-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Nárůst prevalence celiakie - kde hledat odpovědi?
[Increasing prevalence of celiac disease - where to look for answers?]
M. Šťastná, A. Norek, J. Řádková, M. Sluková, M. Hrunka, P. Jabandžiev, L. Janda
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu přehledy, práce podpořená grantem
- MeSH
- autoimunitní nemoci diagnóza etiologie klasifikace MeSH
- celiakie * diagnóza epidemiologie etiologie genetika patologie MeSH
- gluteny imunologie škodlivé účinky MeSH
- lidé MeSH
- prevalence MeSH
- střevní mikroflóra imunologie MeSH
- virové nemoci komplikace MeSH
- životní styl MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- práce podpořená grantem MeSH
- přehledy MeSH
Celiakie neboli glutenová enteropatie je relevantním problémem moderní doby. Pro rozvoj nemoci jsou nezbytné tři předpoklady, a to genetická predispozice, konzumace lepku a environmentální faktory. Retrospektivní studie vedené napříč všemi věkovými skupinami vyloučily, že by za nárůstem prevalence byl pokrok v diagnostických metodách. Vzhledem k tomu, že je genetická predispozice v populaci víceméně konstantní, předpokládá se, že zásadní roli v nárůstu nemocných hrají vnější vlivy. V současné době je přijímán názor, že za nárůst onemocnění spojených s glutenovou intolerancí mohou moderní odrůdy pšenice, tento předpoklad ale vyvracejí analýzy současných i 100 let starých odrůd. Příčina by však mohla souviset s moderním životním stylem, změnami v technologiích přípravy potravin nebo jejich složení, narušením střevní bariéry při virovém onemocnění a dalšími faktory vedoucími ke střevní dysbióze. Možnou preventivní strategií by u predisponovaných jedinců mohlo být vynechání lepku ze stravy v době onemocnění, a to především v případě onemocnění virového původu. Tento článek přináší nový pohled na toto v současnosti časté autoimunitní onemocnění.
Celiac disease or gluten-sensitive enteropathy is a relevant health concern in today’s world. Three prerequisites need to be met to trigger the disease, namely a genetic predisposition, gluten consumption, and environmental factors. Retrospective studies conducted across all age groups have ruled out the possibility that improved diagnostic methods were behind the increased prevalence. Since the genetic predisposition is more or less constant in the population, it is assumed that external factors may play a major role in this increase. Although it is generally believed that modern wheat varieties are to be blamed for the increase in gluten intolerance-related diseases, this assumption is refuted based on the analysis of the current and 100-year-old varieties. However, the increased prevalence could be related to modern lifestyles, changes in food preparation technology or composition, disruption of the intestinal barrier in viral disease, and other factors leading to intestinal dysbiosis. A possible preventive strategy in predisposed individuals could be the avoidance of gluten from the diet when ill, especially with a viral infection. This article openup a new perspective on the currently common autoimmune disease.
Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity Brno
Masarykova univerzita Ústav biochemie Brno
Nemocnice AGEL Šternberk Šternberk
Pediatrická klinika Fakultní nemocnice Brno Brno
Ústav sacharidů a cereálií Vysoká škola chemicko technologická Praha Praha
Increasing prevalence of celiac disease - where to look for answers?
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc23017578
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20231121105807.0
- 007
- ta
- 008
- 231024s2023 xr d f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Šťastná, Michaela. $u Výzkumný ústav veterinárního lékařství, Brno $u Masarykova univerzita, Ústav biochemie, Brno $7 xx0309395
- 245 10
- $a Nárůst prevalence celiakie - kde hledat odpovědi? / $c M. Šťastná, A. Norek, J. Řádková, M. Sluková, M. Hrunka, P. Jabandžiev, L. Janda
- 246 31
- $a Increasing prevalence of celiac disease - where to look for answers?
