Detail
Article
Online article
FT
Medvik - BMC
  • Something wrong with this record ?

Analýza akrylamidu metodou GC-MS
[Analysis of acrylamide by GC-MS]

R. Papoušek, P. Nováková, E. Marková, P. Barták

. 2013 ; 107 (3) : 255-260.

Language Czech Country Czech Republic

Document type Research Support, Non-U.S. Gov't

The study deals with the GC-MS determination of acrylamide in various matrices. The proposed method involves bromination of acrylamide to 2,3-dibromopropanamide, its conversion to 2-bromopropenamide and the GC-MS determination. The method was used for the determination of acrylamide in water, gaseous products of combustion and in food such as potato chips and cookies. The measured concentrations of acrylamide ranged from 46 to 1980 g kg–1 the highest levels being found in ground coffee and tobacco smoke.

Analysis of acrylamide by GC-MS

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc13017191
003      
CZ-PrNML
005      
20130605113858.0
007      
ta
008      
130506s2013 xr ad f 000 0cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Papoušek, Roman. $7 _AN072728 $u Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů, Katedra analytické chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci, 17. listopadu 12, 771 46 Olomouc
245    10
$a Analýza akrylamidu metodou GC-MS / $c R. Papoušek, P. Nováková, E. Marková, P. Barták
246    31
$a Analysis of acrylamide by GC-MS
520    9_
$a The study deals with the GC-MS determination of acrylamide in various matrices. The proposed method involves bromination of acrylamide to 2,3-dibromopropanamide, its conversion to 2-bromopropenamide and the GC-MS determination. The method was used for the determination of acrylamide in water, gaseous products of combustion and in food such as potato chips and cookies. The measured concentrations of acrylamide ranged from 46 to 1980 g kg–1 the highest levels being found in ground coffee and tobacco smoke.
650    12
$a akrylamid $x analýza $x škodlivé účinky $7 D020106
650    _2
$a bezpečnost potravin $7 D059022
650    _2
$a pitná voda $7 D060766
650    _2
$a Maillardova reakce $7 D015416
650    12
$a halogenace $7 D054879
650    12
$a chromatografie plynová $7 D002849
650    12
$a plynová chromatografie s hmotnostně spektrometrickou detekcí $7 D008401
650    12
$a hmotnostní spektrometrie $7 D013058
655    _2
$a práce podpořená grantem $7 D013485
700    1_
$a Nováková, Petra. $7 _AN072729 $u Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů, Katedra analytické chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci, 17. listopadu 12, 771 46 Olomouc
700    1_
$a Marková, Eva. $7 _AN072731 $u Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů, Katedra analytické chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci, 17. listopadu 12, 771 46 Olomouc
700    1_
$a Barták, Petr, $d 1973- $7 ola2002157879 $u Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů, Katedra analytické chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci, 17. listopadu 12, 771 46 Olomouc
773    0_
$t Chemické listy $x 0009-2770 $g Roč. 107, č. 3 (2013), s. 255-260 $w MED00011010
856    41
$u http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/752/752 $y domovská stránka časopisu - plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 1918 $c 395 $y 3 $z 0
990    __
$a 20130429082755 $b ABA008
991    __
$a 20130605114233 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 980520 $s 815522
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2013 $b 107 $c 3 $i 0009-2770 $m Chemické listy $n Chem. Listy $x MED00011010 $d 255-260
LZP    __
$c NLK137 $d 20130605 $a NLK 2013-23/vt

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...