Detail
Článek
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Nutriční návyky a změny ve skladbě výživy u pacientů léčících se ze závislosti na alkoholu ve vybraných psychiatrických nemocnicích ČR: Pilotní studie
[Dietary habits and changes in nutrition among patients recovering from alcohol addiction in selected psychiatric hospitals in the Czech Republic: A pilot study]

Čablová L., Geyerová P., Vacek J.

. 2015 ; 15 (3) : 204-214.

Jazyk čeština, angličtina Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc16002127

VÝCHODISKA: Recentni studie naznačují, že osoby závislé na alkoholu mohou vykazovat deficienty jednotlivých vitamínů a minerálních látek. Tyto deficity mohou být následně spojeny s dalšími somatickými, fyziologickými a psychickými problémy. CÍL: Cílem studie bylo zmapovat nutriční návyky a skladbu výživy u pacientů v léčbě závislosti na alkoholu v Psychiatrické nemocnici Bohnice v Praze a Psychiatrické nemocnici v Opavě. V rámci pilotní studie bylo zkoumáno, zda strava, kterou zde pacienti během svého léčebného pobytu přijímají, odpovídá obecným výživovým doporučením a zda vykazují změny ve výživě před léčbou a po jejím zahájení. METODY: Výzkumný soubor činil 49 pacientů. Testová baterie se skládala z dotazníku ADS (Škála závislosti na alkoholu) a Frekvenčního potravinového dotazníku (FFQ). VÝSLEDKY: Výsledky naznačují signifikantní změny v nutričních návycích a skladbě výživy u pacientů před ústavní léčbou a po jejím zahájení. V rámci léčby se zlepšila kvalita výživy u pacientů v některých oblastech - navýšil se přilem potravin, jako jsou kvalitní polysacharidy a zelenina, které během konzumace alkoholu byly téměř u všech osob nedostatečné. Současně se ale také signifikantně zvýšil příjem monosacharidů a disacharidů. ZÁVĚR: Léčba závislosti na alkoholu a zahájení abstinence ovlivňuje nutriční návyky a preference pacientů. Pozornost věnovaná kvalitě výživy a nutriční skladbě u pacientů může významně pomoci k udržení abstinence, compliance v léčbě a zlepšení jejich psychického i fyzického stavu.

BACKGROUND: Recent studies indicate that persons dependent on alcohol may show deficiencies in ineir intake of specific vitamins and minerals. These deficits can subsequently be associated with other somatic, physiological, and psychological problems. AIM: The aim of the study was to identify dietary habits and nutrition among patients in addiction treatment at the Bohnice Psychiatric Hospital in Prague and the Opava Psychiatric Hospital. A pilot study was conducted to examine whether the nutrition the patients receive meets the general dietary guidelines and look for changes in dietary habits before and aner ine initiation of the treatment. METHODS: The study sample included 49 patients. The test battery consisted of the Alcohol Depending Scale (ADS) and the Food Frequency Questionnaire (FFQ). RESULTS: The results indicate significant changes in the patients' dietary habits and nutritional preferences before and after the institutional treatment was initiated. In the course of the treatment the quality of the patients' nutrition improved in some areas: their intake of foods such as quality carbohydrates and vegetables, the consumption of which was insufficient during their alcohol consumption, increased. On the other hand, there was also a major increase in their intake of monosaccharides and disaccharides. CONCLUSION: Treatment for alcohol dependence and abstinence affect patients' dietary habits and nutritional preferences. Attention being focused on the quality of patients' nutrition can significantly help them in maintaining abstinence, complying with treatment, and improving their psychological and physical conditions.

Dietary habits and changes in nutrition among patients recovering from alcohol addiction in selected psychiatric hospitals in the Czech Republic: A pilot study

