-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Mikromycety, mykotoxiny a zdraví člověka
[Microscopic fungi, mycotoxins and human health]
Vladimír Ostrý
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu přehledy
Grantová podpora
NJ4524
MZ0
CEP - Centrální evidence projektů
Digitální knihovna NLK
Plný text - Část
Zdroj
Zdroj
Zdroj
- MeSH
- kontaminace potravin MeSH
- mykotoxikóza MeSH
- mykotoxiny MeSH
- riziko MeSH
- zdravotní stav MeSH
- Publikační typ
- přehledy MeSH
- Geografické názvy
- Česká republika MeSH
Mykotoxiny jsou toxické metabolity, které jsou produkované toxinogenními mikromycety (plísněmi) v potravi- nách. Mykotoxiny v potravinách byly stanoveny v řadě zemí Afriky, Asie, Severní a Jižní Ameriky, Austrálii a také v Evropě. Problematika výskytu mykotoxinů v potravinách je významnější v zemích světa, kde jsou vhodnější klimatické podmínky pro růst toxinogenních mikromycetů a produkci mykotoxinů. Mykotoxiny jsou jako etiologičtí činitelé spojovány s celou řadou akutních a chronických onemocnění - mykotoxikóz u lidí (s ergotismem, alimentární toxickou aleukií, aflatoxikózou, balkánskou endemickou nefropatií, onemocnění ze žluté rýže, karcinomem jícnu atd.). Mykotoxiny mohou kontaminovat potravinový řetězec dvěma způsoby: primární kontaminace vychází z použití mykotoxiny kontaminovaných surovin k výrobě potravin a sekundární kontaminace vychází z růstu toxinogenních mikromycetů na potravině a z následné produkce mykotoxinů. Sledování mykotoxinů v potravinách, v lidské moči, v krevním séru a mateřském mléce je v České republice zařazeno do systému Monitoringu zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Riziko akutního toxického účinku mykotoxinů je v ČR obvykle považováno za minimální. Za významné se považuje riziko pozdních toxických účinků (zejména karcinogenní riziko) po příjmu velmi nízkých jednorázových nebo opakovaných koncentrací mykotoxinů v potravinách.
Mycotoxins are toxic metabolites produced by certain toxigenic microscopic fungi (moulds) in and on foods. Consequently mycotoxin-containing foods have been found all over the world: Africa, Asia, North and South America, Australia and Europe. The extent of the problem is greater in some parts of the world than in others because their climatic conditions are more favourable for mould growth and thus synthesis of mycotoxins. These toxins have been associated with various diseases - mycotoxicoses in humans throughout the world (ergotism, alimentary toxic aleukia, aflatoxicosis, balkan nephropathy, yellow rice disease, oesophageal cancer etc.). Mycotoxins can enter the food chain by one of two major routes: direct contamination resulting from the use of a food components contaminated with mycotoxins and indirect contamination resulting from the growth of toxigenic fungi of the food. Investigations of mycotoxins in foodstuffs, in human urine and human milk were incorporated into the system of Environmental Health Monitoring in the Czech Republic. The risk of acute toxic effects of mycotoxins was usually considered to be minimal in the Czech Republic. The risk of later toxic effects (particularly carcinogenic risk) after very low single or repeated mycotoxin concentrations in foodstuffs is very important.
