• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Riziko houbové infekce z některých potravin, zvláště pro imunoalterované pacienty
[Risk of fungal contamination of food distributed in hospitals for immunocompromised patients]

A. Tomšíková

. 2002 ; Roč. 51 (č. 2) : s. 78-81.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu srovnávací studie

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc02011222

Digitální knihovna NLK
Zdroj

E-zdroje Online

Účelem naší studie bylo zhodnocení houbové kontaminace některých potravin, které dostávají pacienti, zvláště imunoalterovaní, v nemocnicích. Vyšetření bylo provedeno na 97 vzorcích 10 drnhů ovoce, na 100 vzorcích 17 drnhů sýrů a na 56 vzorcích 11 drnhů uzenin kultivací na Sabouraudově agarn při 25 °C po 10 dní.Na 82 % ovoce byly nalezeny kvasinky (Candida, Trichosporon, Saccharomyces, Rhodotorula, Aureobasidium). Vláknité plísně byly nalezeny na všech vzorcích (Cladosporium, Alternaria, Penicillium, Aspergillus, Mucor, Helminthosporium), 38 % vzorků sýrů bylo negativních, ve 13 % byly zjištěny kvasinky, ve 44 % vláknité houby a v 5 % obojí.54 % vzorků uzenin bylo negativních, Candidy byly zjištěny ve 14 %, Saccharomyces sp. ve 32 %, vláknité houby ve 3 % a obojí v 10 %.Výsledky ukazují, že houbová kontaminace vyšetřovaných potravin není zanedbatelná. Zjištěné drnhy hub jsou původci kandidóz, phaeohyphomykóz, mukormykóz a aspergilóz, které mohou zabít imunodefektní pacienty.

The aim of our study was the evaluation of fungal contamination of food distributed in hospitals to the immunocompromised patients.97 samples of 10 sorts of frnit, 100 samples of 17 sorts of cheeses and 56 samples of 11 sorts of smoked meat products were investigated by cultivation on Sabourand's agar at 25 °C for 10 days.The yeasts (Candida, Trichosporon, Saccharomyces, Rhodotorula, Aureobasidium) were found in 82% of frnit, in 13% of cheeses and in 46% of smoked meat products.The filamentous fungi (Cladosporium, Alternaria, Penicillium, Aspergillus, Mucor and Hehninthosporium) were found on all samples of frnit, in 44% of cheeses and in 3 % of smoked foods.Our results show that the fungal contamination of the investigated food is not negligible.The isolated strains are agents of candidoses, phaeohyphomycoses, mucormycoses and aspergilloses and can kill immunocompromised patients.

Risk of fungal contamination of food distributed in hospitals for immunocompromised patients

Riziko houbové infekce z některých potravin, zvláště pro imunoalterované pacienty = The risk of fungal contamination of food distributed in hospitals for immunocompromised patients /

The risk of fungal contamination of food distributed in hospitals for immunocompromised patients /

Bibliografie atd.

Lit: 5

Bibliografie atd.

Souhrn: eng

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc02011222
003      
CZ-PrNML
005      
20140325125626.0
008      
020600s2002 xr u cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Tomšíková, Alena, $d 1926-2010 $4 aut $7 nlk19990073941
245    10
$a Riziko houbové infekce z některých potravin, zvláště pro imunoalterované pacienty = $b The risk of fungal contamination of food distributed in hospitals for immunocompromised patients / $c A. Tomšíková
246    11
$a Risk of fungal contamination of food distributed in hospitals for immunocompromised patients
314    __
$a Mikrobiologický ústav LF UK, Plzeň, CZ
504    __
$a Lit: 5
504    __
$a Souhrn: eng
520    3_
$a Účelem naší studie bylo zhodnocení houbové kontaminace některých potravin, které dostávají pacienti, zvláště imunoalterovaní, v nemocnicích. Vyšetření bylo provedeno na 97 vzorcích 10 drnhů ovoce, na 100 vzorcích 17 drnhů sýrů a na 56 vzorcích 11 drnhů uzenin kultivací na Sabouraudově agarn při 25 °C po 10 dní.Na 82 % ovoce byly nalezeny kvasinky (Candida, Trichosporon, Saccharomyces, Rhodotorula, Aureobasidium). Vláknité plísně byly nalezeny na všech vzorcích (Cladosporium, Alternaria, Penicillium, Aspergillus, Mucor, Helminthosporium), 38 % vzorků sýrů bylo negativních, ve 13 % byly zjištěny kvasinky, ve 44 % vláknité houby a v 5 % obojí.54 % vzorků uzenin bylo negativních, Candidy byly zjištěny ve 14 %, Saccharomyces sp. ve 32 %, vláknité houby ve 3 % a obojí v 10 %.Výsledky ukazují, že houbová kontaminace vyšetřovaných potravin není zanedbatelná. Zjištěné drnhy hub jsou původci kandidóz, phaeohyphomykóz, mukormykóz a aspergilóz, které mohou zabít imunodefektní pacienty.
520    9_
$a The aim of our study was the evaluation of fungal contamination of food distributed in hospitals to the immunocompromised patients.97 samples of 10 sorts of frnit, 100 samples of 17 sorts of cheeses and 56 samples of 11 sorts of smoked meat products were investigated by cultivation on Sabourand's agar at 25 °C for 10 days.The yeasts (Candida, Trichosporon, Saccharomyces, Rhodotorula, Aureobasidium) were found in 82% of frnit, in 13% of cheeses and in 46% of smoked meat products.The filamentous fungi (Cladosporium, Alternaria, Penicillium, Aspergillus, Mucor and Hehninthosporium) were found on all samples of frnit, in 44% of cheeses and in 3 % of smoked foods.Our results show that the fungal contamination of the investigated food is not negligible.The isolated strains are agents of candidoses, phaeohyphomycoses, mucormycoses and aspergilloses and can kill immunocompromised patients.
650    _2
$a kontaminace potravin $7 D005506
650    _2
$a mykózy $x škodlivé účinky $7 D009181
650    _2
$a masné výrobky $7 D008461
650    _2
$a imunosupresivní léčba $7 D007165
650    _2
$a lidé $7 D006801
655    _2
$a srovnávací studie $7 D003160
773    0_
$w MED00011002 $t Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $g Roč. 51, č. 2 (2002), s. 78-81 $x 1210-7913
910    __
$a ABA008 $b A 981 $c 560 $y 0 $z 0
990    __
$a 20020808 $b ABA008
991    __
$a 20140325125700 $b ABA008
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2002 $b Roč. 51 $c č. 2 $d s. 78-81 $i 1210-7913 $m Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $x MED00011002
LZP    __
$b přidání abstraktu

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...