jogurt [Yogurt]
- Termíny
-
Yoghurt
Kysaný mléčný výrobek a potravina živočišného původu s nízkým pH a relativně vysokým obsahem bílkovin. Vyrábí se kysáním (fermentací) nejčastěji kravského mléka působením mléčných bakterií. Nejběžnějšími bakteriálními kulturami používanými pro výrobu jogurtů jsou Streptococcus salivarius subsp. thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. (upraveno podle Wikipedie 2022 http://www.cs.wikipedia.org/)
A slightly acid milk food produced by fermentation due to the combined action of Lactobacillus acidophilus and Streptococcus thermophilus.
- DUI
- D015014 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M0023101
- Předchozí užití
- Dairy Products (1966-1977)
- Historická pozn.
- 91(78); was see under DAIRY PRODUCTS 1978-90
- Veřejná pozn.
- 91; was see under DAIRY PRODUCTS 1978-90
Povolená podhesla
- AN
- analýza 3
- HI
- dějiny 1
- EC
- ekonomika 0
- CL
- klasifikace 1
- MI
- mikrobiologie 14
- ST
- normy 0
- PO
- otrava 0
- PS
- parazitologie 0
- AE
- škodlivé účinky 0
- SN
- statistika a číselné údaje 0
- TO
- toxicita 0
- RE
- účinky záření 0
- VI
- virologie 0
- SD
- zásobování a distribuce 0