-
Something wrong with this record ?
Praktické poznámky ke konzumaci tuků ve vztahu k ateroskleróze a kardiovaskulárním příhodám
[Practical comments on fat consumption with relation to atherosclerosis and cardiovascular events]
MUDr. Igor Romanko, doc. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D., MUDr. Michaela Romanko Ingrischová
Language Czech Country Czech Republic
Document type Review, Tables
- MeSH
- Food Analysis MeSH
- Diet MeSH
- Dietary Fats * classification MeSH
- Nutritional Physiological Phenomena MeSH
- Cardiovascular Diseases * diet therapy prevention & control MeSH
- Humans MeSH
- Fatty Acids classification MeSH
- Fatty Acids, Unsaturated MeSH
- Nutritive Value MeSH
- Oils chemistry classification MeSH
- Food classification MeSH
- Check Tag
- Humans MeSH
- Publication type
- Review MeSH
- Tables MeSH
Úprava jídelníčku patří k základním režimovým opatřením při prevenci kardiovaskulárních onemocnění na všech úrovních. Postupy odborných společností nabízejí rámcová doporučení ohledně skladby každodenní stravy. V praxi však mohou být tato doporučení pro pacienty až příliš obecná a ti pak mohou mít problém orientovat se na dnešním pestrém a různorodém trhu potravin. Je žádoucí, aby pacient věděl nejen to, co je dobré pro zdraví, ale taky proč tomu tak je. V tomto článku se zaměřujeme na tuky, jako jednu z hlavních složek výživy, a snažíme se v souvislostech poukázat na jejich význam ve zdravé výživě a prevenci kardiovaskulárních onemocnění tak, aby to bylo srozumitelné pro lékaře i pacienty.
Changes of dietary habits are cornerstone of lifestyle interventions in prevention of cardiovascular diseases at all levels. Guidelinesof expert-societies offer basic recommendations about daily diet. These could be too broad for patients, who might experiencetrouble in finding the right way on contemporary multivariate food market. It is vital for patients to know not only what is goodfor health, but why is it so as well. In this article we focus on fats, as one of basic nutrients, and attempt to show their importancefor healthy diet and prevention of cardiovascular diseases, so it would be comprehensible for physicians and patients.
Centrum preventivní kardiologie 3 interní klinika Všeobecná fakultní nemocnice Praha
Practical comments on fat consumption with relation to atherosclerosis and cardiovascular events
References provided by Crossref.org
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc18037514
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20190204132724.0
- 007
- ta
- 008
- 181112s2018 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 024 7_
- $a 10.36290/int.2018.032 $2 doi
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Romanko, Igor $7 xx0229724 $u Společný příjem interně nemocných – Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze
- 245 10
- $a Praktické poznámky ke konzumaci tuků ve vztahu k ateroskleróze a kardiovaskulárním příhodám / $c MUDr. Igor Romanko, doc. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D., MUDr. Michaela Romanko Ingrischová
- 246 31
- $a Practical comments on fat consumption with relation to atherosclerosis and cardiovascular events
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Úprava jídelníčku patří k základním režimovým opatřením při prevenci kardiovaskulárních onemocnění na všech úrovních. Postupy odborných společností nabízejí rámcová doporučení ohledně skladby každodenní stravy. V praxi však mohou být tato doporučení pro pacienty až příliš obecná a ti pak mohou mít problém orientovat se na dnešním pestrém a různorodém trhu potravin. Je žádoucí, aby pacient věděl nejen to, co je dobré pro zdraví, ale taky proč tomu tak je. V tomto článku se zaměřujeme na tuky, jako jednu z hlavních složek výživy, a snažíme se v souvislostech poukázat na jejich význam ve zdravé výživě a prevenci kardiovaskulárních onemocnění tak, aby to bylo srozumitelné pro lékaře i pacienty.
- 520 9_
- $a Changes of dietary habits are cornerstone of lifestyle interventions in prevention of cardiovascular diseases at all levels. Guidelinesof expert-societies offer basic recommendations about daily diet. These could be too broad for patients, who might experiencetrouble in finding the right way on contemporary multivariate food market. It is vital for patients to know not only what is goodfor health, but why is it so as well. In this article we focus on fats, as one of basic nutrients, and attempt to show their importancefor healthy diet and prevention of cardiovascular diseases, so it would be comprehensible for physicians and patients.
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 12
- $a kardiovaskulární nemoci $x dietoterapie $x prevence a kontrola $7 D002318
- 650 _2
- $a dieta $7 D004032
- 650 12
- $a dietní tuky $x klasifikace $7 D004041
- 650 _2
- $a mastné kyseliny $x klasifikace $7 D005227
- 650 _2
- $a analýza potravin $7 D005504
- 650 _2
- $a nutriční hodnota $7 D009753
- 650 _2
- $a potraviny $x klasifikace $7 D005502
- 650 _2
- $a oleje $x chemie $x klasifikace $7 D009821
- 650 _2
- $a nenasycené mastné kyseliny $7 D005231
- 650 _2
- $a fyziologie výživy $7 D009747
- 655 _2
- $a přehledy $7 D016454
- 655 _2
- $a tabulky $7 D020501
- 700 1_
- $a Vrablík, Michal, $d 1973- $7 xx0061419 $u Centrum preventivní kardiologie, III. interní klinika, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze
- 700 1_
- $a Ingrischová, Michaela $7 xx0118940 $u Společný příjem interně nemocných – Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze; Kardiologická ambulance Medacor, s. r. o., Praha
- 773 0_
- $t Interní medicína pro praxi $x 1212-7299 $g Roč. 20, č. 4 (2018), s. 178-182 $w MED00011399
- 856 41
- $u https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2018/04/04.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2174 $c 1043 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20181112075927 $b ABA008
- 991 __
- $a 20190204133001 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1350368 $s 1034541
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2018 $b 20 $c 4 $d 178-182 $i 1212-7299 $m Interní medicína pro praxi $n Interní med. praxi (Print) $x MED00011399
- LZP __
- $c NLK185 $d 20190204 $a NLK 2018-49/vt