Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Hodnocení vlivu zátěže stravou na polykání u pacientů s diagnózou myasthenia gravis: vyšetření polykací funkce sestrou
[Evaluation of the impact of food load on swallowing in patients with myasthenia gravis: an assessment of the swallowing function by the nurse]

Adéla Stehlíková, Petra Mandysová, Edvard Ehler

. 2011 ; 4 (2) : 22-26.

Jazyk čeština, angličtina Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc11040826

Cíl: Cílem šetření bylo zhodnotit vliv zátěže (konzumace 30 kousků chleba) na schopnost polykání u pacientů s dříve diagnostikovanou myasthenia gravis (MG) a tím také zjistit, zda se u těchto pacientů objeví polykací potíže při konzumaci stravy či zda jsou terapií dobře kompenzováni. Metody: Do souboru bylo zařazeno 28 pacientů dispenzarizovaných na neurologické klinice krajské nemocnice. Bylo provedeno fyzikální vyšetření (FV) polykací funkce, které obsahovalo 33 položek včetně zkoušky polykání zahuštěné a nezahuštěné tekutiny. Toto FV bylo po zátěži (po konzumaci 30 kousků chleba) zopakováno a výsledky obou vyšetření byly porovnány. Výsledky: Z hodnocených 33 položek FV došlo po zátěži stravou ke změně v 11 položkách. U všech 28 pacientů byla tato změna statisticky nevýznamná (na hladině významnosti ? = 0,1). Závěr: Výsledky prokázaly, že vliv zátěže stravou nevedl k významné změně v polykací funkci pacientů s diagnózou MG. V tomto ohledu byli terapií dobře kompenzováni.

Aim: Th e aim of the study was to evaluate the eff ect of food load (the consumption of 30 pieces of bread) on the swallowing ability in patients with previously diagnosed myasthenia gravis (MG) and by doing so, to also determine whether these patients developed impaired swallowing during food consumption or whether they were well compensated by therapy. Methods: Th e research sample included 28 patients followed up at the neurology clinic of a regional hospital. A physical assessment of the swallowing function was performed, including 33 items as well as a thickened and un-thickened fl uid test. Th is physical assessment was repeated aft er the load (aft er the consumption of 30 pieces of bread), and the results of both assessments were compared. Results: Out of the studied 33 physical assessment items, 11 changed aft er the load. In all 28 patients, this change was not statistically signifi cant (at the ? = 0.1 level). Conclusion: Th e results indicated that the eff ect of the load did not lead to any signifi cant changes in the swallowing function of patients with MG. In this respect, they were well compensated by therapy.

Evaluation of the impact of food load on swallowing in patients with myasthenia gravis: an assessment of the swallowing function by the nurse

Citace poskytuje Crossref.org

Bibliografie atd.

Lit.: 10

000      
00000naa 2200000 a 4500
001      
bmc11040826
003      
CZ-PrNML
005      
20180614083048.0
008      
111123s2011 xr e cze||
009      
eAR
024    7_
$a 10.5507/pol.2011.013 $2 doi
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $a eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Stehlíková, Adéla. $7 _AN064294
245    10
$a Hodnocení vlivu zátěže stravou na polykání u pacientů s diagnózou myasthenia gravis: vyšetření polykací funkce sestrou / $c Adéla Stehlíková, Petra Mandysová, Edvard Ehler
246    11
$a Evaluation of the impact of food load on swallowing in patients with myasthenia gravis: an assessment of the swallowing function by the nurse
314    __
$a Fakulta zdravotnických studií Univerzity Pardubice – studentka
504    __
$a Lit.: 10
520    3_
$a Cíl: Cílem šetření bylo zhodnotit vliv zátěže (konzumace 30 kousků chleba) na schopnost polykání u pacientů s dříve diagnostikovanou myasthenia gravis (MG) a tím také zjistit, zda se u těchto pacientů objeví polykací potíže při konzumaci stravy či zda jsou terapií dobře kompenzováni. Metody: Do souboru bylo zařazeno 28 pacientů dispenzarizovaných na neurologické klinice krajské nemocnice. Bylo provedeno fyzikální vyšetření (FV) polykací funkce, které obsahovalo 33 položek včetně zkoušky polykání zahuštěné a nezahuštěné tekutiny. Toto FV bylo po zátěži (po konzumaci 30 kousků chleba) zopakováno a výsledky obou vyšetření byly porovnány. Výsledky: Z hodnocených 33 položek FV došlo po zátěži stravou ke změně v 11 položkách. U všech 28 pacientů byla tato změna statisticky nevýznamná (na hladině významnosti ? = 0,1). Závěr: Výsledky prokázaly, že vliv zátěže stravou nevedl k významné změně v polykací funkci pacientů s diagnózou MG. V tomto ohledu byli terapií dobře kompenzováni.
520    9_
$a Aim: Th e aim of the study was to evaluate the eff ect of food load (the consumption of 30 pieces of bread) on the swallowing ability in patients with previously diagnosed myasthenia gravis (MG) and by doing so, to also determine whether these patients developed impaired swallowing during food consumption or whether they were well compensated by therapy. Methods: Th e research sample included 28 patients followed up at the neurology clinic of a regional hospital. A physical assessment of the swallowing function was performed, including 33 items as well as a thickened and un-thickened fl uid test. Th is physical assessment was repeated aft er the load (aft er the consumption of 30 pieces of bread), and the results of both assessments were compared. Results: Out of the studied 33 physical assessment items, 11 changed aft er the load. In all 28 patients, this change was not statistically signifi cant (at the ? = 0.1 level). Conclusion: Th e results indicated that the eff ect of the load did not lead to any signifi cant changes in the swallowing function of patients with MG. In this respect, they were well compensated by therapy.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a myasthenia gravis $x komplikace $x ošetřování $7 D009157
650    _2
$a ošetřovatelská péče $x metody $x využití $7 D009732
650    _2
$a polykání $x fyziologie $7 D003679
650    _2
$a poruchy polykání $x diagnóza $x etiologie $x ošetřování $7 D003680
650    _2
$a potraviny $7 D005502
650    _2
$a senioři $7 D000368
650    _2
$a mužské pohlaví $7 D008297
650    _2
$a ženské pohlaví $7 D005260
650    _2
$a fluoroskopie $x statistika a číselné údaje $x využití $7 D005471
650    _2
$a financování organizované $7 D005381
650    _2
$a fyzikální vyšetření $7 D010808
653    00
$a dysfagie
653    00
$a instrumentální vyšetření
653    00
$a polykací funkce
653    00
$a zátěž stravou
700    1_
$a Mandysová, Petra $7 xx0085709
700    1_
$a Ehler, Edvard $7 xx0001425
773    0_
$w MED00169529 $t Profese on-line $g Roč. 4, č. 2 (2011), s. 22-26 $x 1803-4330
856    41
$u https://profeseonline.upol.cz/pdfs/pol/2011/02/05.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b online $y 2 $z 0
990    __
$a 20111122081440 $b ABA008
991    __
$a 20180614083302 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 887081 $s 751242
BAS    __
$a 3 $a 4
BMC    __
$a 2011 $b 4 $c 2 $d 22-26 $m Profese online $x MED00169529
LZP    __
$a 2011-62/vtjb

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...