-
Something wrong with this record ?
Vývoj spotřeby potravin a nápojů v ČR
[Food and beverages consumption development in the Czech Republic]
Olga Štiková
Language Czech Country Czech Republic
- MeSH
- Bread statistics & numerical data MeSH
- Nutritional Physiological Phenomena MeSH
- Humans MeSH
- Butter statistics & numerical data MeSH
- Meat statistics & numerical data utilization MeSH
- Dairy Products statistics & numerical data MeSH
- Fruit supply & distribution MeSH
- Alcohol Drinking MeSH
- Food and Beverages * statistics & numerical data supply & distribution MeSH
- Socioeconomic Factors MeSH
- Check Tag
- Humans MeSH
K nejdůležitějším faktorům působícím na spotřebu potravin patří vývoj koupěschopné poptávky. Změny v koupěschopné poptávce se promítly i do spotřeby potravin (snížení spotřeby živočišných potravin a růst spotřeby potravin rostlinného původu). Po růstu koupěschopné poptávky je ; v současné době zřejmá její stagnace a ta přináší i změnu poptávky směrem k preferenci levnějších potravin, protože spotřebitelská cena je stále velmi ' důležitým faktorem ovlivňujícím poptávku. Ve sledovaném období (2000-2011) se celková spotřeba potravin zvýšila, zejména vzrostla spotřeba rostlinných produktů. U většiny potravinářských výrobků došlo ke zvýšení nebo stagnaci spotřeby, než k jejímu snížení. K výraznějšímu snížení spotřeby došlo pouze u hovězího masa, chleba a lihovin. Naopak k nejvyššímu zvýšení spotřeby došlo u nealkoholických nápojů, pšeničného pečiva, ostatních mléčných výrobků, sýrů, másla, vína, ' jižního ovoce a výrobků z obilovin celkem. Vývoj spotřeby do značné míry závisí na vývoji ekonomiky, ale ani při nepříznivém vývoji neočekáváme výrazné snížení hmotné spotřeby (biologický charakter výživy). Vývoj spotřeby není jednoznačně . nepříznivý ani z hlediska výživových požadavků (kladem je zejména zvyšující se spotřeba ovoce a zeleniny i mlékárenských výrobků).
Development of effective demand belongs to the most important factors acting on the food consumption. Changes of effective demand are reflected in food consumption (reducing of consumption of animal foods and increase of consumption of foods of plant origin). After the growth of effective; demand is currently evident the stagnation, and it also brings a change in demand towards cheaper food preference, because the retail price is still a very important factor affecting the demand. In the observed period (2000-2011) the total food consumption has increased, especially increased consumption of plant products. The majority of food products has been increased or stagnation consumption than for its reduction. Significant decrease in consumption occurred only beef, bread and spirits. In contrast, the highest increase in consumption occurred in soft drinks, bread wheat, other dairy products, cheese, butter, wine, tropical fruit and cereal products in total. The development of consumption depends largely on the economy, but even under adverse development we do not expect a significant reduction in material consumption (biological nature of nutrition). Development of consumption is neither clearly negative nor the nutritional requirements (positive is particularly the increasing consumption of fruits and vegetables as well dairy products).
Food and beverages consumption development in the Czech Republic
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc13029578
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20131122151050.0
- 007
- ta
- 008
- 130916s2013 xr d f 000 0cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Štiková, Olga, $d 1946- $7 jn20000402888 $u ÚZEI, Praha
- 245 1_
- $a Vývoj spotřeby potravin a nápojů v ČR / $c Olga Štiková
- 246 31
- $a Food and beverages consumption development in the Czech Republic
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a K nejdůležitějším faktorům působícím na spotřebu potravin patří vývoj koupěschopné poptávky. Změny v koupěschopné poptávce se promítly i do spotřeby potravin (snížení spotřeby živočišných potravin a růst spotřeby potravin rostlinného původu). Po růstu koupěschopné poptávky je ; v současné době zřejmá její stagnace a ta přináší i změnu poptávky směrem k preferenci levnějších potravin, protože spotřebitelská cena je stále velmi ' důležitým faktorem ovlivňujícím poptávku. Ve sledovaném období (2000-2011) se celková spotřeba potravin zvýšila, zejména vzrostla spotřeba rostlinných produktů. U většiny potravinářských výrobků došlo ke zvýšení nebo stagnaci spotřeby, než k jejímu snížení. K výraznějšímu snížení spotřeby došlo pouze u hovězího masa, chleba a lihovin. Naopak k nejvyššímu zvýšení spotřeby došlo u nealkoholických nápojů, pšeničného pečiva, ostatních mléčných výrobků, sýrů, másla, vína, ' jižního ovoce a výrobků z obilovin celkem. Vývoj spotřeby do značné míry závisí na vývoji ekonomiky, ale ani při nepříznivém vývoji neočekáváme výrazné snížení hmotné spotřeby (biologický charakter výživy). Vývoj spotřeby není jednoznačně . nepříznivý ani z hlediska výživových požadavků (kladem je zejména zvyšující se spotřeba ovoce a zeleniny i mlékárenských výrobků).
- 520 9_
- $a Development of effective demand belongs to the most important factors acting on the food consumption. Changes of effective demand are reflected in food consumption (reducing of consumption of animal foods and increase of consumption of foods of plant origin). After the growth of effective; demand is currently evident the stagnation, and it also brings a change in demand towards cheaper food preference, because the retail price is still a very important factor affecting the demand. In the observed period (2000-2011) the total food consumption has increased, especially increased consumption of plant products. The majority of food products has been increased or stagnation consumption than for its reduction. Significant decrease in consumption occurred only beef, bread and spirits. In contrast, the highest increase in consumption occurred in soft drinks, bread wheat, other dairy products, cheese, butter, wine, tropical fruit and cereal products in total. The development of consumption depends largely on the economy, but even under adverse development we do not expect a significant reduction in material consumption (biological nature of nutrition). Development of consumption is neither clearly negative nor the nutritional requirements (positive is particularly the increasing consumption of fruits and vegetables as well dairy products).
- 650 12
- $a potraviny a nápoje $x statistika a číselné údaje $x zásobování a distribuce $7 D019602
- 650 _2
- $a socioekonomické faktory $7 D012959
- 650 _2
- $a maso $x statistika a číselné údaje $x využití $7 D008460
- 650 _2
- $a chléb $x statistika a číselné údaje $7 D001939
- 650 _2
- $a pití alkoholu $7 D000428
- 650 _2
- $a mléčné výrobky $x statistika a číselné údaje $7 D003611
- 650 _2
- $a máslo $x statistika a číselné údaje $7 D002079
- 650 _2
- $a ovoce $x zásobování a distribuce $7 D005638
- 650 _2
- $a fyziologie výživy $7 D009747
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 773 0_
- $t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 68, č. 4 (2013), s. 94-97 $w MED00011119
- 856 41
- $u https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2015/09/vyziva-4-2013.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 3 $z 0
- 990 __
- $a 20130916060927 $b ABA008
- 991 __
- $a 20131122151043 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 993675 $s 828016
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2013 $b 68 $c 4 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $n Výživa potraviny $x MED00011119 $d 94-97
- LZP __
- $c NLK104 $d 20131014 $a NLK 2013-39/ip