Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Stanovení termotolerantních Campylobacter spp. pomocí qPCR
[Determination of thermotolerant Campylobacter spp. using qPCR]

Lucie Vondráková, Jarmila Pazlarová, Kateřina Demnerová

. 2014 ; 24 (1) : 16-19.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu práce podpořená grantem

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc14062869

Alimentární infekce způsobené různými potravinovými patogeny v dnešní době obecně představují nezanedbatelnou hrozbu pro veřej - né zdraví. Nicméně využití tradičních a standardizovaných ISO metod pro kontrolu potravin postrádá potřebnou rychlost a spolehlivost pro detekci, identifikaci a kvantifikaci těchto mikroorganismů. Zejména v případě termotolerantních Campylobacter spp., jež jsou v sou - časné době nejčastější příčinnou lidských gastroenteritid bakteriálního původu, je využití těchto metod v praxi obzvláště problematické. Praktickým východiskem výše popsaných nedostatků kultivačních metod je bezesporu zavedení rozličných molekulárně-genetických technik.

Alimentary infections caused by various food-borne pathogens generally pose a threat to public health. The standardised ISO methods usually used for food control sometimes lack swiftness and reliability necessary for detection, identification and quantification of these microorganisms. Especially in the case of thermotolerant Campylobacter spp., which are the most common cause of human bacterial gastroenteritis worldwide, usage of these methods in practice is somehow problematic. Practical solution of abovementioned issues linked with cultivation based methods are indisputably various molecular-genetic techniques

Determination of thermotolerant Campylobacter spp. using qPCR

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc14062869
003      
CZ-PrNML
005      
20140825144117.0
007      
ta
008      
140627s2014 xr d f 000 0cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Vondráková, Lucie $7 _AN078835 $u VŠCHT v Praze, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Ústav biochemie a mikrobiologie
245    10
$a Stanovení termotolerantních Campylobacter spp. pomocí qPCR / $c Lucie Vondráková, Jarmila Pazlarová, Kateřina Demnerová
246    31
$a Determination of thermotolerant Campylobacter spp. using qPCR
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Alimentární infekce způsobené různými potravinovými patogeny v dnešní době obecně představují nezanedbatelnou hrozbu pro veřej - né zdraví. Nicméně využití tradičních a standardizovaných ISO metod pro kontrolu potravin postrádá potřebnou rychlost a spolehlivost pro detekci, identifikaci a kvantifikaci těchto mikroorganismů. Zejména v případě termotolerantních Campylobacter spp., jež jsou v sou - časné době nejčastější příčinnou lidských gastroenteritid bakteriálního původu, je využití těchto metod v praxi obzvláště problematické. Praktickým východiskem výše popsaných nedostatků kultivačních metod je bezesporu zavedení rozličných molekulárně-genetických technik.
520    9_
$a Alimentary infections caused by various food-borne pathogens generally pose a threat to public health. The standardised ISO methods usually used for food control sometimes lack swiftness and reliability necessary for detection, identification and quantification of these microorganisms. Especially in the case of thermotolerant Campylobacter spp., which are the most common cause of human bacterial gastroenteritis worldwide, usage of these methods in practice is somehow problematic. Practical solution of abovementioned issues linked with cultivation based methods are indisputably various molecular-genetic techniques
650    12
$a kontaminace potravin $7 D005506
650    _2
$a nemoci přenášené potravou $x mikrobiologie $7 D005517
650    12
$a kampylobakterové infekce $x diagnóza $7 D002169
650    12
$a Campylobacter $x izolace a purifikace $7 D002167
650    _2
$a polymerázová řetězová reakce $x metody $x využití $7 D016133
650    _2
$a bakteriální infekce $x diagnóza $7 D001424
650    _2
$a potravinářská mikrobiologie $x metody $7 D005516
650    _2
$a lidé $7 D006801
655    _2
$a práce podpořená grantem $7 D013485
700    1_
$a Pazlarová, Jarmila, $d 1941- $7 mzk2005286543 $u VŠCHT v Praze, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Ústav biochemie a mikrobiologie
700    1_
$a Demnerová, Kateřina, $d 1947- $7 jn20000400453 $u VŠCHT v Praze, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Ústav biochemie a mikrobiologie
773    0_
$t Bioprospect $x 1210-1737 $g Roč. 24, č. 1 (2014), s. 16-19 $w MED00011027
856    41
$u http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospect_c1_2014.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 1892 $c 83 $y 4 $z 0
990    __
$a 20140119145012 $b ABA008
991    __
$a 20140825144458 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1030316 $s 861566
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2014 $b 24 $c 1 $d 16-19 $i 1210-1737 $m Bioprospect $n Bioprospect (Praha) $x MED00011027
LZP    __
$a NLK 2014-29/dk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...