Detail
Article
Online article
FT
Medvik - BMC
  • Something wrong with this record ?

Pivo se sníženým obsahem cukru a alkoholu vhodné pro diabetiky
[Beer with reduced carbohydrates and alcohol content suitable for diabetics]

Aleš Franc, Jan Muselík, David Vetchý

. 2018 ; 67 (5-6) : 212-215.

Language Czech Country Czech Republic

Digital library NLK
Source

E-resources Online

NLK Medline Complete (EBSCOhost) from 2011-01-01

Pivo je pro obsah cukrů s vysokým glykemickým indexem a alkoholu nevhodné pro nemocné s diabetes mellitus. Tradiční společenské návyky však vedou v této skupině nemocných k jeho konzumaci a negativním zdravotním účinkům. Na druhé straně, v případě nenávykového užívání, pivo obsahuje i látky s příznivým zdravotním vlivem, jako jsou hořčiny, flavionoidy, saponiny, prebiotka, komplex vitaminů B a další. Rovněž jeho izotonicita s krví a příhodné pH jej činí vhodným k doplnění tekutin po námaze. Pivo se sníženým obsahem cukrů a alkoholu by proto mohlo být žádoucí funkční potravinou nejen pro diabetiky. Na trhu sice existují jak piva se sníženým obsahem cukrů i piva se sníženým obsahem alkoholu, ale "nealkoholické dia-pivo" není dosud komerčně dostupné. V práci prezentujeme výrobu piva s obsahem alkoholu do 1,2 % objemu a s maximálním obsahem sacharidů do 0,75 g/100 ml, použitím vakuové destilace.

Beer is for it's glycemic index and for alcohol content inappropriate drink for patients with diabetes mellitus. Traditional social habits, however, lead diabetics to drinking the beer and it has negative health effects in these patients. On the other hand, beer contains substances with a beneficial health effect, such as flavionoids, saponins, prebiotics, vitamin B complex and others. Also, for its isotonicity with blood and a suitable pH value the beer is appropriate for supplementation of liquids during physical activities. Therefore, the beer with reduced content of sugar and alcohol could be a desirable functional food not only for diabetics. While there are both low-sugar beers and low-alcohol beers on the market, "non-alcoholic diabetic" is not yet commercially available. In this research we present the method of beer production by vacuum distillation with an alcohol content less than 1.2 vol % and with a maximum of sugar content not more than 0.75 g/100 ml.

Beer with reduced carbohydrates and alcohol content suitable for diabetics

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc19009497
003      
CZ-PrNML
005      
20190917182210.0
007      
ta
008      
190315s2018 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Franc, Aleš, $u Ústav technologie léků, Farmaceutická fakulta, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno $d 1968- $7 mzk2008479726
245    10
$a Pivo se sníženým obsahem cukru a alkoholu vhodné pro diabetiky / $c Aleš Franc, Jan Muselík, David Vetchý
246    31
$a Beer with reduced carbohydrates and alcohol content suitable for diabetics
520    3_
$a Pivo je pro obsah cukrů s vysokým glykemickým indexem a alkoholu nevhodné pro nemocné s diabetes mellitus. Tradiční společenské návyky však vedou v této skupině nemocných k jeho konzumaci a negativním zdravotním účinkům. Na druhé straně, v případě nenávykového užívání, pivo obsahuje i látky s příznivým zdravotním vlivem, jako jsou hořčiny, flavionoidy, saponiny, prebiotka, komplex vitaminů B a další. Rovněž jeho izotonicita s krví a příhodné pH jej činí vhodným k doplnění tekutin po námaze. Pivo se sníženým obsahem cukrů a alkoholu by proto mohlo být žádoucí funkční potravinou nejen pro diabetiky. Na trhu sice existují jak piva se sníženým obsahem cukrů i piva se sníženým obsahem alkoholu, ale "nealkoholické dia-pivo" není dosud komerčně dostupné. V práci prezentujeme výrobu piva s obsahem alkoholu do 1,2 % objemu a s maximálním obsahem sacharidů do 0,75 g/100 ml, použitím vakuové destilace.
520    9_
$a Beer is for it's glycemic index and for alcohol content inappropriate drink for patients with diabetes mellitus. Traditional social habits, however, lead diabetics to drinking the beer and it has negative health effects in these patients. On the other hand, beer contains substances with a beneficial health effect, such as flavionoids, saponins, prebiotics, vitamin B complex and others. Also, for its isotonicity with blood and a suitable pH value the beer is appropriate for supplementation of liquids during physical activities. Therefore, the beer with reduced content of sugar and alcohol could be a desirable functional food not only for diabetics. While there are both low-sugar beers and low-alcohol beers on the market, "non-alcoholic diabetic" is not yet commercially available. In this research we present the method of beer production by vacuum distillation with an alcohol content less than 1.2 vol % and with a maximum of sugar content not more than 0.75 g/100 ml.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    12
$a diabetes mellitus $x dietoterapie $7 D003920
650    12
$a pivo $x klasifikace $x škodlivé účinky $7 D001515
650    _2
$a diabetická dieta $7 D003927
650    _2
$a dietní cukry $7 D000073417
650    _2
$a potravinářská technologie $x metody $7 D005524
650    _2
$a ethanol $7 D000431
650    _2
$a destilace $x metody $7 D057168
650    _2
$a analýza potravin $7 D005504
653    00
$a snížený obsah
653    00
$a nízký obsah
653    00
$a dia-pivo
700    1_
$a Muselík, Jan $u Ústav technologie léků, Farmaceutická fakulta, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno $7 xx0100243
700    1_
$a Vetchý, David, $u Ústav technologie léků, Farmaceutická fakulta, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno $d 1972- $7 mzk2006368163
773    0_
$w MED00010977 $t Česká a slovenská farmacie $x 1210-7816 $g Roč. 67, č. 5-6 (2018), s. 212-215
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/ceska-slovenska-farmacie/2018-5-6-1/pivo-se-snizenym-obsahem-cukru-a-alkoholu-vhodne-pro-diabetiky-108204 $y plný text volně dostupný
910    __
$a ABA008 $b B 555 $c 220 $y 4 $z 0
990    __
$a 20190315 $b ABA008
991    __
$a 20190917182558 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1386363 $s 1047765
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2018 $b 67 $c 5-6 $d 212-215 $i 1210-7816 $m Česká a slovenská farmacie $x MED00010977 $y 108204
LZP    __
$c NLK185 $d 20190328 $b NLK111 $a Meditorial-20190315

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...