• Something wrong with this record ?

Produkty z černého rybízu jako významný zdroj vitaminu C

Tereza Podskalská, Filip Beňo, Adam Tobolka, Helena Čížková

. 2022 ; 77 (5) : 2-5.

Language Czech Country Czech Republic

Digital library NLK
Source

E-resources Online

Minoritní tuzemské druhy ovoce a prospěšné látky v nich obsažené jsou aktuálním tématem potravinářského výzkumu. Cílem této studie bylo porovnat obsah vitaminu C v meziproduktech a finálních výrobcích z černého rybízu společně s vybranými kvalitativními znaky (refraktometrická sušina, titrační kyselost). Byl analyzován soubor 13 vzorků a zjištěný obsah vitaminu C byl následující: 1020 ±78 mg/kg pro homogenát ovoce, 1102 ±31 mg/kg pro čerstvě vylisovanou šťávu, 651 ±103 mg/kg pro dřeň, 700 ±209 mg/kg pro koncentrát, 2,8 ±0,1 mg/kg pro nektar a 47,5 ±0,1 mg/kg pro džem. Nálezy vitaminu C odpovídaly způsobu a míře tepelného namáhání výrobků a byly přímo úměrné zjištěné titrační kyselosti (r = 0,871).

Minorities local types of fruit and the benefi cial substances contained in them are an actual topic of food research. The aim of study was to compare the content of vitamin C in intermediate and fi nal blackcurrant products together with selected markers (refractometric dry matter, titratable acidity). In this study, 13 samples were analysed and the vitamin C content was: 1020 ±78 mg/ kg for fruit homogenate, 1102 ±31 mg/kg for juice, 651 ±103 mg/ kg for pulp, 700 ±209 mg/kg for concentrate, 2.8 ±0.1 mg/kg for nectar and 47.5 ±0.1 mg/kg for jam. Vitamin C values corresponded to the method and extent of thermal stress of the products and were directly proportional to the titratable acidity (r = 0.871).

Bibliography, etc.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc22029933
003      
CZ-PrNML
005      
20230330150230.0
007      
ta
008      
230117s2022 xr ad f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Podskalská, Tereza $7 xx0259608 $u Ústav konzervace potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
245    10
$a Produkty z černého rybízu jako významný zdroj vitaminu C / $c Tereza Podskalská, Filip Beňo, Adam Tobolka, Helena Čížková
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Minoritní tuzemské druhy ovoce a prospěšné látky v nich obsažené jsou aktuálním tématem potravinářského výzkumu. Cílem této studie bylo porovnat obsah vitaminu C v meziproduktech a finálních výrobcích z černého rybízu společně s vybranými kvalitativními znaky (refraktometrická sušina, titrační kyselost). Byl analyzován soubor 13 vzorků a zjištěný obsah vitaminu C byl následující: 1020 ±78 mg/kg pro homogenát ovoce, 1102 ±31 mg/kg pro čerstvě vylisovanou šťávu, 651 ±103 mg/kg pro dřeň, 700 ±209 mg/kg pro koncentrát, 2,8 ±0,1 mg/kg pro nektar a 47,5 ±0,1 mg/kg pro džem. Nálezy vitaminu C odpovídaly způsobu a míře tepelného namáhání výrobků a byly přímo úměrné zjištěné titrační kyselosti (r = 0,871).
520    9_
$a Minorities local types of fruit and the benefi cial substances contained in them are an actual topic of food research. The aim of study was to compare the content of vitamin C in intermediate and fi nal blackcurrant products together with selected markers (refractometric dry matter, titratable acidity). In this study, 13 samples were analysed and the vitamin C content was: 1020 ±78 mg/ kg for fruit homogenate, 1102 ±31 mg/kg for juice, 651 ±103 mg/ kg for pulp, 700 ±209 mg/kg for concentrate, 2.8 ±0.1 mg/kg for nectar and 47.5 ±0.1 mg/kg for jam. Vitamin C values corresponded to the method and extent of thermal stress of the products and were directly proportional to the titratable acidity (r = 0.871).
650    _7
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
650    17
$a Ribes $7 D031965 $2 czmesh
650    _7
$a potraviny $7 D005502 $2 czmesh
650    _7
$a nutriční hodnota $7 D009753 $2 czmesh
650    17
$a kyselina askorbová $x analýza $7 D001205 $2 czmesh
700    1_
$a Beňo, Filip $7 xx0261240 $u Ústav konzervace potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
700    1_
$a Tobolka, Adam $7 xx0280862 $u Ústav konzervace potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
700    1_
$a Čížková, Helena, $d 1973- $7 uzp2010555065 $u Ústav konzervace potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
773    0_
$t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 77, č. 5 (2022), s. 2-5 $w MED00011119
856    41
$u https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2022/10/rybiz1.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 187 $c 141 $y p $z 0
990    __
$a 20230117103354 $b ABA008
991    __
$a 20230330150224 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1885159 $s 1181265
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2022 $b 77 $c 5 $d 2-5 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $x MED00011119
LZP    __
$c NLK109 $d 20230330 $a NLK 2023-01/kv

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...