• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Výživová hodnota naklíčených semen a rizika spojená s jejich konzumací
[Nutritional value of sprouts and risks associated with their consumption]

Veronika Verbíková, Alena Lorencová, Monika Morávková

. 2016 ; 71 (2) : 49-51.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu práce podpořená grantem

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc16017871

Digitální knihovna NLK
Zdroj

E-zdroje Online

Naklíčená semena jsou potraviny bohaté na vitaminy, minerální látky, bílkoviny, enzymy a další pro tělo prospěšné látky. Z tohoto důvodu se v posledních letech zvýšil jak prodej, tak i domácí příprava naklíčených semen. Při procesu klíčení však nastávají ideální podmínky pro růst patogenních i nepatogenních mikroorganizmů a konzumace naklíčených semen může představovat zvýšené riziko alimentárních onemocnění. Výrobci i dozorové orgány proto dbají na preventivní opatření proti jejich kontaminaci a zároveň semena i již naklíčená semena před distribucí ke spotřebiteli testují na přítomnost patogenních mikroorganizmů. Legislativně jsou stanovena kritéria pro Listeria monocytogenes a Salmonella spp.

Sprouted seeds are rich in vitamins, minerals, proteins, enzymes and other beneficial substances for the body. For this reason, increasing sales and home production of these sprouts are recorded. However, the process of germination represents ideal conditions for the growth of pathogenic and non-pathogenic microorganisms. Therefore, any contamination with pathogenic microorganisms at the beginning or during the production poses a risk of foodborne infection. Manufacturers and supervisory authorities follow measures to prevent contamination and the seeds and sprouts are tested for the presence of pathogenic microorganisms. The production of sprouts has legislatively defined food safety criteria for Listeria monocytogenes and Salmonella spp.

Nutritional value of sprouts and risks associated with their consumption

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc16017871
003      
CZ-PrNML
005      
20191029105057.0
007      
ta
008      
160623s2016 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Verbíková, Veronika $7 _AN087738 $u Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i., Brno; Veterinární a farmaceutická univerzita, Brno
245    10
$a Výživová hodnota naklíčených semen a rizika spojená s jejich konzumací / $c Veronika Verbíková, Alena Lorencová, Monika Morávková
246    31
$a Nutritional value of sprouts and risks associated with their consumption
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Naklíčená semena jsou potraviny bohaté na vitaminy, minerální látky, bílkoviny, enzymy a další pro tělo prospěšné látky. Z tohoto důvodu se v posledních letech zvýšil jak prodej, tak i domácí příprava naklíčených semen. Při procesu klíčení však nastávají ideální podmínky pro růst patogenních i nepatogenních mikroorganizmů a konzumace naklíčených semen může představovat zvýšené riziko alimentárních onemocnění. Výrobci i dozorové orgány proto dbají na preventivní opatření proti jejich kontaminaci a zároveň semena i již naklíčená semena před distribucí ke spotřebiteli testují na přítomnost patogenních mikroorganizmů. Legislativně jsou stanovena kritéria pro Listeria monocytogenes a Salmonella spp.
520    9_
$a Sprouted seeds are rich in vitamins, minerals, proteins, enzymes and other beneficial substances for the body. For this reason, increasing sales and home production of these sprouts are recorded. However, the process of germination represents ideal conditions for the growth of pathogenic and non-pathogenic microorganisms. Therefore, any contamination with pathogenic microorganisms at the beginning or during the production poses a risk of foodborne infection. Manufacturers and supervisory authorities follow measures to prevent contamination and the seeds and sprouts are tested for the presence of pathogenic microorganisms. The production of sprouts has legislatively defined food safety criteria for Listeria monocytogenes and Salmonella spp.
650    12
$a jedlá semena $7 D002523
650    _2
$a nutriční hodnota $7 D009753
650    _2
$a klíčení $7 D018525
650    _2
$a potravinářská mikrobiologie $x normy $7 D005516
650    _2
$a lidé $7 D006801
655    _2
$a práce podpořená grantem $7 D013485
700    1_
$a Lorencová, Alena $7 _AN073093 $u Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i., Brno
700    1_
$a Morávková, Monika $7 xx0098544 $u Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i., Brno
773    0_
$t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 71, č. 2 (2016), s. 49-51 $w MED00011119
910    __
$a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 4 $z 0
990    __
$a 20160623103136 $b ABA008
991    __
$a 20191029105535 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1151935 $s 942363
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2016 $b 71 $c 2 $d 49-51 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $n Výživa potraviny $x MED00011119
LZP    __
$c NLK125 $d 20160812 $a NLK 2016-25/dk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...