-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Hodnocení vlivu zátěže stravou na polykání u pacientů s diagnózou myasthenia gravis: vyšetření polykací funkce sestrou
[Evaluation of the impact of food load on swallowing in patients with myasthenia gravis: an assessment of the swallowing function by the nurse]
Adéla Stehlíková, Petra Mandysová, Edvard Ehler
Jazyk čeština, angličtina Země Česko
- Klíčová slova
- dysfagie, instrumentální vyšetření, polykací funkce, zátěž stravou,
- MeSH
- financování organizované MeSH
- fluoroskopie statistika a číselné údaje využití MeSH
- fyzikální vyšetření MeSH
- lidé MeSH
- myasthenia gravis komplikace ošetřování MeSH
- ošetřovatelská péče metody využití MeSH
- polykání fyziologie MeSH
- poruchy polykání diagnóza etiologie ošetřování MeSH
- potraviny MeSH
- senioři MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- mužské pohlaví MeSH
- senioři MeSH
- ženské pohlaví MeSH
Cíl: Cílem šetření bylo zhodnotit vliv zátěže (konzumace 30 kousků chleba) na schopnost polykání u pacientů s dříve diagnostikovanou myasthenia gravis (MG) a tím také zjistit, zda se u těchto pacientů objeví polykací potíže při konzumaci stravy či zda jsou terapií dobře kompenzováni. Metody: Do souboru bylo zařazeno 28 pacientů dispenzarizovaných na neurologické klinice krajské nemocnice. Bylo provedeno fyzikální vyšetření (FV) polykací funkce, které obsahovalo 33 položek včetně zkoušky polykání zahuštěné a nezahuštěné tekutiny. Toto FV bylo po zátěži (po konzumaci 30 kousků chleba) zopakováno a výsledky obou vyšetření byly porovnány. Výsledky: Z hodnocených 33 položek FV došlo po zátěži stravou ke změně v 11 položkách. U všech 28 pacientů byla tato změna statisticky nevýznamná (na hladině významnosti ? = 0,1). Závěr: Výsledky prokázaly, že vliv zátěže stravou nevedl k významné změně v polykací funkci pacientů s diagnózou MG. V tomto ohledu byli terapií dobře kompenzováni.
Aim: Th e aim of the study was to evaluate the eff ect of food load (the consumption of 30 pieces of bread) on the swallowing ability in patients with previously diagnosed myasthenia gravis (MG) and by doing so, to also determine whether these patients developed impaired swallowing during food consumption or whether they were well compensated by therapy. Methods: Th e research sample included 28 patients followed up at the neurology clinic of a regional hospital. A physical assessment of the swallowing function was performed, including 33 items as well as a thickened and un-thickened fl uid test. Th is physical assessment was repeated aft er the load (aft er the consumption of 30 pieces of bread), and the results of both assessments were compared. Results: Out of the studied 33 physical assessment items, 11 changed aft er the load. In all 28 patients, this change was not statistically signifi cant (at the ? = 0.1 level). Conclusion: Th e results indicated that the eff ect of the load did not lead to any signifi cant changes in the swallowing function of patients with MG. In this respect, they were well compensated by therapy.
