-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Campylobacteriosis in the South Bohemian region – a recurrent problem [Kampylobakterióza v Jihočeském kraji – opakovaný problém]
Hamplová L., Kotrbová K., Príkazská M.
Jazyk angličtina Země Česko
- MeSH
- dítě MeSH
- dospělí MeSH
- drůbeží výrobky škodlivé účinky MeSH
- incidence MeSH
- kampylobakterové infekce * epidemiologie přenos MeSH
- kojenec MeSH
- kontaminace potravin MeSH
- lidé středního věku MeSH
- lidé MeSH
- masné výrobky škodlivé účinky MeSH
- mladiství MeSH
- mladý dospělý MeSH
- mléko škodlivé účinky MeSH
- nemoci přenášené potravou MeSH
- roční období MeSH
- senioři MeSH
- věkové rozložení MeSH
- Check Tag
- dítě MeSH
- dospělí MeSH
- kojenec MeSH
- lidé středního věku MeSH
- lidé MeSH
- mladiství MeSH
- mladý dospělý MeSH
- senioři MeSH
- Geografické názvy
- Česká republika MeSH
Cíl: Kampylobakterióza patří mezi nejčastěji hlášené potravinami způsobené nemoci v České republice i v Jihočeském kraji. Údaje o kampylobakterióze jsou zaznamenávány od roku 1984. Cílem tohoto článku je analyzovat data nahlášená do kontrolního systému z let 2005–2014, popsat sezonní odchylky, věkově specifický výskyt a přenosovou cestu kampylobakteriózy v Jihočeském kraji. Materiál a metody: Prováděli jsme analýzu dat nahlášených do kontrolního systému EPIDAT z let 2005–2014, obzvlášť trendy a sezonnost výskytu, rozdělení podle věku a způsob přenosu kampylobakteriózy v Jihočeském kraji. Roční výskyt kampylobakteriózy v Jihočeském kraji kopíruje výskyt v České republice, jak nasvědčuje analýza sekundárních dat. Výsledky: Ve zkoumaném období se projevuje velmi mírně klesající trend. Bylo zjištěno výrazné sezonní kolísání s vrcholem koncem léta a minimem v zimě. Výjimkou z pravidelnosti výskytu bylo prudké šíření zaznamenané v roce 2010. Nejpostiženější jsou děti ve věku od 1 do 5 let a novorozenci (skupina věku 0). Výskyt ve všech ostatních věkových skupinách má klesající tendenci. Nejčastějším prostředkem šíření je kuřecí i jiné maso a výjimečně i jiné prostředky a cesty šíření. Závěr: Pouhá třetina případů je nahlášena s předpokládanou cestou přenosu. Nejběžnější zjištěnou cestou šíření je kuřecí i jiné maso včetně uzených masných výrobků. Ke snížení výskytu kampylobakteriózy by proto mohla přispět opatření zaměřená na spotřebitele i producenty drůbeže, masa a nepasterizovaných mléčných výrobků.
Aim: Campylobacteriosis is among the most frequently reported foodborne diseases in both the Czech Republic (CR) and South Bohemian Region (SBR). Campylobacteriosis has been a notifiable disease in the CR since 1984. The objective of this study is the analysis of the data reported to the surveillance system between 2005 and 2014 to describe the seasonal variation, age specific incidence, and route of transmission of campylobacteriosis in the South Bohemian Region. Material and Methods: The data reported to the surveillance system EPIDAT from 2005 to 2014 were analysed in order to determine the incidence trends and seasonality, age distribution, and route of transmission of campylobacteriosis in the South Bohemian Region. Results: Campylobacteriosis incidence in the South Bohemian Region follows the same annual pattern as in the Czech Republic. There is a very slight declining trend in the incidence over the study period. A strong seasonal variation was observed, with a late summer peak and a winter low. An exception to the regularity of the incidence pattern was an outbreak notified in 2010. The most affected age groups are children 1 to 5 years and newborns (0 age group). In the other age groups, the incidence has a declining tendency. The most common vehicles for the transmission of campylobacteriosis are chicken and meat products while other vehicles and routes of transmission have been reported exceptionally. Conclusion: Only one third of cases have been notified along with the suspected route of transmission. The most common route of transmission is through the consumption of contaminated chicken and meat, including smoked meat products. Therefore, the measures targeting consumers and also producers of poultry, meat, and unpasteurized milk products may contribute to the reduction of campylobacteriosis incidence.
Centre for Epidemiology and Microbiology National Institute of Public Health Prague Czech Republic
Faculty of Health and Social Studies University of South Bohemia in České Budějovice Czech Republic
Kampylobakterióza v Jihočeském kraji – opakovaný problém
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc16028791
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20180530111404.0
- 007
- ta
- 008
- 161007s2016 xr d f 000 0|eng||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a eng $b cze
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Hamplová, Lidmila, $u Medical University College, Prague, Czech Republic $d 1960- $7 mzk2014835208
- 245 10
- $a Campylobacteriosis in the South Bohemian region – a recurrent problem / $c Hamplová L., Kotrbová K., Príkazská M.
