Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Campylobacteriosis in the South Bohemian region – a recurrent problem [Kampylobakterióza v Jihočeském kraji – opakovaný problém]

Hamplová L., Kotrbová K., Príkazská M.

. 2016 ; 65 (3) : 193-197.

Jazyk angličtina Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc16028791

Cíl: Kampylobakterióza patří mezi nejčastěji hlášené potravinami způsobené nemoci v České republice i v Jihočeském kraji. Údaje o kampylobakterióze jsou zaznamenávány od roku 1984. Cílem tohoto článku je analyzovat data nahlášená do kontrolního systému z let 2005–2014, popsat sezonní odchylky, věkově specifický výskyt a přenosovou cestu kampylobakteriózy v Jihočeském kraji. Materiál a metody: Prováděli jsme analýzu dat nahlášených do kontrolního systému EPIDAT z let 2005–2014, obzvlášť trendy a sezonnost výskytu, rozdělení podle věku a způsob přenosu kampylobakteriózy v Jihočeském kraji. Roční výskyt kampylobakteriózy v Jihočeském kraji kopíruje výskyt v České republice, jak nasvědčuje analýza sekundárních dat. Výsledky: Ve zkoumaném období se projevuje velmi mírně klesající trend. Bylo zjištěno výrazné sezonní kolísání s vrcholem koncem léta a minimem v zimě. Výjimkou z pravidelnosti výskytu bylo prudké šíření zaznamenané v roce 2010. Nejpostiženější jsou děti ve věku od 1 do 5 let a novorozenci (skupina věku 0). Výskyt ve všech ostatních věkových skupinách má klesající tendenci. Nejčastějším prostředkem šíření je kuřecí i jiné maso a výjimečně i jiné prostředky a cesty šíření. Závěr: Pouhá třetina případů je nahlášena s předpokládanou cestou přenosu. Nejběžnější zjištěnou cestou šíření je kuřecí i jiné maso včetně uzených masných výrobků. Ke snížení výskytu kampylobakteriózy by proto mohla přispět opatření zaměřená na spotřebitele i producenty drůbeže, masa a nepasterizovaných mléčných výrobků.

Aim: Campylobacteriosis is among the most frequently reported foodborne diseases in both the Czech Republic (CR) and South Bohemian Region (SBR). Campylobacteriosis has been a notifiable disease in the CR since 1984. The objective of this study is the analysis of the data reported to the surveillance system between 2005 and 2014 to describe the seasonal variation, age specific incidence, and route of transmission of campylobacteriosis in the South Bohemian Region. Material and Methods: The data reported to the surveillance system EPIDAT from 2005 to 2014 were analysed in order to determine the incidence trends and seasonality, age distribution, and route of transmission of campylobacteriosis in the South Bohemian Region. Results: Campylobacteriosis incidence in the South Bohemian Region follows the same annual pattern as in the Czech Republic. There is a very slight declining trend in the incidence over the study period. A strong seasonal variation was observed, with a late summer peak and a winter low. An exception to the regularity of the incidence pattern was an outbreak notified in 2010. The most affected age groups are children 1 to 5 years and newborns (0 age group). In the other age groups, the incidence has a declining tendency. The most common vehicles for the transmission of campylobacteriosis are chicken and meat products while other vehicles and routes of transmission have been reported exceptionally. Conclusion: Only one third of cases have been notified along with the suspected route of transmission. The most common route of transmission is through the consumption of contaminated chicken and meat, including smoked meat products. Therefore, the measures targeting consumers and also producers of poultry, meat, and unpasteurized milk products may contribute to the reduction of campylobacteriosis incidence.

