• Something wrong with this record ?

Zdravotní rizika chloropropanolů v potravinách
[Health risks of chloropropanols in foodstuffs]

Jiří Patočka, Šárka Andělová, Mirwais Bakhshi, Petr Brulík, Andrea Dalihodová, Petra Holinková, Jakub Hrdina, Jitka Josková, Lucie Jozová, Petra Kissová, Michaela Kluiberová, Iva Lichtenbergová, Monika Litvanová, Sundano Kutoma Lubasi, Michaela...

. 2012 ; 14 (2) : 185-199.

Language Czech Country Czech Republic

Document type Review

Některé chlorované propanoly se objevují jako kontaminanty v některých potravinách, zejména v hydrolyzátech rostlinných proteinů. Nejčastějším kontaminantem této chemické skupiny látek známých jako chloropropanoly je 3-monochlorpropan-1,2-diol (3-MCPD). Spolu s 1,3-dichlor-propanolem (1,3-DCP) byl identifikován jako látka vznikající při výrobě pikantních přísad kyselou hydrolýzou rostlinných proteinů. 3-MCPD je kontaminant objevující se během přípravy jídla a poprvé byl nalezen v různých pochutinách, jako jsou hydrolyzáty rostlinných proteinů a sójová nebo ústřicová omáčka. 3-MCPD a 1,3-DCP mohou vznikat také v potravinách jako výsledek působení tepla (např. při pečení výrobků z cereálií), stejně jako v průběhu přípravy jídla a jeho skladování, ale přesný mechanismus jejich vzniku není znám. Chloropropanoly vznikají v potravinách obsahujících současně tuk a sůl, jestliže jsou vystaveny vysoké teplotě v průběhu vaření. Studie se zaměřují na 3-MCPD, který vyvolává neplodnost u potkanů, tlumí imunitní reakci a je pravděpodobně karcinogenní. V roce 2001 stanovil Vědecký výbor pro potraviny tolerovatelný denní příjem 3-MCPD na 2 mg/kg (na kg tělesné hmotnosti) a do právních předpisů EU zakotvil maximální koncentraci 3-MCPD 20 mg/kg pro potraviny připravené z hydrolyzovaných rostlinných bílkovin a pro sójovou omáčku. V prosinci 2007 byly poprvé nalezeny v řadě potravin 3-MCPD estery mastných kyselin (3-MCPD estery), včetně rafinovaných jedlých tuků, jako je margarín a oleje, ale také v kojeneckých výrobcích a mateřském mléce. I když pro 3-MCPD existuje řada toxikologických studií na zvířatech, jen málo je známo, jak vznikají 3-MCPD estery, jaká je jejich biologická dostupnost, toxikinetika, toxidynamika a toxicita. Tento článek se zabývá možnými riziky 3-MCPD a 1,3-DCP pro lidské zdraví.

Certain chlorinated propanols occur as contaminants in some foodstuffs, particularly in plant protein hydrolyzates. The most frequently occurring contaminant from this chemical group known as chloropropanol is 3-monochloropropane-1,2-diol (3-MCPD). Together with 1,3-dichloropropanol (1,3-DCP), it was identified as a substance produced in the manufacture of spicy admixtures through the acid hydrolysis of plant proteins. 3-MCPD is a contaminant encountered in the course of the meal preparation and it was first found in different spices, such as plant protein hydrolyzates and soya or oyster sauce. 3-MCPD and 1,3-DCP can also be produced in foodstuffs as a result of heat effects (for example when baking cereal products) similarly as in the course of the food preparation and storage, but the accurate mechanism of their production is still unknown. Chloropropanols are produced in foodstuffs simultaneously containing fat and salt, if they are exposed to high temperature in the course of cooking. Studies are aimed at 3-MCPD, which induces infertility in rats, inhibits immunity reactions and is likely to be carcinogenic. In 2001, the Scientific Committee for Foodstuffs established the tolerable daily intake of 3-MCPD as 2 mg/kg (per kg body weight) and anchored in legal EU regulations of 3-MCPD concentrations of 20 mg/kg for food prepared from hydrolyzed plant proteins and for the soya sauce. In 2007, 3-MCPD-esters of fatty acids (3-MCPD esters) were first found in a number of foodstuffs including refined edible fats, such as margarine and oils but also in products for suckling babies and in the human milk. In spite of the fact that there are a number of toxicological studies performed in animals, little is known about the mechanism of the 3-MCPD ester production, their bioavailability, toxicological kinetics, toxicological dynamics and toxicity. The article presented here deals with possible risks of 3-MCPD and 1,3-DCP to human health.

