-
Something wrong with this record ?
Nutriční screening jako nástroj prevence rizik u hospitalizovaných pacientů z pohledu nutričního terapeuta/ terapeutky
Marie Kohutová
Language Czech Country Czech Republic
- MeSH
- Dietary Services * methods standards organization & administration MeSH
- Nutrition Assessment * MeSH
- Inpatients MeSH
- Humans MeSH
- Nutritionists MeSH
- Malnutrition prevention & control MeSH
- Surveys and Questionnaires classification MeSH
- Risk Management methods MeSH
- Risk MeSH
- Check Tag
- Humans MeSH
Nutriční screening je neinvazivní a velmi jednoduchý nástroj sloužící k identifikaci nutričního rizika. Předcházení vzniku a rozvoje podvýživy u hospitalizovaných pacientů představuje nejjednodušší cestu k udržení kvality života a snížení rizika následků a komplikací malnutrice. V praxi však často narážíme na organizační a ekonomické limity. Přesto, že jsou nastaveny standardy nutriční péče a jsou zavedeny hodnotící škály stavu nutrice, jejich praktické výstupy a realizace mnohdy váznou. Příčinou může být, mimo jiné, nedostatečný počet nutričních terapeutů a dalšího odborného personálu, včetně lékařů, kteří mají kompetenci k preskribci nutriční podpory. (Šenkyřík, 2018) Adekvátní výživa a individualizovaná nutriční podpora by měla být již běžnou součástí poskytované zdravotní péče v nemocnicích i v dal- ších zdravotnických zařízeních, včetně domovů pro seniory. Nutriční péče neznamená pouze vyplnit nutriční screening, ale také musí být jasně stanovená a prakticky zajištěná následná individualizovaná nutriční podpora u těch pacientů, u kterých bylo riziko malnutrice identifikováno. Multioborová spolupráce, informovanost personálu, vzájemná komunikace (lékař, sestra, nutriční terapeut), kontrola efektivity podávané podpory a průběžné dokumetování nutričního stavu pacienta jsou nezbytnými předpoklady správně poskytované nutriční péče.
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc18021356
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20210227014247.0
- 007
- cr|cn|
- 008
- 180612s2018 xr fs 000 0dcze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Kohutová, Marie $7 _AN071947 $u Oddělení léčebné výživy, FN Olomouc
- 245 10
- $a Nutriční screening jako nástroj prevence rizik u hospitalizovaných pacientů z pohledu nutričního terapeuta/ terapeutky / $c Marie Kohutová
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Nutriční screening je neinvazivní a velmi jednoduchý nástroj sloužící k identifikaci nutričního rizika. Předcházení vzniku a rozvoje podvýživy u hospitalizovaných pacientů představuje nejjednodušší cestu k udržení kvality života a snížení rizika následků a komplikací malnutrice. V praxi však často narážíme na organizační a ekonomické limity. Přesto, že jsou nastaveny standardy nutriční péče a jsou zavedeny hodnotící škály stavu nutrice, jejich praktické výstupy a realizace mnohdy váznou. Příčinou může být, mimo jiné, nedostatečný počet nutričních terapeutů a dalšího odborného personálu, včetně lékařů, kteří mají kompetenci k preskribci nutriční podpory. (Šenkyřík, 2018) Adekvátní výživa a individualizovaná nutriční podpora by měla být již běžnou součástí poskytované zdravotní péče v nemocnicích i v dal- ších zdravotnických zařízeních, včetně domovů pro seniory. Nutriční péče neznamená pouze vyplnit nutriční screening, ale také musí být jasně stanovená a prakticky zajištěná následná individualizovaná nutriční podpora u těch pacientů, u kterých bylo riziko malnutrice identifikováno. Multioborová spolupráce, informovanost personálu, vzájemná komunikace (lékař, sestra, nutriční terapeut), kontrola efektivity podávané podpory a průběžné dokumetování nutričního stavu pacienta jsou nezbytnými předpoklady správně poskytované nutriční péče.
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a riziko $7 D012306
- 650 _2
- $a řízení rizik $x metody $7 D012308
- 650 _2
- $a hospitalizovaní pacienti $7 D007297
- 650 _2
- $a nutriční poradci $7 D064686
- 650 12
- $a dietetické služby $x metody $x normy $x organizace a řízení $7 D004045
- 650 12
- $a hodnocení stavu výživy $7 D015596
- 650 _2
- $a podvýživa $x prevence a kontrola $7 D044342
- 650 _2
- $a průzkumy a dotazníky $x klasifikace $7 D011795
- 773 0_
- $t Management rizik ve zdravotnictví $x 2570-6926 $g Roč. 2, č. 2 (2018), s. 22-31 $w MED00194373
- 910 __
- $a ABA008 $b online $y p $z 0
- 990 __
- $a 20180612121435 $b ABA008
- 991 __
- $a 20210227014246 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1309206 $s 1018231
- BAS __
- $a 3 $a 4
- BMC __
- $a 2018 $b 2 $c 2 $d 22-31 $i 2570-6926 $m Management rizik ve zdravotnictví $x MED00194373
- LZP __
- $c NLK189 $d 20210227 $a NLK 2018-13/vt