-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Výživová hodnota naklíčených semen a rizika spojená s jejich konzumací
[Nutritional value of sprouts and risks associated with their consumption]
Veronika Verbíková, Alena Lorencová, Monika Morávková
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu práce podpořená grantem
- MeSH
- jedlá semena * MeSH
- klíčení MeSH
- lidé MeSH
- nutriční hodnota MeSH
- potravinářská mikrobiologie normy MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- práce podpořená grantem MeSH
Naklíčená semena jsou potraviny bohaté na vitaminy, minerální látky, bílkoviny, enzymy a další pro tělo prospěšné látky. Z tohoto důvodu se v posledních letech zvýšil jak prodej, tak i domácí příprava naklíčených semen. Při procesu klíčení však nastávají ideální podmínky pro růst patogenních i nepatogenních mikroorganizmů a konzumace naklíčených semen může představovat zvýšené riziko alimentárních onemocnění. Výrobci i dozorové orgány proto dbají na preventivní opatření proti jejich kontaminaci a zároveň semena i již naklíčená semena před distribucí ke spotřebiteli testují na přítomnost patogenních mikroorganizmů. Legislativně jsou stanovena kritéria pro Listeria monocytogenes a Salmonella spp.
Sprouted seeds are rich in vitamins, minerals, proteins, enzymes and other beneficial substances for the body. For this reason, increasing sales and home production of these sprouts are recorded. However, the process of germination represents ideal conditions for the growth of pathogenic and non-pathogenic microorganisms. Therefore, any contamination with pathogenic microorganisms at the beginning or during the production poses a risk of foodborne infection. Manufacturers and supervisory authorities follow measures to prevent contamination and the seeds and sprouts are tested for the presence of pathogenic microorganisms. The production of sprouts has legislatively defined food safety criteria for Listeria monocytogenes and Salmonella spp.
Nutritional value of sprouts and risks associated with their consumption
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc16017871
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20191029105057.0
- 007
- ta
- 008
- 160623s2016 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Verbíková, Veronika $7 _AN087738 $u Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i., Brno; Veterinární a farmaceutická univerzita, Brno
- 245 10
- $a Výživová hodnota naklíčených semen a rizika spojená s jejich konzumací / $c Veronika Verbíková, Alena Lorencová, Monika Morávková
- 246 31
- $a Nutritional value of sprouts and risks associated with their consumption
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Naklíčená semena jsou potraviny bohaté na vitaminy, minerální látky, bílkoviny, enzymy a další pro tělo prospěšné látky. Z tohoto důvodu se v posledních letech zvýšil jak prodej, tak i domácí příprava naklíčených semen. Při procesu klíčení však nastávají ideální podmínky pro růst patogenních i nepatogenních mikroorganizmů a konzumace naklíčených semen může představovat zvýšené riziko alimentárních onemocnění. Výrobci i dozorové orgány proto dbají na preventivní opatření proti jejich kontaminaci a zároveň semena i již naklíčená semena před distribucí ke spotřebiteli testují na přítomnost patogenních mikroorganizmů. Legislativně jsou stanovena kritéria pro Listeria monocytogenes a Salmonella spp.
- 520 9_
- $a Sprouted seeds are rich in vitamins, minerals, proteins, enzymes and other beneficial substances for the body. For this reason, increasing sales and home production of these sprouts are recorded. However, the process of germination represents ideal conditions for the growth of pathogenic and non-pathogenic microorganisms. Therefore, any contamination with pathogenic microorganisms at the beginning or during the production poses a risk of foodborne infection. Manufacturers and supervisory authorities follow measures to prevent contamination and the seeds and sprouts are tested for the presence of pathogenic microorganisms. The production of sprouts has legislatively defined food safety criteria for Listeria monocytogenes and Salmonella spp.
- 650 12
- $a jedlá semena $7 D002523
- 650 _2
- $a nutriční hodnota $7 D009753
- 650 _2
- $a klíčení $7 D018525
- 650 _2
- $a potravinářská mikrobiologie $x normy $7 D005516
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 655 _2
- $a práce podpořená grantem $7 D013485
- 700 1_
- $a Lorencová, Alena $7 _AN073093 $u Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i., Brno
- 700 1_
- $a Morávková, Monika $7 xx0098544 $u Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i., Brno
- 773 0_
- $t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 71, č. 2 (2016), s. 49-51 $w MED00011119
- 910 __
- $a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20160623103136 $b ABA008
- 991 __
- $a 20191029105535 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1151935 $s 942363
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2016 $b 71 $c 2 $d 49-51 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $n Výživa potraviny $x MED00011119
- LZP __
- $c NLK125 $d 20160812 $a NLK 2016-25/dk