Various instrumental approaches for determination of organic acids in wines
Jazyk angličtina Země Velká Británie, Anglie Médium print-electronic
Typ dokumentu časopisecké články, práce podpořená grantem
PubMed
26471576
DOI
10.1016/j.foodchem.2015.08.013
PII: S0308-8146(15)01196-6
Knihovny.cz E-zdroje
- Klíčová slova
- Biosensor, Capillary electrophoresis, Carboxylic acids, Wine,
- MeSH
- analýza potravin přístrojové vybavení metody MeSH
- Bacillus enzymologie MeSH
- biosenzitivní techniky metody MeSH
- elektrody MeSH
- elektroforéza kapilární metody MeSH
- fermentace MeSH
- kalibrace MeSH
- kolorimetrie metody MeSH
- kyselina mléčná chemie MeSH
- kyseliny analýza MeSH
- maláty chemie MeSH
- myokard enzymologie MeSH
- organické látky analýza MeSH
- oxygenasy se smíšenou funkcí chemie MeSH
- Pediococcus enzymologie MeSH
- polymery chemie MeSH
- prasata MeSH
- sarkosinoxidasa chemie MeSH
- tartaráty chemie MeSH
- víno analýza MeSH
- zvířata MeSH
- Check Tag
- zvířata MeSH
- Publikační typ
- časopisecké články MeSH
- práce podpořená grantem MeSH
- Názvy látek
- kyselina mléčná MeSH
- kyseliny MeSH
- lactate 2-monooxygenase MeSH Prohlížeč
- maláty MeSH
- malic acid MeSH Prohlížeč
- organické látky MeSH
- oxygenasy se smíšenou funkcí MeSH
- polymery MeSH
- sarkosinoxidasa MeSH
- tartaráty MeSH
- tartaric acid MeSH Prohlížeč
Biosensors based on lactate oxidase, sarcosine oxidase and mixture of fumarase and sarcosine oxidase were used for monitoring of organic acids in wine samples. Additionally, tartaric acid was determined by modified colorimetric method based on formation of the vanadate-tartrate complex. The above mentioned methods were used for the analysis of 31 wine samples and obtained data were compared with the results from capillary electrophoresis as a basic standard method. This comparison showed a certain degree of correlation between biosensors and capillary electrophoresis. The provided information pointed to the potential uses of biosensors in the field of winemaking.
Citace poskytuje Crossref.org