• Something wrong with this record ?

Anafylaxe po pšeničné mouce vyvolaná fyzickou námahou
[Exercise-induced anaphylaxis after wheat flour]

Daniela Potyszová, Simona Bělohlávková

. 2023 ; 25 (3) : 182-185.

Language Czech Country Czech Republic

Document type Case Reports

Anafylaxe po potravině vyvolaná fyzickou námahou je podtypem námahou indukované anafylaxe, ke které dochází pouze po požití potraviny. Nejčastější příčinnou potravinou je pšenice, konkrétně bílkovina Tri a 19 (omega-5 gliadin), reakci ale může vyvolat i lipid transfer protein nebo glutenin s vysokou molekulární hmotností a další. Nelze opomíjet možnou roli dalších kofaktorů (např. alkohol nebo nesteroidní protizánětlivé léky) podílejících se na rozvoji reakce. Představujeme případ muže, který byl k alergologickému vyšetření odeslán po anafylaktické reakci, kdy byla jako spouštěcí alergen podezírána meruňková marmeláda. Důsledná anamnéza vedla k suspekci na námahou indukovanou anafylaxi po požití pšenice, laboratorní vyšetření diagnózu potvrdilo.

Food-dependent exercise-induced anaphylaxis is a type of exercise-induced anaphylaxis that occurs only after ingestion of food. The most com- mon causative food is wheat, specifically protein Tri a 19 (omega-5 gliadin), however the reaction can also be triggered by lipid transfer protein or glutenin with a high molecular weight and others. The possible role of other cofactors (e.g. alcohol or non-steroidal anti-inflammatory drugs) involved in the development of the reaction cannot be omitted. We present a case of a man who was referred for allergological examination after an anaphylactic reaction where apricot marmalade was suspected as the triggering allergen. A more thorough medical history led to a suspicion of wheat-dependent exercise-induced anaphylaxis, which was confirmed by laboratory tests.

Exercise-induced anaphylaxis after wheat flour

Bibliography, etc.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc23017677
003      
CZ-PrNML
005      
20241024145311.0
007      
ta
008      
231026s2023 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Potyszová, Daniela $7 xx0259125 $u Alergomed, s r.o., Třinec
245    10
$a Anafylaxe po pšeničné mouce vyvolaná fyzickou námahou / $c Daniela Potyszová, Simona Bělohlávková
246    31
$a Exercise-induced anaphylaxis after wheat flour
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Anafylaxe po potravině vyvolaná fyzickou námahou je podtypem námahou indukované anafylaxe, ke které dochází pouze po požití potraviny. Nejčastější příčinnou potravinou je pšenice, konkrétně bílkovina Tri a 19 (omega-5 gliadin), reakci ale může vyvolat i lipid transfer protein nebo glutenin s vysokou molekulární hmotností a další. Nelze opomíjet možnou roli dalších kofaktorů (např. alkohol nebo nesteroidní protizánětlivé léky) podílejících se na rozvoji reakce. Představujeme případ muže, který byl k alergologickému vyšetření odeslán po anafylaktické reakci, kdy byla jako spouštěcí alergen podezírána meruňková marmeláda. Důsledná anamnéza vedla k suspekci na námahou indukovanou anafylaxi po požití pšenice, laboratorní vyšetření diagnózu potvrdilo.
520    9_
$a Food-dependent exercise-induced anaphylaxis is a type of exercise-induced anaphylaxis that occurs only after ingestion of food. The most com- mon causative food is wheat, specifically protein Tri a 19 (omega-5 gliadin), however the reaction can also be triggered by lipid transfer protein or glutenin with a high molecular weight and others. The possible role of other cofactors (e.g. alcohol or non-steroidal anti-inflammatory drugs) involved in the development of the reaction cannot be omitted. We present a case of a man who was referred for allergological examination after an anaphylactic reaction where apricot marmalade was suspected as the triggering allergen. A more thorough medical history led to a suspicion of wheat-dependent exercise-induced anaphylaxis, which was confirmed by laboratory tests.
650    17
$a anafylaxe $x diagnóza $x etiologie $x imunologie $7 D000707 $2 czmesh
650    17
$a pšenice $x imunologie $x škodlivé účinky $7 D014908 $2 czmesh
650    07
$a gliadin $x imunologie $x klasifikace $7 D005903 $2 czmesh
650    07
$a potravinová alergie $x imunologie $x komplikace $7 D005512 $2 czmesh
650    07
$a tělesná námaha $x imunologie $7 D005082 $2 czmesh
650    07
$a alergie vyvolané cvičením $x etiologie $x klasifikace $x komplikace $7 D000092202 $2 czmesh
650    07
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
650    07
$a lidé středního věku $7 D008875 $2 czmesh
650    07
$a mužské pohlaví $7 D008297 $2 czmesh
653    00
$a Tri a 19
655    _7
$a kazuistiky $7 D002363 $2 czmesh
700    1_
$a Bělohlávková, Simona $7 xx0153131 $u Immuno-flow, s.r.o., Praha
773    0_
$t Alergie (Praha, Print) $x 1212-3536 $g Roč. 25, č. 3 (2023), s. 182-185 $w MED00011406
856    41
$u http://www.tigis.cz/casopisy/pro-lekare/alergie22 $y stránka časopisu
910    __
$a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y p $z 0
990    __
$a 20231025134451 $b ABA008
991    __
$a 20241024145305 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 2000593 $s 1204073
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2023 $b 25 $c 3 $d 182-185 $i 1212-3536 $m Alergie (Praha, Print) $x MED00011406
LZP    __
$c NLK193 $d 20241024 $a NLK 2023-31/dk

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...