• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Co znamená označení "Může obsahovat stopy lepku"

Jana Rysová, Eva Mašková, Dana Gabrovská, Jitka Dlabalová, Ivana Lášková

. 2016 ; 71 (4) : 86-88.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu práce podpořená grantem

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc16031738

Digitální knihovna NLK
Zdroj

E-zdroje Online

Cílem práce bylo stanovení obsahu lepku v potravinách, které jsou označeny preventivními značeními “může obsahovat stopy lepku”, “ může obsahovat stopy obilovin obsahujících lepek”, a jiným. Označení jsou pro spotřebitele s celiakií problematická, často diskutovaná a mohou významně zúžit výběr vhodných potravin. Bylo zjištěno, že z celkového počtu 91 vzorků splňuje 92 % vzorků limit pro bezlepkové potraviny (<20 mg lepku/kg).

The aim of this study was the gluten determination in foods labelled with precautionary labelling „this product may contain traces of gluten“, “product may contain traces of cereals containing gluten” etc. This labelling is problematic for consumers with celiac disease; it is often discussed and can significantly limit their choice of appropriate food. It was found that of the total 91 samples 92 % complies with the limit for gluten-free foods (<20 mg gluten/kg).

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc16031738
003      
CZ-PrNML
005      
20191029111903.0
007      
ta
008      
161107s2016 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Rysová, Jana $7 xx0097722 $u Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
245    10
$a Co znamená označení "Může obsahovat stopy lepku" / $c Jana Rysová, Eva Mašková, Dana Gabrovská, Jitka Dlabalová, Ivana Lášková
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Cílem práce bylo stanovení obsahu lepku v potravinách, které jsou označeny preventivními značeními “může obsahovat stopy lepku”, “ může obsahovat stopy obilovin obsahujících lepek”, a jiným. Označení jsou pro spotřebitele s celiakií problematická, často diskutovaná a mohou významně zúžit výběr vhodných potravin. Bylo zjištěno, že z celkového počtu 91 vzorků splňuje 92 % vzorků limit pro bezlepkové potraviny (<20 mg lepku/kg).
520    9_
$a The aim of this study was the gluten determination in foods labelled with precautionary labelling „this product may contain traces of gluten“, “product may contain traces of cereals containing gluten” etc. This labelling is problematic for consumers with celiac disease; it is often discussed and can significantly limit their choice of appropriate food. It was found that of the total 91 samples 92 % complies with the limit for gluten-free foods (<20 mg gluten/kg).
650    _2
$a gluteny $x analýza $x normy $x škodlivé účinky $7 D005983
650    02
$a gliadin $x analýza $x normy $x škodlivé účinky $7 D005903
650    _2
$a kontrola potravin $x metody $7 D005513
650    _2
$a kontaminace potravin $x analýza $x prevence a kontrola $7 D005506
650    _2
$a ELISA $x metody $7 D004797
655    _2
$a práce podpořená grantem $7 D013485
700    1_
$a Mašková, Eva $7 uzp2012691120 $u Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
700    1_
$a Gabrovská, Dana $7 uzp2010572845 $u Potravinářská komora České republiky
700    1_
$a Dlabalová, Jitka $7 xx0268774 $u Společnost pro bezlepkovou dietu, a.s
700    1_
$a Lášková, Ivana $7 xx0268776 $u Společnost pro bezlepkovou dietu, a.s
773    0_
$t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 71, č. 4 (2016), s. 86-88 $w MED00011119
910    __
$a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 4 $z 0
990    __
$a 20161107101904 $b ABA008
991    __
$a 20191029112342 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1171604 $s 956409
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2016 $b 71 $c 4 $d 86-88 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $n Výživa potraviny $x MED00011119
LZP    __
$c NLK125 $d 20161212 $a NLK 2016-38/pk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...