Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

ʟ-Asparaginasy a jejich potenciál v medicíně a potravinářství
[ʟ-asparaginases and their potential in biotechnology and medicine]

Lucie Pejšková, Karolína Loužecká, Tomáš Podzimek, Eva Benešová

. 2023 ; 117 (8) : 508-515.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu přehledy

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc24003918

ʟ-Asparaginasa (EC 3.5.1.1) je klíčovým enzymem, který hydrolyzuje ʟ-asparagin na ʟ-asparagovou kyselinu a amoniak. Této vlastnosti ʟ-asparaginasy je využíváno v protinádorové terapii k inhibici syntézy proteinů v rakovinných buňkách. ʟ-Asparaginasa je díky tomu základem pro chemoterapii využívanou k léčbě pacientů s akutní lymfoblastickou leu­kémií v pediatrii. Komerční ʟ-asparaginasy jsou pro aplikace ve zdravotnictví získávány především z Escherichia coli a Erwinia chrysanthemi (přejmenována na Dickeya dadantii). Nicméně, vysoká míra nežádoucích účinků komplikuje dlouhodobé klinické použití ʟ-asparaginasy, a proto se současný výzkum zaměřuje na hledání enzymů nových či na modifikaci vlastností enzymů již známých. Zároveň se ʟ-asparaginasa v posledních letech stala nepostradatelnou pro potravinářský průmysl, ve kterém je uznávána jako jeden z možných prostředků pro odstraňování ʟ-asparaginu z potravin, u kterých hrozí vznik akrylamidu během tepelného zpracování. Tento článek poskytuje přehled informací o současném využití ʟ-asparaginas a jejich úskalích.

ʟ-Asparaginase (EC 3.5.1.1) is a key enzyme that hydrolyzes ʟ-asparagine to ʟ-aspartic acid and ammonia. This feature of ʟ-asparaginase is used in anti‐cancer therapy to inhibit protein synthesis in cancer cells. Therefore, ʟ-asparaginase is used as a basis for chemotherapy to treat patients with acute lymphoblastic leukemia in pediatrics. Commercial ʟ-asparaginases for healthcare applications are mainly obtained from Escherichia coli and Erwinia chrysanthemi (renamed to Dickeya dadantii). However, the high prevalence of adverse effects complicates the long‐term clinical use of ʟ-asparaginase, and therefore current research focuses on the search for new enzymes or on modifying the properties of enzymes already known. At the same time, ʟ-asparaginase has become indispensable for the food industry in recent years, when it had been recognized as one of the possible tools for removing ʟ-asparagine from foods that are at risk of acrylamide formation during thermal processing. This review provides an overview of the current use of ʟ-asparaginase and its pitfalls.

ʟ-asparaginases and their potential in biotechnology and medicine

Citace poskytuje Crossref.org

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc24003918
003      
CZ-PrNML
005      
20240409215453.0
007      
ta
008      
240305s2023 xr f 000 0|cze||
009      
AR
024    7_
$a 10.54779/chl20230508 $2 doi
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Pejšková, Lucie $7 _AN119437 $u Ústav biochemie amikrobiologie, Fakulta potravinářské abiochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
245    10
$a ʟ-Asparaginasy a jejich potenciál v medicíně a potravinářství / $c Lucie Pejšková, Karolína Loužecká, Tomáš Podzimek, Eva Benešová
246    31
$a ʟ-asparaginases and their potential in biotechnology and medicine
504    __
$a Literatura
520    3_
$a ʟ-Asparaginasa (EC 3.5.1.1) je klíčovým enzymem, který hydrolyzuje ʟ-asparagin na ʟ-asparagovou kyselinu a amoniak. Této vlastnosti ʟ-asparaginasy je využíváno v protinádorové terapii k inhibici syntézy proteinů v rakovinných buňkách. ʟ-Asparaginasa je díky tomu základem pro chemoterapii využívanou k léčbě pacientů s akutní lymfoblastickou leu­kémií v pediatrii. Komerční ʟ-asparaginasy jsou pro aplikace ve zdravotnictví získávány především z Escherichia coli a Erwinia chrysanthemi (přejmenována na Dickeya dadantii). Nicméně, vysoká míra nežádoucích účinků komplikuje dlouhodobé klinické použití ʟ-asparaginasy, a proto se současný výzkum zaměřuje na hledání enzymů nových či na modifikaci vlastností enzymů již známých. Zároveň se ʟ-asparaginasa v posledních letech stala nepostradatelnou pro potravinářský průmysl, ve kterém je uznávána jako jeden z možných prostředků pro odstraňování ʟ-asparaginu z potravin, u kterých hrozí vznik akrylamidu během tepelného zpracování. Tento článek poskytuje přehled informací o současném využití ʟ-asparaginas a jejich úskalích.
520    9_
$a ʟ-Asparaginase (EC 3.5.1.1) is a key enzyme that hydrolyzes ʟ-asparagine to ʟ-aspartic acid and ammonia. This feature of ʟ-asparaginase is used in anti‐cancer therapy to inhibit protein synthesis in cancer cells. Therefore, ʟ-asparaginase is used as a basis for chemotherapy to treat patients with acute lymphoblastic leukemia in pediatrics. Commercial ʟ-asparaginases for healthcare applications are mainly obtained from Escherichia coli and Erwinia chrysanthemi (renamed to Dickeya dadantii). However, the high prevalence of adverse effects complicates the long‐term clinical use of ʟ-asparaginase, and therefore current research focuses on the search for new enzymes or on modifying the properties of enzymes already known. At the same time, ʟ-asparaginase has become indispensable for the food industry in recent years, when it had been recognized as one of the possible tools for removing ʟ-asparagine from foods that are at risk of acrylamide formation during thermal processing. This review provides an overview of the current use of ʟ-asparaginase and its pitfalls.
650    17
$a asparaginasa $x farmakologie $x škodlivé účinky $x terapeutické užití $7 D001215 $2 czmesh
650    17
$a lymfoproliferativní nemoci $x farmakoterapie $7 D008232 $2 czmesh
650    _7
$a akutní lymfatická leukemie $x farmakoterapie $7 D054198 $2 czmesh
650    _7
$a potravinářská technologie $x metody $7 D005524 $2 czmesh
650    _7
$a akrylamid $7 D020106 $2 czmesh
655    _7
$a přehledy $7 D016454 $2 czmesh
700    1_
$a Loužecká, Karolína $7 _AN119438 $u Ústav biochemie amikrobiologie, Fakulta potravinářské abiochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
700    1_
$a Podzimek, Tomáš $7 xx0172035 $u Ústav biochemie amikrobiologie, Fakulta potravinářské abiochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
700    1_
$a Benešová, Eva $7 xx0204998 $u Ústav biochemie amikrobiologie, Fakulta potravinářské abiochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
773    0_
$t Chemické listy $x 0009-2770 $g Roč. 117, č. 8 (2023), s. 508-515 $w MED00011010
856    41
$u http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/Archives $y stránka časopisu
910    __
$a ABA008 $b B 1918 $c 395 $y p $z 0
990    __
$a 20240305151958 $b ABA008
991    __
$a 20240409215449 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 2059351 $s 1213670
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2023 $b 117 $c 8 $d 508-515 $i 0009-2770 $m Chemické listy $x MED00011010
LZP    __
$c NLK189 $d 20240409 $a NLK 2024-09/kv

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...