-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Nutriční hodnota školního stravování
[Nutritional value of school meals]
Iveta Devátá, Lilian Rumlová, Jana Tomicová
Jazyk čeština Země Česko
Digitální knihovna NLK
Plný text - Článek
Číslo
Ročník
Zdroj
Zdroj
NLK
Free Medical Journals
od 2007
- MeSH
- dítě MeSH
- energetický příjem MeSH
- hodnocení stavu výživy MeSH
- kvalita jídla MeSH
- kyselina askorbová normy MeSH
- lidé MeSH
- nutriční hodnota * MeSH
- pilotní projekty MeSH
- potravní vláknina normy MeSH
- předškolní dítě MeSH
- proteiny normy MeSH
- sacharidy normy MeSH
- školky MeSH
- školy normy MeSH
- statistika jako téma MeSH
- stravovací služby * organizace a řízení využití MeSH
- tuky normy MeSH
- výživové doporučené dávky * MeSH
- Check Tag
- dítě MeSH
- lidé MeSH
- předškolní dítě MeSH
- Geografické názvy
- Česká republika MeSH
Regionální úkol "Nutriční hodnota školního stravování – výsledky regionálního úkolu Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze" byl realizován v roce 2013 v návaznosti na pilotní etapu úkolu "Laboratorní stanovení výživové a energetické hodnoty pokrmů školního stravování" z roku 2011. V rámci regionálního úkolu byl proveden odběr pokrmů v zařízeních školního stravování ve Středočeském kraji v 5 po sobě následujících dnech. Celkem byl odběr proveden ve 12 stravovacích zařízeních – 4x ve školní jídelně základní školy, 4x ve školní jídelně mateřské školy a 4x ve stravovacím zařízení poskytujícím celodenní stravu. U vzorků byl stanovován obsah sacharidů, bílkovin, tuků, soli, vlákniny a vitaminu C, dále byla stanovována energetická hodnota a trojpoměr bílkovin, tuků a sacharidů. Z výsledků provedených analýz vyplynulo, že průměrné energetické hodnoty pokrmů ve sledovaném období po započítání nejistoty měření ve většině případů odpovídaly daným referenčním hodnotám pro danou skupinu strávníků. Většina stanovovaných ukazatelů však neodpovídala referenčním hodnotám pro dané živiny. U analyzovaných pokrmů převládalo především nadměrné zastoupení bílkovin a soli a nízký obsah vitaminu C. Dle výsledků analýz tedy děti a žáci přijímají dostatečné a přiměřené množství energie, ovšem zastoupení živin, které tuto energii vytvářejí, není zajištěno ve správných poměrech dle současných výživových doporučení.
The Regional task "Nutritional value of school meals" was performed following the pilot phase of the task called "Laboratory determination of nutritional and energy value of school meals" performed in 2011. The Regional task comprises sampling of meals served within school catering in the Central Bohemian Region in 5 consecutive days. Sampling was performed at 12 catering establishments – 4 school canteens in elementary schools, 4 school canteens in kindergartens and 4 school canteens in establishments providing daily diet. Carbohydrates, proteins, lipids, salt, fiber and vitamin C content were determined in the analysis of the samples as well as the energy value and ratio of proteins, lipids and carbohydrates. The results of the analyses revealed that the average energy value of meals within the observed period in most cases corresponded to the reference values for the group of diners. Most of the indicators, however, did not correspond to the reference values determined for individual nutrients. Most of the samples reported a high content of proteins and salt and a low content of vitamin C. According to the analysis results, children and students receive an adequate and reasonable amount of energy, but the ratio of the nutrients that make this energy is not provided in the right proportions according to current dietary recommendations.