Evaluation of the impact of food load on swallowing in patients with myasthenia gravis: an assessment of the swallowing function by the nurse
Citace poskytuje Crossref.org
Lit.: 10
- 000
- 00000naa 2200000 a 4500
- 001
- bmc11040826
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20180614083048.0
- 008
- 111123s2011 xr e cze||
- 009
- eAR
- 024 7_
- $a 10.5507/pol.2011.013 $2 doi
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $a eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Stehlíková, Adéla. $7 _AN064294
- 245 10
- $a Hodnocení vlivu zátěže stravou na polykání u pacientů s diagnózou myasthenia gravis: vyšetření polykací funkce sestrou / $c Adéla Stehlíková, Petra Mandysová, Edvard Ehler
- 246 11
- $a Evaluation of the impact of food load on swallowing in patients with myasthenia gravis: an assessment of the swallowing function by the nurse
- 314 __
- $a Fakulta zdravotnických studií Univerzity Pardubice – studentka
- 504 __
- $a Lit.: 10
- 520 3_
- $a Cíl: Cílem šetření bylo zhodnotit vliv zátěže (konzumace 30 kousků chleba) na schopnost polykání u pacientů s dříve diagnostikovanou myasthenia gravis (MG) a tím také zjistit, zda se u těchto pacientů objeví polykací potíže při konzumaci stravy či zda jsou terapií dobře kompenzováni. Metody: Do souboru bylo zařazeno 28 pacientů dispenzarizovaných na neurologické klinice krajské nemocnice. Bylo provedeno fyzikální vyšetření (FV) polykací funkce, které obsahovalo 33 položek včetně zkoušky polykání zahuštěné a nezahuštěné tekutiny. Toto FV bylo po zátěži (po konzumaci 30 kousků chleba) zopakováno a výsledky obou vyšetření byly porovnány. Výsledky: Z hodnocených 33 položek FV došlo po zátěži stravou ke změně v 11 položkách. U všech 28 pacientů byla tato změna statisticky nevýznamná (na hladině významnosti ? = 0,1). Závěr: Výsledky prokázaly, že vliv zátěže stravou nevedl k významné změně v polykací funkci pacientů s diagnózou MG. V tomto ohledu byli terapií dobře kompenzováni.
- 520 9_
- $a Aim: Th e aim of the study was to evaluate the eff ect of food load (the consumption of 30 pieces of bread) on the swallowing ability in patients with previously diagnosed myasthenia gravis (MG) and by doing so, to also determine whether these patients developed impaired swallowing during food consumption or whether they were well compensated by therapy. Methods: Th e research sample included 28 patients followed up at the neurology clinic of a regional hospital. A physical assessment of the swallowing function was performed, including 33 items as well as a thickened and un-thickened fl uid test. Th is physical assessment was repeated aft er the load (aft er the consumption of 30 pieces of bread), and the results of both assessments were compared. Results: Out of the studied 33 physical assessment items, 11 changed aft er the load. In all 28 patients, this change was not statistically signifi cant (at the ? = 0.1 level). Conclusion: Th e results indicated that the eff ect of the load did not lead to any signifi cant changes in the swallowing function of patients with MG. In this respect, they were well compensated by therapy.
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a myasthenia gravis $x komplikace $x ošetřování $7 D009157
- 650 _2
- $a ošetřovatelská péče $x metody $x využití $7 D009732
- 650 _2
- $a polykání $x fyziologie $7 D003679
- 650 _2
- $a poruchy polykání $x diagnóza $x etiologie $x ošetřování $7 D003680
- 650 _2
- $a potraviny $7 D005502
- 650 _2
- $a senioři $7 D000368
- 650 _2
- $a mužské pohlaví $7 D008297
- 650 _2
- $a ženské pohlaví $7 D005260
- 650 _2
- $a fluoroskopie $x statistika a číselné údaje $x využití $7 D005471
- 650 _2
- $a financování organizované $7 D005381
- 650 _2
- $a fyzikální vyšetření $7 D010808
- 653 00
- $a dysfagie
- 653 00
- $a instrumentální vyšetření
- 653 00
- $a polykací funkce
- 653 00
- $a zátěž stravou
- 700 1_
- $a Mandysová, Petra $7 xx0085709
- 700 1_
- $a Ehler, Edvard $7 xx0001425
- 773 0_
- $w MED00169529 $t Profese on-line $g Roč. 4, č. 2 (2011), s. 22-26 $x 1803-4330
- 856 41
- $u https://profeseonline.upol.cz/pdfs/pol/2011/02/05.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b online $y 2 $z 0
- 990 __
- $a 20111122081440 $b ABA008
- 991 __
- $a 20180614083302 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 887081 $s 751242
- BAS __
- $a 3 $a 4
- BMC __
- $a 2011 $b 4 $c 2 $d 22-26 $m Profese online $x MED00169529
- LZP __
- $a 2011-62/vtjb