-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Spotřeba potravin domácností v regionech soudržnosti České republiky – demografické a socioekonomické souvislosti
[Households food consumption in NUTS II of the Czech Republic – demographic and socio-economic context]
Dana Hübelová, Šárka Odrážková
Jazyk čeština Země Česko
- MeSH
- demografie MeSH
- fyziologie výživy MeSH
- kvalitativní výzkum MeSH
- lidé MeSH
- potraviny * ekonomika statistika a číselné údaje MeSH
- socioekonomické faktory MeSH
- stravovací zvyklosti * MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Geografické názvy
- Česká republika MeSH
Jednou z hlavních determinant zdraví jsou vhodné výživové zvyklosti. Výživa úzce souvisí se spotřebou potravin domácností, která je ovlivněna mimo jiné socioekonomickým statusem. Cílem analýzy je identifikovat souvislosti spotřeby potravin domácností s vybranými demografickými a socioekonomickými indikátory v osmi regionech soudržnosti České republiky. K hodnocení regionů soudržnosti byla použita metoda shlukové analýzy. Z výsledků vyplývá, že působení demografických a socioekonomických indikátorů a spotřeby potravin domácností je v podstatě obousměrné. Pozitivně hodnocený region soudržnosti Praha vykazuje nejoptimálnější spotřebu potravin, ale díky ekonomické situaci současně nejvyšší spotřebu alkoholu a tabáku. Složení domácností s vyšším podílem dětí v domácnosti v regionech soudržnosti Střední Čechy a Střední Morava ovlivňuje nadprůměrnou spotřebu jednoduchých cukrů, ale už se neprojevuje ve zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny. Nepříznivá socioekonomická situace regionů soudržnosti Severozápad, Severovýchod a Moravskoslezsko se promítá nejen ve změně demografického chování, ale jednoznačně negativně působí také na zvýšený podíl zdravotně nevhodných potravin i spotřebu návykových látek.
Appropriate nutritional intake habits are a major health determinant. Nutrition is closely related to household food consumption, which is influenced by socio-economic status. The object of this analysis is to identify household food consumption in eight regions of the Czech Republic as part of the NUTS II (Nomenclature of Units for Territorial Statistics II), which involves cluster analysis. Results reveal a bidirectional effect of household food consumption and demographic and socioeconomic indicators. The Prague region is positively evaluated with the most favourable food consumption but also the highest usage of tobacco and alcohol, due to economic factors. Households with more children have an above-average consumption rate of simple sugars but no increase in fruit and vegetable consumption. The unfavourable economic situation in the southwest, southeast and Moravia-Silesian regions is reflected not only in demographics but by its marked negative effects on elevated consumption of inappropriate foods and use of addictive substances.
Households food consumption in NUTS II of the Czech Republic – demographic and socio-economic context
Citace poskytuje Crossref.org
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc17017434
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20180116152639.0
- 007
- ta
- 008
- 170523s2017 xr d f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 024 7_
- $a 10.21101/hygiena.a1507 $2 doi
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Hübelová, Dana $7 mzk2004228305 $u Mendelova univerzita v Brně, Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií, Ústav demografie a aplikované statistiky, Brno, Česká republika
- 245 10
- $a Spotřeba potravin domácností v regionech soudržnosti České republiky – demografické a socioekonomické souvislosti / $c Dana Hübelová, Šárka Odrážková
- 246 31
- $a Households food consumption in NUTS II of the Czech Republic – demographic and socio-economic context
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Jednou z hlavních determinant zdraví jsou vhodné výživové zvyklosti. Výživa úzce souvisí se spotřebou potravin domácností, která je ovlivněna mimo jiné socioekonomickým statusem. Cílem analýzy je identifikovat souvislosti spotřeby potravin domácností s vybranými demografickými a socioekonomickými indikátory v osmi regionech soudržnosti České republiky. K hodnocení regionů soudržnosti byla použita metoda shlukové analýzy. Z výsledků vyplývá, že působení demografických a socioekonomických indikátorů a spotřeby potravin domácností je v podstatě obousměrné. Pozitivně hodnocený region soudržnosti Praha vykazuje nejoptimálnější spotřebu potravin, ale díky ekonomické situaci současně nejvyšší spotřebu alkoholu a tabáku. Složení domácností s vyšším podílem dětí v domácnosti v regionech soudržnosti Střední Čechy a Střední Morava ovlivňuje nadprůměrnou spotřebu jednoduchých cukrů, ale už se neprojevuje ve zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny. Nepříznivá socioekonomická situace regionů soudržnosti Severozápad, Severovýchod a Moravskoslezsko se promítá nejen ve změně demografického chování, ale jednoznačně negativně působí také na zvýšený podíl zdravotně nevhodných potravin i spotřebu návykových látek.
- 520 9_
- $a Appropriate nutritional intake habits are a major health determinant. Nutrition is closely related to household food consumption, which is influenced by socio-economic status. The object of this analysis is to identify household food consumption in eight regions of the Czech Republic as part of the NUTS II (Nomenclature of Units for Territorial Statistics II), which involves cluster analysis. Results reveal a bidirectional effect of household food consumption and demographic and socioeconomic indicators. The Prague region is positively evaluated with the most favourable food consumption but also the highest usage of tobacco and alcohol, due to economic factors. Households with more children have an above-average consumption rate of simple sugars but no increase in fruit and vegetable consumption. The unfavourable economic situation in the southwest, southeast and Moravia-Silesian regions is reflected not only in demographics but by its marked negative effects on elevated consumption of inappropriate foods and use of addictive substances.
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 12
- $a potraviny $x ekonomika $x statistika a číselné údaje $7 D005502
- 650 _2
- $a fyziologie výživy $7 D009747
- 650 _2
- $a socioekonomické faktory $7 D012959
- 650 12
- $a stravovací zvyklosti $7 D005247
- 650 _2
- $a demografie $7 D003710
- 650 _2
- $a kvalitativní výzkum $7 D036301
- 651 _2
- $a Česká republika $7 D018153
- 700 1_
- $a Odrážková, Šárka $7 _AN091614 $u Mendelova univerzita v Brně, Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií, Ústav demografie a aplikované statistiky, Brno, Česká republika
- 773 0_
- $t Hygiena $x 1802-6281 $g Roč. 62, č. 1 (2017), s. 4-11 $w MED00011019
- 910 __
- $a ABA008 $b A 2003 $c 342 a $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20170523073824 $b ABA008
- 991 __
- $a 20180116152914 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1206418 $s 978250
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2017 $b 62 $c 1 $d 4-11 $i 1802-6281 $m Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print) $n Hygiena (Státní zdr. úst. Print) $x MED00011019
- LZP __
- $c NLK120 $d 20180116 $a NLK 2017-16/pk