Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Mikromycety, mykotoxiny a zdraví člověka
[Microscopic fungi, mycotoxins and human health]

Vladimír Ostrý

. 1999 ; Roč. 138 (č. 17) : s. 515-521.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu přehledy

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc99019717

Grantová podpora
NJ4524 MZ0 CEP - Centrální evidence projektů

Odkazy

Mykotoxiny jsou toxické metabolity, které jsou produkované toxinogenními mikromycety (plísněmi) v potravi- nách. Mykotoxiny v potravinách byly stanoveny v řadě zemí Afriky, Asie, Severní a Jižní Ameriky, Austrálii a také v Evropě. Problematika výskytu mykotoxinů v potravinách je významnější v zemích světa, kde jsou vhodnější klimatické podmínky pro růst toxinogenních mikromycetů a produkci mykotoxinů. Mykotoxiny jsou jako etiologičtí činitelé spojovány s celou řadou akutních a chronických onemocnění - mykotoxikóz u lidí (s ergotismem, alimentární toxickou aleukií, aflatoxikózou, balkánskou endemickou nefropatií, onemocnění ze žluté rýže, karcinomem jícnu atd.). Mykotoxiny mohou kontaminovat potravinový řetězec dvěma způsoby: primární kontaminace vychází z použití mykotoxiny kontaminovaných surovin k výrobě potravin a sekundární kontaminace vychází z růstu toxinogenních mikromycetů na potravině a z následné produkce mykotoxinů. Sledování mykotoxinů v potravinách, v lidské moči, v krevním séru a mateřském mléce je v České republice zařazeno do systému Monitoringu zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Riziko akutního toxického účinku mykotoxinů je v ČR obvykle považováno za minimální. Za významné se považuje riziko pozdních toxických účinků (zejména karcinogenní riziko) po příjmu velmi nízkých jednorázových nebo opakovaných koncentrací mykotoxinů v potravinách.

Mycotoxins are toxic metabolites produced by certain toxigenic microscopic fungi (moulds) in and on foods. Consequently mycotoxin-containing foods have been found all over the world: Africa, Asia, North and South America, Australia and Europe. The extent of the problem is greater in some parts of the world than in others because their climatic conditions are more favourable for mould growth and thus synthesis of mycotoxins. These toxins have been associated with various diseases - mycotoxicoses in humans throughout the world (ergotism, alimentary toxic aleukia, aflatoxicosis, balkan nephropathy, yellow rice disease, oesophageal cancer etc.). Mycotoxins can enter the food chain by one of two major routes: direct contamination resulting from the use of a food components contaminated with mycotoxins and indirect contamination resulting from the growth of toxigenic fungi of the food. Investigations of mycotoxins in foodstuffs, in human urine and human milk were incorporated into the system of Environmental Health Monitoring in the Czech Republic. The risk of acute toxic effects of mycotoxins was usually considered to be minimal in the Czech Republic. The risk of later toxic effects (particularly carcinogenic risk) after very low single or repeated mycotoxin concentrations in foodstuffs is very important.

Microscopic fungi, mycotoxins and human health

Mikromycety, mykotoxiny a zdraví člověka = Microscopic fungi, mycotoxins and human health /

Microscopic fungi, mycotoxins and human health /

Bibliografie atd.

Lit: 39

Bibliografie atd.

