-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Metabolic profiling of phenolic acids and oxidative stress markers after consumption of Lonicera caerulea L. fruit
J. Heinrich, K. Valentová, J. Vacek, I. Palíková, M. Zatloukalová, P. Kosina, J. Ulrichová, J. Vrbková, V. Šimánek,
Jazyk angličtina Země Spojené státy americké
Typ dokumentu časopisecké články, práce podpořená grantem, klinické zkoušky
PubMed
23581742
DOI
10.1021/jf304150b
Knihovny.cz E-zdroje
- MeSH
- anthokyaniny aplikace a dávkování MeSH
- antioxidancia metabolismus MeSH
- biologické markery moč MeSH
- chromatografie kapalinová MeSH
- cinnamáty moč MeSH
- dospělí MeSH
- erytrocyty metabolismus MeSH
- glutathionperoxidasa krev MeSH
- hippuráty moč MeSH
- hmotnostní spektrometrie MeSH
- hydroxybenzoáty moč MeSH
- katalasa krev MeSH
- kyselina benzoová moč MeSH
- kyselina vanilová moč MeSH
- kyseliny kumarové moč MeSH
- látky reagující s kyselinou thiobarbiturovou metabolismus MeSH
- lidé MeSH
- lipoproteiny LDL krev MeSH
- Lonicera chemie MeSH
- metabolom * MeSH
- ovoce chemie MeSH
- oxidační stres účinky léků MeSH
- Check Tag
- dospělí MeSH
- lidé MeSH
- mužské pohlaví MeSH
- ženské pohlaví MeSH
- Publikační typ
- časopisecké články MeSH
- klinické zkoušky MeSH
- práce podpořená grantem MeSH
This study investigated the effect of one-week consumption of 165 g/day fresh blue honeysuckle berries (208 mg/day anthocyanins) in 10 healthy volunteers. At the end of intervention, levels of benzoic (median 1782 vs 4156), protocatechuic (709 vs 2417), vanillic (2779 vs 4753), 3-hydroxycinnamic (143 vs 351), p-coumaric (182 vs 271), isoferulic (805 vs 1570), ferulic (1086 vs 2395), and hippuric (194833 vs 398711 μg/mg creatinine) acids by LC/MS were significantly increased in the urine. Clinical chemistry safety markers were not altered. Oxidative stress markers, erythrocyte glutathione peroxidase (0.73 vs 0.88 U/g Hb) and catalase (2.5 vs 2.8 μkat/g Hb) activities, and erythrocyte/plasma thiobarbituric acid reactive substance (522 vs 612/33 vs 38 μmol/g Hb/protein) levels were significantly increased, without change in plasma antioxidant status. Nonsignificant changes of advanced oxidation protein products and oxidized LDL were observed. The results provide a solid base for further study of metabolite excretion and antioxidant parameters after ingestion of anthocyanins.
Citace poskytuje Crossref.org
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc14051126
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20140411115418.0
- 007
- ta
- 008
- 140401s2013 xxu f 000 0|eng||
- 009
- AR
- 024 7_
- $a 10.1021/jf304150b $2 doi
- 035 __
- $a (PubMed)23581742
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a eng
- 044 __
- $a xxu
- 100 1_
- $a Heinrich, Jan
- 245 10
- $a Metabolic profiling of phenolic acids and oxidative stress markers after consumption of Lonicera caerulea L. fruit / $c J. Heinrich, K. Valentová, J. Vacek, I. Palíková, M. Zatloukalová, P. Kosina, J. Ulrichová, J. Vrbková, V. Šimánek,
- 520 9_
- $a This study investigated the effect of one-week consumption of 165 g/day fresh blue honeysuckle berries (208 mg/day anthocyanins) in 10 healthy volunteers. At the end of intervention, levels of benzoic (median 1782 vs 4156), protocatechuic (709 vs 2417), vanillic (2779 vs 4753), 3-hydroxycinnamic (143 vs 351), p-coumaric (182 vs 271), isoferulic (805 vs 1570), ferulic (1086 vs 2395), and hippuric (194833 vs 398711 μg/mg creatinine) acids by LC/MS were significantly increased in the urine. Clinical chemistry safety markers were not altered. Oxidative stress markers, erythrocyte glutathione peroxidase (0.73 vs 0.88 U/g Hb) and catalase (2.5 vs 2.8 μkat/g Hb) activities, and erythrocyte/plasma thiobarbituric acid reactive substance (522 vs 612/33 vs 38 μmol/g Hb/protein) levels were significantly increased, without change in plasma antioxidant status. Nonsignificant changes of advanced oxidation protein products and oxidized LDL were observed. The results provide a solid base for further study of metabolite excretion and antioxidant parameters after ingestion of anthocyanins.
- 650 _2
- $a dospělí $7 D000328
- 650 _2
- $a anthokyaniny $x aplikace a dávkování $7 D000872
- 650 _2
- $a antioxidancia $x metabolismus $7 D000975
- 650 _2
- $a kyselina benzoová $x moč $7 D019817
- 650 _2
- $a biologické markery $x moč $7 D015415
- 650 _2
- $a katalasa $x krev $7 D002374
- 650 _2
- $a chromatografie kapalinová $7 D002853
- 650 _2
- $a cinnamáty $x moč $7 D002934
- 650 _2
- $a kyseliny kumarové $x moč $7 D003373
- 650 _2
- $a erytrocyty $x metabolismus $7 D004912
- 650 _2
- $a ženské pohlaví $7 D005260
- 650 _2
- $a ovoce $x chemie $7 D005638
- 650 _2
- $a glutathionperoxidasa $x krev $7 D005979
- 650 _2
- $a hippuráty $x moč $7 D006626
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a hydroxybenzoáty $x moč $7 D062385
- 650 _2
- $a lipoproteiny LDL $x krev $7 D008077
- 650 _2
- $a Lonicera $x chemie $7 D031239
- 650 _2
- $a mužské pohlaví $7 D008297
- 650 _2
- $a hmotnostní spektrometrie $7 D013058
- 650 12
- $a metabolom $7 D055442
- 650 _2
- $a oxidační stres $x účinky léků $7 D018384
- 650 _2
- $a látky reagující s kyselinou thiobarbiturovou $x metabolismus $7 D017392
- 650 _2
- $a kyselina vanilová $x moč $7 D014641
- 655 _2
- $a časopisecké články $7 D016428
- 655 _2
- $a práce podpořená grantem $7 D013485
- 655 _2
- $a klinické zkoušky $7 D016430
- 700 1_
- $a Valentová, Kateřina $u -
- 700 1_
- $a Vacek, Jan $u -
- 700 1_
- $a Palíková, Irena $u -
- 700 1_
- $a Zatloukalová, Martina $u -
- 700 1_
- $a Kosina, Pavel $u -
- 700 1_
- $a Ulrichová, Jitka $u -
- 700 1_
- $a Vrbková, Jana $u -
- 700 1_
- $a Šimánek, Vilím $u -
- 773 0_
- $w MED00002503 $t Journal of agricultural and food chemistry $x 1520-5118 $g Roč. 61, č. 19 (2013), s. 4526-32
- 856 41
- $u https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23581742 $y Pubmed
- 910 __
- $a ABA008 $b sig $c sign $y a $z 0
- 990 __
- $a 20140401 $b ABA008
- 991 __
- $a 20140411115508 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1018262 $s 849706
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2013 $b 61 $c 19 $d 4526-32 $i 1520-5118 $m Journal of agricultural and food chemistry $n J Agric Food Chem $x MED00002503
- LZP __
- $a Pubmed-20140401