- 246 31
- $a Kampylobakterióza v Jihočeském kraji – opakovaný problém
- 520 3_
- $a Cíl: Kampylobakterióza patří mezi nejčastěji hlášené potravinami způsobené nemoci v České republice i v Jihočeském kraji. Údaje o kampylobakterióze jsou zaznamenávány od roku 1984. Cílem tohoto článku je analyzovat data nahlášená do kontrolního systému z let 2005–2014, popsat sezonní odchylky, věkově specifický výskyt a přenosovou cestu kampylobakteriózy v Jihočeském kraji. Materiál a metody: Prováděli jsme analýzu dat nahlášených do kontrolního systému EPIDAT z let 2005–2014, obzvlášť trendy a sezonnost výskytu, rozdělení podle věku a způsob přenosu kampylobakteriózy v Jihočeském kraji. Roční výskyt kampylobakteriózy v Jihočeském kraji kopíruje výskyt v České republice, jak nasvědčuje analýza sekundárních dat. Výsledky: Ve zkoumaném období se projevuje velmi mírně klesající trend. Bylo zjištěno výrazné sezonní kolísání s vrcholem koncem léta a minimem v zimě. Výjimkou z pravidelnosti výskytu bylo prudké šíření zaznamenané v roce 2010. Nejpostiženější jsou děti ve věku od 1 do 5 let a novorozenci (skupina věku 0). Výskyt ve všech ostatních věkových skupinách má klesající tendenci. Nejčastějším prostředkem šíření je kuřecí i jiné maso a výjimečně i jiné prostředky a cesty šíření. Závěr: Pouhá třetina případů je nahlášena s předpokládanou cestou přenosu. Nejběžnější zjištěnou cestou šíření je kuřecí i jiné maso včetně uzených masných výrobků. Ke snížení výskytu kampylobakteriózy by proto mohla přispět opatření zaměřená na spotřebitele i producenty drůbeže, masa a nepasterizovaných mléčných výrobků.
- 520 9_
- $a Aim: Campylobacteriosis is among the most frequently reported foodborne diseases in both the Czech Republic (CR) and South Bohemian Region (SBR). Campylobacteriosis has been a notifiable disease in the CR since 1984. The objective of this study is the analysis of the data reported to the surveillance system between 2005 and 2014 to describe the seasonal variation, age specific incidence, and route of transmission of campylobacteriosis in the South Bohemian Region. Material and Methods: The data reported to the surveillance system EPIDAT from 2005 to 2014 were analysed in order to determine the incidence trends and seasonality, age distribution, and route of transmission of campylobacteriosis in the South Bohemian Region. Results: Campylobacteriosis incidence in the South Bohemian Region follows the same annual pattern as in the Czech Republic. There is a very slight declining trend in the incidence over the study period. A strong seasonal variation was observed, with a late summer peak and a winter low. An exception to the regularity of the incidence pattern was an outbreak notified in 2010. The most affected age groups are children 1 to 5 years and newborns (0 age group). In the other age groups, the incidence has a declining tendency. The most common vehicles for the transmission of campylobacteriosis are chicken and meat products while other vehicles and routes of transmission have been reported exceptionally. Conclusion: Only one third of cases have been notified along with the suspected route of transmission. The most common route of transmission is through the consumption of contaminated chicken and meat, including smoked meat products. Therefore, the measures targeting consumers and also producers of poultry, meat, and unpasteurized milk products may contribute to the reduction of campylobacteriosis incidence.
- 650 _2
- $a dítě $7 D002648
- 650 _2
- $a dospělí $7 D000328
- 650 _2
- $a kojenec $7 D007223
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a mladiství $7 D000293
- 650 _2
- $a mladý dospělý $7 D055815
- 650 _2
- $a senioři $7 D000368
- 650 _2
- $a věkové rozložení $7 D017677
- 650 _2
- $a incidence $7 D015994
- 650 _2
- $a roční období $7 D012621
- 650 12
- $a kampylobakterové infekce $x epidemiologie $x přenos $7 D002169
- 650 _2
- $a nemoci přenášené potravou $7 D005517
- 650 _2
- $a kontaminace potravin $7 D005506
- 650 _2
- $a drůbeží výrobky $x škodlivé účinky $7 D011202
- 650 _2
- $a mléko $x škodlivé účinky $7 D008892
- 650 _2
- $a masné výrobky $x škodlivé účinky $7 D008461
- 650 _2
- $a lidé středního věku $7 D008875
- 651 _2
- $a Česká republika $x epidemiologie $7 D018153
- 700 1_
- $a Kotrbová, Kvetoslava, $d 1959- $7 xx0224764 $u Faculty of Health and Social Studies, University of South Bohemia in České Budějovice, Czech Republic
- 700 1_
- $a Príkazská, Marta $u Centre for Epidemiology and Microbiology, National Institute of Public Health, Prague, Czech Republic $7 xx0099765
- 773 0_
- $w MED00011002 $t Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $x 1210-7913 $g Roč. 65, č. 3 (2016), s. 193-197
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/epidemiologie/2016-3-9/campylobacteriosis-in-the-south-bohemian-region-a-recurrent-problem-59133 $y plný text volně dostupný
- 910 __
- $a ABA008 $b A 981 $c 560 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20161007 $b ABA008
- 991 __
- $a 20180530111558 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1168135 $s 953423
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2016 $b 65 $c 3 $d 193-197 $i 1210-7913 $m Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $x MED00011002 $y 99343
- LZP __
- $c NLK188 $d 20161021 $b NLK111 $a Meditorial-20161007