Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Výskyt a charakteristika termotolerantních kampylobakterů v potravinovém řetězci člověka
[Prevalence and characteristics of thermotolerant Campylobacter spp. in the human food chain]

Bardoň J., Koláčková I., Husičková V., Röderová M., Karpíšková R., Štosová T., Kolář M.

. 2014 ; 63 (3) : 232-237.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu práce podpořená grantem

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc14079711

Grantová podpora
NT14392 MZ0 CEP - Centrální evidence projektů

Cíl práce: Sledování výskytu bakterií Campylobacter spp. u drůbeže na jatkách, u drůbeže a vepřových jater v tržní síti a kravského mléka na Moravě. Stanovení rezistence animálních izolátů k vybraným antibiotikům a porovnání s antibiogramem humánních kmenů. Materiál a metodika: V průběhu roku 2013 byly v Jihomoravském a Olomouckém kraji na jatkách odebírány směsné vzorky obsahu slepých střev brojlerů, v tržní síti chlazená i mražená kuřata, chlazená vepřová játra a syrové kravské mléko z mléčných automatů. Vzorky byly kvalitativně i kvantitativně vyšetřeny na přítomnost bakterií Campylobacter spp. Získané izoláty byly testovány na rezistenci k antibiotikům. Současně byla rezistence sledována i u humánních izolátů pocházejících ze stejné oblasti. Výsledky: Ve 41,8 % testovaných vzorků potravin byly prokázány bakterie Campylobacter spp. Nejvyšší míra kontaminace (73,2 %) byla zjištěna u chlazené drůbeže. Ve vzorcích syrového kravského mléka Campylobacter spp. prokázán nebyl. Izoláty vykazovaly vysokou míru rezistence k chinolonovým antibiotikům, v případě C. coli navíc i k tetracyklinu a streptomycinu. Závěr: Byla zjištěna častá kontaminace sledovaných komodit kampylobaktery. Míra kontaminace v CFU/g se u jednotlivých komodit liší a zřejmě tak ovlivňuje reálné riziko infekce člověka. V případě nutnosti antibiotické terapie nelze použít chinolonová antibiotika. Dobrá úroveň bezpečného zacházení s potravinami u spotřebitelů je zásadním předpokladem pro prevenci vzniku onemocnění.

Objectives: To monitor the prevalence of Campylobacter spp. in poultry in slaughterhouses, poultry and pork liver at retail, and cow's milk in Moravia. To determine the resistance of animal isolates to selected antibiotics; and to compare it with an antibiogram of human strains. Material and Methods: Throughout the year 2013, the following samples were collected in the South Moravian and Olomouc Regions: mixed samples of broiler cecal contents in slaughterhouses, fresh and frozen chickens and pork liver at retail, and raw cow's milk from vending machines. The samples were both qualitatively and quantitatively analyzed for the presence of Campylobacter spp. The isolates recovered were tested for resistance to antibiotics. For comparison, antimicrobial resistance was also studied in human isolates from the same regions. Results: A total of 41.8% of the tested food samples were found to contain Campylobacter spp.. The most contaminated (73.2%) were fresh chickens. Campylobacter spp. were not detected in raw cow's milk samples. The isolates showed high levels of resistance to quinolone antibiotics and, in the case of C. coli, also to tetracycline and streptomycin. Conclusion: The studied commodities were frequently contaminated with Campylobacter spp. The levels of contamination (in CFU/g) varied between commodities and so, evidently, did the real risk for human infections. When antibiotic therapy is needed, quinolone antibiotics cannot be used. Adherence to high standards of consumer safe food handling is crucial for the prevention of diseases.

Prevalence and characteristics of thermotolerant Campylobacter spp. in the human food chain

