jedlé rostliny [Plants, Edible]
- Termíny
-
poživatelné rostliny
rostliny jedlé
-
Food Plants
Organismus z rostlinné říše přirozeně vhodný pro použití jako potravina, zejména pro člověka. Ne všechny části kterékoli existující rostliny jsou jedlé, ale všechny části jedlých rostlin jsou známé jako syrové nebo vařené jídlo: listy, kořeny, hlízy, stonky, semena, pupeny, plody a květy. Nejčastější jedlé části rostlin jsou plody/ovoce , obvykle sladké, masité a šťavnaté. Většina jedlých rostlin se běžně pěstuje pro svou výživnou hodnotu a označuje se jako ZELENINA.
An organism of the vegetable kingdom suitable by nature for use as a food, especially by human beings. Not all parts of any given plant are edible but all parts of edible plants have been known to figure as raw or cooked food: leaves, roots, tubers, stems, seeds, buds, fruits, and flowers. The most commonly edible parts of plants are FRUIT, usually sweet, fleshy, and succulent. Most edible plants are commonly cultivated for their nutritional value and are referred to as VEGETABLES.
- Anotace
- note FRUIT and VEGETABLES are available
- pozn. k dipozici jsou deskriptory OVOCE a ZELENINA
- DUI
- D010945 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M0016969
Povolená podhesla
- AH
- anatomie a histologie 2
- CH
- chemie 16
- CY
- cytologie 0
- EM
- embryologie 1
- EN
- enzymologie 6
- PH
- fyziologie 4
- GE
- genetika 7
- IM
- imunologie 1
- CL
- klasifikace 9
- ME
- metabolismus 8
- MI
- mikrobiologie 3
- PO
- otrava 1
- PS
- parazitologie 0
- GD
- růst a vývoj 9
- AE
- škodlivé účinky 0
- TO
- toxicita 1
- DE
- účinky léků 5
- RE
- účinky záření 0
- UL
- ultrastruktura 0
- VI
- virologie 5