Health risks of chloropropanols in foodstuffs

References provided by Crossref.org

Obsahuje 2 tabulky

Bibliography, etc.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc12040376
003      
CZ-PrNML
005      
20130219133811.0
007      
ta
008      
121228s2012 xr f f 000 0cze||
009      
AR
024    7_
$a 10.32725/kont.2012.021 $2 doi
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Patočka, Jiří, $d 1939- $7 jn20000401939 $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, katedra radiologie a toxikologie
245    10
$a Zdravotní rizika chloropropanolů v potravinách / $c Jiří Patočka, Šárka Andělová, Mirwais Bakhshi, Petr Brulík, Andrea Dalihodová, Petra Holinková, Jakub Hrdina, Jitka Josková, Lucie Jozová, Petra Kissová, Michaela Kluiberová, Iva Lichtenbergová, Monika Litvanová, Sundano Kutoma Lubasi, Michaela Manová, Marie Maxová, Nawa Mubiana, Adam Novák, Petra Nováková, Kateřina Podlenová, Lucie Růžičková, Lenka Svátková, Markéta Turečková, Lucie Vinklerová, Alena Vlášková, Ondřej Zajíc
246    31
$a Health risks of chloropropanols in foodstuffs
500    __
$a Obsahuje 2 tabulky
504    __
$a Literatura $b 68
520    3_
$a Některé chlorované propanoly se objevují jako kontaminanty v některých potravinách, zejména v hydrolyzátech rostlinných proteinů. Nejčastějším kontaminantem této chemické skupiny látek známých jako chloropropanoly je 3-monochlorpropan-1,2-diol (3-MCPD). Spolu s 1,3-dichlor-propanolem (1,3-DCP) byl identifikován jako látka vznikající při výrobě pikantních přísad kyselou hydrolýzou rostlinných proteinů. 3-MCPD je kontaminant objevující se během přípravy jídla a poprvé byl nalezen v různých pochutinách, jako jsou hydrolyzáty rostlinných proteinů a sójová nebo ústřicová omáčka. 3-MCPD a 1,3-DCP mohou vznikat také v potravinách jako výsledek působení tepla (např. při pečení výrobků z cereálií), stejně jako v průběhu přípravy jídla a jeho skladování, ale přesný mechanismus jejich vzniku není znám. Chloropropanoly vznikají v potravinách obsahujících současně tuk a sůl, jestliže jsou vystaveny vysoké teplotě v průběhu vaření. Studie se zaměřují na 3-MCPD, který vyvolává neplodnost u potkanů, tlumí imunitní reakci a je pravděpodobně karcinogenní. V roce 2001 stanovil Vědecký výbor pro potraviny tolerovatelný denní příjem 3-MCPD na 2 mg/kg (na kg tělesné hmotnosti) a do právních předpisů EU zakotvil maximální koncentraci 3-MCPD 20 mg/kg pro potraviny připravené z hydrolyzovaných rostlinných bílkovin a pro sójovou omáčku. V prosinci 2007 byly poprvé nalezeny v řadě potravin 3-MCPD estery mastných kyselin (3-MCPD estery), včetně rafinovaných jedlých tuků, jako je margarín a oleje, ale také v kojeneckých výrobcích a mateřském mléce. I když pro 3-MCPD existuje řada toxikologických studií na zvířatech, jen málo je známo, jak vznikají 3-MCPD estery, jaká je jejich biologická dostupnost, toxikinetika, toxidynamika a toxicita. Tento článek se zabývá možnými riziky 3-MCPD a 1,3-DCP pro lidské zdraví.
520    9_
$a Certain chlorinated propanols occur as contaminants in some foodstuffs, particularly in plant protein hydrolyzates. The most frequently occurring contaminant from this chemical group known as chloropropanol is 3-monochloropropane-1,2-diol (3-MCPD). Together with 1,3-dichloropropanol (1,3-DCP), it was identified as a substance produced in the manufacture of spicy admixtures through the acid hydrolysis of plant proteins. 3-MCPD is a contaminant encountered in the course of the meal preparation and it was first found in different spices, such as plant protein hydrolyzates and soya or oyster sauce. 