-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Výskyt a charakteristika termotolerantních kampylobakterů v potravinovém řetězci člověka
[Prevalence and characteristics of thermotolerant Campylobacter spp. in the human food chain]
Bardoň J., Koláčková I., Husičková V., Röderová M., Karpíšková R., Štosová T., Kolář M.
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu práce podpořená grantem
Grantová podpora
NT14392
MZ0
CEP - Centrální evidence projektů
- MeSH
- bakteriální léková rezistence MeSH
- bakteriologické techniky MeSH
- Campylobacter coli izolace a purifikace patogenita MeSH
- Campylobacter jejuni izolace a purifikace patogenita MeSH
- drůbež MeSH
- hodnocení rizik MeSH
- imunitní dozor MeSH
- kampylobakterové infekce * prevence a kontrola MeSH
- kontaminace potravin * zákonodárství a právo MeSH
- lidé MeSH
- mléko MeSH
- nemoci přenášené potravou MeSH
- prasata MeSH
- prevalence MeSH
- skot MeSH
- zoonózy * prevence a kontrola MeSH
- zvířata MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- skot MeSH
- zvířata MeSH
- Publikační typ
- práce podpořená grantem MeSH
Cíl práce: Sledování výskytu bakterií Campylobacter spp. u drůbeže na jatkách, u drůbeže a vepřových jater v tržní síti a kravského mléka na Moravě. Stanovení rezistence animálních izolátů k vybraným antibiotikům a porovnání s antibiogramem humánních kmenů. Materiál a metodika: V průběhu roku 2013 byly v Jihomoravském a Olomouckém kraji na jatkách odebírány směsné vzorky obsahu slepých střev brojlerů, v tržní síti chlazená i mražená kuřata, chlazená vepřová játra a syrové kravské mléko z mléčných automatů. Vzorky byly kvalitativně i kvantitativně vyšetřeny na přítomnost bakterií Campylobacter spp. Získané izoláty byly testovány na rezistenci k antibiotikům. Současně byla rezistence sledována i u humánních izolátů pocházejících ze stejné oblasti. Výsledky: Ve 41,8 % testovaných vzorků potravin byly prokázány bakterie Campylobacter spp. Nejvyšší míra kontaminace (73,2 %) byla zjištěna u chlazené drůbeže. Ve vzorcích syrového kravského mléka Campylobacter spp. prokázán nebyl. Izoláty vykazovaly vysokou míru rezistence k chinolonovým antibiotikům, v případě C. coli navíc i k tetracyklinu a streptomycinu. Závěr: Byla zjištěna častá kontaminace sledovaných komodit kampylobaktery. Míra kontaminace v CFU/g se u jednotlivých komodit liší a zřejmě tak ovlivňuje reálné riziko infekce člověka. V případě nutnosti antibiotické terapie nelze použít chinolonová antibiotika. Dobrá úroveň bezpečného zacházení s potravinami u spotřebitelů je zásadním předpokladem pro prevenci vzniku onemocnění.
Objectives: To monitor the prevalence of Campylobacter spp. in poultry in slaughterhouses, poultry and pork liver at retail, and cow's milk in Moravia. To determine the resistance of animal isolates to selected antibiotics; and to compare it with an antibiogram of human strains. Material and Methods: Throughout the year 2013, the following samples were collected in the South Moravian and Olomouc Regions: mixed samples of broiler cecal contents in slaughterhouses, fresh and frozen chickens and pork liver at retail, and raw cow's milk from vending machines. The samples were both qualitatively and quantitatively analyzed for the presence of Campylobacter spp. The isolates recovered were tested for resistance to antibiotics. For comparison, antimicrobial resistance was also studied in human isolates from the same regions. Results: A total of 41.8% of the tested food samples were found to contain Campylobacter spp.. The most contaminated (73.2%) were fresh chickens. Campylobacter spp. were not detected in raw cow's milk samples. The isolates showed high levels of resistance to quinolone antibiotics and, in the case of C. coli, also to tetracycline and streptomycin. Conclusion: The studied commodities were frequently contaminated with Campylobacter spp. The levels of contamination (in CFU/g) varied between commodities and so, evidently, did the real risk for human infections. When antibiotic therapy is needed, quinolone antibiotics cannot be used. Adherence to high standards of consumer safe food handling is crucial for the prevention of diseases.
