Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Metody stanovení a predikce trvanlivosti potravinářských výrobků
[Methods for determining and predicting shelf life of food products]

Iveta Šístková, Helena Čížková

. 2024 ; 118 (4) : 211-219.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc24017012

Trvanlivost výrobku lze určit pomocí skladovacích zkoušek, které zhodnotí fyzikální, chemickou, enzymatickou a mikrobiologickou stabilitu potraviny. Návrh testů i interpretace výsledků vyžaduje mikrobiologické a technické poznatky a dovednosti. V čerstvých potravinách se mohou pomnožit patogenní bakterie dříve, než se znatelně zkazí. Takové výrobky budou vedle přímých testů vyžadovat další studie, jako jsou prediktivní mikrobiologické modely nebo expoziční testy. Znehodnocení trvanlivých nebo zmrazených potravin na konci doby trvanlivosti ovlivňuje kvalitu a přijetí spotřebiteli, aniž by to mělo dopad na zdraví a bezpečnost. V takovém případě jsou doporučeny zrychlené skladovací testy a běžně se používá Arrheniův model k určení vztahu mezi rychlostí chemické reakce a změnou teploty.

The length of shelf life can be determined using storage tests that evaluate the physical, chemical, enzymatic, and microbiological stability of the food. The design of the tests as well as the interpretation of the results require microbiological and technical knowledge and skills. Fresh foods can become microbiologically risky before they noticeably spoil. These products will require additional studies such as predictive microbiological models or challenge tests in addition to direct ones. Deterioration of shelf-stable or frozen foods at the end of their shelf life affects quality and consumer acceptance without impacting health and safety. In such a case, accelerated shelf-life testing is recommended, and the Arrhenius model is commonly used to determine the relationship between chemical reaction rate and temperature change.

Methods for determining and predicting shelf life of food products

Citace poskytuje Crossref.org

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc24017012
003      
CZ-PrNML
005      
20250210195249.0
007      
ta
008      
240930s2024 xr d f 000 0|cze||
009      
AR
024    7_
$a 10.54779/chl20240211 $2 doi
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Šístková, Iveta $7 xx0223124 $u Ústav konzervace potravin, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika
245    10
$a Metody stanovení a predikce trvanlivosti potravinářských výrobků / $c Iveta Šístková, Helena Čížková
246    31
$a Methods for determining and predicting shelf life of food products
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Trvanlivost výrobku lze určit pomocí skladovacích zkoušek, které zhodnotí fyzikální, chemickou, enzymatickou a mikrobiologickou stabilitu potraviny. Návrh testů i interpretace výsledků vyžaduje mikrobiologické a technické poznatky a dovednosti. V čerstvých potravinách se mohou pomnožit patogenní bakterie dříve, než se znatelně zkazí. Takové výrobky budou vedle přímých testů vyžadovat další studie, jako jsou prediktivní mikrobiologické modely nebo expoziční testy. Znehodnocení trvanlivých nebo zmrazených potravin na konci doby trvanlivosti ovlivňuje kvalitu a přijetí spotřebiteli, aniž by to mělo dopad na zdraví a bezpečnost. V takovém případě jsou doporučeny zrychlené skladovací testy a běžně se používá Arrheniův model k určení vztahu mezi rychlostí chemické reakce a změnou teploty.
520    9_
$a The length of shelf life can be determined using storage tests that evaluate the physical, chemical, enzymatic, and microbiological stability of the food. The design of the tests as well as the interpretation of the results require microbiological and technical knowledge and skills. Fresh foods can become microbiologically risky before they noticeably spoil. These products will require additional studies such as predictive microbiological models or challenge tests in addition to direct ones. Deterioration of shelf-stable or frozen foods at the end of their shelf life affects quality and consumer acceptance without impacting health and safety. In such a case, accelerated shelf-life testing is recommended, and the Arrhenius model is commonly used to determine the relationship between chemical reaction rate and temperature change.
650    07
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
650    17
$a skladování potravin $x metody $7 D061353 $2 czmesh
650    07
$a konzervace potravin $x metody $7 D005519 $2 czmesh
650    07
$a bezpečnost potravin $x metody $7 D059022 $2 czmesh
650    17
$a mikrobiologické techniky $x metody $7 D008828 $2 czmesh
650    17
$a analýza potravin $x metody $7 D005504 $2 czmesh
650    07
$a potravinářská technologie $x metody $7 D005524 $2 czmesh
700    1_
$a Čížková, Helena, $d 1973- $7 uzp2010555065 $u Ústav konzervace potravin, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika
773    0_
$t Chemické listy $x 0009-2770 $g Roč. 118, č. 4 (2024), s. 211-219 $w MED00011010
856    41
$u http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/Archives $y stránka časopisu
910    __
$a ABA008 $b B 1918 $c 395 $y p $z 0
990    __
$a 20240925162130 $b ABA008
991    __
$a 20250210195313 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 2187707 $s 1228954
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2024 $b 118 $c 4 $d 211-219 $i 0009-2770 $m Chemické listy $n Chem. Listy $x MED00011010
LZP    __
$c NLK192 $d 20250210 $a NLK 2024-25/kv

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...