-
Something wrong with this record ?
Laktóza ve výživě
[Lactose in nutrition]
Miroslav Stránský, Robert Sieber, Michael de Vres
Language Czech Country Czech Republic
- MeSH
- Diet Therapy methods MeSH
- Lactase metabolism MeSH
- Lactose * metabolism MeSH
- Lactose Tolerance Test methods MeSH
- Humans MeSH
- Dairy Products * MeSH
- Milk MeSH
- Lactose Intolerance * diagnosis diet therapy physiopathology MeSH
- Check Tag
- Humans MeSH
Disacharid laktóza se vyskytuje jako přirozená součást potravin v mléce a mléčných v ýrobcích. V tenkém střevě se štěpí pomocí b–galaktosidázy (laktázy) na glukózu a galaktózu, které se nás ledně vstřebávají. U převážné většiny osob dochází po 2. roce života ke snižování aktivity laktázy. Počínaje tímto vě kem může docházet v důsledku přechodu laktózy do tlustého střeva k trávicím obtížím, k tzv. laktózové intolera nci. Přestože se intolerantním osobám často zakazuje konzum mléka a mléčných výrobků, snáší vě tšina postižených malé množství mléka (200 ml). Rovněž sýr, který neobsahuje buď žádnou laktózu (tvrdý ne bo polotvrdý sýr) nebo jen nepatrné množství (10 % měkkých sýrů) může být bez obav konzumován. Pacient tím neztrácí důležité zdroje vápníku.
The disaccharide lactose is naturally present as a component of foods in milk and dairy pr oducts. In the gastrointestinal tract , lactose is hydrolysed by the enzyme b4galactosidas e (lactase) into glucose and galactose. These components are absorbed. In most people lactase activity decreas es at the age of approximately 2 years of age. After this lactose intake can cause symptoms of bl oating, flatulence, abdominal pain and diarrhoea due to the lactose reaching the large intestine. This phenomenon i s called lactose intolerance. It is generally recommended that these people abandon the consumpt ion of milk and dairy products. However, most lactose4intolerant people are able to digest small a mounts of milk (approximately 200 ml). They can also consume cheese without (hard and semi4hard cheese ) or only low lactose content (only present in 10 % of soft cheese). These products are a very important source of calcium.
Oddělení výživy CPL 3 lékařská fakulta Univerzity Karlovy Praha
Ústav pro fyziologii a biochemii ve výživě Kiel
Ústav sociálního a preventivního lékařství University Curych
Lactose in nutrition
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc13019221
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20130703074325.0
- 007
- ta
- 008
- 130521s2000 xr d f 000 0cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Stránský, Miroslav, $d 1937- $7 nlk20030127937 $u Ústav sociálního a preventivního lékařství, University Curych; Oddělení výživy CPL, 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Praha
- 245 10
- $a Laktóza ve výživě / $c Miroslav Stránský, Robert Sieber, Michael de Vres
- 246 31
- $a Lactose in nutrition
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Disacharid laktóza se vyskytuje jako přirozená součást potravin v mléce a mléčných v ýrobcích. V tenkém střevě se štěpí pomocí b–galaktosidázy (laktázy) na glukózu a galaktózu, které se nás ledně vstřebávají. U převážné většiny osob dochází po 2. roce života ke snižování aktivity laktázy. Počínaje tímto vě kem může docházet v důsledku přechodu laktózy do tlustého střeva k trávicím obtížím, k tzv. laktózové intolera nci. Přestože se intolerantním osobám často zakazuje konzum mléka a mléčných výrobků, snáší vě tšina postižených malé množství mléka (200 ml). Rovněž sýr, který neobsahuje buď žádnou laktózu (tvrdý ne bo polotvrdý sýr) nebo jen nepatrné množství (10 % měkkých sýrů) může být bez obav konzumován. Pacient tím neztrácí důležité zdroje vápníku.
- 520 9_
- $a The disaccharide lactose is naturally present as a component of foods in milk and dairy pr oducts. In the gastrointestinal tract , lactose is hydrolysed by the enzyme b4galactosidas e (lactase) into glucose and galactose. These components are absorbed. In most people lactase activity decreas es at the age of approximately 2 years of age. After this lactose intake can cause symptoms of bl oating, flatulence, abdominal pain and diarrhoea due to the lactose reaching the large intestine. This phenomenon i s called lactose intolerance. It is generally recommended that these people abandon the consumpt ion of milk and dairy products. However, most lactose4intolerant people are able to digest small a mounts of milk (approximately 200 ml). They can also consume cheese without (hard and semi4hard cheese ) or only low lactose content (only present in 10 % of soft cheese). These products are a very important source of calcium.
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 12
- $a laktosa $x metabolismus $7 D007785
- 650 12
- $a nesnášenlivost laktózy $x diagnóza $x dietoterapie $x patofyziologie $7 D007787
- 650 _2
- $a laktózový toleranční test $x metody $7 D007789
- 650 _2
- $a laktasa $x metabolismus $7 D043322
- 650 _2
- $a mléko $7 D008892
- 650 12
- $a mléčné výrobky $7 D003611
- 650 _2
- $a dietoterapie $x metody $7 D004035
- 700 1_
- $a Sieber, Robert $u Výzkumný ústav mlékárenský, Bern
- 700 1_
- $a De Verse, Michael $u Ústav pro fyziologii a biochemii ve výživě, Kiel
- 773 0_
- $t Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa $x 1211-9326 $g Roč. 3, č. 1 (2000), s. 50-55 $w MED00010999
- 856 41
- $u http://www.tigis.cz/casopisy/pro-lekare/diabetologie-metabolismus-endokrinologie-vyiva/itemlist/category/702-2012.html $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2034 $c 136 $y 3 $z 0
- 990 __
- $a 20130521063501 $b ABA008
- 991 __
- $a 20130703074742 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 982551 $s 817562
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2000 $b 3 $c 1 $i 1211-9326 $m Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa $n Diabetol. metab. endokrinol. výživ. (Print) $x MED00010999 $d 50-55
- LZP __
- $c NLK188 $d 20130703 $a NLK 2013-24/ip