Státní veterinární ústav Olomouc
Ústav hygieny a technologie mléka Fakulta veterinární hygieny a ekologie VFU Brno
Ústav mikrobiologie Lékařská fakulta UP v Olomouci
Ústav molekulární a translační medicíny Lékařská fakulta UP v Olomouci
Prevalence and characteristics of thermotolerant Campylobacter spp. in the human food chain
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc14079711
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20200701093557.0
- 007
- ta
- 008
- 141121s2014 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Bardoň, Jan, $7 xx0082160 $u Ústav mikrobiologie, Lékařská fakulta UP v Olomouci; Státní veterinární ústav Olomouc; Ústav molekulární a translační medicíny, Lékařská fakulta UP v Olomouci $d 1964-
- 245 10
- $a Výskyt a charakteristika termotolerantních kampylobakterů v potravinovém řetězci člověka / $c Bardoň J., Koláčková I., Husičková V., Röderová M., Karpíšková R., Štosová T., Kolář M.
- 246 31
- $a Prevalence and characteristics of thermotolerant Campylobacter spp. in the human food chain
- 520 3_
- $a Cíl práce: Sledování výskytu bakterií Campylobacter spp. u drůbeže na jatkách, u drůbeže a vepřových jater v tržní síti a kravského mléka na Moravě. Stanovení rezistence animálních izolátů k vybraným antibiotikům a porovnání s antibiogramem humánních kmenů. Materiál a metodika: V průběhu roku 2013 byly v Jihomoravském a Olomouckém kraji na jatkách odebírány směsné vzorky obsahu slepých střev brojlerů, v tržní síti chlazená i mražená kuřata, chlazená vepřová játra a syrové kravské mléko z mléčných automatů. Vzorky byly kvalitativně i kvantitativně vyšetřeny na přítomnost bakterií Campylobacter spp. Získané izoláty byly testovány na rezistenci k antibiotikům. Současně byla rezistence sledována i u humánních izolátů pocházejících ze stejné oblasti. Výsledky: Ve 41,8 % testovaných vzorků potravin byly prokázány bakterie Campylobacter spp. Nejvyšší míra kontaminace (73,2 %) byla zjištěna u chlazené drůbeže. Ve vzorcích syrového kravského mléka Campylobacter spp. prokázán nebyl. Izoláty vykazovaly vysokou míru rezistence k chinolonovým antibiotikům, v případě C. coli navíc i k tetracyklinu a streptomycinu. Závěr: Byla zjištěna častá kontaminace sledovaných komodit kampylobaktery. Míra kontaminace v CFU/g se u jednotlivých komodit liší a zřejmě tak ovlivňuje reálné riziko infekce člověka. V případě nutnosti antibiotické terapie nelze použít chinolonová antibiotika. Dobrá úroveň bezpečného zacházení s potravinami u spotřebitelů je zásadním předpokladem pro prevenci vzniku onemocnění.
