Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Může strava bohatá na vlákninu předcházet rakovině a infarktu?
[Can the fibre-rich food prevent cancer and heart stroke?]

Pavel Kohout

. 2008 ; 10 (12) : 558-561.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu přehledy

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc07520254

Nízký příjem vlákniny ve stravě západních civilizací je svázán se vznikem civilizačních nemocí, kromě jiného se vznikem ischemické choroby srdeční a kolorektálního karcinomu. Doporučená denní dávka vlákniny 25–30?g je naplňována sotva z poloviny, podle studie amerických vědců 15?g, dle recentního českého průzkumu 12?g denně. V epidemiologických studiích je obtížné rozlišit vliv nedostatku vlákniny, nedostatku vitaminů a antioxidantů, vysoké energetické denzity a vysokého příjmu saturovaných tuků. V intervenčních studiích jsou výsledky rozporuplné, přesto zvýšení příjmu vlákniny snižuje incidenci akutních koronárních příhod a mortality na ischemickou chorobu a v určitých věkových skupinách i celkové mortality. Stejně tak zvýšený příjem vlákniny, nejvíce v zelenině, snižuje incidenci vzniku adenomů a kolorektálního karcinomu.

In western countries low intake of fiber is connected with high incidence of coronary heart disease and colon cancer. Recommended daily allowance of fiber is about 25–30 grams, in American studies is daily intake of fiber about 15?g and recent Czech study showed only 12 grams daily. There is very difficult to distinguish the influence of lack of fiber, lack of vitamins and antioxidants, high energy intake and high intake of saturated fats. The results of intervention studies are inconsistent, but the increase of daily fiber intake leads to reduction of coronary heart attacks and coronary heart disease mortality, as well as of reduction of general mortality. The high intake of fiber, mostly in vegetables, reduces incidence of colon adenoma and cancer.

Can the fibre-rich food prevent cancer and heart stroke?

Bibliografie atd.

Lit.: 21

000      
00000naa 2200000 a 4500
001      
bmc07520254
003      
CZ-PrNML
005      
20111210131041.0
008      
090330s2008 xr e cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Kohout, Pavel, $d 1962- $7 xx0000566
245    10
$a Může strava bohatá na vlákninu předcházet rakovině a infarktu? / $c Pavel Kohout
246    11
$a Can the fibre-rich food prevent cancer and heart stroke?
314    __
$a II. interní klinika, Thomayerova nemocnice, Praha
504    __
$a Lit.: 21
520    3_
$a Nízký příjem vlákniny ve stravě západních civilizací je svázán se vznikem civilizačních nemocí, kromě jiného se vznikem ischemické choroby srdeční a kolorektálního karcinomu. Doporučená denní dávka vlákniny 25–30?g je naplňována sotva z poloviny, podle studie amerických vědců 15?g, dle recentního českého průzkumu 12?g denně. V epidemiologických studiích je obtížné rozlišit vliv nedostatku vlákniny, nedostatku vitaminů a antioxidantů, vysoké energetické denzity a vysokého příjmu saturovaných tuků. V intervenčních studiích jsou výsledky rozporuplné, přesto zvýšení příjmu vlákniny snižuje incidenci akutních koronárních příhod a mortality na ischemickou chorobu a v určitých věkových skupinách i celkové mortality. Stejně tak zvýšený příjem vlákniny, nejvíce v zelenině, snižuje incidenci vzniku adenomů a kolorektálního karcinomu.
520    9_
$a In western countries low intake of fiber is connected with high incidence of coronary heart disease and colon cancer. Recommended daily allowance of fiber is about 25–30 grams, in American studies is daily intake of fiber about 15?g and recent Czech study showed only 12 grams daily. There is very difficult to distinguish the influence of lack of fiber, lack of vitamins and antioxidants, high energy intake and high intake of saturated fats. The results of intervention studies are inconsistent, but the increase of daily fiber intake leads to reduction of coronary heart attacks and coronary heart disease mortality, as well as of reduction of general mortality. The high intake of fiber, mostly in vegetables, reduces incidence of colon adenoma and cancer.
650    _2
$a potravní vláknina $x metabolismus $x terapeutické užití $7 D004043
650    _2
$a ischemická choroba srdeční $x dietoterapie $x metabolismus $x prevence a kontrola $7 D017202
650    _2
$a střevní nádory $x dietoterapie $x metabolismus $x prevence a kontrola $7 D007414
650    _2
$a tlusté střevo $x metabolismus $x patofyziologie $x patologie $7 D007420
650    _2
$a infarkt myokardu $x dietoterapie $x metabolismus $x prevence a kontrola $7 D009203
650    _2
$a mortalita $x trendy $7 D009026
650    _2
$a vitaminy $x metabolismus $x terapeutické užití $7 D014815
650    _2
$a antioxidancia $x fyziologie $x terapeutické užití $7 D000975
650    _2
$a metabolismus sacharidů $x genetika $x účinky léků $7 D050260
650    _2
$a cholesterol $x fyziologie $x imunologie $x metabolismus $7 D002784
650    _2
$a lidé $7 D006801
655    _2
$a přehledy $7 D016454
773    0_
$w MED00011399 $t Interní medicína pro praxi $g Roč. 10, č. 12 (2008), s. 558-561 $x 1212-7299
856    41
$u http://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2008/12/04.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 2174 $c 1043 $y 9
990    __
$a 20090330093031 $b ABA008
991    __
$a 20090427134045 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 638057 $s 490855
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2008 $b 10 $c 12 $d 558-561 $i 1212-7299 $m Interní medicína pro praxi $x MED00011399
LZP    __
$a 2009-01/iral

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...