Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Nárůst prevalence celiakie - kde hledat odpovědi?
[Increasing prevalence of celiac disease - where to look for answers?]

M. Šťastná, A. Norek, J. Řádková, M. Sluková, M. Hrunka, P. Jabandžiev, L. Janda

. 2023 ; 72 (3) : 172-183.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu přehledy, práce podpořená grantem

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc23017578

Digitální knihovna NLK
Zdroj

E-zdroje Online

NLK Medline Complete (EBSCOhost) od 2011-02-01

Celiakie neboli glutenová enteropatie je relevantním problémem moderní doby. Pro rozvoj nemoci jsou nezbytné tři předpoklady, a to genetická predispozice, konzumace lepku a environmentální faktory. Retrospektivní studie vedené napříč všemi věkovými skupinami vyloučily, že by za nárůstem prevalence byl pokrok v diagnostických metodách. Vzhledem k tomu, že je genetická predispozice v populaci víceméně konstantní, předpokládá se, že zásadní roli v nárůstu nemocných hrají vnější vlivy. V současné době je přijímán názor, že za nárůst onemocnění spojených s glutenovou intolerancí mohou moderní odrůdy pšenice, tento předpoklad ale vyvracejí analýzy současných i 100 let starých odrůd. Příčina by však mohla souviset s moderním životním stylem, změnami v technologiích přípravy potravin nebo jejich složení, narušením střevní bariéry při virovém onemocnění a dalšími faktory vedoucími ke střevní dysbióze. Možnou preventivní strategií by u predisponovaných jedinců mohlo být vynechání lepku ze stravy v době onemocnění, a to především v případě onemocnění virového původu. Tento článek přináší nový pohled na toto v současnosti časté autoimunitní onemocnění.

Celiac disease or gluten-sensitive enteropathy is a relevant health concern in today’s world. Three prerequisites need to be met to trigger the disease, namely a genetic predisposition, gluten consumption, and environmental factors. Retrospective studies conducted across all age groups have ruled out the possibility that improved diagnostic methods were behind the increased prevalence. Since the genetic predisposition is more or less constant in the population, it is assumed that external factors may play a major role in this increase. Although it is generally believed that modern wheat varieties are to be blamed for the increase in gluten intolerance-related diseases, this assumption is refuted based on the analysis of the current and 100-year-old varieties. However, the increased prevalence could be related to modern lifestyles, changes in food preparation technology or composition, disruption of the intestinal barrier in viral disease, and other factors leading to intestinal dysbiosis. A possible preventive strategy in predisposed individuals could be the avoidance of gluten from the diet when ill, especially with a viral infection. This article openup a new perspective on the currently common autoimmune disease.

Increasing prevalence of celiac disease - where to look for answers?

