-
Something wrong with this record ?
Pivo se sníženým obsahem cukru a alkoholu vhodné pro diabetiky
[Beer with reduced carbohydrates and alcohol content suitable for diabetics]
Aleš Franc, Jan Muselík, David Vetchý
Language Czech Country Czech Republic
- Keywords
- snížený obsah, nízký obsah, dia-pivo,
- MeSH
- Food Analysis MeSH
- Distillation methods MeSH
- Diabetes Mellitus * diet therapy MeSH
- Diet, Diabetic MeSH
- Dietary Sugars MeSH
- Ethanol MeSH
- Humans MeSH
- Beer * classification adverse effects MeSH
- Food Technology methods MeSH
- Check Tag
- Humans MeSH
Pivo je pro obsah cukrů s vysokým glykemickým indexem a alkoholu nevhodné pro nemocné s diabetes mellitus. Tradiční společenské návyky však vedou v této skupině nemocných k jeho konzumaci a negativním zdravotním účinkům. Na druhé straně, v případě nenávykového užívání, pivo obsahuje i látky s příznivým zdravotním vlivem, jako jsou hořčiny, flavionoidy, saponiny, prebiotka, komplex vitaminů B a další. Rovněž jeho izotonicita s krví a příhodné pH jej činí vhodným k doplnění tekutin po námaze. Pivo se sníženým obsahem cukrů a alkoholu by proto mohlo být žádoucí funkční potravinou nejen pro diabetiky. Na trhu sice existují jak piva se sníženým obsahem cukrů i piva se sníženým obsahem alkoholu, ale "nealkoholické dia-pivo" není dosud komerčně dostupné. V práci prezentujeme výrobu piva s obsahem alkoholu do 1,2 % objemu a s maximálním obsahem sacharidů do 0,75 g/100 ml, použitím vakuové destilace.
Beer is for it's glycemic index and for alcohol content inappropriate drink for patients with diabetes mellitus. Traditional social habits, however, lead diabetics to drinking the beer and it has negative health effects in these patients. On the other hand, beer contains substances with a beneficial health effect, such as flavionoids, saponins, prebiotics, vitamin B complex and others. Also, for its isotonicity with blood and a suitable pH value the beer is appropriate for supplementation of liquids during physical activities. Therefore, the beer with reduced content of sugar and alcohol could be a desirable functional food not only for diabetics. While there are both low-sugar beers and low-alcohol beers on the market, "non-alcoholic diabetic" is not yet commercially available. In this research we present the method of beer production by vacuum distillation with an alcohol content less than 1.2 vol % and with a maximum of sugar content not more than 0.75 g/100 ml.
Beer with reduced carbohydrates and alcohol content suitable for diabetics
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc19009497
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20190917182210.0
- 007
- ta
- 008
- 190315s2018 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Franc, Aleš, $u Ústav technologie léků, Farmaceutická fakulta, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno $d 1968- $7 mzk2008479726
- 245 10
- $a Pivo se sníženým obsahem cukru a alkoholu vhodné pro diabetiky / $c Aleš Franc, Jan Muselík, David Vetchý
- 246 31
- $a Beer with reduced carbohydrates and alcohol content suitable for diabetics
- 520 3_
- $a Pivo je pro obsah cukrů s vysokým glykemickým indexem a alkoholu nevhodné pro nemocné s diabetes mellitus. Tradiční společenské návyky však vedou v této skupině nemocných k jeho konzumaci a negativním zdravotním účinkům. Na druhé straně, v případě nenávykového užívání, pivo obsahuje i látky s příznivým zdravotním vlivem, jako jsou hořčiny, flavionoidy, saponiny, prebiotka, komplex vitaminů B a další. Rovněž jeho izotonicita s krví a příhodné pH jej činí vhodným k doplnění tekutin po námaze. Pivo se sníženým obsahem cukrů a alkoholu by proto mohlo být žádoucí funkční potravinou nejen pro diabetiky. Na trhu sice existují jak piva se sníženým obsahem cukrů i piva se sníženým obsahem alkoholu, ale "nealkoholické dia-pivo" není dosud komerčně dostupné. V práci prezentujeme výrobu piva s obsahem alkoholu do 1,2 % objemu a s maximálním obsahem sacharidů do 0,75 g/100 ml, použitím vakuové destilace.
- 520 9_
- $a Beer is for it's glycemic index and for alcohol content inappropriate drink for patients with diabetes mellitus. Traditional social habits, however, lead diabetics to drinking the beer and it has negative health effects in these patients. On the other hand, beer contains substances with a beneficial health effect, such as flavionoids, saponins, prebiotics, vitamin B complex and others. Also, for its isotonicity with blood and a suitable pH value the beer is appropriate for supplementation of liquids during physical activities. Therefore, the beer with reduced content of sugar and alcohol could be a desirable functional food not only for diabetics. While there are both low-sugar beers and low-alcohol beers on the market, "non-alcoholic diabetic" is not yet commercially available. In this research we present the method of beer production by vacuum distillation with an alcohol content less than 1.2 vol % and with a maximum of sugar content not more than 0.75 g/100 ml.
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 12
- $a diabetes mellitus $x dietoterapie $7 D003920
- 650 12
- $a pivo $x klasifikace $x škodlivé účinky $7 D001515
- 650 _2
- $a diabetická dieta $7 D003927
- 650 _2
- $a dietní cukry $7 D000073417
- 650 _2
- $a potravinářská technologie $x metody $7 D005524
- 650 _2
- $a ethanol $7 D000431
- 650 _2
- $a destilace $x metody $7 D057168
- 650 _2
- $a analýza potravin $7 D005504
- 653 00
- $a snížený obsah
- 653 00
- $a nízký obsah
- 653 00
- $a dia-pivo
- 700 1_
- $a Muselík, Jan $u Ústav technologie léků, Farmaceutická fakulta, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno $7 xx0100243
- 700 1_
- $a Vetchý, David, $u Ústav technologie léků, Farmaceutická fakulta, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno $d 1972- $7 mzk2006368163
- 773 0_
- $w MED00010977 $t Česká a slovenská farmacie $x 1210-7816 $g Roč. 67, č. 5-6 (2018), s. 212-215
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/ceska-slovenska-farmacie/2018-5-6-1/pivo-se-snizenym-obsahem-cukru-a-alkoholu-vhodne-pro-diabetiky-108204 $y plný text volně dostupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 555 $c 220 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20190315 $b ABA008
- 991 __
- $a 20190917182558 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1386363 $s 1047765
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2018 $b 67 $c 5-6 $d 212-215 $i 1210-7816 $m Česká a slovenská farmacie $x MED00010977 $y 108204
- LZP __
- $c NLK185 $d 20190328 $b NLK111 $a Meditorial-20190315