jedlé rostliny [Plants, Edible]

tematický
335
Termíny

poživatelné rostliny
rostliny jedlé

 

Food Plants

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/D010945
Definice

Organismus z rostlinné říše přirozeně vhodný pro použití jako potravina, zejména pro člověka. Ne všechny části kterékoli existující rostliny jsou jedlé, ale všechny části jedlých rostlin jsou známé jako syrové nebo vařené jídlo: listy, kořeny, hlízy, stonky, semena, pupeny, plody a květy. Nejčastější jedlé části rostlin jsou plody/ovoce , obvykle sladké, masité a šťavnaté. Většina jedlých rostlin se běžně pěstuje pro svou výživnou hodnotu a označuje se jako ZELENINA.

An organism of the vegetable kingdom suitable by nature for use as a food, especially by human beings. Not all parts of any given plant are edible but all parts of edible plants have been known to figure as raw or cooked food: leaves, roots, tubers, stems, seeds, buds, fruits, and flowers. The most commonly edible parts of plants are FRUIT, usually sweet, fleshy, and succulent. Most edible plants are commonly cultivated for their nutritional value and are referred to as VEGETABLES.

Anotace
note FRUIT and VEGETABLES are available
pozn. k dipozici jsou deskriptory OVOCE a ZELENINA
DUI
D010945 MeSH Prohlížeč
CUI
M0016969

B Organismy
B01 Eukaryota 415
B01.650 rostliny 1 249
B01.650.160 zemědělské plodiny 119
B01.650.305 myrmekofyty
B01.650.449 plevel 9
B01.650.510 jedlé rostliny 335
B01.650.510.250 jedlá semena 249
B01.650.510.956 zelenina 699
B01.650.560 léčivé rostliny 4 130
B01.650.660 jedovaté rostliny 180
B01.650.819 semenáček 101
B01.650.915 stromy 297
B02 Archaea 60
B03 Bacteria 2 105
B04 viry 639