HPLC in reversed phase mode: Tool for investigation of kinetics of blackcurrant seed oil lipolysis in supercritical carbon dioxide
Jazyk angličtina Země Nizozemsko Médium print-electronic
Typ dokumentu časopisecké články, práce podpořená grantem
PubMed
16597516
DOI
10.1016/j.jchromb.2006.03.035
PII: S1570-0232(06)00256-X
Knihovny.cz E-zdroje
- MeSH
- diglyceridy analýza izolace a purifikace MeSH
- hydrolýza MeSH
- kinetika MeSH
- kyseliny linolenové chemie metabolismus MeSH
- lipolýza * MeSH
- mastné kyseliny analýza chemie MeSH
- nukleární magnetická rezonance biomolekulární MeSH
- oleje rostlin chemie metabolismus MeSH
- oxid uhličitý chemie MeSH
- referenční standardy MeSH
- superkritická fluidní chromatografie metody MeSH
- vysokoúčinná kapalinová chromatografie metody MeSH
- Publikační typ
- časopisecké články MeSH
- práce podpořená grantem MeSH
- Názvy látek
- 1,2-dilinoleoylglycerol MeSH Prohlížeč
- blackcurrant seed oil MeSH Prohlížeč
- diglyceridy MeSH
- kyseliny linolenové MeSH
- mastné kyseliny MeSH
- oleje rostlin MeSH
- oxid uhličitý MeSH
Blackcurrant (Ribes nigrum) seed oil is rich in alpha- and gamma-linolenic acids, the latter in particular being of potential use in medicine. The enzymatic hydrolysis of the oil was carried out in supercritical carbon dioxide using lipase Lipozyme as catalyst and changes in the composition of acylglycerols were recorded. Mono-, di-, and triacylglycerols and free fatty acids were separated by non-aqueous high-performance liquid chromatography in reversed phase mode and detected by UV diode array and 1H NMR detectors. Lipozyme was found to exert low specificity to individual fatty acids in the hydrolysed oil.
Citace poskytuje Crossref.org
A review on the effects of supercritical carbon dioxide on enzyme activity
Plant products for pharmacology: application of enzymes in their transformations