3-MCPD and 1,3-DCP can also be produced in foodstuffs as a result of heat effects (for example when baking cereal products) similarly as in the course of the food preparation and storage, but the accurate mechanism of their production is still unknown. Chloropropanols are produced in foodstuffs simultaneously containing fat and salt, if they are exposed to high temperature in the course of cooking. Studies are aimed at 3-MCPD, which induces infertility in rats, inhibits immunity reactions and is likely to be carcinogenic. In 2001, the Scientific Committee for Foodstuffs established the tolerable daily intake of 3-MCPD as 2 mg/kg (per kg body weight) and anchored in legal EU regulations of 3-MCPD concentrations of 20 mg/kg for food prepared from hydrolyzed plant proteins and for the soya sauce. In 2007, 3-MCPD-esters of fatty acids (3-MCPD esters) were first found in a number of foodstuffs including refined edible fats, such as margarine and oils but also in products for suckling babies and in the human milk. In spite of the fact that there are a number of toxicological studies performed in animals, little is known about the mechanism of the 3-MCPD ester production, their bioavailability, toxicological kinetics, toxicological dynamics and toxicity. The article presented here deals with possible risks of 3-MCPD and 1,3-DCP to human health.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a glycerol $x analogy a deriváty $7 D005990
650    12
$a hodnocení rizik $7 D018570
650    12
$a propanoly $x chemie $x škodlivé účinky $x toxicita $7 D020005
650    _2
$a chlorhydriny $x chemie $x škodlivé účinky $x toxicita $7 D002728
650    12
$a kontaminace potravin $x analýza $x prevence a kontrola $x statistika a číselné údaje $7 D005506
653    00
$a potravinové kontamitanty
653    00
$a 3-PCPD
653    00
$a 1,3-DCP
653    00
$a zdravotní rizika
655    _2
$a přehledy $7 D016454
700    1_
$a Andělová, Šárka, $d 1945- $7 mzk2003187543 $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, katedra radiologie a toxikologie
700    1_
$a Bakhshi, Mirwais $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, katedra radiologie a toxikologie
700    1_
$a Brulík, Petr. $7 _AN070476 $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, katedra radiologie a toxikologie
700    1_
$a Dalihodová, Andrea. $7 _AN057841 $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, katedra radiologie a toxikologie
700    1_
$a Holinková, Petra. $7 _AN057842 $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, katedra radiologie a toxikologie
700    1_
$a Hrdina, Jakub. $7 _AN061444 $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, katedra radiologie a toxikologie
700    1_
$a Josková, Jitka. $7 _AN070477 $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, katedra radiologie a toxikologie
700    1_
$a Jozová, Lucie. $7 _AN061445 $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, katedra radiologie a toxikologie
700    1_
$a Kissová, Petra. $7 _AN070478 $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, katedra radiologie a toxikologie
700    1_
$a Kluiberová, Michaela. $7 _AN070479 $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, katedra radiologie a toxikologie
700    1_
$a Lichtenbergová, Iva. $7 _AN057843 $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, katedra radiologie a toxikologie
700    1_
$a Litvanová, Monika. $7 _AN061448 $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, katedra radiologie a toxikologie
700    1_
$a Lubasi, Sundano Kutoma $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, katedra radiologie a toxikologie
700    1_
$a Manová, Michaela. $7 _AN070480 $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, katedra radiologie a toxikologie
700    1_
$a Maxová, Marie. $7 _AN057844 $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, katedra radiologie a toxikologie
773    0_
$t Kontakt $x 1212-4117 $g Roč. 14, č. 2 (2012), s. 185-199 $w MED00011467
910    __
$a ABA008 $b B 2178 $c 1249 a $y 3
990    __
$a 20121227120831 $b ABA008
991    __
$a 20130219134001 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 962513 $s 797979
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2012 $b 14 $c 2 $d 185-199 $i 1212-4117 $m Kontakt (České Budějovice) $n Kontakt (Čes. Budějovice Print) $x MED00011467
LZP    __
$c NLK121 $d 20130219 $a NLK 2012-53/vt

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...