• Something wrong with this record ?

Maso divokých zvířat a jeho role v lidské výživě

Daniel Bureš, Luděk Bartoň, Eva Kudrnáčová, Zdeňka Panovská, Lenka Kouřimská

. 2018 ; 73 (1) : 9-13.

Language Czech Country Czech Republic

Document type Research Support, Non-U.S. Gov't

Digital library NLK
Source

E-resources Online

Cílem předložené práce bylo zhodnotit současný stav v produkci a spotřebě masa lovné zvěře. Současná spotřeba na jednoho obyvatele ČR je odhadována na jeden kilogram ročně. Jsou popsány základní rozdíly v charakteristikách masa lovné zvěře a masa pocházejícího z farmových chovů jelenovitých. V roce 2017 bylo u 203 konzumentů provedeno dotazníkové šetření, jehož cílem bylo kvantifikovat současný stav ve frekvenci konzumace zvěřiny a obliby jednotlivých druhů u českých spotřebitelů. Z výsledků šetření vyplývá, že nejoblíbenějším druhem je maso prasete divokého, následované srnčím, zaječím a jelením masem. Byla rovněž zjištěna vyšší frekvence konzumace zvěřiny u mužů než u žen.

The present study aims to describe the current situation in venison production and consumption in the Czech Republic. The differences in meat composition and quality between venison from wild and from farmed animals are also mentioned. Two-hundred and three Czech consumers participated in the study and completed a questionnaire in 2017. From the results it is evident, that wild boar is the most popular kind of venison followed by roe deer, hare and red deer. The results also show a higher frequency of venison consumption in men compared to women.

Bibliography, etc.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc18008801
003      
CZ-PrNML
005      
20181024105824.0
007      
ta
008      
180322s2018 xr da f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Bureš, Daniel $7 uzp2009465475 $u Výzkumný ústav živočišné výroby v. v. i., Praha Uhříněves
245    10
$a Maso divokých zvířat a jeho role v lidské výživě / $c Daniel Bureš, Luděk Bartoň, Eva Kudrnáčová, Zdeňka Panovská, Lenka Kouřimská
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Cílem předložené práce bylo zhodnotit současný stav v produkci a spotřebě masa lovné zvěře. Současná spotřeba na jednoho obyvatele ČR je odhadována na jeden kilogram ročně. Jsou popsány základní rozdíly v charakteristikách masa lovné zvěře a masa pocházejícího z farmových chovů jelenovitých. V roce 2017 bylo u 203 konzumentů provedeno dotazníkové šetření, jehož cílem bylo kvantifikovat současný stav ve frekvenci konzumace zvěřiny a obliby jednotlivých druhů u českých spotřebitelů. Z výsledků šetření vyplývá, že nejoblíbenějším druhem je maso prasete divokého, následované srnčím, zaječím a jelením masem. Byla rovněž zjištěna vyšší frekvence konzumace zvěřiny u mužů než u žen.
520    9_
$a The present study aims to describe the current situation in venison production and consumption in the Czech Republic. The differences in meat composition and quality between venison from wild and from farmed animals are also mentioned. Two-hundred and three Czech consumers participated in the study and completed a questionnaire in 2017. From the results it is evident, that wild boar is the most popular kind of venison followed by roe deer, hare and red deer. The results also show a higher frequency of venison consumption in men compared to women.
650    _2
$a červené maso $x statistika a číselné údaje $7 D000069466
650    _2
$a divoká zvířata $7 D000835
650    _2
$a výživa - přehledy $7 D009749
650    _2
$a maso $x statistika a číselné údaje $7 D008460
650    _2
$a bezpečnost potravin $7 D059022
650    _2
$a chování spotřebitelů $x statistika a číselné údaje $7 D003258
650    _2
$a lidé $7 D006801
655    _2
$a práce podpořená grantem $7 D013485
700    1_
$a Bartoň, Luděk $7 uzp2009465476 $u Výzkumný ústav živočišné výroby v. v. i., Praha Uhříněves
700    1_
$a Kudrnáčová, Eva $7 _AN095485 $u Výzkumný ústav živočišné výroby v. v. i., Praha Uhříněves; Katedra kvality zemědělských produktů, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, ČZU v Praze.
700    1_
$a Panovská, Zdeňka $7 xx0090128 $u Ústav analýzy potravin a výživy, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT v Praze
700    1_
$a Kouřimská, Lenka, $d 1967- $7 mzk2005274994 $u Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, ČZU v Praze
773    0_
$t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 73, č. 1 (2018), s. 9-13 $w MED00011119
910    __
$a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 4 $z 0
990    __
$a 20180322084435 $b ABA008
991    __
$a 20181024110324 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1284464 $s 1005592
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2018 $b 73 $c 1 $d 9-13 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $x MED00011119
LZP    __
$c NLK125 $d 20181024 $a NLK 2018-19/vt

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...