Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Dietní přístupy specifické pro pacienty s roztroušenou sklerózou
[Dietary approaches specific to patients with multiple sclerosis]

K. Vodehnalová, E. Kubala Havrdová, D. Horáková

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu práce podpořená grantem, přehledy

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc23001686

Zájem o nefarmakologickou léčbu RS je značný mezi lékaři i pacienty. Dietní intervence se ve světle nových vědeckých poznatků zdá jako slibná podpůrná léčba k zavedené farmakoterapii. Dieta může u pacientů s RS vést k potlačení autoimunitního zánětu a neurodegenerace i k podpoře remyelinizace. V odborných i laických kruzích se nyní diskutuje o více možných specifických výživových směrech, je proto třeba se zaměřit na evidenci, která za nimi stojí, aby lékař mohl pacientovi referovat možné přínosy i rizika s nimi spojená. Na první pohled rozdílné dietní přístupy v podobě nízkotukové nebo vysokotukové stravy mohou mít obdobné benefity na průběh RS. V celkovém přístupu ke stravě u pacientů s RS bychom se ale nadále měli držet pravidel racionální stravy s důrazem na vysoký příjem zeleniny, ovoce a zdravých tuků.

Interest in non-pharmacological treatment of MS is considerable among doctors and patients. In the light of new scientific findings, dietary intervention appears to be a promising adjunctive treatment to established pharmacotherapy. In patients with MS, the diet can lead to suppression of autoimmune inflammation, neurodegeneration and support of remyelination. Several possible specific nutritional directions are now being discussed in professional and patient circles. Thus, it is necessary to focus on the evidence behind them, so that the physician can report to the patient the possible benefits and risks associated with them. At first glance, different dietary approaches in the form of a low-fat or high-fat diet may have similar benefits on the course of MS. However, in the overall approach to the diet of patients with MS, we should continue to adhere to the rules of a rational diet with an emphasis on a high intake of vegetables, fruits and healthy fats.

Dietary approaches specific to patients with multiple sclerosis

Citace poskytuje Crossref.org

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc23001686
003      
CZ-PrNML
005      
20230418142319.0
007      
ta
008      
230321s2023 xr d f 000 0|cze||
009      
AR
024    7_
$a 10.48095/cccsnn202325 $2 doi
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Vodehnalová, Karolína $u Neurologická klinika a Centrum klinických neurověd 1. LF UK a VFN v Praze $7 xx0269358
245    10
$a Dietní přístupy specifické pro pacienty s roztroušenou sklerózou / $c K. Vodehnalová, E. Kubala Havrdová, D. Horáková
246    31
$a Dietary approaches specific to patients with multiple sclerosis
520    3_
$a Zájem o nefarmakologickou léčbu RS je značný mezi lékaři i pacienty. Dietní intervence se ve světle nových vědeckých poznatků zdá jako slibná podpůrná léčba k zavedené farmakoterapii. Dieta může u pacientů s RS vést k potlačení autoimunitního zánětu a neurodegenerace i k podpoře remyelinizace. V odborných i laických kruzích se nyní diskutuje o více možných specifických výživových směrech, je proto třeba se zaměřit na evidenci, která za nimi stojí, aby lékař mohl pacientovi referovat možné přínosy i rizika s nimi spojená. Na první pohled rozdílné dietní přístupy v podobě nízkotukové nebo vysokotukové stravy mohou mít obdobné benefity na průběh RS. V celkovém přístupu ke stravě u pacientů s RS bychom se ale nadále měli držet pravidel racionální stravy s důrazem na vysoký příjem zeleniny, ovoce a zdravých tuků.
520    9_
$a Interest in non-pharmacological treatment of MS is considerable among doctors and patients. In the light of new scientific findings, dietary intervention appears to be a promising adjunctive treatment to established pharmacotherapy. In patients with MS, the diet can lead to suppression of autoimmune inflammation, neurodegeneration and support of remyelination. Several possible specific nutritional directions are now being discussed in professional and patient circles. Thus, it is necessary to focus on the evidence behind them, so that the physician can report to the patient the possible benefits and risks associated with them. At first glance, different dietary approaches in the form of a low-fat or high-fat diet may have similar benefits on the course of MS. However, in the overall approach to the diet of patients with MS, we should continue to adhere to the rules of a rational diet with an emphasis on a high intake of vegetables, fruits and healthy fats.
650    _7
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
650    17
$a roztroušená skleróza $x dietoterapie $7 D009103 $2 czmesh
650    _7
$a dietoterapie $x metody $7 D004035 $2 czmesh
650    _7
$a ketogenní dieta $7 D055423 $2 czmesh
655    _7
$a práce podpořená grantem $7 D013485 $2 czmesh
655    _7
$a přehledy $7 D016454 $2 czmesh
700    1_
$a Kubala Havrdová, Eva, $u Neurologická klinika a Centrum klinických neurověd 1. LF UK a VFN v Praze $d 1955- $7 nlk19990073204
700    1_
$a Horáková, Dana $u Neurologická klinika a Centrum klinických neurověd 1. LF UK a VFN v Praze $7 xx0076527
773    0_
$w MED00010979 $t Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie $x 1210-7859 $g Roč. 86, č. 1 (2023), s. 25-30
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/ceska-slovenska-neurologie/2023-1-10/dietni-pristupy-specificke-pro-pacienty-s-roztrousenou-sklerozou-133698 $y plný text volně dostupný
910    __
$a ABA008 $b A 4085 $c 616 $y p $z 0
990    __
$a 20230321 $b ABA008
991    __
$a 20230418142316 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1913330 $s 1187884
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2023 $b 86 $c 1 $d 25-30 $i 1210-7859 $m Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie $x MED00010979 $y 133698
LZP    __
$c NLK109 $d 20230418 $b NLK111 $a Meditorial-20230321

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...