-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Výživové faktory a faktory životního stylu ve vztahu ke kolorektálnímu karcinomu
Svatava Bischofová, Veronika Březková, Milana Šachlová, Ondřej Slabý, Martin Horáček
Jazyk čeština Země Česko
- MeSH
- dieta - přehledy statistika a číselné údaje MeSH
- kolorektální nádory epidemiologie MeSH
- kouření epidemiologie MeSH
- lidé MeSH
- stravovací zvyklosti * klasifikace MeSH
- studie případů a kontrol MeSH
- výživa - přehledy statistika a číselné údaje MeSH
- životní styl MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- mužské pohlaví MeSH
- ženské pohlaví MeSH
Ve studii případů a kontrol byly zmapovány pomocí dotazníkového šetření rozdíly ve stravovacích zvyklostech a dalších faktorech životního stylu u osob s nádorovým onemocněním tlustého střeva a konečníku a osob bez onkologické diagnózy. S respondenty byl formou řízeného rozhovoru vyplněn dotazník obsahující celkem 83 otázek. Do analýzy bylo zahrnuto 250 subjektů (127 kontrol a 123 pacientů). Výsledky šetření ukázaly, že celková konzumace zeleniny bez čeledi brukvovité, konzumace luštěnin, ořechů a olejnatých semen, konzumace hovězího masa, potravin z kategorie čerstvých, tvrdých a uzených sýrů, konzumace vína a pohybová aktivita statisticky snižují riziko vzniku kolorektálního karcinomu. Naopak konzumace bílých rohlíků, houskových knedlíků a tavených sýrů riziko vzniku kolorektálního karcinomu zvyšuje. U ostatních faktorů nebyl jejich vliv statisticky významný. V řadě ukazatelů se výsledky shodovaly s celosvětovými závěry. U těch faktorů, které se jevily v doposud publikovaných studiích odlišně, by bylo žádoucí provést další šetření k určení jejich přesnějšího vlivu.
In this case-control study there was attempted to map out the differences of dietary habits and other lifestyle factors among people with colorectal malignancies and without such diagnosis, using a questionnaire survey. Using a guided interview, a questionnaire consisting of 83 questions was filled with the respondents. The analysis comprised 250 subjects (127 controls and 123 patients). The results of survey have shown that consuming vegetables excluding the Brassica family, consuming of legumes, nuts and oily seeds, consuming beef, fresh food, hard and smoked cheese, consuming wine and physical activity statistically decrease the risk of occurrence of colorectal carcinoma. On the other hand, consuming white rolls, bread dumplings and cream cheese increases the occurrence of colorectal carcinoma. The impact of other factors was not statistically significant. The results were in agreement with worldwide conclusions in a wide range of indicators. For those which have appeared differently in the studies published up to this date, it would be desirable to perform other surveys in order to determine their influence more precisely.
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc16031749
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20191029112413.0
- 007
- ta
- 008
- 161107s2016 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Bischofová, Svatava $7 mub2014807575 $u Ústav ochrany a podpory zdraví, Lékařská fakulta MU, Brno
- 245 10
- $a Výživové faktory a faktory životního stylu ve vztahu ke kolorektálnímu karcinomu / $c Svatava Bischofová, Veronika Březková, Milana Šachlová, Ondřej Slabý, Martin Horáček
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Ve studii případů a kontrol byly zmapovány pomocí dotazníkového šetření rozdíly ve stravovacích zvyklostech a dalších faktorech životního stylu u osob s nádorovým onemocněním tlustého střeva a konečníku a osob bez onkologické diagnózy. S respondenty byl formou řízeného rozhovoru vyplněn dotazník obsahující celkem 83 otázek. Do analýzy bylo zahrnuto 250 subjektů (127 kontrol a 123 pacientů). Výsledky šetření ukázaly, že celková konzumace zeleniny bez čeledi brukvovité, konzumace luštěnin, ořechů a olejnatých semen, konzumace hovězího masa, potravin z kategorie čerstvých, tvrdých a uzených sýrů, konzumace vína a pohybová aktivita statisticky snižují riziko vzniku kolorektálního karcinomu. Naopak konzumace bílých rohlíků, houskových knedlíků a tavených sýrů riziko vzniku kolorektálního karcinomu zvyšuje. U ostatních faktorů nebyl jejich vliv statisticky významný. V řadě ukazatelů se výsledky shodovaly s celosvětovými závěry. U těch faktorů, které se jevily v doposud publikovaných studiích odlišně, by bylo žádoucí provést další šetření k určení jejich přesnějšího vlivu.
- 520 9_
- $a In this case-control study there was attempted to map out the differences of dietary habits and other lifestyle factors among people with colorectal malignancies and without such diagnosis, using a questionnaire survey. Using a guided interview, a questionnaire consisting of 83 questions was filled with the respondents. The analysis comprised 250 subjects (127 controls and 123 patients). The results of survey have shown that consuming vegetables excluding the Brassica family, consuming of legumes, nuts and oily seeds, consuming beef, fresh food, hard and smoked cheese, consuming wine and physical activity statistically decrease the risk of occurrence of colorectal carcinoma. On the other hand, consuming white rolls, bread dumplings and cream cheese increases the occurrence of colorectal carcinoma. The impact of other factors was not statistically significant. The results were in agreement with worldwide conclusions in a wide range of indicators. For those which have appeared differently in the studies published up to this date, it would be desirable to perform other surveys in order to determine their influence more precisely.
- 650 _2
- $a výživa - přehledy $x statistika a číselné údaje $7 D009749
- 650 _2
- $a dieta - přehledy $x statistika a číselné údaje $7 D004034
- 650 12
- $a stravovací zvyklosti $x klasifikace $7 D005247
- 650 _2
- $a kolorektální nádory $x epidemiologie $7 D015179
- 650 _2
- $a životní styl $7 D008019
- 650 _2
- $a kouření $x epidemiologie $7 D012907
- 650 _2
- $a mužské pohlaví $7 D008297
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a ženské pohlaví $7 D005260
- 650 _2
- $a studie případů a kontrol $7 D016022
- 700 1_
- $a Suchodolová, Veronika $7 xx0086881 $u Ústav ochrany a podpory zdraví, Lékařská fakulta MU, Brno; Masarykův onkologický ústav, Brno
- 700 1_
- $a Šachlová, Milana, $d 1959- $7 mzk2006322883 $u Masarykův onkologický ústav, Brno
- 700 1_
- $a Slabý, Ondřej, $d 1981- $7 js20030220015 $u Masarykův onkologický ústav, Brno; Centrum molekulární medicíny, Lékařská fakulta MU, Brno
- 700 1_
- $a Horáček, Martin $7 _AN058677
- 773 0_
- $t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 71, č. 4 (2016), s. 100-104 $w MED00011119
- 856 41
- $u https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2016/07/karcinom.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20161107101904 $b ABA008
- 991 __
- $a 20191029112851 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1171615 $s 956420
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2016 $b 71 $c 4 $d 100-104 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $n Výživa potraviny $x MED00011119
- LZP __
- $c NLK125 $d 20161212 $a NLK 2016-38/pk