Metabolic profiling of phenolic acids and oxidative stress markers after consumption of Lonicera caerulea L. fruit
Jazyk angličtina Země Spojené státy americké Médium print-electronic
Typ dokumentu časopisecké články, práce podpořená grantem
PubMed
23581742
DOI
10.1021/jf304150b
Knihovny.cz E-zdroje
- MeSH
- anthokyaniny aplikace a dávkování MeSH
- antioxidancia metabolismus MeSH
- biologické markery moč MeSH
- chromatografie kapalinová MeSH
- cinnamáty moč MeSH
- dospělí MeSH
- erytrocyty metabolismus MeSH
- glutathionperoxidasa krev MeSH
- hippuráty moč MeSH
- hmotnostní spektrometrie MeSH
- hydroxybenzoáty moč MeSH
- katalasa krev MeSH
- kyselina benzoová moč MeSH
- kyselina vanilová moč MeSH
- kyseliny kumarové moč MeSH
- látky reagující s kyselinou thiobarbiturovou metabolismus MeSH
- lidé MeSH
- lipoproteiny LDL krev MeSH
- Lonicera chemie MeSH
- metabolom * MeSH
- ovoce chemie MeSH
- oxidační stres účinky léků MeSH
- Check Tag
- dospělí MeSH
- lidé MeSH
- mužské pohlaví MeSH
- ženské pohlaví MeSH
- Publikační typ
- časopisecké články MeSH
- práce podpořená grantem MeSH
- Názvy látek
- anthokyaniny MeSH
- antioxidancia MeSH
- biologické markery MeSH
- cinnamáty MeSH
- glutathionperoxidasa MeSH
- hippuráty MeSH
- hippuric acid MeSH Prohlížeč
- hydroxybenzoáty MeSH
- isoferulic acid MeSH Prohlížeč
- katalasa MeSH
- kyselina benzoová MeSH
- kyselina vanilová MeSH
- kyseliny kumarové MeSH
- látky reagující s kyselinou thiobarbiturovou MeSH
- lipoproteiny LDL MeSH
- oxidized low density lipoprotein MeSH Prohlížeč
- phenolic acid MeSH Prohlížeč
- protocatechuic acid MeSH Prohlížeč
This study investigated the effect of one-week consumption of 165 g/day fresh blue honeysuckle berries (208 mg/day anthocyanins) in 10 healthy volunteers. At the end of intervention, levels of benzoic (median 1782 vs 4156), protocatechuic (709 vs 2417), vanillic (2779 vs 4753), 3-hydroxycinnamic (143 vs 351), p-coumaric (182 vs 271), isoferulic (805 vs 1570), ferulic (1086 vs 2395), and hippuric (194833 vs 398711 μg/mg creatinine) acids by LC/MS were significantly increased in the urine. Clinical chemistry safety markers were not altered. Oxidative stress markers, erythrocyte glutathione peroxidase (0.73 vs 0.88 U/g Hb) and catalase (2.5 vs 2.8 μkat/g Hb) activities, and erythrocyte/plasma thiobarbituric acid reactive substance (522 vs 612/33 vs 38 μmol/g Hb/protein) levels were significantly increased, without change in plasma antioxidant status. Nonsignificant changes of advanced oxidation protein products and oxidized LDL were observed. The results provide a solid base for further study of metabolite excretion and antioxidant parameters after ingestion of anthocyanins.
Citace poskytuje Crossref.org