-
Something wrong with this record ?
Anafylaxe po pšeničné mouce vyvolaná fyzickou námahou
[Exercise-induced anaphylaxis after wheat flour]
Daniela Potyszová, Simona Bělohlávková
Language Czech Country Czech Republic
Document type Case Reports
- Keywords
- Tri a 19,
- MeSH
- Exercise-Induced Allergies etiology classification complications MeSH
- Anaphylaxis * diagnosis etiology immunology MeSH
- Gliadin immunology classification MeSH
- Middle Aged MeSH
- Humans MeSH
- Food Hypersensitivity immunology complications MeSH
- Triticum * immunology adverse effects MeSH
- Physical Exertion immunology MeSH
- Check Tag
- Middle Aged MeSH
- Humans MeSH
- Male MeSH
- Publication type
- Case Reports MeSH
Anafylaxe po potravině vyvolaná fyzickou námahou je podtypem námahou indukované anafylaxe, ke které dochází pouze po požití potraviny. Nejčastější příčinnou potravinou je pšenice, konkrétně bílkovina Tri a 19 (omega-5 gliadin), reakci ale může vyvolat i lipid transfer protein nebo glutenin s vysokou molekulární hmotností a další. Nelze opomíjet možnou roli dalších kofaktorů (např. alkohol nebo nesteroidní protizánětlivé léky) podílejících se na rozvoji reakce. Představujeme případ muže, který byl k alergologickému vyšetření odeslán po anafylaktické reakci, kdy byla jako spouštěcí alergen podezírána meruňková marmeláda. Důsledná anamnéza vedla k suspekci na námahou indukovanou anafylaxi po požití pšenice, laboratorní vyšetření diagnózu potvrdilo.
Food-dependent exercise-induced anaphylaxis is a type of exercise-induced anaphylaxis that occurs only after ingestion of food. The most com- mon causative food is wheat, specifically protein Tri a 19 (omega-5 gliadin), however the reaction can also be triggered by lipid transfer protein or glutenin with a high molecular weight and others. The possible role of other cofactors (e.g. alcohol or non-steroidal anti-inflammatory drugs) involved in the development of the reaction cannot be omitted. We present a case of a man who was referred for allergological examination after an anaphylactic reaction where apricot marmalade was suspected as the triggering allergen. A more thorough medical history led to a suspicion of wheat-dependent exercise-induced anaphylaxis, which was confirmed by laboratory tests.
Exercise-induced anaphylaxis after wheat flour
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc23017677
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20241024145311.0
- 007
- ta
- 008
- 231026s2023 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Potyszová, Daniela $7 xx0259125 $u Alergomed, s r.o., Třinec
- 245 10
- $a Anafylaxe po pšeničné mouce vyvolaná fyzickou námahou / $c Daniela Potyszová, Simona Bělohlávková
- 246 31
- $a Exercise-induced anaphylaxis after wheat flour
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Anafylaxe po potravině vyvolaná fyzickou námahou je podtypem námahou indukované anafylaxe, ke které dochází pouze po požití potraviny. Nejčastější příčinnou potravinou je pšenice, konkrétně bílkovina Tri a 19 (omega-5 gliadin), reakci ale může vyvolat i lipid transfer protein nebo glutenin s vysokou molekulární hmotností a další. Nelze opomíjet možnou roli dalších kofaktorů (např. alkohol nebo nesteroidní protizánětlivé léky) podílejících se na rozvoji reakce. Představujeme případ muže, který byl k alergologickému vyšetření odeslán po anafylaktické reakci, kdy byla jako spouštěcí alergen podezírána meruňková marmeláda. Důsledná anamnéza vedla k suspekci na námahou indukovanou anafylaxi po požití pšenice, laboratorní vyšetření diagnózu potvrdilo.
- 520 9_
- $a Food-dependent exercise-induced anaphylaxis is a type of exercise-induced anaphylaxis that occurs only after ingestion of food. The most com- mon causative food is wheat, specifically protein Tri a 19 (omega-5 gliadin), however the reaction can also be triggered by lipid transfer protein or glutenin with a high molecular weight and others. The possible role of other cofactors (e.g. alcohol or non-steroidal anti-inflammatory drugs) involved in the development of the reaction cannot be omitted. We present a case of a man who was referred for allergological examination after an anaphylactic reaction where apricot marmalade was suspected as the triggering allergen. A more thorough medical history led to a suspicion of wheat-dependent exercise-induced anaphylaxis, which was confirmed by laboratory tests.
- 650 17
- $a anafylaxe $x diagnóza $x etiologie $x imunologie $7 D000707 $2 czmesh
- 650 17
- $a pšenice $x imunologie $x škodlivé účinky $7 D014908 $2 czmesh
- 650 07
- $a gliadin $x imunologie $x klasifikace $7 D005903 $2 czmesh
- 650 07
- $a potravinová alergie $x imunologie $x komplikace $7 D005512 $2 czmesh
- 650 07
- $a tělesná námaha $x imunologie $7 D005082 $2 czmesh
- 650 07
- $a alergie vyvolané cvičením $x etiologie $x klasifikace $x komplikace $7 D000092202 $2 czmesh
- 650 07
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 650 07
- $a lidé středního věku $7 D008875 $2 czmesh
- 650 07
- $a mužské pohlaví $7 D008297 $2 czmesh
- 653 00
- $a Tri a 19
- 655 _7
- $a kazuistiky $7 D002363 $2 czmesh
- 700 1_
- $a Bělohlávková, Simona $7 xx0153131 $u Immuno-flow, s.r.o., Praha
- 773 0_
- $t Alergie (Praha, Print) $x 1212-3536 $g Roč. 25, č. 3 (2023), s. 182-185 $w MED00011406
- 856 41
- $u http://www.tigis.cz/casopisy/pro-lekare/alergie22 $y stránka časopisu
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20231025134451 $b ABA008
- 991 __
- $a 20241024145305 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 2000593 $s 1204073
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2023 $b 25 $c 3 $d 182-185 $i 1212-3536 $m Alergie (Praha, Print) $x MED00011406
- LZP __
- $c NLK193 $d 20241024 $a NLK 2023-31/dk