-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Stanovení termotolerantních Campylobacter spp. pomocí qPCR
[Determination of thermotolerant Campylobacter spp. using qPCR]
Lucie Vondráková, Jarmila Pazlarová, Kateřina Demnerová
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu práce podpořená grantem
- MeSH
- bakteriální infekce diagnóza MeSH
- Campylobacter * izolace a purifikace MeSH
- kampylobakterové infekce * diagnóza MeSH
- kontaminace potravin * MeSH
- lidé MeSH
- nemoci přenášené potravou mikrobiologie MeSH
- polymerázová řetězová reakce metody využití MeSH
- potravinářská mikrobiologie metody MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- práce podpořená grantem MeSH
Alimentární infekce způsobené různými potravinovými patogeny v dnešní době obecně představují nezanedbatelnou hrozbu pro veřej - né zdraví. Nicméně využití tradičních a standardizovaných ISO metod pro kontrolu potravin postrádá potřebnou rychlost a spolehlivost pro detekci, identifikaci a kvantifikaci těchto mikroorganismů. Zejména v případě termotolerantních Campylobacter spp., jež jsou v sou - časné době nejčastější příčinnou lidských gastroenteritid bakteriálního původu, je využití těchto metod v praxi obzvláště problematické. Praktickým východiskem výše popsaných nedostatků kultivačních metod je bezesporu zavedení rozličných molekulárně-genetických technik.
Alimentary infections caused by various food-borne pathogens generally pose a threat to public health. The standardised ISO methods usually used for food control sometimes lack swiftness and reliability necessary for detection, identification and quantification of these microorganisms. Especially in the case of thermotolerant Campylobacter spp., which are the most common cause of human bacterial gastroenteritis worldwide, usage of these methods in practice is somehow problematic. Practical solution of abovementioned issues linked with cultivation based methods are indisputably various molecular-genetic techniques
Determination of thermotolerant Campylobacter spp. using qPCR
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc14062869
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20140825144117.0
- 007
- ta
- 008
- 140627s2014 xr d f 000 0cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Vondráková, Lucie $7 _AN078835 $u VŠCHT v Praze, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Ústav biochemie a mikrobiologie
- 245 10
- $a Stanovení termotolerantních Campylobacter spp. pomocí qPCR / $c Lucie Vondráková, Jarmila Pazlarová, Kateřina Demnerová
- 246 31
- $a Determination of thermotolerant Campylobacter spp. using qPCR
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Alimentární infekce způsobené různými potravinovými patogeny v dnešní době obecně představují nezanedbatelnou hrozbu pro veřej - né zdraví. Nicméně využití tradičních a standardizovaných ISO metod pro kontrolu potravin postrádá potřebnou rychlost a spolehlivost pro detekci, identifikaci a kvantifikaci těchto mikroorganismů. Zejména v případě termotolerantních Campylobacter spp., jež jsou v sou - časné době nejčastější příčinnou lidských gastroenteritid bakteriálního původu, je využití těchto metod v praxi obzvláště problematické. Praktickým východiskem výše popsaných nedostatků kultivačních metod je bezesporu zavedení rozličných molekulárně-genetických technik.
- 520 9_
- $a Alimentary infections caused by various food-borne pathogens generally pose a threat to public health. The standardised ISO methods usually used for food control sometimes lack swiftness and reliability necessary for detection, identification and quantification of these microorganisms. Especially in the case of thermotolerant Campylobacter spp., which are the most common cause of human bacterial gastroenteritis worldwide, usage of these methods in practice is somehow problematic. Practical solution of abovementioned issues linked with cultivation based methods are indisputably various molecular-genetic techniques
- 650 12
- $a kontaminace potravin $7 D005506
- 650 _2
- $a nemoci přenášené potravou $x mikrobiologie $7 D005517
- 650 12
- $a kampylobakterové infekce $x diagnóza $7 D002169
- 650 12
- $a Campylobacter $x izolace a purifikace $7 D002167
- 650 _2
- $a polymerázová řetězová reakce $x metody $x využití $7 D016133
- 650 _2
- $a bakteriální infekce $x diagnóza $7 D001424
- 650 _2
- $a potravinářská mikrobiologie $x metody $7 D005516
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 655 _2
- $a práce podpořená grantem $7 D013485
- 700 1_
- $a Pazlarová, Jarmila, $d 1941- $7 mzk2005286543 $u VŠCHT v Praze, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Ústav biochemie a mikrobiologie
- 700 1_
- $a Demnerová, Kateřina, $d 1947- $7 jn20000400453 $u VŠCHT v Praze, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Ústav biochemie a mikrobiologie
- 773 0_
- $t Bioprospect $x 1210-1737 $g Roč. 24, č. 1 (2014), s. 16-19 $w MED00011027
- 856 41
- $u http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospect_c1_2014.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 1892 $c 83 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20140119145012 $b ABA008
- 991 __
- $a 20140825144458 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1030316 $s 861566
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2014 $b 24 $c 1 $d 16-19 $i 1210-1737 $m Bioprospect $n Bioprospect (Praha) $x MED00011027
- LZP __
- $a NLK 2014-29/dk