Detail
Article
Online article
FT
Medvik - BMC
  • Something wrong with this record ?

Vývoj spotřeby potravin a nápojů v ČR
[Food and beverages consumption development in the Czech Republic]

Olga Štiková

. 2013 ; 68 (4) : 94-97.

Language Czech Country Czech Republic

Digital library NLK
Source

E-resources Online

K nejdůležitějším faktorům působícím na spotře­bu potravin patří vývoj koupěschopné poptávky. Změny v koupěschopné poptávce se promítly i do spotřeby potravin (snížení spotřeby živočiš­ných potravin a růst spotřeby potravin rostlinné­ho původu). Po růstu koupěschopné poptávky je ; v současné době zřejmá její stagnace a ta přináší i změnu poptávky směrem k preferenci levnějších potravin, protože spotřebitelská cena je stále velmi ' důležitým faktorem ovlivňujícím poptávku. Ve sle­dovaném období (2000-2011) se celková spotřeba potravin zvýšila, zejména vzrostla spotřeba rost­linných produktů. U většiny potravinářských vý­robků došlo ke zvýšení nebo stagnaci spotřeby, než k jejímu snížení. K výraznějšímu snížení spo­třeby došlo pouze u hovězího masa, chleba a li­hovin. Naopak k nejvyššímu zvýšení spotřeby do­šlo u nealkoholických nápojů, pšeničného pečiva, ostatních mléčných výrobků, sýrů, másla, vína, ' jižního ovoce a výrobků z obilovin celkem. Vývoj spotřeby do značné míry závisí na vývoji ekono­miky, ale ani při nepříznivém vývoji neočekáváme výrazné snížení hmotné spotřeby (biologický cha­rakter výživy). Vývoj spotřeby není jednoznačně . nepříznivý ani z hlediska výživových požadavků (kladem je zejména zvyšující se spotřeba ovoce a zeleniny i mlékárenských výrobků).

Development of effective demand belongs to the most important factors acting on the food con­sumption. Changes of effective demand are reflec­ted in food consumption (reducing of consumption of animal foods and increase of consumption of foods of plant origin). After the growth of effective; demand is currently evident the stagnation, and it also brings a change in demand towards che­aper food preference, because the retail price is still a very important factor affecting the demand. In the observed period (2000-2011) the total food consumption has increased, especially increased consumption of plant products. The majority of food products has been increased or stagnation consumption than for its reduction. Significant decrease in consumption occurred only beef, bread and spirits. In contrast, the highest increase in consumption occurred in soft drinks, bread wheat, other dairy products, cheese, butter, wine, tropical fruit and cereal products in total. The de­velopment of consumption depends largely on the economy, but even under adverse development we do not expect a significant reduction in ma­terial consumption (biological nature of nutrition). Development of consumption is neither clearly negative nor the nutritional requirements (positive is particularly the increasing consumption of fruits and vegetables as well dairy products).

Food and beverages consumption development in the Czech Republic

Bibliography, etc.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc13029578
003      
CZ-PrNML
005      
20131122151050.0
007      
ta
008      
130916s2013 xr d f 000 0cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Štiková, Olga, $d 1946- $7 jn20000402888 $u ÚZEI, Praha
245    1_
$a Vývoj spotřeby potravin a nápojů v ČR / $c Olga Štiková
246    31
$a Food and beverages consumption development in the Czech Republic
504    __
$a Literatura
520    3_
$a K nejdůležitějším faktorům působícím na spotře­bu potravin patří vývoj koupěschopné poptávky. Změny v koupěschopné poptávce se promítly i do spotřeby potravin (snížení spotřeby živočiš­ných potravin a růst spotřeby potravin rostlinné­ho původu). Po růstu koupěschopné poptávky je ; v současné době zřejmá její stagnace a ta přináší i změnu poptávky směrem k preferenci levnějších potravin, protože spotřebitelská cena je stále velmi ' důležitým faktorem ovlivňujícím poptávku. Ve sle­dovaném období (2000-2011) se celková spotřeba potravin zvýšila, zejména vzrostla spotřeba rost­linných produktů. U většiny potravinářských vý­robků došlo ke zvýšení nebo stagnaci spotřeby, než k jejímu snížení. K výraznějšímu snížení spo­třeby došlo pouze u hovězího masa, chleba a li­hovin. Naopak k nejvyššímu zvýšení spotřeby do­šlo u nealkoholických nápojů, pšeničného pečiva, ostatních mléčných výrobků, sýrů, másla, vína, ' jižního ovoce a výrobků z obilovin celkem. Vývoj spotřeby do značné míry závisí na vývoji ekono­miky, ale ani při nepříznivém vývoji neočekáváme výrazné snížení hmotné spotřeby (biologický cha­rakter výživy). Vývoj spotřeby není jednoznačně . nepříznivý ani z hlediska výživových požadavků (kladem je zejména zvyšující se spotřeba ovoce a zeleniny i mlékárenských výrobků).
520    9_
$a Development of effective demand belongs to the most important factors acting on the food con­sumption. Changes of effective demand are reflec­ted in food consumption (reducing of consumption of animal foods and increase of consumption of foods of plant origin). After the growth of effective; demand is currently evident the stagnation, and it also brings a change in demand towards che­aper food preference, because the retail price is still a very important factor affecting the demand. In the observed period (2000-2011) the total food consumption has increased, especially increased consumption of plant products. The majority of food products has been increased or stagnation consumption than for its reduction. Significant decrease in consumption occurred only beef, bread and spirits. In contrast, the highest increase in consumption occurred in soft drinks, bread wheat, other dairy products, cheese, butter, wine, tropical fruit and cereal products in total. The de­velopment of consumption depends largely on the economy, but even under adverse development we do not expect a significant reduction in ma­terial consumption (biological nature of nutrition). Development of consumption is neither clearly negative nor the nutritional requirements (positive is particularly the increasing consumption of fruits and vegetables as well dairy products).
650    12
$a potraviny a nápoje $x statistika a číselné údaje $x zásobování a distribuce $7 D019602
650    _2
$a socioekonomické faktory $7 D012959
650    _2
$a maso $x statistika a číselné údaje $x využití $7 D008460
650    _2
$a chléb $x statistika a číselné údaje $7 D001939
650    _2
$a pití alkoholu $7 D000428
650    _2
$a mléčné výrobky $x statistika a číselné údaje $7 D003611
650    _2
$a máslo $x statistika a číselné údaje $7 D002079
650    _2
$a ovoce $x zásobování a distribuce $7 D005638
650    _2
$a fyziologie výživy $7 D009747
650    _2
$a lidé $7 D006801
773    0_
$t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 68, č. 4 (2013), s. 94-97 $w MED00011119
856    41
$u https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2015/09/vyziva-4-2013.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 3 $z 0
990    __
$a 20130916060927 $b ABA008
991    __
$a 20131122151043 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 993675 $s 828016
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2013 $b 68 $c 4 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $n Výživa potraviny $x MED00011119 $d 94-97
LZP    __
$c NLK104 $d 20131014 $a NLK 2013-39/ip

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...