-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Metody stanovení a predikce trvanlivosti potravinářských výrobků
[Methods for determining and predicting shelf life of food products]
Iveta Šístková, Helena Čížková
Jazyk čeština Země Česko
- MeSH
- analýza potravin * metody MeSH
- bezpečnost potravin metody MeSH
- konzervace potravin metody MeSH
- lidé MeSH
- mikrobiologické techniky * metody MeSH
- potravinářská technologie metody MeSH
- skladování potravin * metody MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
Trvanlivost výrobku lze určit pomocí skladovacích zkoušek, které zhodnotí fyzikální, chemickou, enzymatickou a mikrobiologickou stabilitu potraviny. Návrh testů i interpretace výsledků vyžaduje mikrobiologické a technické poznatky a dovednosti. V čerstvých potravinách se mohou pomnožit patogenní bakterie dříve, než se znatelně zkazí. Takové výrobky budou vedle přímých testů vyžadovat další studie, jako jsou prediktivní mikrobiologické modely nebo expoziční testy. Znehodnocení trvanlivých nebo zmrazených potravin na konci doby trvanlivosti ovlivňuje kvalitu a přijetí spotřebiteli, aniž by to mělo dopad na zdraví a bezpečnost. V takovém případě jsou doporučeny zrychlené skladovací testy a běžně se používá Arrheniův model k určení vztahu mezi rychlostí chemické reakce a změnou teploty.
The length of shelf life can be determined using storage tests that evaluate the physical, chemical, enzymatic, and microbiological stability of the food. The design of the tests as well as the interpretation of the results require microbiological and technical knowledge and skills. Fresh foods can become microbiologically risky before they noticeably spoil. These products will require additional studies such as predictive microbiological models or challenge tests in addition to direct ones. Deterioration of shelf-stable or frozen foods at the end of their shelf life affects quality and consumer acceptance without impacting health and safety. In such a case, accelerated shelf-life testing is recommended, and the Arrhenius model is commonly used to determine the relationship between chemical reaction rate and temperature change.
Methods for determining and predicting shelf life of food products
Citace poskytuje Crossref.org
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc24017012
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20250210195249.0
- 007
- ta
- 008
- 240930s2024 xr d f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 024 7_
- $a 10.54779/chl20240211 $2 doi
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Šístková, Iveta $7 xx0223124 $u Ústav konzervace potravin, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika
- 245 10
- $a Metody stanovení a predikce trvanlivosti potravinářských výrobků / $c Iveta Šístková, Helena Čížková
- 246 31
- $a Methods for determining and predicting shelf life of food products
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Trvanlivost výrobku lze určit pomocí skladovacích zkoušek, které zhodnotí fyzikální, chemickou, enzymatickou a mikrobiologickou stabilitu potraviny. Návrh testů i interpretace výsledků vyžaduje mikrobiologické a technické poznatky a dovednosti. V čerstvých potravinách se mohou pomnožit patogenní bakterie dříve, než se znatelně zkazí. Takové výrobky budou vedle přímých testů vyžadovat další studie, jako jsou prediktivní mikrobiologické modely nebo expoziční testy. Znehodnocení trvanlivých nebo zmrazených potravin na konci doby trvanlivosti ovlivňuje kvalitu a přijetí spotřebiteli, aniž by to mělo dopad na zdraví a bezpečnost. V takovém případě jsou doporučeny zrychlené skladovací testy a běžně se používá Arrheniův model k určení vztahu mezi rychlostí chemické reakce a změnou teploty.
- 520 9_
- $a The length of shelf life can be determined using storage tests that evaluate the physical, chemical, enzymatic, and microbiological stability of the food. The design of the tests as well as the interpretation of the results require microbiological and technical knowledge and skills. Fresh foods can become microbiologically risky before they noticeably spoil. These products will require additional studies such as predictive microbiological models or challenge tests in addition to direct ones. Deterioration of shelf-stable or frozen foods at the end of their shelf life affects quality and consumer acceptance without impacting health and safety. In such a case, accelerated shelf-life testing is recommended, and the Arrhenius model is commonly used to determine the relationship between chemical reaction rate and temperature change.
- 650 07
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 650 17
- $a skladování potravin $x metody $7 D061353 $2 czmesh
- 650 07
- $a konzervace potravin $x metody $7 D005519 $2 czmesh
- 650 07
- $a bezpečnost potravin $x metody $7 D059022 $2 czmesh
- 650 17
- $a mikrobiologické techniky $x metody $7 D008828 $2 czmesh
- 650 17
- $a analýza potravin $x metody $7 D005504 $2 czmesh
- 650 07
- $a potravinářská technologie $x metody $7 D005524 $2 czmesh
- 700 1_
- $a Čížková, Helena, $d 1973- $7 uzp2010555065 $u Ústav konzervace potravin, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika
- 773 0_
- $t Chemické listy $x 0009-2770 $g Roč. 118, č. 4 (2024), s. 211-219 $w MED00011010
- 856 41
- $u http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/Archives $y stránka časopisu
- 910 __
- $a ABA008 $b B 1918 $c 395 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20240925162130 $b ABA008
- 991 __
- $a 20250210195313 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 2187707 $s 1228954
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2024 $b 118 $c 4 $d 211-219 $i 0009-2770 $m Chemické listy $n Chem. Listy $x MED00011010
- LZP __
- $c NLK192 $d 20250210 $a NLK 2024-25/kv