• Something wrong with this record ?

Kaseiny a syrovátkové proteiny jsou fyziologickými stimuly inzulínové sekrece
[Kasein and whey proteins are the physiological stimuli of the insulin secretion]

Elena Wildová, Michal Anděl

. 2013 ; 16 (3) : 179-185.

Language Czech Country Czech Republic

Document type Review

Hlavní mléčné proteiny − kaseiny a syrovátkové proteiny − jsou vysoce kvalitní bílkoviny, jejichž podání vyvolává inzulínovou sekreci, aniž by vedlo k vzestupu postprandiální glykémie. Předpokládá se, že inzulínovou sekreci zvyšují přímým účinkem některých zejména větvených aminokyselin na β-buňku Langerhansových ostrůvků pankreatu spolu s aktivací inkretinových hormonů. Pro rozdílné složení, trávení a vstřebávání aminokyselin dosahují syrovátkové proteiny ve srovnání s kaseiny vyššího inzulinotropního efektu.

Major milk proteins − casein and whey proteins − are high-quality proteins with unique insulinotropic property that do not increase postprandial blood glucose upon administration. It is believed that these proteins increase insulin secretion by both a direct effect of particulary branched chain amino acids on β-cell of islets of Langerhans in pancreas and also by activation of incretin hormones. However, due to a different amino acid profile and digestion, whey proteins achieve higher insulinotropic effect in comparison with casein proteins.

Kasein and whey proteins are the physiological stimuli of the insulin secretion

Bibliography, etc.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc13033650
003      
CZ-PrNML
005      
20131217094031.0
007      
ta
008      
131016s2013 xr d f 000 0cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Wildová, Elena $7 _AN059025 $u Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy, 3. LF UK; 2. interní klinika FNKV a 3. LF UK, Praha
245    1_
$a Kaseiny a syrovátkové proteiny jsou fyziologickými stimuly inzulínové sekrece / $c Elena Wildová, Michal Anděl
246    31
$a Kasein and whey proteins are the physiological stimuli of the insulin secretion
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Hlavní mléčné proteiny − kaseiny a syrovátkové proteiny − jsou vysoce kvalitní bílkoviny, jejichž podání vyvolává inzulínovou sekreci, aniž by vedlo k vzestupu postprandiální glykémie. Předpokládá se, že inzulínovou sekreci zvyšují přímým účinkem některých zejména větvených aminokyselin na β-buňku Langerhansových ostrůvků pankreatu spolu s aktivací inkretinových hormonů. Pro rozdílné složení, trávení a vstřebávání aminokyselin dosahují syrovátkové proteiny ve srovnání s kaseiny vyššího inzulinotropního efektu.
520    9_
$a Major milk proteins − casein and whey proteins − are high-quality proteins with unique insulinotropic property that do not increase postprandial blood glucose upon administration. It is believed that these proteins increase insulin secretion by both a direct effect of particulary branched chain amino acids on β-cell of islets of Langerhans in pancreas and also by activation of incretin hormones. However, due to a different amino acid profile and digestion, whey proteins achieve higher insulinotropic effect in comparison with casein proteins.
650    12
$a inzulin $x sekrece $7 D007328
650    _2
$a inzulin lidský $x sekrece $7 D061386
650    12
$a kaseiny $x farmakologie $x chemie $7 D002364
650    12
$a mléčné bílkoviny $x farmakologie $x chemie $7 D008894
650    _2
$a postprandiální období $x fyziologie $7 D019518
650    _2
$a fyziologie výživy $x fyziologie $7 D009747
650    _2
$a beta-buňky $x fyziologie $7 D050417
650    _2
$a klinické zkoušky jako téma $x statistika a číselné údaje $7 D002986
650    _2
$a inkretiny $x fyziologie $7 D054795
650    _2
$a větvené aminokyseliny $x fyziologie $7 D000597
650    _2
$a krevní glukóza $x fyziologie $7 D001786
650    _2
$a lidé $7 D006801
653    00
$a zdraví jedinci
655    _2
$a přehledy $7 D016454
700    1_
$a Anděl, Michal, $d 1946- $7 jn19981228006 $u Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy, 3. LF UK; 2. interní klinika FNKV a 3. LF UK, Praha
773    0_
$t Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa $x 1211-9326 $g Roč. 16, č. 3 (2013), s. 179-185 $w MED00010999
856    41
$u http://www.tigis.cz/images/stories/DMEV/2013/03/06_wildova.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 2034 $c 136 $y 4 $z 0
990    __
$a 20130823151327 $b ABA008
991    __
$a 20131217094051 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 997645 $s 832106
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2013 $b 16 $c 3 $d 179-185 $i 1211-9326 $m Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa $n Diabetol. metab. endokrinol. výživ. (Print) $x MED00010999
LZP    __
$c NLK121 $d 20131125 $a NLK 2013-58/dk

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...