-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Co znamená označení "Může obsahovat stopy lepku"
Jana Rysová, Eva Mašková, Dana Gabrovská, Jitka Dlabalová, Ivana Lášková
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu práce podpořená grantem
- MeSH
- ELISA metody MeSH
- gliadin analýza normy škodlivé účinky MeSH
- gluteny analýza normy škodlivé účinky MeSH
- kontaminace potravin analýza prevence a kontrola MeSH
- kontrola potravin metody MeSH
- Publikační typ
- práce podpořená grantem MeSH
Cílem práce bylo stanovení obsahu lepku v potravinách, které jsou označeny preventivními značeními “může obsahovat stopy lepku”, “ může obsahovat stopy obilovin obsahujících lepek”, a jiným. Označení jsou pro spotřebitele s celiakií problematická, často diskutovaná a mohou významně zúžit výběr vhodných potravin. Bylo zjištěno, že z celkového počtu 91 vzorků splňuje 92 % vzorků limit pro bezlepkové potraviny (<20 mg lepku/kg).
The aim of this study was the gluten determination in foods labelled with precautionary labelling „this product may contain traces of gluten“, “product may contain traces of cereals containing gluten” etc. This labelling is problematic for consumers with celiac disease; it is often discussed and can significantly limit their choice of appropriate food. It was found that of the total 91 samples 92 % complies with the limit for gluten-free foods (<20 mg gluten/kg).
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc16031738
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20191029111903.0
- 007
- ta
- 008
- 161107s2016 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Rysová, Jana $7 xx0097722 $u Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
- 245 10
- $a Co znamená označení "Může obsahovat stopy lepku" / $c Jana Rysová, Eva Mašková, Dana Gabrovská, Jitka Dlabalová, Ivana Lášková
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Cílem práce bylo stanovení obsahu lepku v potravinách, které jsou označeny preventivními značeními “může obsahovat stopy lepku”, “ může obsahovat stopy obilovin obsahujících lepek”, a jiným. Označení jsou pro spotřebitele s celiakií problematická, často diskutovaná a mohou významně zúžit výběr vhodných potravin. Bylo zjištěno, že z celkového počtu 91 vzorků splňuje 92 % vzorků limit pro bezlepkové potraviny (<20 mg lepku/kg).
- 520 9_
- $a The aim of this study was the gluten determination in foods labelled with precautionary labelling „this product may contain traces of gluten“, “product may contain traces of cereals containing gluten” etc. This labelling is problematic for consumers with celiac disease; it is often discussed and can significantly limit their choice of appropriate food. It was found that of the total 91 samples 92 % complies with the limit for gluten-free foods (<20 mg gluten/kg).
- 650 _2
- $a gluteny $x analýza $x normy $x škodlivé účinky $7 D005983
- 650 02
- $a gliadin $x analýza $x normy $x škodlivé účinky $7 D005903
- 650 _2
- $a kontrola potravin $x metody $7 D005513
- 650 _2
- $a kontaminace potravin $x analýza $x prevence a kontrola $7 D005506
- 650 _2
- $a ELISA $x metody $7 D004797
- 655 _2
- $a práce podpořená grantem $7 D013485
- 700 1_
- $a Mašková, Eva $7 uzp2012691120 $u Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
- 700 1_
- $a Gabrovská, Dana $7 uzp2010572845 $u Potravinářská komora České republiky
- 700 1_
- $a Dlabalová, Jitka $7 xx0268774 $u Společnost pro bezlepkovou dietu, a.s
- 700 1_
- $a Lášková, Ivana $7 xx0268776 $u Společnost pro bezlepkovou dietu, a.s
- 773 0_
- $t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 71, č. 4 (2016), s. 86-88 $w MED00011119
- 910 __
- $a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20161107101904 $b ABA008
- 991 __
- $a 20191029112342 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1171604 $s 956409
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2016 $b 71 $c 4 $d 86-88 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $n Výživa potraviny $x MED00011119
- LZP __
- $c NLK125 $d 20161212 $a NLK 2016-38/pk