- 520 3_
- $a Celiakie neboli glutenová enteropatie je relevantním problémem moderní doby. Pro rozvoj nemoci jsou nezbytné tři předpoklady, a to genetická predispozice, konzumace lepku a environmentální faktory. Retrospektivní studie vedené napříč všemi věkovými skupinami vyloučily, že by za nárůstem prevalence byl pokrok v diagnostických metodách. Vzhledem k tomu, že je genetická predispozice v populaci víceméně konstantní, předpokládá se, že zásadní roli v nárůstu nemocných hrají vnější vlivy. V současné době je přijímán názor, že za nárůst onemocnění spojených s glutenovou intolerancí mohou moderní odrůdy pšenice, tento předpoklad ale vyvracejí analýzy současných i 100 let starých odrůd. Příčina by však mohla souviset s moderním životním stylem, změnami v technologiích přípravy potravin nebo jejich složení, narušením střevní bariéry při virovém onemocnění a dalšími faktory vedoucími ke střevní dysbióze. Možnou preventivní strategií by u predisponovaných jedinců mohlo být vynechání lepku ze stravy v době onemocnění, a to především v případě onemocnění virového původu. Tento článek přináší nový pohled na toto v současnosti časté autoimunitní onemocnění.
- 520 9_
- $a Celiac disease or gluten-sensitive enteropathy is a relevant health concern in today’s world. Three prerequisites need to be met to trigger the disease, namely a genetic predisposition, gluten consumption, and environmental factors. Retrospective studies conducted across all age groups have ruled out the possibility that improved diagnostic methods were behind the increased prevalence. Since the genetic predisposition is more or less constant in the population, it is assumed that external factors may play a major role in this increase. Although it is generally believed that modern wheat varieties are to be blamed for the increase in gluten intolerance-related diseases, this assumption is refuted based on the analysis of the current and 100-year-old varieties. However, the increased prevalence could be related to modern lifestyles, changes in food preparation technology or composition, disruption of the intestinal barrier in viral disease, and other factors leading to intestinal dysbiosis. A possible preventive strategy in predisposed individuals could be the avoidance of gluten from the diet when ill, especially with a viral infection. This article openup a new perspective on the currently common autoimmune disease.
- 650 17
- $a celiakie $x diagnóza $x epidemiologie $x etiologie $x genetika $x patologie $7 D002446 $2 czmesh
- 650 _7
- $a gluteny $x imunologie $x škodlivé účinky $7 D005983 $2 czmesh
- 650 _7
- $a prevalence $7 D015995 $2 czmesh
- 650 _7
- $a autoimunitní nemoci $x diagnóza $x etiologie $x klasifikace $7 D001327 $2 czmesh
- 650 _7
- $a virové nemoci $x komplikace $7 D014777 $2 czmesh
- 650 _7
- $a střevní mikroflóra $x imunologie $7 D000069196 $2 czmesh
- 650 _7
- $a životní styl $7 D008019 $2 czmesh
- 650 _7
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 655 _7
- $a přehledy $7 D016454 $2 czmesh
- 655 _7
- $a práce podpořená grantem $7 D013485 $2 czmesh
- 700 1_
- $a Norek, Adam $u Výzkumný ústav veterinárního lékařství, Brno $7 xx0117945
- 700 1_
- $a Řádková, J. $u Nemocnice AGEL Šternberk, Šternberk $7 _AN118285
- 700 1_
- $a Sluková, Marcela $u Ústav sacharidů a cereálií, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha $7 xx0139391
- 700 1_
- $a Hrunka, Matěj $u Pediatrická klinika Fakultní nemocnice Brno, Brno $u Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity, Brno $7 pna20221137418
- 700 1_
- $a Jabandžiev, Petr $u Pediatrická klinika Fakultní nemocnice Brno, Brno $u Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity, Brno $7 xx0231928
- 700 1_
- $a Janda, Lubomír, $u Výzkumný ústav veterinárního lékařství, Brno $d 1966- $7 mub2016903316
- 773 0_
- $w MED00011002 $t Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $x 1210-7913 $g Roč. 72, č. 3 (2023), s. 172-183
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/epidemiologie/2023-3-22/narust-prevalence-celiakie-kde-hledat-odpovedi-135450 $y plný text volně dostupný
- 910 __
- $a ABA008 $b A 981 $c 560 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20231024 $b ABA008
- 991 __
- $a 20231121105808 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 2003559 $s 1203974
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2023 $b 72 $c 3 $d 172-183 $i 1210-7913 $m Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $x MED00011002 $y 135450
- LZP __
- $c NLK193 $d 20231121 $b NLK111 $a Meditorial-20231024