epidemiology and etiology
Lit.: 83
- 000
- 00000naa 2200000 a 4500
- 001
- bmc11039859
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20111210223449.0
- 008
- 111122s2011 xr e cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Magnusková, Silvie. $7 _AN064299
- 245 10
- $a Dvojí tvář rakoviny jícnu - epidemiologie a etiologie / $c S. Magnusková, H. Kollárova, V. Kamarád, K. Azeem
- 246 11
- $a Two faces of oesophageal cancer - epidemiology and etiology
- 314 __
- $a Ústav preventivního lékařství, LF UP v Olomouci
- 504 __
- $a Lit.: 83
- 520 3_
- $a Karcinom jícnu je osmým nejčastějším nádorovým onemocněním na světě. Za posledních 30 let došlo k významným změnám v epidemiologii dvou hlavních histologických typů rakoviny jícnu - spinocelulárního karcinomu a adenokarcinomu. Cílem tohoto článkuje přehled obou typů karcinomu jícnu z hlediska epidemiologie a etiologie. Byl proveden výběr nejnovějších poznatků týkajících se etiologie a rizikových faktorů jícnu z databází PubMed, Web of Science a vybrané odborné české a zahraniční literatury. Zdroji epidemiologických údajů, jako jsou incidence, úmrtnost a doba přežití, byly databáze GLOBOCAN 2008 a webový portál epidemiologie zhoubných nádorů SVOD. Nejvyšší incidence spinocelulárního karcinomu jícnu je v rozvojových zemích. Zatímco incidence a prevalence spinocelulárního karcinomu jícnu zůstává při bližně stejná, dochází k výraznému nárůstu adenokarcinomu jícnu ve vyspělých zemích. Etiologie karcinomu jícnu je multifaktoriální. Nadměrná konzumace alkoholu spolu s kouřením jsou hlavními rizikovými faktory spinocelulárního karcinomu jícnu. Atrofie žaludeční sliznice, konzumace horkých potravin nebo nakládané zeleniny a nízká socioekonomická úroveň rovněž zvyšují riziko výskytu spinocelulárního karcinomu jícnu. Mužské pohlaví, bílá rasa, refluxní choroba jícnu, Barrettův jícen a obezita jsou naproti tomu rizikovými faktory pro adenokarcinom jícnu. Naopak dostatečný příjem ovoce a zeleniny a užívání nesteroidních protizánětlivých léků a aspirinu byly potvrzeny jako protektivní faktory pro oba histologické typy. Vzhledem k tomu, že incidence karcinomu jícnu v ČR stoupaje znalost rizikových, ale i protektivních faktorů významná pro možnost uplatnění preventivních opatření. Změna stravovacích návyků, omezení alkoholu a kouření by mohly významně snížit výskyt i úmrtnost na spinocelulární karcinom jícnu. Pozornost je třeba věnovat refluxní chorobě jícnu, achalázii jícnu a prekanceróze adenokarcinomu jícnu, Barrettově jícnu. Změna životního stylu včetně redukce hmotnosti je další způsob, který by mohl snížit výskyt adenokarcinomu jícnu. Významnou roli hraje také edukace, a to zejména výchova k nekuřáctví, nebo u pacientů s refluxní chorobou antirefluxní léčba.
