Levels of eight trace elements in edible mushrooms from a rural area
Jazyk angličtina Země Velká Británie, Anglie Médium print-electronic
Typ dokumentu časopisecké články, práce podpořená grantem
PubMed
17852381
DOI
10.1080/02652030701458519
PII: 780493094
Knihovny.cz E-zdroje
- MeSH
- Agaricales chemie MeSH
- arsen analýza MeSH
- hmotnostní spektrometrie metody MeSH
- kontaminace potravin analýza MeSH
- látky znečišťující životní prostředí analýza MeSH
- maximální přípustná koncentrace MeSH
- statistika jako téma MeSH
- stromy MeSH
- těžké kovy analýza MeSH
- Publikační typ
- časopisecké články MeSH
- práce podpořená grantem MeSH
- Geografické názvy
- Česká republika MeSH
- Názvy látek
- arsen MeSH
- látky znečišťující životní prostředí MeSH
- těžké kovy MeSH
Eight trace elements were determined using ICP-MS in 78 fruiting body samples of 22 edible mushroom species. The mushrooms were collected from four sites in a rural area, unpolluted by human activity. Median values (dry matter) were as follows: Arsenic (As) 1.45 mg kg(-1), barium (Ba) 1.41 mg kg(-1), cobalt (Co) 0.28 mg kg(-1), copper (Cu) 47.0 mg kg(-1), rubidium (Rb) 130 mg kg(-1), silver (Ag) 2.95 mg kg(-1), thallium (Tl) 0.02 mg kg(-1) and vanadium (V) 0.25 mg kg(-1). Higher trace element accumulation was observed in samples of Macrolepiota procera, Macrolepiota rhacodes, Lycoperdon perlatum, Lycoperdon gigantea and Xerocomus chrysenteron for As and Cu, and in samples of Cantharellus cibarius and of genera Boletus and Suillus for Rb.
Citace poskytuje Crossref.org
Autofluorescence of the fruiting body of the fungus Macrolepiota rhacodes