Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Beer and beer-based beverage contain lignans

J. Balík, P. Híc, J. Tříska, N. Vrchotová, P. Smetana, L. Smutek, BA. Rohlik, M. Houška

. 2021 ; 58 (2) : 581-585. [pub] 20200618

Jazyk angličtina Země Indie

Typ dokumentu časopisecké články, práce podpořená grantem

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc22008512

Grantová podpora
NV17-31765A MZ0 CEP - Centrální evidence projektů

Digitální knihovna NLK
Plný text - Článek

E-zdroje Online Plný text

NLK Free Medical Journals od 2010 do Před 1 rokem
PubMed Central od 2010 do Před 1 rokem
Europe PubMed Central od 2010 do Před 1 rokem
ProQuest Central od 2010-01-01 do Před 1 rokem

Lignans are members of a broad group of plant phenols that can positively affect human health. They occur in negligible quantities in processed foodstuffs such as lager beer. The aim of this work was to utilize the high levels of lignans in the knots of spruce trees (Picea abies) to increase the lignans content in beer, without negatively impacting the natural taste and aroma. By means of lignans addition in the forms of spruce knot chips or different extracts made from spruce knots during the wort boiling were produced beer and beer-based beverages with lignans content ranging from 34 to 174 mg/L.

Citace poskytuje Crossref.org

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc22008512
003      
CZ-PrNML
005      
20230116081106.0
007      
ta
008      
220324s2021 ii f 000 0|eng||
009      
AR
024    7_
$a 10.1007/s13197-020-04570-8 $2 doi
035    __
$a (PubMed)33568851
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a eng
044    __
$a ii
100    1_
$a Balík, Josef $u Faculty of Horticulture, Mendel University in Brno, Brno, Czech Republic $7 jx20031217002
245    10
$a Beer and beer-based beverage contain lignans / $c J. Balík, P. Híc, J. Tříska, N. Vrchotová, P. Smetana, L. Smutek, BA. Rohlik, M. Houška
520    9_
$a Lignans are members of a broad group of plant phenols that can positively affect human health. They occur in negligible quantities in processed foodstuffs such as lager beer. The aim of this work was to utilize the high levels of lignans in the knots of spruce trees (Picea abies) to increase the lignans content in beer, without negatively impacting the natural taste and aroma. By means of lignans addition in the forms of spruce knot chips or different extracts made from spruce knots during the wort boiling were produced beer and beer-based beverages with lignans content ranging from 34 to 174 mg/L.
650    17
$a pivo $x analýza $7 D001515 $2 czmesh
650    17
$a lignany $x analýza $7 D017705 $2 czmesh
650    _7
$a analýza potravin $x metody $7 D005504 $2 czmesh
650    _7
$a smrk $7 D028222 $2 czmesh
650    _7
$a chuťová percepce $7 D055697 $2 czmesh
650    _7
$a kvalita jídla $7 D063427 $2 czmesh
650    _7
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
655    _2
$a časopisecké články $7 D016428
655    _7
$a práce podpořená grantem $7 D013485 $2 czmesh
700    1_
$a Híc, Pavel $u Faculty of Horticulture, Mendel University in Brno, Brno, Czech Republic $7 mzk20191020317
700    1_
$a Tříska, Jan $u Global Change Research Institute Brno, CAS, Brno, Czech Republic
700    1_
$a Vrchotová, Naděžda, $u Global Change Research Institute Brno, CAS, Brno, Czech Republic $d 1955- $7 xx0098376
700    1_
$a Smetana, Pavel, $u Faculty of Agriculture, The University of South Bohemia in České Budějovice, České Budějovice, Czech Republic $d 1963- $7 mzk2009521636
700    1_
$a Smutek, Libor $u Faculty of Agriculture, The University of South Bohemia in České Budějovice, České Budějovice, Czech Republic
700    1_
$a Rohlik, Bo-Anne $u University of Chemistry and Technology in Prague, Prague 10, Czech Republic
700    1_
$a Houška, Milan, $u Food Research Institute Prague, Radiová 7, 102 00 Prague 10, Czech Republic $1 https://orcid.org/0000000151350412 $d 1952- $7 uzp2006333643
773    0_
$w MED00008417 $t Journal of food science and technology $x 0022-1155 $g Roč. 58, č. 2 (2021), s. 581-585
856    41
$u https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33568851 $y Pubmed
910    __
$a ABA008 $b sig $c sign $y p $z 0
990    __
$a 20220324 $b ABA008
991    __
$a 20230116081104 $b ABA008
999    __
$a kom $b bmc $g 1773446 $s 1159706
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2021 $b 58 $c 2 $d 581-585 $e 20200618 $i 0022-1155 $m Journal of Food Science and Technology $n J Food Sci Technol $x MED00008417
GRA    __
$a NV17-31765A $p MZ0
LZP    __
$c NLK120 $d 20230113 $a 2021-granty

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...