Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Choroby způsobené lepkem
[Gluten induced diseases]

P. Frič, M. Zavoral, T. Dvořáková

. 2013 ; 59 (5) : 376-382.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc13020975

Zavedení výrobků z obilovin do lidské výživy před 10 000 roky vytvořilo podmínky pro vznik chorob způsobených lepkem. Tento bílkovinný komplex je patogenním faktorem alergie na pšenici, celiakie a citlivosti k lepku. Alergie na pšenici a celiakie jsou zprostředkovány systémem adaptivní imunity. Citlivost na lepek je nově definovaná jednotka způsobená aktivací vrozené imunity bez účasti adaptivní imunity. Tito nemocní mají různé střevní a zejména mimostřevní symptomy. Rozdíly mezi citlivostí na lepek a celiakií jsou v permeabilitě střevní slizniční bariéry, histologii střevní bio­psie a expresi genů slizniční imunity. Projevy citlivosti na lepek mohou pravděpodobně mít i jiné genetické pozadí potravinové intolerance, odlišné od celiakie a nezávislé na tkáňové transglutamináze a HLA‑DQ2, -DQ8 (např. u psychopatií). V současné době nemá citlivost na lepek žádný specifický bio­marker. Diagnostika je možná pouze vyloučením jiných příčin symptomů a jejich ústupem při bezlepkové dietě podávané dvojitě slepou a placebem kontrolovanou metodou s náhodným pořadím obou etap k vyloučení placebového efektu potravinové intervence.

The introduction of cereals in human nutrition 10 000 years ago caused the occurrence of gluten induced diseases. This protein complex is involved in pathogenesis of wheat allergy, celiac disease, and gluten sensitivity. Wheat allergy and celiac disease are mediated by the system of adaptive immunity. Gluten sensitivity is a recently defined entity induced by innate immune mechanisms. These subjects present various intestinal and particularly extraintestinal symptoms. The differences between celiac disease and gluten intolerance include permeability of the intestinal mucosal barrier, histology of duodenal bio­psy, and mucosal gene expression. The symptoms of gluten sensitivity may also have another genetic background of food intolerance independent of the HLA‑DQ2, -DQ8 system and tissue transglutaminase (eg. in some psychiatric disorders). At present, there is no specific bio­marker of gluten sensitivity. The diagnosis is possible only by exclusion of other causes of symptoms and improvement on a gluten‑free diet applied in a double‑blind placebo controlled manner with optional sequence of both stages to exclude the placebo effect due to nutritional intervention.

Gluten induced diseases

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc13020975
003      
CZ-PrNML
005      
20130611164431.0
007      
ta
008      
130604s2013 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Frič, Přemysl, $d 1929- $7 jk01031889 $u Interní klinika 1. lékařské fakulty UK a ÚVN – Vojenské fakultní nemocnice Praha
245    10
$a Choroby způsobené lepkem / $c P. Frič, M. Zavoral, T. Dvořáková
246    31
$a Gluten induced diseases
520    3_
$a Zavedení výrobků z obilovin do lidské výživy před 10 000 roky vytvořilo podmínky pro vznik chorob způsobených lepkem. Tento bílkovinný komplex je patogenním faktorem alergie na pšenici, celiakie a citlivosti k lepku. Alergie na pšenici a celiakie jsou zprostředkovány systémem adaptivní imunity. Citlivost na lepek je nově definovaná jednotka způsobená aktivací vrozené imunity bez účasti adaptivní imunity. Tito nemocní mají různé střevní a zejména mimostřevní symptomy. Rozdíly mezi citlivostí na lepek a celiakií jsou v permeabilitě střevní slizniční bariéry, histologii střevní bio­psie a expresi genů slizniční imunity. Projevy citlivosti na lepek mohou pravděpodobně mít i jiné genetické pozadí potravinové intolerance, odlišné od celiakie a nezávislé na tkáňové transglutamináze a HLA‑DQ2, -DQ8 (např. u psychopatií). V současné době nemá citlivost na lepek žádný specifický bio­marker. Diagnostika je možná pouze vyloučením jiných příčin symptomů a jejich ústupem při bezlepkové dietě podávané dvojitě slepou a placebem kontrolovanou metodou s náhodným pořadím obou etap k vyloučení placebového efektu potravinové intervence.
520    9_
$a The introduction of cereals in human nutrition 10 000 years ago caused the occurrence of gluten induced diseases. This protein complex is involved in pathogenesis of wheat allergy, celiac disease, and gluten sensitivity. Wheat allergy and celiac disease are mediated by the system of adaptive immunity. Gluten sensitivity is a recently defined entity induced by innate immune mechanisms. These subjects present various intestinal and particularly extraintestinal symptoms. The differences between celiac disease and gluten intolerance include permeability of the intestinal mucosal barrier, histology of duodenal bio­psy, and mucosal gene expression. The symptoms of gluten sensitivity may also have another genetic background of food intolerance independent of the HLA‑DQ2, -DQ8 system and tissue transglutaminase (eg. in some psychiatric disorders). At present, there is no specific bio­marker of gluten sensitivity. The diagnosis is possible only by exclusion of other causes of symptoms and improvement on a gluten‑free diet applied in a double‑blind placebo controlled manner with optional sequence of both stages to exclude the placebo effect due to nutritional intervention.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    12
$a gluteny $x imunologie $7 D005983
650    12
$a celiakie $x genetika $x metabolismus $7 D002446
650    _2
$a genetické nemoci vrozené $7 D030342
650    _2
$a genotyp $7 D005838
650    _2
$a cholerový toxin $7 D002772
650    _2
$a gliadin $7 D005903
650    _2
$a směrnice pro lékařskou praxi jako téma $7 D017410
650    12
$a alergie na pšenici $7 D021182
650    _2
$a klinický obraz nemoci $7 D020969
650    _2
$a příznaky a symptomy $7 D012816
650    _2
$a imunoglobulin E $x diagnostické užití $7 D007073
650    _2
$a sérologické testy $7 D012698
650    _2
$a protilátky $7 D000906
650    _2
$a antigeny $7 D000941
650    _2
$a imunitní systém $7 D007107
650    _2
$a diferenciální diagnóza $7 D003937
650    _2
$a imunoglobulin G $7 D007074
650    _2
$a imunoglobulin A $7 D007070
650    _2
$a dietoterapie $7 D004035
650    _2
$a střevní sliznice $x imunologie $7 D007413
650    _2
$a adaptivní imunita $7 D056704
700    1_
$a Zavoral, Miroslav, $d 1953- $7 xx0036686 $u Interní klinika 1. lékařské fakulty UK a ÚVN – Vojenské fakultní nemocnice Praha
700    1_
$a Dvořáková, Tereza. $7 _AN073152 $u Interní klinika 1. lékařské fakulty UK a ÚVN – Vojenské fakultní nemocnice Praha
773    0_
$w MED00011111 $t Vnitřní lékařství $x 0042-773X $g Roč. 59, č. 5 (2013), s. 376-382
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/vnitrni-lekarstvi/2013-5/choroby-zpusobene-lepkem-40640 $y plný text volně dostupný
910    __
$a ABA008 $b B 184 $c 1041 $y 3 $z 0
990    __
$a 20130604 $b ABA008
991    __
$a 20130611164814 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 984580 $s 819324
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2013 $b 59 $c 5 $d 376-382 $i 0042-773X $m Vnitřní lékařství $x MED00011111 $y 87595
LZP    __
$c NLK183 $d 20130611 $b NLK111 $a Meditorial-20130604

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...