- 520 9_
- $a Objectives: To monitor the prevalence of Campylobacter spp. in poultry in slaughterhouses, poultry and pork liver at retail, and cow's milk in Moravia. To determine the resistance of animal isolates to selected antibiotics; and to compare it with an antibiogram of human strains. Material and Methods: Throughout the year 2013, the following samples were collected in the South Moravian and Olomouc Regions: mixed samples of broiler cecal contents in slaughterhouses, fresh and frozen chickens and pork liver at retail, and raw cow's milk from vending machines. The samples were both qualitatively and quantitatively analyzed for the presence of Campylobacter spp. The isolates recovered were tested for resistance to antibiotics. For comparison, antimicrobial resistance was also studied in human isolates from the same regions. Results: A total of 41.8% of the tested food samples were found to contain Campylobacter spp.. The most contaminated (73.2%) were fresh chickens. Campylobacter spp. were not detected in raw cow's milk samples. The isolates showed high levels of resistance to quinolone antibiotics and, in the case of C. coli, also to tetracycline and streptomycin. Conclusion: The studied commodities were frequently contaminated with Campylobacter spp. The levels of contamination (in CFU/g) varied between commodities and so, evidently, did the real risk for human infections. When antibiotic therapy is needed, quinolone antibiotics cannot be used. Adherence to high standards of consumer safe food handling is crucial for the prevention of diseases.
- 650 12
- $a zoonózy $x prevence a kontrola $7 D015047
- 650 12
- $a kontaminace potravin $x zákonodárství a právo $7 D005506
- 650 12
- $a kampylobakterové infekce $x prevence a kontrola $7 D002169
- 650 _2
- $a skot $7 D002417
- 650 _2
- $a drůbež $7 D011200
- 650 _2
- $a prasata $7 D013552
- 650 _2
- $a bakteriální léková rezistence $7 D024881
- 650 _2
- $a Campylobacter jejuni $x izolace a purifikace $x patogenita $7 D016123
- 650 _2
- $a Campylobacter coli $x izolace a purifikace $x patogenita $7 D017000
- 650 _2
- $a bakteriologické techniky $7 D001431
- 650 _2
- $a prevalence $7 D015995
- 650 _2
- $a hodnocení rizik $7 D018570
- 650 _2
- $a imunitní dozor $7 D007157
- 650 _2
- $a mléko $7 D008892
- 650 _2
- $a nemoci přenášené potravou $7 D005517
- 650 _2
- $a zvířata $7 D000818
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 655 _2
- $a práce podpořená grantem $7 D013485
- 700 1_
- $a Koláčková, Ivana $7 xx0036847 $u Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i. Brno
- 700 1_
- $a Husičková, Vendula $7 _AN042512 $u Ústav mikrobiologie, Lékařská fakulta UP v Olomouci
- 700 1_
- $a Röderová, Magdalena $7 xx0106226 $u Ústav mikrobiologie, Lékařská fakulta UP v Olomouci; Ústav molekulární a translační medicíny, Lékařská fakulta UP v Olomouci
- 700 1_
- $a Karpíšková, Renáta, $d 1956- $7 xx0036846 $u Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i. Brno; Ústav hygieny a technologie mléka, Fakulta veterinární hygieny a ekologie, VFU Brno
- 700 1_
- $a Štosová, Taťána $7 xx0093263 $u Fakultní nemocnice Olomouc
- 700 1_
- $a Kolář, Milan, $d 1964- $7 jn20010310083 $u Ústav mikrobiologie, Lékařská fakulta UP v Olomouci; Ústav molekulární a translační medicíny, Lékařská fakulta UP v Olomouci
- 773 0_
- $w MED00011002 $t Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $x 1210-7913 $g Roč. 63, č. 3 (2014), s. 232-237
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/epidemiologie/2014-3-5/vyskyt-a-charakteristika-termotolerantnich-kampylobakteru-v-potravinovem-retezci-cloveka-50385 $y plný text volně dostupný
- 910 __
- $a ABA008 $b A 981 $c 560 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20141121 $b ABA008
- 991 __
- $a 20200701093554 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1048820 $s 878732
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2014 $b 63 $c 3 $d 232-237 $i 1210-7913 $m Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $x MED00011002 $y 75262
- GRA __
- $a NT14392 $p MZ0
- LZP __
- $c NLK183 $d 20141217 $b NLK118 $a Meditorial-20141121