jogurt [Yogurt]

tematický
41
Termíny

Yoghurt

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/D015014
Definice

Kysaný mléčný výrobek a potravina živočišného původu s nízkým pH a relativně vysokým obsahem bílkovin. Vyrábí se kysáním (fermentací) nejčastěji kravského mléka působením mléčných bakterií. Nejběžnějšími bakteriálními kulturami používanými pro výrobu jogurtů jsou Streptococcus salivarius subsp. thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. (upraveno podle Wikipedie 2022 http://www.cs.wikipedia.org/)

A slightly acid milk food produced by fermentation due to the combined action of Lactobacillus acidophilus and Streptococcus thermophilus.

DUI
D015014 MeSH Prohlížeč
CUI
M0023101
Předchozí užití
Dairy Products (1966-1977)
Historická pozn.
91(78); was see under DAIRY PRODUCTS 1978-90
Veřejná pozn.
91; was see under DAIRY PRODUCTS 1978-90

G Jevy a procesy
G07.203.100 nápoje 454
G07.203.100.700 mléko 1 018
G07.203.100.700.313 kysané mléčné výrobky 34
G07.203.100.700.313.222 podmáslí 1
G07.203.100.700.313.444 sýr 115
G07.203.100.700.313.666 kefír 4
G07.203.100.700.313.777 kumys 4
G07.203.100.700.313.888 jogurt 41
G07.203.200.500 kysané mléčné výrobky 34
G07.203.200.500.444 sýr 115
G07.203.200.500.888 jogurt 41
G07.203.300 potraviny 1 825
G07.203.300.350 mléčné výrobky 329
G07.203.300.350.300 kysané mléčné výrobky 34
G07.203.300.350.300.222 podmáslí 1
G07.203.300.350.300.444 sýr 115
G07.203.300.350.300.666 kefír 4
G07.203.300.350.300.777 kumys 4
G07.203.300.350.300.888 jogurt 41

J Technologie, průmysl a zemědělství
J02.350.500.444 sýr 115
J02.350.500.888 jogurt 41
J02.500 potraviny 1 825
J02.500.350 mléčné výrobky 329
J02.500.350.300 kysané mléčné výrobky 34
J02.500.350.300.222 podmáslí 1
J02.500.350.300.444 sýr 115
J02.500.350.300.666 kefír 4
J02.500.350.300.777 kumys 4
J02.500.350.300.888 jogurt 41