Salmonella [Salmonella]
Rod gramnegativních, fakultativně anaerobních, tyčinkovitých bakterií, které jako jediný zdroj uhlíku využívají kyselinu citronovou. Jsou patogeny člověka, způsobují břišní tyfus, gastroenteritidu a bakteriemii. Nejčastější klinickou manifestací je alimentární infekce. Zástupci tohoto rodu se rozlišují podle antigenních charakteristik, fermentace sacharidů a na základě citlivosti k určité skupině bakteriofágů.
A genus of gram-negative, facultatively anaerobic, rod-shaped bacteria that utilizes citrate as a sole carbon source. It is pathogenic for humans, causing enteric fevers, gastroenteritis, and bacteremia. Food poisoning is the most common clinical manifestation. Organisms within this genus are separated on the basis of antigenic characteristics, sugar fermentation patterns, and bacteriophage susceptibility.
- Anotace
- general or unspecified; prefer specifics; infection equals SALMONELLA INFECTIONS or its specifics: see notes on species terms for various infections
- DUI
- D012475 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M0019388
Povolená podhesla
- CH
- chemie 2
- CY
- cytologie 4
- EN
- enzymologie 7
- PH
- fyziologie 8
- GE
- genetika 37
- IM
- imunologie 22
- IP
- izolace a purifikace 111
- CL
- klasifikace 41
- ME
- metabolismus 7
- PY
- patogenita 48
- GD
- růst a vývoj 17
- DE
- účinky léků 41
- RE
- účinky záření 1
- UL
- ultrastruktura 1
- VI
- virologie 1