-
Something wrong with this record ?
Produkty z černého rybízu jako významný zdroj vitaminu C
Tereza Podskalská, Filip Beňo, Adam Tobolka, Helena Čížková
Language Czech Country Czech Republic
- MeSH
- Ascorbic Acid * analysis MeSH
- Humans MeSH
- Nutritive Value MeSH
- Food MeSH
- Ribes * MeSH
- Check Tag
- Humans MeSH
Minoritní tuzemské druhy ovoce a prospěšné látky v nich obsažené jsou aktuálním tématem potravinářského výzkumu. Cílem této studie bylo porovnat obsah vitaminu C v meziproduktech a finálních výrobcích z černého rybízu společně s vybranými kvalitativními znaky (refraktometrická sušina, titrační kyselost). Byl analyzován soubor 13 vzorků a zjištěný obsah vitaminu C byl následující: 1020 ±78 mg/kg pro homogenát ovoce, 1102 ±31 mg/kg pro čerstvě vylisovanou šťávu, 651 ±103 mg/kg pro dřeň, 700 ±209 mg/kg pro koncentrát, 2,8 ±0,1 mg/kg pro nektar a 47,5 ±0,1 mg/kg pro džem. Nálezy vitaminu C odpovídaly způsobu a míře tepelného namáhání výrobků a byly přímo úměrné zjištěné titrační kyselosti (r = 0,871).
Minorities local types of fruit and the benefi cial substances contained in them are an actual topic of food research. The aim of study was to compare the content of vitamin C in intermediate and fi nal blackcurrant products together with selected markers (refractometric dry matter, titratable acidity). In this study, 13 samples were analysed and the vitamin C content was: 1020 ±78 mg/ kg for fruit homogenate, 1102 ±31 mg/kg for juice, 651 ±103 mg/ kg for pulp, 700 ±209 mg/kg for concentrate, 2.8 ±0.1 mg/kg for nectar and 47.5 ±0.1 mg/kg for jam. Vitamin C values corresponded to the method and extent of thermal stress of the products and were directly proportional to the titratable acidity (r = 0.871).
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc22029933
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20230330150230.0
- 007
- ta
- 008
- 230117s2022 xr ad f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Podskalská, Tereza $7 xx0259608 $u Ústav konzervace potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
- 245 10
- $a Produkty z černého rybízu jako významný zdroj vitaminu C / $c Tereza Podskalská, Filip Beňo, Adam Tobolka, Helena Čížková
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Minoritní tuzemské druhy ovoce a prospěšné látky v nich obsažené jsou aktuálním tématem potravinářského výzkumu. Cílem této studie bylo porovnat obsah vitaminu C v meziproduktech a finálních výrobcích z černého rybízu společně s vybranými kvalitativními znaky (refraktometrická sušina, titrační kyselost). Byl analyzován soubor 13 vzorků a zjištěný obsah vitaminu C byl následující: 1020 ±78 mg/kg pro homogenát ovoce, 1102 ±31 mg/kg pro čerstvě vylisovanou šťávu, 651 ±103 mg/kg pro dřeň, 700 ±209 mg/kg pro koncentrát, 2,8 ±0,1 mg/kg pro nektar a 47,5 ±0,1 mg/kg pro džem. Nálezy vitaminu C odpovídaly způsobu a míře tepelného namáhání výrobků a byly přímo úměrné zjištěné titrační kyselosti (r = 0,871).
- 520 9_
- $a Minorities local types of fruit and the benefi cial substances contained in them are an actual topic of food research. The aim of study was to compare the content of vitamin C in intermediate and fi nal blackcurrant products together with selected markers (refractometric dry matter, titratable acidity). In this study, 13 samples were analysed and the vitamin C content was: 1020 ±78 mg/ kg for fruit homogenate, 1102 ±31 mg/kg for juice, 651 ±103 mg/ kg for pulp, 700 ±209 mg/kg for concentrate, 2.8 ±0.1 mg/kg for nectar and 47.5 ±0.1 mg/kg for jam. Vitamin C values corresponded to the method and extent of thermal stress of the products and were directly proportional to the titratable acidity (r = 0.871).
- 650 _7
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 650 17
- $a Ribes $7 D031965 $2 czmesh
- 650 _7
- $a potraviny $7 D005502 $2 czmesh
- 650 _7
- $a nutriční hodnota $7 D009753 $2 czmesh
- 650 17
- $a kyselina askorbová $x analýza $7 D001205 $2 czmesh
- 700 1_
- $a Beňo, Filip $7 xx0261240 $u Ústav konzervace potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
- 700 1_
- $a Tobolka, Adam $7 xx0280862 $u Ústav konzervace potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
- 700 1_
- $a Čížková, Helena, $d 1973- $7 uzp2010555065 $u Ústav konzervace potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
- 773 0_
- $t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 77, č. 5 (2022), s. 2-5 $w MED00011119
- 856 41
- $u https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2022/10/rybiz1.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 187 $c 141 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20230117103354 $b ABA008
- 991 __
- $a 20230330150224 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1885159 $s 1181265
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2022 $b 77 $c 5 $d 2-5 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $x MED00011119
- LZP __
- $c NLK109 $d 20230330 $a NLK 2023-01/kv