The nutritional evaluation of underutilized cereals and buckwheat
Jazyk angličtina Země Spojené státy americké Médium print
Typ dokumentu časopisecké články, práce podpořená grantem
PubMed
12362805
Knihovny.cz E-zdroje
- MeSH
- aminokyseliny analýza MeSH
- analýza potravin * MeSH
- biopotraviny MeSH
- dietní proteiny analýza MeSH
- dietní tuky analýza MeSH
- Fagopyrum chemie MeSH
- fyziologie výživy * MeSH
- jedlá semena chemie MeSH
- lidé MeSH
- minerály analýza MeSH
- nutriční hodnota MeSH
- potravní vláknina analýza MeSH
- vitaminy analýza MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- časopisecké články MeSH
- práce podpořená grantem MeSH
- Názvy látek
- aminokyseliny MeSH
- dietní proteiny MeSH
- dietní tuky MeSH
- minerály MeSH
- potravní vláknina MeSH
- vitaminy MeSH
We evaluated the nutritional factors of underutilized cereals (spelt, emmer, einkorn, millet, foxtail millet, semiperennial rye, naked oat, and naked barley) and buckwheat. The basic food components as well as minor nutrients were determined. The analyses included dry matter, ash, protein, dietary fiber, fat, fatty acids, amino acids, minerals, and lipophilic and hydrophilic vitamins. Rutin was also determined in buckwheat. We hope to offer new recipes for the healthy food production and for special dietary use (diabetes, celiac disease, phenylketonuria diet, etc.). Use of the germinated seeds is also suggested. The examples of some healthy food products in the Czech Republic are mentioned.