-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Riziko houbové infekce z některých potravin, zvláště pro imunoalterované pacienty
[Risk of fungal contamination of food distributed in hospitals for immunocompromised patients]
A. Tomšíková
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu srovnávací studie
- MeSH
- imunosupresivní léčba MeSH
- kontaminace potravin MeSH
- lidé MeSH
- masné výrobky MeSH
- mykózy škodlivé účinky MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- srovnávací studie MeSH
Účelem naší studie bylo zhodnocení houbové kontaminace některých potravin, které dostávají pacienti, zvláště imunoalterovaní, v nemocnicích. Vyšetření bylo provedeno na 97 vzorcích 10 drnhů ovoce, na 100 vzorcích 17 drnhů sýrů a na 56 vzorcích 11 drnhů uzenin kultivací na Sabouraudově agarn při 25 °C po 10 dní.Na 82 % ovoce byly nalezeny kvasinky (Candida, Trichosporon, Saccharomyces, Rhodotorula, Aureobasidium). Vláknité plísně byly nalezeny na všech vzorcích (Cladosporium, Alternaria, Penicillium, Aspergillus, Mucor, Helminthosporium), 38 % vzorků sýrů bylo negativních, ve 13 % byly zjištěny kvasinky, ve 44 % vláknité houby a v 5 % obojí.54 % vzorků uzenin bylo negativních, Candidy byly zjištěny ve 14 %, Saccharomyces sp. ve 32 %, vláknité houby ve 3 % a obojí v 10 %.Výsledky ukazují, že houbová kontaminace vyšetřovaných potravin není zanedbatelná. Zjištěné drnhy hub jsou původci kandidóz, phaeohyphomykóz, mukormykóz a aspergilóz, které mohou zabít imunodefektní pacienty.
The aim of our study was the evaluation of fungal contamination of food distributed in hospitals to the immunocompromised patients.97 samples of 10 sorts of frnit, 100 samples of 17 sorts of cheeses and 56 samples of 11 sorts of smoked meat products were investigated by cultivation on Sabourand's agar at 25 °C for 10 days.The yeasts (Candida, Trichosporon, Saccharomyces, Rhodotorula, Aureobasidium) were found in 82% of frnit, in 13% of cheeses and in 46% of smoked meat products.The filamentous fungi (Cladosporium, Alternaria, Penicillium, Aspergillus, Mucor and Hehninthosporium) were found on all samples of frnit, in 44% of cheeses and in 3 % of smoked foods.Our results show that the fungal contamination of the investigated food is not negligible.The isolated strains are agents of candidoses, phaeohyphomycoses, mucormycoses and aspergilloses and can kill immunocompromised patients.
Risk of fungal contamination of food distributed in hospitals for immunocompromised patients
Riziko houbové infekce z některých potravin, zvláště pro imunoalterované pacienty = The risk of fungal contamination of food distributed in hospitals for immunocompromised patients /
The risk of fungal contamination of food distributed in hospitals for immunocompromised patients /
Lit: 5
Bibliografie atd.Souhrn: eng
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc02011222
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20140325125626.0
- 008
- 020600s2002 xr u cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Tomšíková, Alena, $d 1926-2010 $4 aut $7 nlk19990073941
- 245 10
- $a Riziko houbové infekce z některých potravin, zvláště pro imunoalterované pacienty = $b The risk of fungal contamination of food distributed in hospitals for immunocompromised patients / $c A. Tomšíková
- 246 11
- $a Risk of fungal contamination of food distributed in hospitals for immunocompromised patients
- 314 __
- $a Mikrobiologický ústav LF UK, Plzeň, CZ
- 504 __
- $a Lit: 5
- 504 __
- $a Souhrn: eng
- 520 3_
- $a Účelem naší studie bylo zhodnocení houbové kontaminace některých potravin, které dostávají pacienti, zvláště imunoalterovaní, v nemocnicích. Vyšetření bylo provedeno na 97 vzorcích 10 drnhů ovoce, na 100 vzorcích 17 drnhů sýrů a na 56 vzorcích 11 drnhů uzenin kultivací na Sabouraudově agarn při 25 °C po 10 dní.Na 82 % ovoce byly nalezeny kvasinky (Candida, Trichosporon, Saccharomyces, Rhodotorula, Aureobasidium). Vláknité plísně byly nalezeny na všech vzorcích (Cladosporium, Alternaria, Penicillium, Aspergillus, Mucor, Helminthosporium), 38 % vzorků sýrů bylo negativních, ve 13 % byly zjištěny kvasinky, ve 44 % vláknité houby a v 5 % obojí.54 % vzorků uzenin bylo negativních, Candidy byly zjištěny ve 14 %, Saccharomyces sp. ve 32 %, vláknité houby ve 3 % a obojí v 10 %.Výsledky ukazují, že houbová kontaminace vyšetřovaných potravin není zanedbatelná. Zjištěné drnhy hub jsou původci kandidóz, phaeohyphomykóz, mukormykóz a aspergilóz, které mohou zabít imunodefektní pacienty.
- 520 9_
- $a The aim of our study was the evaluation of fungal contamination of food distributed in hospitals to the immunocompromised patients.97 samples of 10 sorts of frnit, 100 samples of 17 sorts of cheeses and 56 samples of 11 sorts of smoked meat products were investigated by cultivation on Sabourand's agar at 25 °C for 10 days.The yeasts (Candida, Trichosporon, Saccharomyces, Rhodotorula, Aureobasidium) were found in 82% of frnit, in 13% of cheeses and in 46% of smoked meat products.The filamentous fungi (Cladosporium, Alternaria, Penicillium, Aspergillus, Mucor and Hehninthosporium) were found on all samples of frnit, in 44% of cheeses and in 3 % of smoked foods.Our results show that the fungal contamination of the investigated food is not negligible.The isolated strains are agents of candidoses, phaeohyphomycoses, mucormycoses and aspergilloses and can kill immunocompromised patients.
- 650 _2
- $a kontaminace potravin $7 D005506
- 650 _2
- $a mykózy $x škodlivé účinky $7 D009181
- 650 _2
- $a masné výrobky $7 D008461
- 650 _2
- $a imunosupresivní léčba $7 D007165
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 655 _2
- $a srovnávací studie $7 D003160
- 773 0_
- $w MED00011002 $t Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $g Roč. 51, č. 2 (2002), s. 78-81 $x 1210-7913
- 910 __
- $a ABA008 $b A 981 $c 560 $y 0 $z 0
- 990 __
- $a 20020808 $b ABA008
- 991 __
- $a 20140325125700 $b ABA008
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2002 $b Roč. 51 $c č. 2 $d s. 78-81 $i 1210-7913 $m Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $x MED00011002
- LZP __
- $b přidání abstraktu