• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Anafylaxe po pšeničné mouce vyvolaná fyzickou námahou
[Exercise-induced anaphylaxis after wheat flour]

Daniela Potyszová, Simona Bělohlávková

. 2023 ; 25 (3) : 182-185.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu kazuistiky

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc23017677

Anafylaxe po potravině vyvolaná fyzickou námahou je podtypem námahou indukované anafylaxe, ke které dochází pouze po požití potraviny. Nejčastější příčinnou potravinou je pšenice, konkrétně bílkovina Tri a 19 (omega-5 gliadin), reakci ale může vyvolat i lipid transfer protein nebo glutenin s vysokou molekulární hmotností a další. Nelze opomíjet možnou roli dalších kofaktorů (např. alkohol nebo nesteroidní protizánětlivé léky) podílejících se na rozvoji reakce. Představujeme případ muže, který byl k alergologickému vyšetření odeslán po anafylaktické reakci, kdy byla jako spouštěcí alergen podezírána meruňková marmeláda. Důsledná anamnéza vedla k suspekci na námahou indukovanou anafylaxi po požití pšenice, laboratorní vyšetření diagnózu potvrdilo.

Food-dependent exercise-induced anaphylaxis is a type of exercise-induced anaphylaxis that occurs only after ingestion of food. The most com- mon causative food is wheat, specifically protein Tri a 19 (omega-5 gliadin), however the reaction can also be triggered by lipid transfer protein or glutenin with a high molecular weight and others. The possible role of other cofactors (e.g. alcohol or non-steroidal anti-inflammatory drugs) involved in the development of the reaction cannot be omitted. We present a case of a man who was referred for allergological examination after an anaphylactic reaction where apricot marmalade was suspected as the triggering allergen. A more thorough medical history led to a suspicion of wheat-dependent exercise-induced anaphylaxis, which was confirmed by laboratory tests.

Exercise-induced anaphylaxis after wheat flour

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc23017677
003      
CZ-PrNML
005      
20241024145311.0
007      
ta
008      
231026s2023 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Potyszová, Daniela $7 xx0259125 $u Alergomed, s r.o., Třinec
245    10
$a Anafylaxe po pšeničné mouce vyvolaná fyzickou námahou / $c Daniela Potyszová, Simona Bělohlávková
246    31
$a Exercise-induced anaphylaxis after wheat flour
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Anafylaxe po potravině vyvolaná fyzickou námahou je podtypem námahou indukované anafylaxe, ke které dochází pouze po požití potraviny. Nejčastější příčinnou potravinou je pšenice, konkrétně bílkovina Tri a 19 (omega-5 gliadin), reakci ale může vyvolat i lipid transfer protein nebo glutenin s vysokou molekulární hmotností a další. Nelze opomíjet možnou roli dalších kofaktorů (např. alkohol nebo nesteroidní protizánětlivé léky) podílejících se na rozvoji reakce. Představujeme případ muže, který byl k alergologickému vyšetření odeslán po anafylaktické reakci, kdy byla jako spouštěcí alergen podezírána meruňková marmeláda. Důsledná anamnéza vedla k suspekci na námahou indukovanou anafylaxi po požití pšenice, laboratorní vyšetření diagnózu potvrdilo.
520    9_
$a Food-dependent exercise-induced anaphylaxis is a type of exercise-induced anaphylaxis that occurs only after ingestion of food. The most com- mon causative food is wheat, specifically protein Tri a 19 (omega-5 gliadin), however the reaction can also be triggered by lipid transfer protein or glutenin with a high molecular weight and others. The possible role of other cofactors (e.g. alcohol or non-steroidal anti-inflammatory drugs) involved in the development of the reaction cannot be omitted. We present a case of a man who was referred for allergological examination after an anaphylactic reaction where apricot marmalade was suspected as the triggering allergen. A more thorough medical history led to a suspicion of wheat-dependent exercise-induced anaphylaxis, which was confirmed by laboratory tests.
650    17
$a anafylaxe $x diagnóza $x etiologie $x imunologie $7 D000707 $2 czmesh
650    17
$a pšenice $x imunologie $x škodlivé účinky $7 D014908 $2 czmesh
650    07
$a gliadin $x imunologie $x klasifikace $7 D005903 $2 czmesh
650    07
$a potravinová alergie $x imunologie $x komplikace $7 D005512 $2 czmesh
650    07
$a tělesná námaha $x imunologie $7 D005082 $2 czmesh
650    07
$a alergie vyvolané cvičením $x etiologie $x klasifikace $x komplikace $7 D000092202 $2 czmesh
650    07
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
650    07
$a lidé středního věku $7 D008875 $2 czmesh
650    07
$a mužské pohlaví $7 D008297 $2 czmesh
653    00
$a Tri a 19
655    _7
$a kazuistiky $7 D002363 $2 czmesh
700    1_
$a Bělohlávková, Simona $7 xx0153131 $u Immuno-flow, s.r.o., Praha
773    0_
$t Alergie (Praha, Print) $x 1212-3536 $g Roč. 25, č. 3 (2023), s. 182-185 $w MED00011406
856    41
$u http://www.tigis.cz/casopisy/pro-lekare/alergie22 $y stránka časopisu
910    __
$a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y p $z 0
990    __
$a 20231025134451 $b ABA008
991    __
$a 20241024145305 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 2000593 $s 1204073
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2023 $b 25 $c 3 $d 182-185 $i 1212-3536 $m Alergie (Praha, Print) $x MED00011406
LZP    __
$c NLK193 $d 20241024 $a NLK 2023-31/dk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...