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc23017578
003      
CZ-PrNML
005      
20231121105807.0
007      
ta
008      
231024s2023 xr d f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Šťastná, Michaela. $u Výzkumný ústav veterinárního lékařství, Brno $u Masarykova univerzita, Ústav biochemie, Brno $7 xx0309395
245    10
$a Nárůst prevalence celiakie - kde hledat odpovědi? / $c M. Šťastná, A. Norek, J. Řádková, M. Sluková, M. Hrunka, P. Jabandžiev, L. Janda
246    31
$a Increasing prevalence of celiac disease - where to look for answers?
520    3_
$a Celiakie neboli glutenová enteropatie je relevantním problémem moderní doby. Pro rozvoj nemoci jsou nezbytné tři předpoklady, a to genetická predispozice, konzumace lepku a environmentální faktory. Retrospektivní studie vedené napříč všemi věkovými skupinami vyloučily, že by za nárůstem prevalence byl pokrok v diagnostických metodách. Vzhledem k tomu, že je genetická predispozice v populaci víceméně konstantní, předpokládá se, že zásadní roli v nárůstu nemocných hrají vnější vlivy. V současné době je přijímán názor, že za nárůst onemocnění spojených s glutenovou intolerancí mohou moderní odrůdy pšenice, tento předpoklad ale vyvracejí analýzy současných i 100 let starých odrůd. Příčina by však mohla souviset s moderním životním stylem, změnami v technologiích přípravy potravin nebo jejich složení, narušením střevní bariéry při virovém onemocnění a dalšími faktory vedoucími ke střevní dysbióze. Možnou preventivní strategií by u predisponovaných jedinců mohlo být vynechání lepku ze stravy v době onemocnění, a to především v případě onemocnění virového původu. Tento článek přináší nový pohled na toto v současnosti časté autoimunitní onemocnění.
520    9_
$a Celiac disease or gluten-sensitive enteropathy is a relevant health concern in today’s world. Three prerequisites need to be met to trigger the disease, namely a genetic predisposition, gluten consumption, and environmental factors. Retrospective studies conducted across all age groups have ruled out the possibility that improved diagnostic methods were behind the increased prevalence. Since the genetic predisposition is more or less constant in the population, it is assumed that external factors may play a major role in this increase. Although it is generally believed that modern wheat varieties are to be blamed for the increase in gluten intolerance-related diseases, this assumption is refuted based on the analysis of the current and 100-year-old varieties. However, the increased prevalence could be related to modern lifestyles, changes in food preparation technology or composition, disruption of the intestinal barrier in viral disease, and other factors leading to intestinal dysbiosis. A possible preventive strategy in predisposed individuals could be the avoidance of gluten from the diet when ill, especially with a viral infection. This article openup a new perspective on the currently common autoimmune disease.
650    17
$a celiakie $x diagnóza $x epidemiologie $x etiologie $x genetika $x patologie $7 D002446 $2 czmesh
650    _7
$a gluteny $x imunologie $x škodlivé účinky $7 D005983 $2 czmesh
650    _7
$a prevalence $7 D015995 $2 czmesh
650    _7
$a autoimunitní nemoci $x diagnóza $x etiologie $x klasifikace $7 D001327 $2 czmesh
650    _7
$a virové nemoci $x komplikace $7 D014777 $2 czmesh
650    _7
$a střevní mikroflóra $x imunologie $7 D000069196 $2 czmesh
650    _7
$a životní styl $7 D008019 $2 czmesh
650    _7
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
655    _7
$a přehledy $7 D016454 $2 czmesh
655    _7
$a práce podpořená grantem $7 D013485 $2 czmesh
700    1_
$a Norek, Adam $u Výzkumný ústav veterinárního lékařství, Brno $7 xx0117945
700    1_
$a Řádková, J. $u Nemocnice AGEL Šternberk, Šternberk $7 _AN118285
700    1_
$a Sluková, Marcela $u Ústav sacharidů a cereálií, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha $7 xx0139391
700    1_
$a Hrunka, Matěj $u Pediatrická klinika Fakultní nemocnice Brno, Brno $u Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity, Brno $7 pna20221137418
700    1_
$a Jabandžiev, Petr $u Pediatrická klinika Fakultní nemocnice Brno, Brno $u Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity, Brno $7 xx0231928
700    1_
$a Janda, Lubomír, $u Výzkumný ústav veterinárního lékařství, Brno $d 1966- $7 mub2016903316
773    0_
$w MED00011002 $t Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $x 1210-7913 $g Roč. 72, č. 3 (2023), s. 172-183
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/epidemiologie/2023-3-22/narust-prevalence-celiakie-kde-hledat-odpovedi-135450 $y plný text volně dostupný
910    __
$a ABA008 $b A 981 $c 560 $y p $z 0
990    __
$a 20231024 $b ABA008
991    __
$a 20231121105808 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 2003559 $s 1203974
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2023 $b 72 $c 3 $d 172-183 $i 1210-7913 $m Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $x MED00011002 $y 135450
LZP    __
$c NLK193 $d 20231121 $b NLK111 $a Meditorial-20231024

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...