-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Může strava bohatá na vlákninu předcházet rakovině a infarktu?
[Can the fibre-rich food prevent cancer and heart stroke?]
Pavel Kohout
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu přehledy
- MeSH
- antioxidancia fyziologie terapeutické užití MeSH
- cholesterol fyziologie imunologie metabolismus MeSH
- infarkt myokardu dietoterapie metabolismus prevence a kontrola MeSH
- ischemická choroba srdeční dietoterapie metabolismus prevence a kontrola MeSH
- lidé MeSH
- metabolismus sacharidů genetika účinky léků MeSH
- mortalita trendy MeSH
- potravní vláknina metabolismus terapeutické užití MeSH
- střevní nádory dietoterapie metabolismus prevence a kontrola MeSH
- tlusté střevo metabolismus patofyziologie patologie MeSH
- vitaminy metabolismus terapeutické užití MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- přehledy MeSH
Nízký příjem vlákniny ve stravě západních civilizací je svázán se vznikem civilizačních nemocí, kromě jiného se vznikem ischemické choroby srdeční a kolorektálního karcinomu. Doporučená denní dávka vlákniny 25–30?g je naplňována sotva z poloviny, podle studie amerických vědců 15?g, dle recentního českého průzkumu 12?g denně. V epidemiologických studiích je obtížné rozlišit vliv nedostatku vlákniny, nedostatku vitaminů a antioxidantů, vysoké energetické denzity a vysokého příjmu saturovaných tuků. V intervenčních studiích jsou výsledky rozporuplné, přesto zvýšení příjmu vlákniny snižuje incidenci akutních koronárních příhod a mortality na ischemickou chorobu a v určitých věkových skupinách i celkové mortality. Stejně tak zvýšený příjem vlákniny, nejvíce v zelenině, snižuje incidenci vzniku adenomů a kolorektálního karcinomu.
In western countries low intake of fiber is connected with high incidence of coronary heart disease and colon cancer. Recommended daily allowance of fiber is about 25–30 grams, in American studies is daily intake of fiber about 15?g and recent Czech study showed only 12 grams daily. There is very difficult to distinguish the influence of lack of fiber, lack of vitamins and antioxidants, high energy intake and high intake of saturated fats. The results of intervention studies are inconsistent, but the increase of daily fiber intake leads to reduction of coronary heart attacks and coronary heart disease mortality, as well as of reduction of general mortality. The high intake of fiber, mostly in vegetables, reduces incidence of colon adenoma and cancer.
Can the fibre-rich food prevent cancer and heart stroke?
Lit.: 21
- 000
- 00000naa 2200000 a 4500
- 001
- bmc07520254
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20111210131041.0
- 008
- 090330s2008 xr e cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Kohout, Pavel, $d 1962- $7 xx0000566
- 245 10
- $a Může strava bohatá na vlákninu předcházet rakovině a infarktu? / $c Pavel Kohout
- 246 11
- $a Can the fibre-rich food prevent cancer and heart stroke?
- 314 __
- $a II. interní klinika, Thomayerova nemocnice, Praha
- 504 __
- $a Lit.: 21
- 520 3_
- $a Nízký příjem vlákniny ve stravě západních civilizací je svázán se vznikem civilizačních nemocí, kromě jiného se vznikem ischemické choroby srdeční a kolorektálního karcinomu. Doporučená denní dávka vlákniny 25–30?g je naplňována sotva z poloviny, podle studie amerických vědců 15?g, dle recentního českého průzkumu 12?g denně. V epidemiologických studiích je obtížné rozlišit vliv nedostatku vlákniny, nedostatku vitaminů a antioxidantů, vysoké energetické denzity a vysokého příjmu saturovaných tuků. V intervenčních studiích jsou výsledky rozporuplné, přesto zvýšení příjmu vlákniny snižuje incidenci akutních koronárních příhod a mortality na ischemickou chorobu a v určitých věkových skupinách i celkové mortality. Stejně tak zvýšený příjem vlákniny, nejvíce v zelenině, snižuje incidenci vzniku adenomů a kolorektálního karcinomu.
- 520 9_
- $a In western countries low intake of fiber is connected with high incidence of coronary heart disease and colon cancer. Recommended daily allowance of fiber is about 25–30 grams, in American studies is daily intake of fiber about 15?g and recent Czech study showed only 12 grams daily. There is very difficult to distinguish the influence of lack of fiber, lack of vitamins and antioxidants, high energy intake and high intake of saturated fats. The results of intervention studies are inconsistent, but the increase of daily fiber intake leads to reduction of coronary heart attacks and coronary heart disease mortality, as well as of reduction of general mortality. The high intake of fiber, mostly in vegetables, reduces incidence of colon adenoma and cancer.
- 650 _2
- $a potravní vláknina $x metabolismus $x terapeutické užití $7 D004043
- 650 _2
- $a ischemická choroba srdeční $x dietoterapie $x metabolismus $x prevence a kontrola $7 D017202
- 650 _2
- $a střevní nádory $x dietoterapie $x metabolismus $x prevence a kontrola $7 D007414
- 650 _2
- $a tlusté střevo $x metabolismus $x patofyziologie $x patologie $7 D007420
- 650 _2
- $a infarkt myokardu $x dietoterapie $x metabolismus $x prevence a kontrola $7 D009203
- 650 _2
- $a mortalita $x trendy $7 D009026
- 650 _2
- $a vitaminy $x metabolismus $x terapeutické užití $7 D014815
- 650 _2
- $a antioxidancia $x fyziologie $x terapeutické užití $7 D000975
- 650 _2
- $a metabolismus sacharidů $x genetika $x účinky léků $7 D050260
- 650 _2
- $a cholesterol $x fyziologie $x imunologie $x metabolismus $7 D002784
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 655 _2
- $a přehledy $7 D016454
- 773 0_
- $w MED00011399 $t Interní medicína pro praxi $g Roč. 10, č. 12 (2008), s. 558-561 $x 1212-7299
- 856 41
- $u http://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2008/12/04.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2174 $c 1043 $y 9
- 990 __
- $a 20090330093031 $b ABA008
- 991 __
- $a 20090427134045 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 638057 $s 490855
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2008 $b 10 $c 12 $d 558-561 $i 1212-7299 $m Interní medicína pro praxi $x MED00011399
- LZP __
- $a 2009-01/iral