- 520 9_
- $a Oesophageal cancer is the eighth most common form of cancer worldwide. The past 30 years have seen significant changes in the epidemiology of the two major histological types of oesophageal cancer-squamous cell carcinoma and adenocarcinoma.This paper aims to summarise the two types of esophageal cancer in terms of epidemiology and etiology. PubMed, Web of Science and selected specialist Czech and foreign literature were searched forthe most recent findings on the etiology and risk factors of oesophagus. GLOBOCAN 2008 and the web portal of epidemiology of malignant tumours (SVOD) served as sources of epidemiological data such as incidence, mortality and survival rates. The highest incidence of oesophageal squamous cell carcinoma is in developing countries. While the incidence and prevalence of oesophageal squamous cell carcinoma remains about the same, a significant increase in oesophageal adenocarcinoma can be seen in Western countries. The etiology of oesophageal cancer is multifactorial. Excessive alcohol consumption and smoking are major risk factors in oesophageal squamous cell carcinoma. Atrophy of the gastric mucosa, consumption of hot food or pickled vegetables, and low socioeconomic levels also increase the risk of oesophageal squamous cell carcinoma. Groups at risk of oesophageal adenocarcinoma include males, whites, those with oesophageal reflux disease and those who are obese or have Barrett's oesophagus. On the other hand, sufficient consumption of fruit and vegetables and the use of nonsteroidal anti-inflammatory drugs, including aspirin, have been confirmed as protective factors for both histological types. In view of the fact that the incidence of oesophageal cancer in the Czech Republic is on the increase, knowledge of its risk, as well as protective factors, is important for the success of preventive measures. A change in eating habits and reduced consumption of alcohol and smoking can significantly lessen the incidence of and mortality from oesophageal squamous cell carcinoma. Regarding oesophageal adenocarcinoma, attention should be also paid to gastrooesophageal reflux disease, achalasia and its precancerosis, Barrett's oesophagus. Changes in lifestyle, such as weight loss, are further ways in which the incidence of oesophageal adenocarcinoma might be reduced. An important role is also played by education against smoking or, in patients with gastrooesophageal reflux disease, antireflux therapy.
- 650 _2
- $a nádory jícnu $x epidemiologie $x etiologie $7 D004938
- 650 _2
- $a rizikové faktory $7 D012307
- 650 _2
- $a spinocelulární karcinom $x epidemiologie $x etiologie $7 D002294
- 650 _2
- $a adenokarcinom $x epidemiologie $x etiologie $7 D000230
- 650 _2
- $a genetická predispozice k nemoci $x epidemiologie $7 D020022
- 650 _2
- $a Barrettův syndrom $x komplikace $7 D001471
- 650 _2
- $a gastroezofageální reflux $x komplikace $7 D005764
- 650 _2
- $a kouření $x škodlivé účinky $7 D012907
- 650 _2
- $a infekce vyvolané Helicobacter pylori $x komplikace $7 D016481
- 650 _2
- $a hiátová hernie $x komplikace $7 D006551
- 650 _2
- $a achalázie jícnu $x komplikace $7 D004931
- 650 _2
- $a antiflogistika nesteroidní $x škodlivé účinky $7 D000894
- 650 _2
- $a pití alkoholu $x škodlivé účinky $7 D000428
- 650 _2
- $a hodnocení rizik $7 D018570
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a zdravé chování $7 D015438
- 650 _2
- $a biopotraviny $7 D058870
- 653 00
- $a adenokarcinom jícnu
- 653 00
- $a Barrettův jícen
- 653 00
- $a spinocelulární karcinom jícnu
- 655 _2
- $a přehledy $7 D016454
- 700 1_
- $a Kollárová, Helena $7 xx0078420
- 700 1_
- $a Kamarád, Vojtěch. $7 jx20110416001
- 700 1_
- $a Azeem, Kateřina. $7 hka2014850125
- 773 0_
- $w MED00173896 $t Gastroenterologie a hepatologie $g Roč. 65, č. 5 (2011), s. 255-263 $x 1804-7874
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/ceska-slovenska-gastro/2011-5/dvoji-tvar-rakoviny-jicnu-epidemiologie-a-etiologie-36871 $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 222 $c 279 $y 2
- 990 __
- $a 20111111090902 $b ABA008
- 991 __
- $a 20111207120248 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 886049 $s 750243
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2011 $b 65 $c 5 $d 255-263 $m Gastroenterologie a hepatologie $x MED00173896
- LZP __
- $a 2011-60/vtmv