-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Histamin v rybích produktech
Marie Bastlová, Renáta Brablcová
Jazyk čeština Země Česko
- Klíčová slova
- skladování, úprava ryb, teplotní řetězec, HACCP (Hazard analysis and critical control points),
- MeSH
- analýza potravin MeSH
- bezpečnost potravin MeSH
- biogenní aminy metabolismus otrava MeSH
- histamin * analýza metabolismus otrava MeSH
- konzervace potravin normy MeSH
- lidé MeSH
- losos MeSH
- mražené potraviny otrava MeSH
- průmysl zpracování potravin MeSH
- restaurace MeSH
- rybí výrobky * analýza otrava MeSH
- skladování potravin * MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
Biogenní amin histamin vzniká dekarboxylací z aminokyseliny histidin. Vzhledem k možnému nebezpečí vzniku zdravotních potíží vyvolaných nadměrným obsahem histaminu bylo v roce 2010 provedeno sledování zdravotní nezávadnosti pokrmů a výrobků z rybího masa a mořských plodů v zařízeních poskytujících stravovací služby. Cílem šetření bylo posoudit účinnost preventivních postupů provozovatelů směřujících k zajištění bezpečnosti potravin a k zabránění vzniku nadměrného množství histaminu. Kontrolován byl původ suroviny, dodržování teplotního řetězce při skladování a úpravě ryb, zabránění kontaminaci v průběhu výroby, správné postupy rozmrazování rybího masa, dostatečnost tepelného opracování.
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc12036016
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20131205155422.0
- 007
- ta
- 008
- 121107s2012 xr f f 000 0cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Bastlová, Marie $7 xx0063314 $u KHS Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
- 245 1_
- $a Histamin v rybích produktech / $c Marie Bastlová, Renáta Brablcová
- 504 __
- $a Literatura $b 5
- 520 3_
- $a Biogenní amin histamin vzniká dekarboxylací z aminokyseliny histidin. Vzhledem k možnému nebezpečí vzniku zdravotních potíží vyvolaných nadměrným obsahem histaminu bylo v roce 2010 provedeno sledování zdravotní nezávadnosti pokrmů a výrobků z rybího masa a mořských plodů v zařízeních poskytujících stravovací služby. Cílem šetření bylo posoudit účinnost preventivních postupů provozovatelů směřujících k zajištění bezpečnosti potravin a k zabránění vzniku nadměrného množství histaminu. Kontrolován byl původ suroviny, dodržování teplotního řetězce při skladování a úpravě ryb, zabránění kontaminaci v průběhu výroby, správné postupy rozmrazování rybího masa, dostatečnost tepelného opracování.
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 12
- $a histamin $x analýza $x metabolismus $x otrava $7 D006632
- 650 _2
- $a biogenní aminy $x metabolismus $x otrava $7 D001679
- 650 _2
- $a konzervace potravin $x normy $7 D005519
- 650 _2
- $a analýza potravin $7 D005504
- 650 12
- $a skladování potravin $7 D061353
- 650 _2
- $a průmysl zpracování potravin $7 D005525
- 650 _2
- $a bezpečnost potravin $7 D059022
- 650 _2
- $a mražené potraviny $x otrava $7 D005628
- 650 12
- $a rybí výrobky $x analýza $x otrava $7 D005396
- 650 _2
- $a losos $7 D012474
- 650 _2
- $a restaurace $7 D012147
- 653 00
- $a skladování
- 653 00
- $a úprava ryb
- 653 00
- $a teplotní řetězec
- 653 00
- $a HACCP (Hazard analysis and critical control points)
- 700 1_
- $a Brablcová, Renáta $7 xx0119703 $u KHS Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
- 773 0_
- $t První linie $x 1804-9028 $g Roč. 2, č. 4 (2012), s. 20-21 $w MED00176788
- 856 41
- $u http://www.prvnilinie.cz/archiv/ $y domovská stránka časopisu - plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2656 $c 1079 $y 3 $z 0
- 990 __
- $a 20121107110350 $b ABA008
- 991 __
- $a 20131205160320 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 957950 $s 793540
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2012 $b 2 $c 4 $d 20-21 $i 1804-9028 $m První linie $x MED00176788
- LZP __
- $c NLK188 $d 20130110 $a NLK 2012-46/vt