Detail
Article
Online article
FT
Medvik - BMC
  • Something wrong with this record ?

Laktóza ve výživě
[Lactose in nutrition]

Miroslav Stránský, Robert Sieber, Michael de Vres

. 2000 ; 3 (1) : 50-55.

Language Czech Country Czech Republic

Disacharid laktóza se vyskytuje jako přirozená součást potravin v mléce a mléčných v ýrobcích. V tenkém střevě se štěpí pomocí b–galaktosidázy (laktázy) na glukózu a galaktózu, které se nás ledně vstřebávají. U převážné většiny osob dochází po 2. roce života ke snižování aktivity laktázy. Počínaje tímto vě kem může docházet v důsledku přechodu laktózy do tlustého střeva k trávicím obtížím, k tzv. laktózové intolera nci. Přestože se intolerantním osobám často zakazuje konzum mléka a mléčných výrobků, snáší vě tšina postižených malé množství mléka (200 ml). Rovněž sýr, který neobsahuje buď žádnou laktózu (tvrdý ne bo polotvrdý sýr) nebo jen nepatrné množství (10 % měkkých sýrů) může být bez obav konzumován. Pacient tím neztrácí důležité zdroje vápníku.

The disaccharide lactose is naturally present as a component of foods in milk and dairy pr oducts. In the gastrointestinal tract , lactose is hydrolysed by the enzyme b4galactosidas e (lactase) into glucose and galactose. These components are absorbed. In most people lactase activity decreas es at the age of approximately 2 years of age. After this lactose intake can cause symptoms of bl oating, flatulence, abdominal pain and diarrhoea due to the lactose reaching the large intestine. This phenomenon i s called lactose intolerance. It is generally recommended that these people abandon the consumpt ion of milk and dairy products. However, most lactose4intolerant people are able to digest small a mounts of milk (approximately 200 ml). They can also consume cheese without (hard and semi4hard cheese ) or only low lactose content (only present in 10 % of soft cheese). These products are a very important source of calcium.

Lactose in nutrition

Bibliography, etc.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc13019221
003      
CZ-PrNML
005      
20130703074325.0
007      
ta
008      
130521s2000 xr d f 000 0cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Stránský, Miroslav, $d 1937- $7 nlk20030127937 $u Ústav sociálního a preventivního lékařství, University Curych; Oddělení výživy CPL, 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Praha
245    10
$a Laktóza ve výživě / $c Miroslav Stránský, Robert Sieber, Michael de Vres
246    31
$a Lactose in nutrition
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Disacharid laktóza se vyskytuje jako přirozená součást potravin v mléce a mléčných v ýrobcích. V tenkém střevě se štěpí pomocí b–galaktosidázy (laktázy) na glukózu a galaktózu, které se nás ledně vstřebávají. U převážné většiny osob dochází po 2. roce života ke snižování aktivity laktázy. Počínaje tímto vě kem může docházet v důsledku přechodu laktózy do tlustého střeva k trávicím obtížím, k tzv. laktózové intolera nci. Přestože se intolerantním osobám často zakazuje konzum mléka a mléčných výrobků, snáší vě tšina postižených malé množství mléka (200 ml). Rovněž sýr, který neobsahuje buď žádnou laktózu (tvrdý ne bo polotvrdý sýr) nebo jen nepatrné množství (10 % měkkých sýrů) může být bez obav konzumován. Pacient tím neztrácí důležité zdroje vápníku.
520    9_
$a The disaccharide lactose is naturally present as a component of foods in milk and dairy pr oducts. In the gastrointestinal tract , lactose is hydrolysed by the enzyme b4galactosidas e (lactase) into glucose and galactose. These components are absorbed. In most people lactase activity decreas es at the age of approximately 2 years of age. After this lactose intake can cause symptoms of bl oating, flatulence, abdominal pain and diarrhoea due to the lactose reaching the large intestine. This phenomenon i s called lactose intolerance. It is generally recommended that these people abandon the consumpt ion of milk and dairy products. However, most lactose4intolerant people are able to digest small a mounts of milk (approximately 200 ml). They can also consume cheese without (hard and semi4hard cheese ) or only low lactose content (only present in 10 % of soft cheese). These products are a very important source of calcium.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    12
$a laktosa $x metabolismus $7 D007785
650    12
$a nesnášenlivost laktózy $x diagnóza $x dietoterapie $x patofyziologie $7 D007787
650    _2
$a laktózový toleranční test $x metody $7 D007789
650    _2
$a laktasa $x metabolismus $7 D043322
650    _2
$a mléko $7 D008892
650    12
$a mléčné výrobky $7 D003611
650    _2
$a dietoterapie $x metody $7 D004035
700    1_
$a Sieber, Robert $u Výzkumný ústav mlékárenský, Bern
700    1_
$a De Verse, Michael $u Ústav pro fyziologii a biochemii ve výživě, Kiel
773    0_
$t Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa $x 1211-9326 $g Roč. 3, č. 1 (2000), s. 50-55 $w MED00010999
856    41
$u http://www.tigis.cz/casopisy/pro-lekare/diabetologie-metabolismus-endokrinologie-vyiva/itemlist/category/702-2012.html $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 2034 $c 136 $y 3 $z 0
990    __
$a 20130521063501 $b ABA008
991    __
$a 20130703074742 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 982551 $s 817562
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2000 $b 3 $c 1 $i 1211-9326 $m Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa $n Diabetol. metab. endokrinol. výživ. (Print) $x MED00010999 $d 50-55
LZP    __
$c NLK188 $d 20130703 $a NLK 2013-24/ip

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...