Souhrn: eng

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc99019717
003      
CZ-PrNML
005      
20140603131731.0
008      
991000s1999 xr u cze||
009      
AR
030    __
$a CLCEAL
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Ostrý, Vladimír $4 aut $u NRC pro mikroskopické houby a jejich toxiny v potravinových řetězcích, Centrum hygieny potravinových řetězců v Brně, Státní zdravotní ústav v Praze
245    10
$a Mikromycety, mykotoxiny a zdraví člověka = $b Microscopic fungi, mycotoxins and human health / $c Vladimír Ostrý
246    11
$a Microscopic fungi, mycotoxins and human health
314    __
$a Centrum hygieny potravinových řetězců. NRC pro mikroskopické houby a jejich toxiny v potravinových řetězcích, Brno, CZ
504    __
$a Lit: 39
504    __
$a Souhrn: eng
520    3_
$a Mykotoxiny jsou toxické metabolity, které jsou produkované toxinogenními mikromycety (plísněmi) v potravi- nách. Mykotoxiny v potravinách byly stanoveny v řadě zemí Afriky, Asie, Severní a Jižní Ameriky, Austrálii a také v Evropě. Problematika výskytu mykotoxinů v potravinách je významnější v zemích světa, kde jsou vhodnější klimatické podmínky pro růst toxinogenních mikromycetů a produkci mykotoxinů. Mykotoxiny jsou jako etiologičtí činitelé spojovány s celou řadou akutních a chronických onemocnění - mykotoxikóz u lidí (s ergotismem, alimentární toxickou aleukií, aflatoxikózou, balkánskou endemickou nefropatií, onemocnění ze žluté rýže, karcinomem jícnu atd.). Mykotoxiny mohou kontaminovat potravinový řetězec dvěma způsoby: primární kontaminace vychází z použití mykotoxiny kontaminovaných surovin k výrobě potravin a sekundární kontaminace vychází z růstu toxinogenních mikromycetů na potravině a z následné produkce mykotoxinů. Sledování mykotoxinů v potravinách, v lidské moči, v krevním séru a mateřském mléce je v České republice zařazeno do systému Monitoringu zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Riziko akutního toxického účinku mykotoxinů je v ČR obvykle považováno za minimální. Za významné se považuje riziko pozdních toxických účinků (zejména karcinogenní riziko) po příjmu velmi nízkých jednorázových nebo opakovaných koncentrací mykotoxinů v potravinách.
520    9_
$a Mycotoxins are toxic metabolites produced by certain toxigenic microscopic fungi (moulds) in and on foods. Consequently mycotoxin-containing foods have been found all over the world: Africa, Asia, North and South America, Australia and Europe. The extent of the problem is greater in some parts of the world than in others because their climatic conditions are more favourable for mould growth and thus synthesis of mycotoxins. These toxins have been associated with various diseases - mycotoxicoses in humans throughout the world (ergotism, alimentary toxic aleukia, aflatoxicosis, balkan nephropathy, yellow rice disease, oesophageal cancer etc.). Mycotoxins can enter the food chain by one of two major routes: direct contamination resulting from the use of a food components contaminated with mycotoxins and indirect contamination resulting from the growth of toxigenic fungi of the food. Investigations of mycotoxins in foodstuffs, in human urine and human milk were incorporated into the system of Environmental Health Monitoring in the Czech Republic. The risk of acute toxic effects of mycotoxins was usually considered to be minimal in the Czech Republic. The risk of later toxic effects (particularly carcinogenic risk) after very low single or repeated mycotoxin concentrations in foodstuffs is very important.
650    _2
$a kontaminace potravin $7 D005506
650    _2
$a mykotoxiny $7 D009183
650    _2
$a riziko $7 D012306
650    _2
$a mykotoxikóza $7 D015651
650    _2
$a zdravotní stav $7 D006304
651    _2
$a Česká republika $7 D018153
655    _2
$a přehledy $7 D016454
773    0_
$w MED00010976 $t Časopis lékařů českých $g Roč. 138, č. 17 (1999), s. 515-521 $x 0008-7335
910    __
$a ABA008 $b B 1 $c 1068 $y 0 $z 0
990    __
$a 20000413 $b ABA008
991    __
$a 20140603131925 $b ABA008
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 1999 $b Roč. 138 $c č. 17 $d s. 515-521 $i 0008-7335 $m Časopis lékařů českých $x MED00010976
GRA    __
$a NJ4524 $p MZ0
LZP    __
$b přidání abstraktu

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...