-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Kvalita pšeničné mouky českých a zahraničních výrobců
Zigmundová V., Šottníková V., Hřivna L., Jůzl M., Nedomová Š., Maco R.
Jazyk čeština Země Česko
- MeSH
- analýza potravin MeSH
- kvalita jídla MeSH
- mouka * analýza normy zásobování a distribuce MeSH
- potravinářská technologie MeSH
Cílem práce bylo porovnat kvalitu pšeničné mouky českých a zahraničních výrobců. Hodnotila se pšeničná hladká mouka od 14 výrobců z České republiky a 21 výrobců ze zahraničí (z Rakouska, Slovenska, Rumunska, Ukrajiny, Austrálie a Nového Zélandu). Byly provedeny základní technologické rozbory mouky a stanoveny farinografi cké vlastnosti vyrobených těst a pekařský pokus s vyhodnocením parametrů kvality, provedena senzorická analýza upečených výrobků, spektrofotometricky stanovena barva mouky a hotového pečiva a jeho pevnost pomocí texturometru. Kvalita českých mouk se významně nelišila (P >0,05) od zahraničních výrobků. Odlišné bylo stanovení Zelenyho sedimentačního testu a poklesu konzistence těsta, kde lepších hodnot dosahovaly české mouky.
The aim of this study was to compare the wheat fl our quality of Czech and foreign producers. Soft wheat fl our was evaluated from 14 producers from the Czech Republic and from 21 foreign producers (from Austria, Slovakia, Romania, Ukraine, Australia and New Zealand). The basic technological analysis of these fl our samples was prepared and farinograph properties of dough samples were carried out on farinograph device. The baking experiment with the quality parameters evaluation and sensory analysis of baked products were determined, the flour and crust colour was found out and the baked products compactness was carried out as well. The Czech flour quality wasn´t significantly different from foreign flour (α = 0,05). Only Zeleny sedimentation test and drop dough consistency were different, nevertheless, the Czech flour samples achieved better values.
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc18003763
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20180727140333.0
- 007
- ta
- 008
- 180131s2017 xr a f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Zigmundová, Veronika $7 _AN094618 $u Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita Brno
- 245 10
- $a Kvalita pšeničné mouky českých a zahraničních výrobců / $c Zigmundová V., Šottníková V., Hřivna L., Jůzl M., Nedomová Š., Maco R.
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Cílem práce bylo porovnat kvalitu pšeničné mouky českých a zahraničních výrobců. Hodnotila se pšeničná hladká mouka od 14 výrobců z České republiky a 21 výrobců ze zahraničí (z Rakouska, Slovenska, Rumunska, Ukrajiny, Austrálie a Nového Zélandu). Byly provedeny základní technologické rozbory mouky a stanoveny farinografi cké vlastnosti vyrobených těst a pekařský pokus s vyhodnocením parametrů kvality, provedena senzorická analýza upečených výrobků, spektrofotometricky stanovena barva mouky a hotového pečiva a jeho pevnost pomocí texturometru. Kvalita českých mouk se významně nelišila (P >0,05) od zahraničních výrobků. Odlišné bylo stanovení Zelenyho sedimentačního testu a poklesu konzistence těsta, kde lepších hodnot dosahovaly české mouky.
- 520 9_
- $a The aim of this study was to compare the wheat fl our quality of Czech and foreign producers. Soft wheat fl our was evaluated from 14 producers from the Czech Republic and from 21 foreign producers (from Austria, Slovakia, Romania, Ukraine, Australia and New Zealand). The basic technological analysis of these fl our samples was prepared and farinograph properties of dough samples were carried out on farinograph device. The baking experiment with the quality parameters evaluation and sensory analysis of baked products were determined, the flour and crust colour was found out and the baked products compactness was carried out as well. The Czech flour quality wasn´t significantly different from foreign flour (α = 0,05). Only Zeleny sedimentation test and drop dough consistency were different, nevertheless, the Czech flour samples achieved better values.
- 650 12
- $a mouka $x analýza $x normy $x zásobování a distribuce $7 D005433
- 650 _2
- $a potravinářská technologie $7 D005524
- 650 _2
- $a analýza potravin $7 D005504
- 650 _2
- $a kvalita jídla $7 D063427
- 700 1_
- $a Šottníková, Viera $7 xx0242861 $u Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita Brno
- 700 1_
- $a Hřivna, Luděk $7 ola2007404870 $u Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita Brno
- 700 1_
- $a Jůzl, Miroslav $7 stk2008415757 $u Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita Brno
- 700 1_
- $a Nedomová, Šárka $7 _AN083339 $u Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita Brno
- 700 1_
- $a Maco, Roman $7 _AN094621 $u Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita Brno
- 773 0_
- $t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 72, č. 6 (2017), s. 160-164 $w MED00011119
- 856 41
- $u https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2017/12/kvalita-mouky.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20180130171900 $b ABA008
- 991 __
- $a 20180727140635 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1273127 $s 1000463
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2017 $b 72 $c 6 $d 160-164 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $n Výživa potraviny $x MED00011119
- LZP __
- $c NLK125 $d 20180727 $a NLK 2018-06/vt