Kampylobakterióza v Jihočeském kraji – opakovaný problém

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc16028791
003      
CZ-PrNML
005      
20180530111404.0
007      
ta
008      
161007s2016 xr d f 000 0|eng||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a eng $b cze
044    __
$a xr
100    1_
$a Hamplová, Lidmila, $u Medical University College, Prague, Czech Republic $d 1960- $7 mzk2014835208
245    10
$a Campylobacteriosis in the South Bohemian region – a recurrent problem / $c Hamplová L., Kotrbová K., Príkazská M.
246    31
$a Kampylobakterióza v Jihočeském kraji – opakovaný problém
520    3_
$a Cíl: Kampylobakterióza patří mezi nejčastěji hlášené potravinami způsobené nemoci v České republice i v Jihočeském kraji. Údaje o kampylobakterióze jsou zaznamenávány od roku 1984. Cílem tohoto článku je analyzovat data nahlášená do kontrolního systému z let 2005–2014, popsat sezonní odchylky, věkově specifický výskyt a přenosovou cestu kampylobakteriózy v Jihočeském kraji. Materiál a metody: Prováděli jsme analýzu dat nahlášených do kontrolního systému EPIDAT z let 2005–2014, obzvlášť trendy a sezonnost výskytu, rozdělení podle věku a způsob přenosu kampylobakteriózy v Jihočeském kraji. Roční výskyt kampylobakteriózy v Jihočeském kraji kopíruje výskyt v České republice, jak nasvědčuje analýza sekundárních dat. Výsledky: Ve zkoumaném období se projevuje velmi mírně klesající trend. Bylo zjištěno výrazné sezonní kolísání s vrcholem koncem léta a minimem v zimě. Výjimkou z pravidelnosti výskytu bylo prudké šíření zaznamenané v roce 2010. Nejpostiženější jsou děti ve věku od 1 do 5 let a novorozenci (skupina věku 0). Výskyt ve všech ostatních věkových skupinách má klesající tendenci. Nejčastějším prostředkem šíření je kuřecí i jiné maso a výjimečně i jiné prostředky a cesty šíření. Závěr: Pouhá třetina případů je nahlášena s předpokládanou cestou přenosu. Nejběžnější zjištěnou cestou šíření je kuřecí i jiné maso včetně uzených masných výrobků. Ke snížení výskytu kampylobakteriózy by proto mohla přispět opatření zaměřená na spotřebitele i producenty drůbeže, masa a nepasterizovaných mléčných výrobků.
520    9_
$a Aim: Campylobacteriosis is among the most frequently reported foodborne diseases in both the Czech Republic (CR) and South Bohemian Region (SBR). Campylobacteriosis has been a notifiable disease in the CR since 1984. The objective of this study is the analysis of the data reported to the surveillance system between 2005 and 2014 to describe the seasonal variation, age specific incidence, and route of transmission of campylobacteriosis in the South Bohemian Region. Material and Methods: The data reported to the surveillance system EPIDAT from 2005 to 2014 were analysed in order to determine the incidence trends and seasonality, age distribution, and route of transmission of campylobacteriosis in the South Bohemian Region. Results: Campylobacteriosis incidence in the South Bohemian Region follows the same annual pattern as in the Czech Republic. There is a very slight declining trend in the incidence over the study period. A strong seasonal variation was observed, with a late summer peak and a winter low. An exception to the regularity of the incidence pattern was an outbreak notified in 2010. The most affected age groups are children 1 to 5 years and newborns (0 age group). In the other age groups, the incidence has a declining tendency. The most common vehicles for the transmission of campylobacteriosis are chicken and meat products while other vehicles and routes of transmission have been reported exceptionally. Conclusion: Only one third of cases have been notified along with the suspected route of transmission. The most common route of transmission is through the consumption of contaminated chicken and meat, including smoked meat products. Therefore, the measures targeting consumers and also producers of poultry, meat, and unpasteurized milk products may contribute to the reduction of campylobacteriosis incidence.
650    _2
$a dítě $7 D002648
650    _2
$a dospělí $7 D000328
650    _2
$a kojenec $7 D007223
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a mladiství $7 D000293
650    _2
$a mladý dospělý $7 D055815
650    _2
$a senioři $7 D000368
650    _2
$a věkové rozložení $7 D017677
650    _2
$a incidence $7 D015994
650    _2
$a roční období $7 D012621
650    12
$a kampylobakterové infekce $x epidemiologie $x přenos $7 D002169
650    _2
$a nemoci přenášené potravou $7 D005517
650    _2
$a kontaminace potravin $7 D005506
650    _2
$a drůbeží výrobky $x škodlivé účinky $7 D011202
650    _2
$a mléko $x škodlivé účinky $7 D008892
650    _2
$a masné výrobky $x škodlivé účinky $7 D008461
650    _2
$a lidé středního věku $7 D008875
651    _2
$a Česká republika $x epidemiologie $7 D018153
700    1_
$a Kotrbová, Kvetoslava, $d 1959- $7 xx0224764 $u Faculty of Health and Social Studies, University of South Bohemia in České Budějovice, Czech Republic
700    1_
$a Príkazská, Marta $u Centre for Epidemiology and Microbiology, National Institute of Public Health, Prague, Czech Republic $7 xx0099765
773    0_
$w MED00011002 $t Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $x 1210-7913 $g Roč. 65, č. 3 (2016), s. 193-197
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/epidemiologie/2016-3-9/campylobacteriosis-in-the-south-bohemian-region-a-recurrent-problem-59133 $y plný text volně dostupný
910    __
$a ABA008 $b A 981 $c 560 $y 4 $z 0
990    __
$a 20161007 $b ABA008
991    __
$a 20180530111558 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1168135 $s 953423
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2016 $b 65 $c 3 $d 193-197 $i 1210-7913 $m Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $x MED00011002 $y 99343
LZP    __
$c NLK188 $d 20161021 $b NLK111 $a Meditorial-20161007

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...