Microscopic fungi, mycotoxins and human health
Mikromycety, mykotoxiny a zdraví člověka = Microscopic fungi, mycotoxins and human health /
Microscopic fungi, mycotoxins and human health /
Lit: 39
Bibliografie atd.Souhrn: eng
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc99019717
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20140603131731.0
- 008
- 991000s1999 xr u cze||
- 009
- AR
- 030 __
- $a CLCEAL
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Ostrý, Vladimír $4 aut $u NRC pro mikroskopické houby a jejich toxiny v potravinových řetězcích, Centrum hygieny potravinových řetězců v Brně, Státní zdravotní ústav v Praze
- 245 10
- $a Mikromycety, mykotoxiny a zdraví člověka = $b Microscopic fungi, mycotoxins and human health / $c Vladimír Ostrý
- 246 11
- $a Microscopic fungi, mycotoxins and human health
- 314 __
- $a Centrum hygieny potravinových řetězců. NRC pro mikroskopické houby a jejich toxiny v potravinových řetězcích, Brno, CZ
- 504 __
- $a Lit: 39
- 504 __
- $a Souhrn: eng
- 520 3_
- $a Mykotoxiny jsou toxické metabolity, které jsou produkované toxinogenními mikromycety (plísněmi) v potravi- nách. Mykotoxiny v potravinách byly stanoveny v řadě zemí Afriky, Asie, Severní a Jižní Ameriky, Austrálii a také v Evropě. Problematika výskytu mykotoxinů v potravinách je významnější v zemích světa, kde jsou vhodnější klimatické podmínky pro růst toxinogenních mikromycetů a produkci mykotoxinů. Mykotoxiny jsou jako etiologičtí činitelé spojovány s celou řadou akutních a chronických onemocnění - mykotoxikóz u lidí (s ergotismem, alimentární toxickou aleukií, aflatoxikózou, balkánskou endemickou nefropatií, onemocnění ze žluté rýže, karcinomem jícnu atd.). Mykotoxiny mohou kontaminovat potravinový řetězec dvěma způsoby: primární kontaminace vychází z použití mykotoxiny kontaminovaných surovin k výrobě potravin a sekundární kontaminace vychází z růstu toxinogenních mikromycetů na potravině a z následné produkce mykotoxinů. Sledování mykotoxinů v potravinách, v lidské moči, v krevním séru a mateřském mléce je v České republice zařazeno do systému Monitoringu zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Riziko akutního toxického účinku mykotoxinů je v ČR obvykle považováno za minimální. Za významné se považuje riziko pozdních toxických účinků (zejména karcinogenní riziko) po příjmu velmi nízkých jednorázových nebo opakovaných koncentrací mykotoxinů v potravinách.
- 520 9_
- $a Mycotoxins are toxic metabolites produced by certain toxigenic microscopic fungi (moulds) in and on foods. Consequently mycotoxin-containing foods have been found all over the world: Africa, Asia, North and South America, Australia and Europe. The extent of the problem is greater in some parts of the world than in others because their climatic conditions are more favourable for mould growth and thus synthesis of mycotoxins. These toxins have been associated with various diseases - mycotoxicoses in humans throughout the world (ergotism, alimentary toxic aleukia, aflatoxicosis, balkan nephropathy, yellow rice disease, oesophageal cancer etc.). Mycotoxins can enter the food chain by one of two major routes: direct contamination resulting from the use of a food components contaminated with mycotoxins and indirect contamination resulting from the growth of toxigenic fungi of the food. Investigations of mycotoxins in foodstuffs, in human urine and human milk were incorporated into the system of Environmental Health Monitoring in the Czech Republic. The risk of acute toxic effects of mycotoxins was usually considered to be minimal in the Czech Republic. The risk of later toxic effects (particularly carcinogenic risk) after very low single or repeated mycotoxin concentrations in foodstuffs is very important.
- 650 _2
- $a kontaminace potravin $7 D005506
- 650 _2
- $a mykotoxiny $7 D009183
- 650 _2
- $a riziko $7 D012306
- 650 _2
- $a mykotoxikóza $7 D015651
- 650 _2
- $a zdravotní stav $7 D006304
- 651 _2
- $a Česká republika $7 D018153
- 655 _2
- $a přehledy $7 D016454
- 773 0_
- $w MED00010976 $t Časopis lékařů českých $g Roč. 138, č. 17 (1999), s. 515-521 $x 0008-7335
- 910 __
- $a ABA008 $b B 1 $c 1068 $y 0 $z 0
- 990 __
- $a 20000413 $b ABA008
- 991 __
- $a 20140603131925 $b ABA008
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 1999 $b Roč. 138 $c č. 17 $d s. 515-521 $i 0008-7335 $m Časopis lékařů českých $x MED00010976
- GRA __
- $a NJ4524 $p MZ0
- LZP __
- $b přidání abstraktu