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc16002127
003      
CZ-PrNML
005      
20191111101236.0
007      
ta
008      
160120s2015 xr d f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $a eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Čablová, Lenka, $d 1986-2016 $7 xx0146121 $u Klinika adiktologie, 1. LF UK v Praze a VFN v Praze; 3. interní klinika, 1. LF UK v Praze a VFN v Praze
245    10
$a Nutriční návyky a změny ve skladbě výživy u pacientů léčících se ze závislosti na alkoholu ve vybraných psychiatrických nemocnicích ČR: Pilotní studie / $c Čablová L., Geyerová P., Vacek J.
246    31
$a Dietary habits and changes in nutrition among patients recovering from alcohol addiction in selected psychiatric hospitals in the Czech Republic: A pilot study
504    __
$a Literatura
520    3_
$a VÝCHODISKA: Recentni studie naznačují, že osoby závislé na alkoholu mohou vykazovat deficienty jednotlivých vitamínů a minerálních látek. Tyto deficity mohou být následně spojeny s dalšími somatickými, fyziologickými a psychickými problémy. CÍL: Cílem studie bylo zmapovat nutriční návyky a skladbu výživy u pacientů v léčbě závislosti na alkoholu v Psychiatrické nemocnici Bohnice v Praze a Psychiatrické nemocnici v Opavě. V rámci pilotní studie bylo zkoumáno, zda strava, kterou zde pacienti během svého léčebného pobytu přijímají, odpovídá obecným výživovým doporučením a zda vykazují změny ve výživě před léčbou a po jejím zahájení. METODY: Výzkumný soubor činil 49 pacientů. Testová baterie se skládala z dotazníku ADS (Škála závislosti na alkoholu) a Frekvenčního potravinového dotazníku (FFQ). VÝSLEDKY: Výsledky naznačují signifikantní změny v nutričních návycích a skladbě výživy u pacientů před ústavní léčbou a po jejím zahájení. V rámci léčby se zlepšila kvalita výživy u pacientů v některých oblastech - navýšil se přilem potravin, jako jsou kvalitní polysacharidy a zelenina, které během konzumace alkoholu byly téměř u všech osob nedostatečné. Současně se ale také signifikantně zvýšil příjem monosacharidů a disacharidů. ZÁVĚR: Léčba závislosti na alkoholu a zahájení abstinence ovlivňuje nutriční návyky a preference pacientů. Pozornost věnovaná kvalitě výživy a nutriční skladbě u pacientů může významně pomoci k udržení abstinence, compliance v léčbě a zlepšení jejich psychického i fyzického stavu.
520    9_
$a BACKGROUND: Recent studies indicate that persons dependent on alcohol may show deficiencies in ineir intake of specific vitamins and minerals. These deficits can subsequently be associated with other somatic, physiological, and psychological problems. AIM: The aim of the study was to identify dietary habits and nutrition among patients in addiction treatment at the Bohnice Psychiatric Hospital in Prague and the Opava Psychiatric Hospital. A pilot study was conducted to examine whether the nutrition the patients receive meets the general dietary guidelines and look for changes in dietary habits before and aner ine initiation of the treatment. METHODS: The study sample included 49 patients. The test battery consisted of the Alcohol Depending Scale (ADS) and the Food Frequency Questionnaire (FFQ). RESULTS: The results indicate significant changes in the patients' dietary habits and nutritional preferences before and after the institutional treatment was initiated. In the course of the treatment the quality of the patients' nutrition improved in some areas: their intake of foods such as quality carbohydrates and vegetables, the consumption of which was insufficient during their alcohol consumption, increased. On the other hand, there was also a major increase in their intake of monosaccharides and disaccharides. CONCLUSION: Treatment for alcohol dependence and abstinence affect patients' dietary habits and nutritional preferences. Attention being focused on the quality of patients' nutrition can significantly help them in maintaining abstinence, complying with treatment, and improving their psychological and physical conditions.
650    _2
$a pití alkoholu $x prevence a kontrola $x terapie $7 D000428
650    12
$a alkoholismus $x prevence a kontrola $x psychologie $x terapie $7 D000437
650    12
$a stravovací zvyklosti $x fyziologie $x klasifikace $x psychologie $7 D005247
650    12
$a preference v jídle $x psychologie $7 D005518
650    _2
$a nutriční stav $7 D009752
650    _2
$a průzkumy a dotazníky $x normy $x využití $7 D011795
650    _2
$a adherence pacienta $x psychologie $7 D010349
650    _2
$a ústavy pro duševně nemocné $7 D006778
650    _2
$a zelenina $7 D014675
650    _2
$a vitaminy $x terapeutické užití $7 D014815
650    _2
$a pilotní projekty $7 D010865
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a statistika jako téma $7 D013223
650    _2
$a adiktologie $7 D000073316
651    _2
$a Česká republika $7 D018153
700    1_
$a Geyerová, P. $7 _AN085612 $u Klinika adiktologie, 1. LF UK v Praze a VFN v Praze
700    1_
$a Vacek, Jaroslav, $d 1976- $7 xx0070860 $u Klinika adiktologie, 1. LF UK v Praze a VFN v Praze
773    0_
$t Adiktologie $x 1213-3841 $g Roč. 15, č. 3 (2015), s. 204-214 $w MED00012365
856    41
$u http://199757.w57.wedos.ws/wp-content/uploads/2018/09/cablova.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b A 4153 $c 611 $y 4 $z 0
990    __
$a 20160120082744 $b ABA008
991    __
$a 20191111101512 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1104613 $s 926348
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2015 $b 15 $c 3 $d 204-214 $i 1213-3841 $m Adiktologie $x MED00012365
LZP    __
$b přidání abstraktu $c NLK184 $d 20160427 $a NLK 2016-04/vt

Citační ukazatele

Nahrávání dat...

Možnosti archivace

Nahrávání dat...