-
Something wrong with this record ?
Kaseiny a syrovátkové proteiny jsou fyziologickými stimuly inzulínové sekrece
[Kasein and whey proteins are the physiological stimuli of the insulin secretion]
Elena Wildová, Michal Anděl
Language Czech Country Czech Republic
Document type Review
- Keywords
- zdraví jedinci,
- MeSH
- Insulin-Secreting Cells physiology MeSH
- Nutritional Physiological Phenomena physiology MeSH
- Incretins physiology MeSH
- Insulin, Regular, Human secretion MeSH
- Insulin * secretion MeSH
- Caseins * pharmacology chemistry MeSH
- Clinical Trials as Topic statistics & numerical data MeSH
- Blood Glucose physiology MeSH
- Humans MeSH
- Milk Proteins * pharmacology chemistry MeSH
- Postprandial Period physiology MeSH
- Amino Acids, Branched-Chain physiology MeSH
- Check Tag
- Humans MeSH
- Publication type
- Review MeSH
Hlavní mléčné proteiny − kaseiny a syrovátkové proteiny − jsou vysoce kvalitní bílkoviny, jejichž podání vyvolává inzulínovou sekreci, aniž by vedlo k vzestupu postprandiální glykémie. Předpokládá se, že inzulínovou sekreci zvyšují přímým účinkem některých zejména větvených aminokyselin na β-buňku Langerhansových ostrůvků pankreatu spolu s aktivací inkretinových hormonů. Pro rozdílné složení, trávení a vstřebávání aminokyselin dosahují syrovátkové proteiny ve srovnání s kaseiny vyššího inzulinotropního efektu.
Major milk proteins − casein and whey proteins − are high-quality proteins with unique insulinotropic property that do not increase postprandial blood glucose upon administration. It is believed that these proteins increase insulin secretion by both a direct effect of particulary branched chain amino acids on β-cell of islets of Langerhans in pancreas and also by activation of incretin hormones. However, due to a different amino acid profile and digestion, whey proteins achieve higher insulinotropic effect in comparison with casein proteins.
Kasein and whey proteins are the physiological stimuli of the insulin secretion
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc13033650
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20131217094031.0
- 007
- ta
- 008
- 131016s2013 xr d f 000 0cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Wildová, Elena $7 _AN059025 $u Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy, 3. LF UK; 2. interní klinika FNKV a 3. LF UK, Praha
- 245 1_
- $a Kaseiny a syrovátkové proteiny jsou fyziologickými stimuly inzulínové sekrece / $c Elena Wildová, Michal Anděl
- 246 31
- $a Kasein and whey proteins are the physiological stimuli of the insulin secretion
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Hlavní mléčné proteiny − kaseiny a syrovátkové proteiny − jsou vysoce kvalitní bílkoviny, jejichž podání vyvolává inzulínovou sekreci, aniž by vedlo k vzestupu postprandiální glykémie. Předpokládá se, že inzulínovou sekreci zvyšují přímým účinkem některých zejména větvených aminokyselin na β-buňku Langerhansových ostrůvků pankreatu spolu s aktivací inkretinových hormonů. Pro rozdílné složení, trávení a vstřebávání aminokyselin dosahují syrovátkové proteiny ve srovnání s kaseiny vyššího inzulinotropního efektu.
- 520 9_
- $a Major milk proteins − casein and whey proteins − are high-quality proteins with unique insulinotropic property that do not increase postprandial blood glucose upon administration. It is believed that these proteins increase insulin secretion by both a direct effect of particulary branched chain amino acids on β-cell of islets of Langerhans in pancreas and also by activation of incretin hormones. However, due to a different amino acid profile and digestion, whey proteins achieve higher insulinotropic effect in comparison with casein proteins.
- 650 12
- $a inzulin $x sekrece $7 D007328
- 650 _2
- $a inzulin lidský $x sekrece $7 D061386
- 650 12
- $a kaseiny $x farmakologie $x chemie $7 D002364
- 650 12
- $a mléčné bílkoviny $x farmakologie $x chemie $7 D008894
- 650 _2
- $a postprandiální období $x fyziologie $7 D019518
- 650 _2
- $a fyziologie výživy $x fyziologie $7 D009747
- 650 _2
- $a beta-buňky $x fyziologie $7 D050417
- 650 _2
- $a klinické zkoušky jako téma $x statistika a číselné údaje $7 D002986
- 650 _2
- $a inkretiny $x fyziologie $7 D054795
- 650 _2
- $a větvené aminokyseliny $x fyziologie $7 D000597
- 650 _2
- $a krevní glukóza $x fyziologie $7 D001786
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 653 00
- $a zdraví jedinci
- 655 _2
- $a přehledy $7 D016454
- 700 1_
- $a Anděl, Michal, $d 1946- $7 jn19981228006 $u Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy, 3. LF UK; 2. interní klinika FNKV a 3. LF UK, Praha
- 773 0_
- $t Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa $x 1211-9326 $g Roč. 16, č. 3 (2013), s. 179-185 $w MED00010999
- 856 41
- $u http://www.tigis.cz/images/stories/DMEV/2013/03/06_wildova.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2034 $c 136 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20130823151327 $b ABA008
- 991 __
- $a 20131217094051 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 997645 $s 832106
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2013 $b 16 $c 3 $d 179-185 $i 1211-9326 $m Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa $n Diabetol. metab. endokrinol. výživ. (Print) $x MED00010999
- LZP __
- $c NLK121 $d 20131125 $a NLK 2013-58/dk