Detail
Article
Online article
FT
Medvik - BMC
  • Something wrong with this record ?

Praktické poznámky ke konzumaci tuků ve vztahu k ateroskleróze a kardiovaskulárním příhodám
[Practical comments on fat consumption with relation to atherosclerosis and cardiovascular events]

MUDr. Igor Romanko, doc. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D., MUDr. Michaela Romanko Ingrischová

. 2018 ; 20 (4) : 178-182.

Language Czech Country Czech Republic

Document type Review, Tables

Úprava jídelníčku patří k základním režimovým opatřením při prevenci kardiovaskulárních onemocnění na všech úrovních. Postupy odborných společností nabízejí rámcová doporučení ohledně skladby každodenní stravy. V praxi však mohou být tato doporučení pro pacienty až příliš obecná a ti pak mohou mít problém orientovat se na dnešním pestrém a různorodém trhu potravin. Je žádoucí, aby pacient věděl nejen to, co je dobré pro zdraví, ale taky proč tomu tak je. V tomto článku se zaměřujeme na tuky, jako jednu z hlavních složek výživy, a snažíme se v souvislostech poukázat na jejich význam ve zdravé výživě a prevenci kardiovaskulárních onemocnění tak, aby to bylo srozumitelné pro lékaře i pacienty.

Changes of dietary habits are cornerstone of lifestyle interventions in prevention of cardiovascular diseases at all levels. Guidelinesof expert-societies offer basic recommendations about daily diet. These could be too broad for patients, who might experiencetrouble in finding the right way on contemporary multivariate food market. It is vital for patients to know not only what is goodfor health, but why is it so as well. In this article we focus on fats, as one of basic nutrients, and attempt to show their importancefor healthy diet and prevention of cardiovascular diseases, so it would be comprehensible for physicians and patients.

Practical comments on fat consumption with relation to atherosclerosis and cardiovascular events

References provided by Crossref.org

Bibliography, etc.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc18037514
003      
CZ-PrNML
005      
20190204132724.0
007      
ta
008      
181112s2018 xr f 000 0|cze||
009      
AR
024    7_
$a 10.36290/int.2018.032 $2 doi
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Romanko, Igor $7 xx0229724 $u Společný příjem interně nemocných – Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze
245    10
$a Praktické poznámky ke konzumaci tuků ve vztahu k ateroskleróze a kardiovaskulárním příhodám / $c MUDr. Igor Romanko, doc. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D., MUDr. Michaela Romanko Ingrischová
246    31
$a Practical comments on fat consumption with relation to atherosclerosis and cardiovascular events
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Úprava jídelníčku patří k základním režimovým opatřením při prevenci kardiovaskulárních onemocnění na všech úrovních. Postupy odborných společností nabízejí rámcová doporučení ohledně skladby každodenní stravy. V praxi však mohou být tato doporučení pro pacienty až příliš obecná a ti pak mohou mít problém orientovat se na dnešním pestrém a různorodém trhu potravin. Je žádoucí, aby pacient věděl nejen to, co je dobré pro zdraví, ale taky proč tomu tak je. V tomto článku se zaměřujeme na tuky, jako jednu z hlavních složek výživy, a snažíme se v souvislostech poukázat na jejich význam ve zdravé výživě a prevenci kardiovaskulárních onemocnění tak, aby to bylo srozumitelné pro lékaře i pacienty.
520    9_
$a Changes of dietary habits are cornerstone of lifestyle interventions in prevention of cardiovascular diseases at all levels. Guidelinesof expert-societies offer basic recommendations about daily diet. These could be too broad for patients, who might experiencetrouble in finding the right way on contemporary multivariate food market. It is vital for patients to know not only what is goodfor health, but why is it so as well. In this article we focus on fats, as one of basic nutrients, and attempt to show their importancefor healthy diet and prevention of cardiovascular diseases, so it would be comprehensible for physicians and patients.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    12
$a kardiovaskulární nemoci $x dietoterapie $x prevence a kontrola $7 D002318
650    _2
$a dieta $7 D004032
650    12
$a dietní tuky $x klasifikace $7 D004041
650    _2
$a mastné kyseliny $x klasifikace $7 D005227
650    _2
$a analýza potravin $7 D005504
650    _2
$a nutriční hodnota $7 D009753
650    _2
$a potraviny $x klasifikace $7 D005502
650    _2
$a oleje $x chemie $x klasifikace $7 D009821
650    _2
$a nenasycené mastné kyseliny $7 D005231
650    _2
$a fyziologie výživy $7 D009747
655    _2
$a přehledy $7 D016454
655    _2
$a tabulky $7 D020501
700    1_
$a Vrablík, Michal, $d 1973- $7 xx0061419 $u Centrum preventivní kardiologie, III. interní klinika, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze
700    1_
$a Ingrischová, Michaela $7 xx0118940 $u Společný příjem interně nemocných – Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze; Kardiologická ambulance Medacor, s. r. o., Praha
773    0_
$t Interní medicína pro praxi $x 1212-7299 $g Roč. 20, č. 4 (2018), s. 178-182 $w MED00011399
856    41
$u https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2018/04/04.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 2174 $c 1043 $y 4 $z 0
990    __
$a 20181112075927 $b ABA008
991    __
$a 20190204133001 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1350368 $s 1034541
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2018 $b 20 $c 4 $d 178-182 $i 1212-7299 $m Interní medicína pro praxi $n Interní med. praxi (Print) $x MED00011399
LZP    __
$c NLK185 $d 20190204 $a NLK 2018-49/vt

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...