• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Výživové faktory a faktory životního stylu ve vztahu ke kolorektálnímu karcinomu

Svatava Bischofová, Veronika Březková, Milana Šachlová, Ondřej Slabý, Martin Horáček

. 2016 ; 71 (4) : 100-104.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc16031749

Digitální knihovna NLK
Zdroj

E-zdroje Online

Ve studii případů a kontrol byly zmapovány pomocí dotazníkového šetření rozdíly ve stravovacích zvyklostech a dalších faktorech životního stylu u osob s nádorovým onemocněním tlustého střeva a konečníku a osob bez onkologické diagnózy. S respondenty byl formou řízeného rozhovoru vyplněn dotazník obsahující celkem 83 otázek. Do analýzy bylo zahrnuto 250 subjektů (127 kontrol a 123 pacientů). Výsledky šetření ukázaly, že celková konzumace zeleniny bez čeledi brukvovité, konzumace luštěnin, ořechů a olejnatých semen, konzumace hovězího masa, potravin z kategorie čerstvých, tvrdých a uzených sýrů, konzumace vína a pohybová aktivita statisticky snižují riziko vzniku kolorektálního karcinomu. Naopak konzumace bílých rohlíků, houskových knedlíků a tavených sýrů riziko vzniku kolorektálního karcinomu zvyšuje. U ostatních faktorů nebyl jejich vliv statisticky významný. V řadě ukazatelů se výsledky shodovaly s celosvětovými závěry. U těch faktorů, které se jevily v doposud publikovaných studiích odlišně, by bylo žádoucí provést další šetření k určení jejich přesnějšího vlivu.

In this case-control study there was attempted to map out the differences of dietary habits and other lifestyle factors among people with colorectal malignancies and without such diagnosis, using a questionnaire survey. Using a guided interview, a questionnaire consisting of 83 questions was filled with the respondents. The analysis comprised 250 subjects (127 controls and 123 patients). The results of survey have shown that consuming vegetables excluding the Brassica family, consuming of legumes, nuts and oily seeds, consuming beef, fresh food, hard and smoked cheese, consuming wine and physical activity statistically decrease the risk of occurrence of colorectal carcinoma. On the other hand, consuming white rolls, bread dumplings and cream cheese increases the occurrence of colorectal carcinoma. The impact of other factors was not statistically significant. The results were in agreement with worldwide conclusions in a wide range of indicators. For those which have appeared differently in the studies published up to this date, it would be desirable to perform other surveys in order to determine their influence more precisely.

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc16031749
003      
CZ-PrNML
005      
20191029112413.0
007      
ta
008      
161107s2016 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Bischofová, Svatava $7 mub2014807575 $u Ústav ochrany a podpory zdraví, Lékařská fakulta MU, Brno
245    10
$a Výživové faktory a faktory životního stylu ve vztahu ke kolorektálnímu karcinomu / $c Svatava Bischofová, Veronika Březková, Milana Šachlová, Ondřej Slabý, Martin Horáček
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Ve studii případů a kontrol byly zmapovány pomocí dotazníkového šetření rozdíly ve stravovacích zvyklostech a dalších faktorech životního stylu u osob s nádorovým onemocněním tlustého střeva a konečníku a osob bez onkologické diagnózy. S respondenty byl formou řízeného rozhovoru vyplněn dotazník obsahující celkem 83 otázek. Do analýzy bylo zahrnuto 250 subjektů (127 kontrol a 123 pacientů). Výsledky šetření ukázaly, že celková konzumace zeleniny bez čeledi brukvovité, konzumace luštěnin, ořechů a olejnatých semen, konzumace hovězího masa, potravin z kategorie čerstvých, tvrdých a uzených sýrů, konzumace vína a pohybová aktivita statisticky snižují riziko vzniku kolorektálního karcinomu. Naopak konzumace bílých rohlíků, houskových knedlíků a tavených sýrů riziko vzniku kolorektálního karcinomu zvyšuje. U ostatních faktorů nebyl jejich vliv statisticky významný. V řadě ukazatelů se výsledky shodovaly s celosvětovými závěry. U těch faktorů, které se jevily v doposud publikovaných studiích odlišně, by bylo žádoucí provést další šetření k určení jejich přesnějšího vlivu.
520    9_
$a In this case-control study there was attempted to map out the differences of dietary habits and other lifestyle factors among people with colorectal malignancies and without such diagnosis, using a questionnaire survey. Using a guided interview, a questionnaire consisting of 83 questions was filled with the respondents. The analysis comprised 250 subjects (127 controls and 123 patients). The results of survey have shown that consuming vegetables excluding the Brassica family, consuming of legumes, nuts and oily seeds, consuming beef, fresh food, hard and smoked cheese, consuming wine and physical activity statistically decrease the risk of occurrence of colorectal carcinoma. On the other hand, consuming white rolls, bread dumplings and cream cheese increases the occurrence of colorectal carcinoma. The impact of other factors was not statistically significant. The results were in agreement with worldwide conclusions in a wide range of indicators. For those which have appeared differently in the studies published up to this date, it would be desirable to perform other surveys in order to determine their influence more precisely.
650    _2
$a výživa - přehledy $x statistika a číselné údaje $7 D009749
650    _2
$a dieta - přehledy $x statistika a číselné údaje $7 D004034
650    12
$a stravovací zvyklosti $x klasifikace $7 D005247
650    _2
$a kolorektální nádory $x epidemiologie $7 D015179
650    _2
$a životní styl $7 D008019
650    _2
$a kouření $x epidemiologie $7 D012907
650    _2
$a mužské pohlaví $7 D008297
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a ženské pohlaví $7 D005260
650    _2
$a studie případů a kontrol $7 D016022
700    1_
$a Suchodolová, Veronika $7 xx0086881 $u Ústav ochrany a podpory zdraví, Lékařská fakulta MU, Brno; Masarykův onkologický ústav, Brno
700    1_
$a Šachlová, Milana, $d 1959- $7 mzk2006322883 $u Masarykův onkologický ústav, Brno
700    1_
$a Slabý, Ondřej, $d 1981- $7 js20030220015 $u Masarykův onkologický ústav, Brno; Centrum molekulární medicíny, Lékařská fakulta MU, Brno
700    1_
$a Horáček, Martin $7 _AN058677
773    0_
$t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 71, č. 4 (2016), s. 100-104 $w MED00011119
856    41
$u https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2016/07/karcinom.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 4 $z 0
990    __
$a 20161107101904 $b ABA008
991    __
$a 20191029112851 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1171615 $s 956420
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2016 $b 71 $c 4 $d 100-104 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $n Výživa potraviny $x MED00011119
LZP    __
$c NLK125 $d 20161212 $a NLK 2016-38/pk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...