Detail
Article
Online article
FT
Medvik - BMC
  • Something wrong with this record ?

Genetický polymorfismus histamin N-metyltransferázy ve vztahu k behaviorální reakci na aditiva v potravě
[Genetic polymorphism of histamine N-methyltransferase in relation to the behavioral response to additives in food]

Ivana Drtílková

. 2012 ; 108 (2) : 84-87.

Language Czech Country Czech Republic

Document type Review

Nebylo prokázáno, že umělé přísady stravy jsou příčinou ADHD, avšak některé studie ukazují, že určitá umělá barviva a konzervanty v potravě mohou být příčinou zhoršení hyperaktivního chování u některých dětí. Stevenson et al.12 sledovali ve dvojitě slepé, zkřížené studii s placebem účinek dvou směsí umělých barviv a benzoátu sodného podávaných v ovocném nápoji 297 dětem ze vzorku obecné populace. Nežádoucí účinek přídavků stravy na ADHD symptomy byl ovlivňován degradací histaminu v důsledku genetického polymorfismu HNMT T939C a Thrl05Ile. Varianty genů ovlivňující aktivitu histaminu mohou vysvětlit inkonzistentní výsledky mezi předchozími studiemi.

There's no evidence that food additives cause attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD), but some studies show that certain food colorings and preservatives may cause or worsen hyperactive behavior in some children. Stevenson et al.12 studied in a double-blind, placebo controlled crossover trial that involved two food color additives and sodium benzoate mixtures in fruit drink administred to a general community sample of 297 children. The adverse effect of food additives on ADHD symptoms was moderated by histamine degradation gene polymorphisms of histamine N-methyltransferase (HNMT T939C and Thrl05Ile). Variations of genes influencing the action of histamine may explain the inconsistency of results in previous studies.

Genetic polymorphism of histamine N-methyltransferase in relation to the behavioral response to additives in food

Bibliography, etc.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc12018879
003      
CZ-PrNML
005      
20120828125535.0
007      
ta
008      
120620s2012 xr f 000 0cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Drtílková, Ivana, $d 1944- $7 nlk20040156087 $u Psychiatrická klinika FN Brno
245    10
$a Genetický polymorfismus histamin N-metyltransferázy ve vztahu k behaviorální reakci na aditiva v potravě / $c Ivana Drtílková
246    31
$a Genetic polymorphism of histamine N-methyltransferase in relation to the behavioral response to additives in food
504    __
$a Literatura $b 19
520    3_
$a Nebylo prokázáno, že umělé přísady stravy jsou příčinou ADHD, avšak některé studie ukazují, že určitá umělá barviva a konzervanty v potravě mohou být příčinou zhoršení hyperaktivního chování u některých dětí. Stevenson et al.12 sledovali ve dvojitě slepé, zkřížené studii s placebem účinek dvou směsí umělých barviv a benzoátu sodného podávaných v ovocném nápoji 297 dětem ze vzorku obecné populace. Nežádoucí účinek přídavků stravy na ADHD symptomy byl ovlivňován degradací histaminu v důsledku genetického polymorfismu HNMT T939C a Thrl05Ile. Varianty genů ovlivňující aktivitu histaminu mohou vysvětlit inkonzistentní výsledky mezi předchozími studiemi.
520    9_
$a There's no evidence that food additives cause attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD), but some studies show that certain food colorings and preservatives may cause or worsen hyperactive behavior in some children. Stevenson et al.12 studied in a double-blind, placebo controlled crossover trial that involved two food color additives and sodium benzoate mixtures in fruit drink administred to a general community sample of 297 children. The adverse effect of food additives on ADHD symptoms was moderated by histamine degradation gene polymorphisms of histamine N-methyltransferase (HNMT T939C and Thrl05Ile). Variations of genes influencing the action of histamine may explain the inconsistency of results in previous studies.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a behaviorální symptomy $7 D001526
650    _2
$a potravinářské přísady $x škodlivé účinky $7 D005503
650    _2
$a polymorfismus genetický $x genetika $7 D011110
650    _2
$a histamin-N-methyltransferasa $x genetika $7 D006637
650    _2
$a hyperkinetická porucha $x etiologie $7 D001289
650    _2
$a klinické zkoušky jako téma $7 D002986
650    _2
$a dieta $7 D004032
650    _2
$a dítě $7 D002648
650    _2
$a předškolní dítě $7 D002675
650    _2
$a genetika $7 D005823
650    _2
$a histamin $7 D006632
653    00
$a ADHD
653    00
$a umělé přísady stravy
655    _2
$a přehledy $7 D016454
773    0_
$t Česká a slovenská psychiatrie $x 1212-0383 $g Roč. 108, č. 2 (2012), s. 84-87 $w MED00010990
856    41
$u http://www.cspsychiatr.cz/dwnld/CSP_2012_2_84_87.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b A 504 $c 617 $y 2
990    __
$a 20120619130514 $b ABA008
991    __
$a 20120828125657 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 912895 $s 776097
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2012 $b 108 $c 2 $d 84-87 $i 1212-0383 $m Česká a slovenská psychiatrie $n Čes. slov. psychiatr. $x MED00010990
LZP    __
$a 2012-29/dkaš

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...