• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Nutriční hodnota školního stravování
[Nutritional value of school meals]

Iveta Devátá, Lilian Rumlová, Jana Tomicová

. 2015 ; 60 (2) : 63-70.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc15027644

Regionální úkol "Nutriční hodnota školního stravování – výsledky regionálního úkolu Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze" byl realizován v roce 2013 v návaznosti na pilotní etapu úkolu "Laboratorní stanovení výživové a energetické hodnoty pokrmů školního stravování" z roku 2011. V rámci regionálního úkolu byl proveden odběr pokrmů v zařízeních školního stravování ve Středočeském kraji v 5 po sobě následujících dnech. Celkem byl odběr proveden ve 12 stravovacích zařízeních – 4x ve školní jídelně základní školy, 4x ve školní jídelně mateřské školy a 4x ve stravovacím zařízení poskytujícím celodenní stravu. U vzorků byl stanovován obsah sacharidů, bílkovin, tuků, soli, vlákniny a vitaminu C, dále byla stanovována energetická hodnota a trojpoměr bílkovin, tuků a sacharidů. Z výsledků provedených analýz vyplynulo, že průměrné energetické hodnoty pokrmů ve sledovaném období po započítání nejistoty měření ve většině případů odpovídaly daným referenčním hodnotám pro danou skupinu strávníků. Většina stanovovaných ukazatelů však neodpovídala referenčním hodnotám pro dané živiny. U analyzovaných pokrmů převládalo především nadměrné zastoupení bílkovin a soli a nízký obsah vitaminu C. Dle výsledků analýz tedy děti a žáci přijímají dostatečné a přiměřené množství energie, ovšem zastoupení živin, které tuto energii vytvářejí, není zajištěno ve správných poměrech dle současných výživových doporučení.

The Regional task "Nutritional value of school meals" was performed following the pilot phase of the task called "Laboratory determination of nutritional and energy value of school meals" performed in 2011. The Regional task comprises sampling of meals served within school catering in the Central Bohemian Region in 5 consecutive days. Sampling was performed at 12 catering establishments – 4 school canteens in elementary schools, 4 school canteens in kindergartens and 4 school canteens in establishments providing daily diet. Carbohydrates, proteins, lipids, salt, fiber and vitamin C content were determined in the analysis of the samples as well as the energy value and ratio of proteins, lipids and carbohydrates. The results of the analyses revealed that the average energy value of meals within the observed period in most cases corresponded to the reference values for the group of diners. Most of the indicators, however, did not correspond to the reference values determined for individual nutrients. Most of the samples reported a high content of proteins and salt and a low content of vitamin C. According to the analysis results, children and students receive an adequate and reasonable amount of energy, but the ratio of the nutrients that make this energy is not provided in the right proportions according to current dietary recommendations.

Nutritional value of school meals

Citace poskytuje Crossref.org

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc15027644
003      
CZ-PrNML
005      
20160123143729.0
007      
ta
008      
150820s2015 xr d f 000 0|cze||
009      
AR
024    7_
$a 10.21101/hygiena.a1320 $2 doi
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Devátá, Iveta $7 _AN083941 $u Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze, Praha
245    10
$a Nutriční hodnota školního stravování / $c Iveta Devátá, Lilian Rumlová, Jana Tomicová
246    31
$a Nutritional value of school meals
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Regionální úkol "Nutriční hodnota školního stravování – výsledky regionálního úkolu Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze" byl realizován v roce 2013 v návaznosti na pilotní etapu úkolu "Laboratorní stanovení výživové a energetické hodnoty pokrmů školního stravování" z roku 2011. V rámci regionálního úkolu byl proveden odběr pokrmů v zařízeních školního stravování ve Středočeském kraji v 5 po sobě následujících dnech. Celkem byl odběr proveden ve 12 stravovacích zařízeních – 4x ve školní jídelně základní školy, 4x ve školní jídelně mateřské školy a 4x ve stravovacím zařízení poskytujícím celodenní stravu. U vzorků byl stanovován obsah sacharidů, bílkovin, tuků, soli, vlákniny a vitaminu C, dále byla stanovována energetická hodnota a trojpoměr bílkovin, tuků a sacharidů. Z výsledků provedených analýz vyplynulo, že průměrné energetické hodnoty pokrmů ve sledovaném období po započítání nejistoty měření ve většině případů odpovídaly daným referenčním hodnotám pro danou skupinu strávníků. Většina stanovovaných ukazatelů však neodpovídala referenčním hodnotám pro dané živiny. U analyzovaných pokrmů převládalo především nadměrné zastoupení bílkovin a soli a nízký obsah vitaminu C. Dle výsledků analýz tedy děti a žáci přijímají dostatečné a přiměřené množství energie, ovšem zastoupení živin, které tuto energii vytvářejí, není zajištěno ve správných poměrech dle současných výživových doporučení.
520    9_
$a The Regional task "Nutritional value of school meals" was performed following the pilot phase of the task called "Laboratory determination of nutritional and energy value of school meals" performed in 2011. The Regional task comprises sampling of meals served within school catering in the Central Bohemian Region in 5 consecutive days. Sampling was performed at 12 catering establishments – 4 school canteens in elementary schools, 4 school canteens in kindergartens and 4 school canteens in establishments providing daily diet. Carbohydrates, proteins, lipids, salt, fiber and vitamin C content were determined in the analysis of the samples as well as the energy value and ratio of proteins, lipids and carbohydrates. The results of the analyses revealed that the average energy value of meals within the observed period in most cases corresponded to the reference values for the group of diners. Most of the indicators, however, did not correspond to the reference values determined for individual nutrients. Most of the samples reported a high content of proteins and salt and a low content of vitamin C. According to the analysis results, children and students receive an adequate and reasonable amount of energy, but the ratio of the nutrients that make this energy is not provided in the right proportions according to current dietary recommendations.
650    12
$a stravovací služby $x organizace a řízení $x využití $7 D005522
650    _2
$a kvalita jídla $7 D063427
650    12
$a nutriční hodnota $7 D009753
650    _2
$a hodnocení stavu výživy $7 D015596
650    12
$a výživové doporučené dávky $7 D064167
650    _2
$a proteiny $x normy $7 D011506
650    _2
$a sacharidy $x normy $7 D002241
650    _2
$a tuky $x normy $7 D005223
650    _2
$a energetický příjem $7 D002149
650    _2
$a školky $7 D012578
650    _2
$a školy $x normy $7 D012574
650    _2
$a kyselina askorbová $x normy $7 D001205
650    _2
$a potravní vláknina $x normy $7 D004043
650    _2
$a pilotní projekty $7 D010865
650    _2
$a statistika jako téma $7 D013223
650    _2
$a předškolní dítě $7 D002675
650    _2
$a dítě $7 D002648
650    _2
$a lidé $7 D006801
651    _2
$a Česká republika $7 D018153
700    1_
$a Rumlová, Lilian $7 _AN082526 $u Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze, Praha
700    1_
$a Tomicová, Jana $7 _AN083943 $u Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze, Praha
773    0_
$t Hygiena $x 1802-6281 $g Roč. 60, č. 2 (2015), s. 63-70 $w MED00011019
910    __
$a ABA008 $b A 2003 $c 342 a $y 4 $z 0
990    __
$a 20150820143308 $b ABA008
991    __
$a 20160123143847 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1088452 $s 910693
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2015 $b 60 $c 2 $d 63-70 $i 1802-6281 $m Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print) $n Hygiena (Státní zdr. úst. Print) $x MED00011019
LZP    __
$c NLK184 $d 20160123 $a NLK 2015-37/dk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...