Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Spotřeba potravin domácností v regionech soudržnosti České republiky – demografické a socioekonomické souvislosti
[Households food consumption in NUTS II of the Czech Republic – demographic and socio-economic context]

Dana Hübelová, Šárka Odrážková

. 2017 ; 62 (1) : 4-11.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc17017434

Digitální knihovna NLK
Zdroj

E-zdroje Online

NLK Free Medical Journals od 2007

Jednou z hlavních determinant zdraví jsou vhodné výživové zvyklosti. Výživa úzce souvisí se spotřebou potravin domácností, která je ovlivněna mimo jiné socioekonomickým statusem. Cílem analýzy je identifikovat souvislosti spotřeby potravin domácností s vybranými demografickými a socioekonomickými indikátory v osmi regionech soudržnosti České republiky. K hodnocení regionů soudržnosti byla použita metoda shlukové analýzy. Z výsledků vyplývá, že působení demografických a socioekonomických indikátorů a spotřeby potravin domácností je v podstatě obousměrné. Pozitivně hodnocený region soudržnosti Praha vykazuje nejoptimálnější spotřebu potravin, ale díky ekonomické situaci současně nejvyšší spotřebu alkoholu a tabáku. Složení domácností s vyšším podílem dětí v domácnosti v regionech soudržnosti Střední Čechy a Střední Morava ovlivňuje nadprůměrnou spotřebu jednoduchých cukrů, ale už se neprojevuje ve zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny. Nepříznivá socioekonomická situace regionů soudržnosti Severozápad, Severovýchod a Moravskoslezsko se promítá nejen ve změně demografického chování, ale jednoznačně negativně působí také na zvýšený podíl zdravotně nevhodných potravin i spotřebu návykových látek.

Appropriate nutritional intake habits are a major health determinant. Nutrition is closely related to household food consumption, which is influenced by socio-economic status. The object of this analysis is to identify household food consumption in eight regions of the Czech Republic as part of the NUTS II (Nomenclature of Units for Territorial Statistics II), which involves cluster analysis. Results reveal a bidirectional effect of household food consumption and demographic and socioeconomic indicators. The Prague region is positively evaluated with the most favourable food consumption but also the highest usage of tobacco and alcohol, due to economic factors. Households with more children have an above-average consumption rate of simple sugars but no increase in fruit and vegetable consumption. The unfavourable economic situation in the southwest, southeast and Moravia-Silesian regions is reflected not only in demographics but by its marked negative effects on elevated consumption of inappropriate foods and use of addictive substances.

Households food consumption in NUTS II of the Czech Republic – demographic and socio-economic context

Citace poskytuje Crossref.org

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc17017434
003      
CZ-PrNML
005      
20180116152639.0
007      
ta
008      
170523s2017 xr d f 000 0|cze||
009      
AR
024    7_
$a 10.21101/hygiena.a1507 $2 doi
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Hübelová, Dana $7 mzk2004228305 $u Mendelova univerzita v Brně, Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií, Ústav demografie a aplikované statistiky, Brno, Česká republika
245    10
$a Spotřeba potravin domácností v regionech soudržnosti České republiky – demografické a socioekonomické souvislosti / $c Dana Hübelová, Šárka Odrážková
246    31
$a Households food consumption in NUTS II of the Czech Republic – demographic and socio-economic context
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Jednou z hlavních determinant zdraví jsou vhodné výživové zvyklosti. Výživa úzce souvisí se spotřebou potravin domácností, která je ovlivněna mimo jiné socioekonomickým statusem. Cílem analýzy je identifikovat souvislosti spotřeby potravin domácností s vybranými demografickými a socioekonomickými indikátory v osmi regionech soudržnosti České republiky. K hodnocení regionů soudržnosti byla použita metoda shlukové analýzy. Z výsledků vyplývá, že působení demografických a socioekonomických indikátorů a spotřeby potravin domácností je v podstatě obousměrné. Pozitivně hodnocený region soudržnosti Praha vykazuje nejoptimálnější spotřebu potravin, ale díky ekonomické situaci současně nejvyšší spotřebu alkoholu a tabáku. Složení domácností s vyšším podílem dětí v domácnosti v regionech soudržnosti Střední Čechy a Střední Morava ovlivňuje nadprůměrnou spotřebu jednoduchých cukrů, ale už se neprojevuje ve zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny. Nepříznivá socioekonomická situace regionů soudržnosti Severozápad, Severovýchod a Moravskoslezsko se promítá nejen ve změně demografického chování, ale jednoznačně negativně působí také na zvýšený podíl zdravotně nevhodných potravin i spotřebu návykových látek.
520    9_
$a Appropriate nutritional intake habits are a major health determinant. Nutrition is closely related to household food consumption, which is influenced by socio-economic status. The object of this analysis is to identify household food consumption in eight regions of the Czech Republic as part of the NUTS II (Nomenclature of Units for Territorial Statistics II), which involves cluster analysis. Results reveal a bidirectional effect of household food consumption and demographic and socioeconomic indicators. The Prague region is positively evaluated with the most favourable food consumption but also the highest usage of tobacco and alcohol, due to economic factors. Households with more children have an above-average consumption rate of simple sugars but no increase in fruit and vegetable consumption. The unfavourable economic situation in the southwest, southeast and Moravia-Silesian regions is reflected not only in demographics but by its marked negative effects on elevated consumption of inappropriate foods and use of addictive substances.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    12
$a potraviny $x ekonomika $x statistika a číselné údaje $7 D005502
650    _2
$a fyziologie výživy $7 D009747
650    _2
$a socioekonomické faktory $7 D012959
650    12
$a stravovací zvyklosti $7 D005247
650    _2
$a demografie $7 D003710
650    _2
$a kvalitativní výzkum $7 D036301
651    _2
$a Česká republika $7 D018153
700    1_
$a Odrážková, Šárka $7 _AN091614 $u Mendelova univerzita v Brně, Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií, Ústav demografie a aplikované statistiky, Brno, Česká republika
773    0_
$t Hygiena $x 1802-6281 $g Roč. 62, č. 1 (2017), s. 4-11 $w MED00011019
910    __
$a ABA008 $b A 2003 $c 342 a $y 4 $z 0
990    __
$a 20170523073824 $b ABA008
991    __
$a 20180116152914 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1206418 $s 978250
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2017 $b 62 $c 1 $d 4-11 $i 1802-6281 $m Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print) $n Hygiena (Státní zdr. úst. Print) $x MED00011019
LZP    __
$c NLK120 $d 20180116 $a NLK 2017-16/pk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...