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc14079711
003      
CZ-PrNML
005      
20200701093557.0
007      
ta
008      
141121s2014 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Bardoň, Jan, $7 xx0082160 $u Ústav mikrobiologie, Lékařská fakulta UP v Olomouci; Státní veterinární ústav Olomouc; Ústav molekulární a translační medicíny, Lékařská fakulta UP v Olomouci $d 1964-
245    10
$a Výskyt a charakteristika termotolerantních kampylobakterů v potravinovém řetězci člověka / $c Bardoň J., Koláčková I., Husičková V., Röderová M., Karpíšková R., Štosová T., Kolář M.
246    31
$a Prevalence and characteristics of thermotolerant Campylobacter spp. in the human food chain
520    3_
$a Cíl práce: Sledování výskytu bakterií Campylobacter spp. u drůbeže na jatkách, u drůbeže a vepřových jater v tržní síti a kravského mléka na Moravě. Stanovení rezistence animálních izolátů k vybraným antibiotikům a porovnání s antibiogramem humánních kmenů. Materiál a metodika: V průběhu roku 2013 byly v Jihomoravském a Olomouckém kraji na jatkách odebírány směsné vzorky obsahu slepých střev brojlerů, v tržní síti chlazená i mražená kuřata, chlazená vepřová játra a syrové kravské mléko z mléčných automatů. Vzorky byly kvalitativně i kvantitativně vyšetřeny na přítomnost bakterií Campylobacter spp. Získané izoláty byly testovány na rezistenci k antibiotikům. Současně byla rezistence sledována i u humánních izolátů pocházejících ze stejné oblasti. Výsledky: Ve 41,8 % testovaných vzorků potravin byly prokázány bakterie Campylobacter spp. Nejvyšší míra kontaminace (73,2 %) byla zjištěna u chlazené drůbeže. Ve vzorcích syrového kravského mléka Campylobacter spp. prokázán nebyl. Izoláty vykazovaly vysokou míru rezistence k chinolonovým antibiotikům, v případě C. coli navíc i k tetracyklinu a streptomycinu. Závěr: Byla zjištěna častá kontaminace sledovaných komodit kampylobaktery. Míra kontaminace v CFU/g se u jednotlivých komodit liší a zřejmě tak ovlivňuje reálné riziko infekce člověka. V případě nutnosti antibiotické terapie nelze použít chinolonová antibiotika. Dobrá úroveň bezpečného zacházení s potravinami u spotřebitelů je zásadním předpokladem pro prevenci vzniku onemocnění.
520    9_
$a Objectives: To monitor the prevalence of Campylobacter spp. in poultry in slaughterhouses, poultry and pork liver at retail, and cow's milk in Moravia. To determine the resistance of animal isolates to selected antibiotics; and to compare it with an antibiogram of human strains. Material and Methods: Throughout the year 2013, the following samples were collected in the South Moravian and Olomouc Regions: mixed samples of broiler cecal contents in slaughterhouses, fresh and frozen chickens and pork liver at retail, and raw cow's milk from vending machines. The samples were both qualitatively and quantitatively analyzed for the presence of Campylobacter spp. The isolates recovered were tested for resistance to antibiotics. For comparison, antimicrobial resistance was also studied in human isolates from the same regions. Results: A total of 41.8% of the tested food samples were found to contain Campylobacter spp.. The most contaminated (73.2%) were fresh chickens. Campylobacter spp. were not detected in raw cow's milk samples. The isolates showed high levels of resistance to quinolone antibiotics and, in the case of C. coli, also to tetracycline and streptomycin. Conclusion: The studied commodities were frequently contaminated with Campylobacter spp. The levels of contamination (in CFU/g) varied between commodities and so, evidently, did the real risk for human infections. When antibiotic therapy is needed, quinolone antibiotics cannot be used. Adherence to high standards of consumer safe food handling is crucial for the prevention of diseases.
650    12
$a zoonózy $x prevence a kontrola $7 D015047
650    12
$a kontaminace potravin $x zákonodárství a právo $7 D005506
650    12
$a kampylobakterové infekce $x prevence a kontrola $7 D002169
650    _2
$a skot $7 D002417
650    _2
$a drůbež $7 D011200
650    _2
$a prasata $7 D013552
650    _2
$a bakteriální léková rezistence $7 D024881
650    _2
$a Campylobacter jejuni $x izolace a purifikace $x patogenita $7 D016123
650    _2
$a Campylobacter coli $x izolace a purifikace $x patogenita $7 D017000
650    _2
$a bakteriologické techniky $7 D001431
650    _2
$a prevalence $7 D015995
650    _2
$a hodnocení rizik $7 D018570
650    _2
$a imunitní dozor $7 D007157
650    _2
$a mléko $7 D008892
650    _2
$a nemoci přenášené potravou $7 D005517
650    _2
$a zvířata $7 D000818
650    _2
$a lidé $7 D006801
655    _2
$a práce podpořená grantem $7 D013485
700    1_
$a Koláčková, Ivana $7 xx0036847 $u Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i. Brno
700    1_
$a Husičková, Vendula $7 _AN042512 $u Ústav mikrobiologie, Lékařská fakulta UP v Olomouci
700    1_
$a Röderová, Magdalena $7 xx0106226 $u Ústav mikrobiologie, Lékařská fakulta UP v Olomouci; Ústav molekulární a translační medicíny, Lékařská fakulta UP v Olomouci
700    1_
$a Karpíšková, Renáta, $d 1956- $7 xx0036846 $u Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i. Brno; Ústav hygieny a technologie mléka, Fakulta veterinární hygieny a ekologie, VFU Brno
700    1_
$a Štosová, Taťána $7 xx0093263 $u Fakultní nemocnice Olomouc
700    1_
$a Kolář, Milan, $d 1964- $7 jn20010310083 $u Ústav mikrobiologie, Lékařská fakulta UP v Olomouci; Ústav molekulární a translační medicíny, Lékařská fakulta UP v Olomouci
773    0_
$w MED00011002 $t Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $x 1210-7913 $g Roč. 63, č. 3 (2014), s. 232-237
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/epidemiologie/2014-3-5/vyskyt-a-charakteristika-termotolerantnich-kampylobakteru-v-potravinovem-retezci-cloveka-50385 $y plný text volně dostupný
910    __
$a ABA008 $b A 981 $c 560 $y 4 $z 0
990    __
$a 20141121 $b ABA008
991    __
$a 20200701093554 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1048820 $s 878732
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2014 $b 63 $c 3 $d 232-237 $i 1210-7913 $m Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $x MED00011002 $y 75262
GRA    __
$a NT14392 $p MZ0
LZP    __
$c NLK183 $d 20141217 $b NLK118 $a Meditorial-20141121

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...