Effects of flavored mineral waters on AhR-CYP1A1 signaling pathway in primary human hepatocytes and in human hepatic and intestinal cancer cells
Jazyk angličtina Země Anglie, Velká Británie Médium print-electronic
Typ dokumentu časopisecké články, práce podpořená grantem
PubMed
22490669
DOI
10.1016/j.fct.2012.03.073
PII: S0278-6915(12)00257-8
Knihovny.cz E-zdroje
- MeSH
- cytochrom P-450 CYP1A1 fyziologie MeSH
- cytochrom P-450 CYP1A2 fyziologie MeSH
- genetická transkripce účinky léků MeSH
- hepatocyty účinky léků MeSH
- interakce mezi potravou a léky MeSH
- kvantitativní polymerázová řetězová reakce MeSH
- lidé středního věku MeSH
- lidé MeSH
- minerální vody * MeSH
- nádorové buněčné linie MeSH
- nádory jater patologie MeSH
- receptory aromatických uhlovodíků fyziologie MeSH
- reportérové geny účinky léků MeSH
- signální transdukce účinky léků MeSH
- střevní nádory patologie MeSH
- western blotting MeSH
- Check Tag
- lidé středního věku MeSH
- lidé MeSH
- mužské pohlaví MeSH
- Publikační typ
- časopisecké články MeSH
- práce podpořená grantem MeSH
- Názvy látek
- cytochrom P-450 CYP1A1 MeSH
- cytochrom P-450 CYP1A2 MeSH
- minerální vody * MeSH
- receptory aromatických uhlovodíků MeSH
Food-drug interaction is an emerging phenomenon, comprising pharmacokinetic or toxicokinetic interactions between food constituents and drugs. The mechanisms include inhibition of enzymes and transporters, and induction of drug metabolizing enzymes. A prominent regulator of drug-metabolizing enzymes is an aryl hydrocarbon receptor (AhR) that transcriptionally regulates CYP1 enzymes, phase II enzymes and many other genes. In the current paper, we have examined the effects of 28 different flavored mineral waters on AhR-CYP1A1 signaling pathway in primary cultures of human hepatocytes and in human cancer cell lines HepG2 (hepatic) and LS174T (intestinal). The techniques of Western blot, RT-PCR and gene reporter assays were employed to determine the expression of CYP1A1 mRNA, protein and activation of AhR, respectively. We have identified four flavored mineral waters which activated AhR and/or induced CYP1A1. These data imply a potential of some flavored mineral waters to cause food-drug interactions. In addition, activation of AhR-CYP1A1 signaling may result in chemically-induced carcinogenesis and alteration of intermediary metabolism.
Citace poskytuje Crossref.org