-
Something wrong with this record ?
Maso divokých zvířat a jeho role v lidské výživě
Daniel Bureš, Luděk Bartoň, Eva Kudrnáčová, Zdeňka Panovská, Lenka Kouřimská
Language Czech Country Czech Republic
Document type Research Support, Non-U.S. Gov't
- MeSH
- Food Safety MeSH
- Red Meat statistics & numerical data MeSH
- Consumer Behavior statistics & numerical data MeSH
- Animals, Wild MeSH
- Humans MeSH
- Meat statistics & numerical data MeSH
- Nutrition Surveys MeSH
- Check Tag
- Humans MeSH
- Publication type
- Research Support, Non-U.S. Gov't MeSH
Cílem předložené práce bylo zhodnotit současný stav v produkci a spotřebě masa lovné zvěře. Současná spotřeba na jednoho obyvatele ČR je odhadována na jeden kilogram ročně. Jsou popsány základní rozdíly v charakteristikách masa lovné zvěře a masa pocházejícího z farmových chovů jelenovitých. V roce 2017 bylo u 203 konzumentů provedeno dotazníkové šetření, jehož cílem bylo kvantifikovat současný stav ve frekvenci konzumace zvěřiny a obliby jednotlivých druhů u českých spotřebitelů. Z výsledků šetření vyplývá, že nejoblíbenějším druhem je maso prasete divokého, následované srnčím, zaječím a jelením masem. Byla rovněž zjištěna vyšší frekvence konzumace zvěřiny u mužů než u žen.
The present study aims to describe the current situation in venison production and consumption in the Czech Republic. The differences in meat composition and quality between venison from wild and from farmed animals are also mentioned. Two-hundred and three Czech consumers participated in the study and completed a questionnaire in 2017. From the results it is evident, that wild boar is the most popular kind of venison followed by roe deer, hare and red deer. The results also show a higher frequency of venison consumption in men compared to women.
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc18008801
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20181024105824.0
- 007
- ta
- 008
- 180322s2018 xr da f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Bureš, Daniel $7 uzp2009465475 $u Výzkumný ústav živočišné výroby v. v. i., Praha Uhříněves
- 245 10
- $a Maso divokých zvířat a jeho role v lidské výživě / $c Daniel Bureš, Luděk Bartoň, Eva Kudrnáčová, Zdeňka Panovská, Lenka Kouřimská
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Cílem předložené práce bylo zhodnotit současný stav v produkci a spotřebě masa lovné zvěře. Současná spotřeba na jednoho obyvatele ČR je odhadována na jeden kilogram ročně. Jsou popsány základní rozdíly v charakteristikách masa lovné zvěře a masa pocházejícího z farmových chovů jelenovitých. V roce 2017 bylo u 203 konzumentů provedeno dotazníkové šetření, jehož cílem bylo kvantifikovat současný stav ve frekvenci konzumace zvěřiny a obliby jednotlivých druhů u českých spotřebitelů. Z výsledků šetření vyplývá, že nejoblíbenějším druhem je maso prasete divokého, následované srnčím, zaječím a jelením masem. Byla rovněž zjištěna vyšší frekvence konzumace zvěřiny u mužů než u žen.
- 520 9_
- $a The present study aims to describe the current situation in venison production and consumption in the Czech Republic. The differences in meat composition and quality between venison from wild and from farmed animals are also mentioned. Two-hundred and three Czech consumers participated in the study and completed a questionnaire in 2017. From the results it is evident, that wild boar is the most popular kind of venison followed by roe deer, hare and red deer. The results also show a higher frequency of venison consumption in men compared to women.
- 650 _2
- $a červené maso $x statistika a číselné údaje $7 D000069466
- 650 _2
- $a divoká zvířata $7 D000835
- 650 _2
- $a výživa - přehledy $7 D009749
- 650 _2
- $a maso $x statistika a číselné údaje $7 D008460
- 650 _2
- $a bezpečnost potravin $7 D059022
- 650 _2
- $a chování spotřebitelů $x statistika a číselné údaje $7 D003258
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 655 _2
- $a práce podpořená grantem $7 D013485
- 700 1_
- $a Bartoň, Luděk $7 uzp2009465476 $u Výzkumný ústav živočišné výroby v. v. i., Praha Uhříněves
- 700 1_
- $a Kudrnáčová, Eva $7 _AN095485 $u Výzkumný ústav živočišné výroby v. v. i., Praha Uhříněves; Katedra kvality zemědělských produktů, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, ČZU v Praze.
- 700 1_
- $a Panovská, Zdeňka $7 xx0090128 $u Ústav analýzy potravin a výživy, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT v Praze
- 700 1_
- $a Kouřimská, Lenka, $d 1967- $7 mzk2005274994 $u Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, ČZU v Praze
- 773 0_
- $t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 73, č. 1 (2018), s. 9-13 $w MED00011119
- 910 __
- $a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20180322084435 $b ABA008
- 991 __
- $a 20181024110324 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1284464 $s 1005592
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2018 $b 73 $c 1 $d 9-13 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $x MED00011119
- LZP __
- $c NLK125 $d 20181024 $a NLK 2018-19/vt