Nutritional value of school meals
Citace poskytuje Crossref.org
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc15027644
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20160123143729.0
- 007
- ta
- 008
- 150820s2015 xr d f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 024 7_
- $a 10.21101/hygiena.a1320 $2 doi
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Devátá, Iveta $7 _AN083941 $u Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze, Praha
- 245 10
- $a Nutriční hodnota školního stravování / $c Iveta Devátá, Lilian Rumlová, Jana Tomicová
- 246 31
- $a Nutritional value of school meals
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Regionální úkol "Nutriční hodnota školního stravování – výsledky regionálního úkolu Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze" byl realizován v roce 2013 v návaznosti na pilotní etapu úkolu "Laboratorní stanovení výživové a energetické hodnoty pokrmů školního stravování" z roku 2011. V rámci regionálního úkolu byl proveden odběr pokrmů v zařízeních školního stravování ve Středočeském kraji v 5 po sobě následujících dnech. Celkem byl odběr proveden ve 12 stravovacích zařízeních – 4x ve školní jídelně základní školy, 4x ve školní jídelně mateřské školy a 4x ve stravovacím zařízení poskytujícím celodenní stravu. U vzorků byl stanovován obsah sacharidů, bílkovin, tuků, soli, vlákniny a vitaminu C, dále byla stanovována energetická hodnota a trojpoměr bílkovin, tuků a sacharidů. Z výsledků provedených analýz vyplynulo, že průměrné energetické hodnoty pokrmů ve sledovaném období po započítání nejistoty měření ve většině případů odpovídaly daným referenčním hodnotám pro danou skupinu strávníků. Většina stanovovaných ukazatelů však neodpovídala referenčním hodnotám pro dané živiny. U analyzovaných pokrmů převládalo především nadměrné zastoupení bílkovin a soli a nízký obsah vitaminu C. Dle výsledků analýz tedy děti a žáci přijímají dostatečné a přiměřené množství energie, ovšem zastoupení živin, které tuto energii vytvářejí, není zajištěno ve správných poměrech dle současných výživových doporučení.
- 520 9_
- $a The Regional task "Nutritional value of school meals" was performed following the pilot phase of the task called "Laboratory determination of nutritional and energy value of school meals" performed in 2011. The Regional task comprises sampling of meals served within school catering in the Central Bohemian Region in 5 consecutive days. Sampling was performed at 12 catering establishments – 4 school canteens in elementary schools, 4 school canteens in kindergartens and 4 school canteens in establishments providing daily diet. Carbohydrates, proteins, lipids, salt, fiber and vitamin C content were determined in the analysis of the samples as well as the energy value and ratio of proteins, lipids and carbohydrates. The results of the analyses revealed that the average energy value of meals within the observed period in most cases corresponded to the reference values for the group of diners. Most of the indicators, however, did not correspond to the reference values determined for individual nutrients. Most of the samples reported a high content of proteins and salt and a low content of vitamin C. According to the analysis results, children and students receive an adequate and reasonable amount of energy, but the ratio of the nutrients that make this energy is not provided in the right proportions according to current dietary recommendations.
- 650 12
- $a stravovací služby $x organizace a řízení $x využití $7 D005522
- 650 _2
- $a kvalita jídla $7 D063427
- 650 12
- $a nutriční hodnota $7 D009753
- 650 _2
- $a hodnocení stavu výživy $7 D015596
- 650 12
- $a výživové doporučené dávky $7 D064167
- 650 _2
- $a proteiny $x normy $7 D011506
- 650 _2
- $a sacharidy $x normy $7 D002241
- 650 _2
- $a tuky $x normy $7 D005223
- 650 _2
- $a energetický příjem $7 D002149
- 650 _2
- $a školky $7 D012578
- 650 _2
- $a školy $x normy $7 D012574
- 650 _2
- $a kyselina askorbová $x normy $7 D001205
- 650 _2
- $a potravní vláknina $x normy $7 D004043
- 650 _2
- $a pilotní projekty $7 D010865
- 650 _2
- $a statistika jako téma $7 D013223
- 650 _2
- $a předškolní dítě $7 D002675
- 650 _2
- $a dítě $7 D002648
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 651 _2
- $a Česká republika $7 D018153
- 700 1_
- $a Rumlová, Lilian $7 _AN082526 $u Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze, Praha
- 700 1_
- $a Tomicová, Jana $7 _AN083943 $u Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze, Praha
- 773 0_
- $t Hygiena $x 1802-6281 $g Roč. 60, č. 2 (2015), s. 63-70 $w MED00011019
- 910 __
- $a ABA008 $b A 2003 $c 342 a $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20150820143308 $b ABA008
- 991 __
- $a 20160123143847 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1088452 $s 910693
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2015 $b 60 $c 2 $d 63-70 $i 1802-6281 $m Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print) $n Hygiena (Státní zdr. úst. Print) $x MED00011019
- LZP __
- $c NLK184 $d 20160123 $a NLK 2015-37/dk