• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Metabolic profiling of phenolic acids and oxidative stress markers after consumption of Lonicera caerulea L. fruit

J. Heinrich, K. Valentová, J. Vacek, I. Palíková, M. Zatloukalová, P. Kosina, J. Ulrichová, J. Vrbková, V. Šimánek,

. 2013 ; 61 (19) : 4526-32.

Jazyk angličtina Země Spojené státy americké

Typ dokumentu časopisecké články, práce podpořená grantem, klinické zkoušky

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc14051126

This study investigated the effect of one-week consumption of 165 g/day fresh blue honeysuckle berries (208 mg/day anthocyanins) in 10 healthy volunteers. At the end of intervention, levels of benzoic (median 1782 vs 4156), protocatechuic (709 vs 2417), vanillic (2779 vs 4753), 3-hydroxycinnamic (143 vs 351), p-coumaric (182 vs 271), isoferulic (805 vs 1570), ferulic (1086 vs 2395), and hippuric (194833 vs 398711 μg/mg creatinine) acids by LC/MS were significantly increased in the urine. Clinical chemistry safety markers were not altered. Oxidative stress markers, erythrocyte glutathione peroxidase (0.73 vs 0.88 U/g Hb) and catalase (2.5 vs 2.8 μkat/g Hb) activities, and erythrocyte/plasma thiobarbituric acid reactive substance (522 vs 612/33 vs 38 μmol/g Hb/protein) levels were significantly increased, without change in plasma antioxidant status. Nonsignificant changes of advanced oxidation protein products and oxidized LDL were observed. The results provide a solid base for further study of metabolite excretion and antioxidant parameters after ingestion of anthocyanins.

Citace poskytuje Crossref.org

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc14051126
003      
CZ-PrNML
005      
20140411115418.0
007      
ta
008      
140401s2013 xxu f 000 0|eng||
009      
AR
024    7_
$a 10.1021/jf304150b $2 doi
035    __
$a (PubMed)23581742
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a eng
044    __
$a xxu
100    1_
$a Heinrich, Jan
245    10
$a Metabolic profiling of phenolic acids and oxidative stress markers after consumption of Lonicera caerulea L. fruit / $c J. Heinrich, K. Valentová, J. Vacek, I. Palíková, M. Zatloukalová, P. Kosina, J. Ulrichová, J. Vrbková, V. Šimánek,
520    9_
$a This study investigated the effect of one-week consumption of 165 g/day fresh blue honeysuckle berries (208 mg/day anthocyanins) in 10 healthy volunteers. At the end of intervention, levels of benzoic (median 1782 vs 4156), protocatechuic (709 vs 2417), vanillic (2779 vs 4753), 3-hydroxycinnamic (143 vs 351), p-coumaric (182 vs 271), isoferulic (805 vs 1570), ferulic (1086 vs 2395), and hippuric (194833 vs 398711 μg/mg creatinine) acids by LC/MS were significantly increased in the urine. Clinical chemistry safety markers were not altered. Oxidative stress markers, erythrocyte glutathione peroxidase (0.73 vs 0.88 U/g Hb) and catalase (2.5 vs 2.8 μkat/g Hb) activities, and erythrocyte/plasma thiobarbituric acid reactive substance (522 vs 612/33 vs 38 μmol/g Hb/protein) levels were significantly increased, without change in plasma antioxidant status. Nonsignificant changes of advanced oxidation protein products and oxidized LDL were observed. The results provide a solid base for further study of metabolite excretion and antioxidant parameters after ingestion of anthocyanins.
650    _2
$a dospělí $7 D000328
650    _2
$a anthokyaniny $x aplikace a dávkování $7 D000872
650    _2
$a antioxidancia $x metabolismus $7 D000975
650    _2
$a kyselina benzoová $x moč $7 D019817
650    _2
$a biologické markery $x moč $7 D015415
650    _2
$a katalasa $x krev $7 D002374
650    _2
$a chromatografie kapalinová $7 D002853
650    _2
$a cinnamáty $x moč $7 D002934
650    _2
$a kyseliny kumarové $x moč $7 D003373
650    _2
$a erytrocyty $x metabolismus $7 D004912
650    _2
$a ženské pohlaví $7 D005260
650    _2
$a ovoce $x chemie $7 D005638
650    _2
$a glutathionperoxidasa $x krev $7 D005979
650    _2
$a hippuráty $x moč $7 D006626
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a hydroxybenzoáty $x moč $7 D062385
650    _2
$a lipoproteiny LDL $x krev $7 D008077
650    _2
$a Lonicera $x chemie $7 D031239
650    _2
$a mužské pohlaví $7 D008297
650    _2
$a hmotnostní spektrometrie $7 D013058
650    12
$a metabolom $7 D055442
650    _2
$a oxidační stres $x účinky léků $7 D018384
650    _2
$a látky reagující s kyselinou thiobarbiturovou $x metabolismus $7 D017392
650    _2
$a kyselina vanilová $x moč $7 D014641
655    _2
$a časopisecké články $7 D016428
655    _2
$a práce podpořená grantem $7 D013485
655    _2
$a klinické zkoušky $7 D016430
700    1_
$a Valentová, Kateřina $u -
700    1_
$a Vacek, Jan $u -
700    1_
$a Palíková, Irena $u -
700    1_
$a Zatloukalová, Martina $u -
700    1_
$a Kosina, Pavel $u -
700    1_
$a Ulrichová, Jitka $u -
700    1_
$a Vrbková, Jana $u -
700    1_
$a Šimánek, Vilím $u -
773    0_
$w MED00002503 $t Journal of agricultural and food chemistry $x 1520-5118 $g Roč. 61, č. 19 (2013), s. 4526-32
856    41
$u https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23581742 $y Pubmed
910    __
$a ABA008 $b sig $c sign $y a $z 0
990    __
$a 20140401 $b ABA008
991    __
$a 20140411115508 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1018262 $s 849706
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2013 $b 61 $c 19 $d 4526-32 $i 1520-5118 $m Journal of agricultural and food chemistry $n J Agric Food Chem $x MED00002503
LZP    __
$a Pubmed-20140401

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

    Možnosti archivace