Nutrition as prevention and treatment of osteoporosis
Jazyk angličtina Země Česko Médium print
Typ dokumentu časopisecké články, metaanalýza, přehledy
PubMed
19857038
DOI
10.33549/physiolres.931858
PII: 931858
Knihovny.cz E-zdroje
- MeSH
- cholekalciferol terapeutické užití MeSH
- chování snižující riziko MeSH
- cvičení MeSH
- dieta škodlivé účinky MeSH
- fyziologie výživy * MeSH
- kostní denzita * MeSH
- lidé MeSH
- osteoporóza metabolismus patofyziologie prevence a kontrola terapie MeSH
- potravní doplňky * MeSH
- směrnice pro lékařskou praxi jako téma MeSH
- vápník dietní metabolismus MeSH
- vápník terapeutické užití MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- časopisecké články MeSH
- metaanalýza MeSH
- přehledy MeSH
- Názvy látek
- cholekalciferol MeSH
- vápník dietní MeSH
- vápník MeSH
Osteoporosis is a systemic disease of the skeleton, characterized by reduction of bone mass and concurrent deterioration of bone structure. Consequently, bones are more fragile, and there is increased risk of fractures. The potential for acquisition of maximum bone mass is influenced by a number of factors. Among those are heredity, sex, nutrition, endocrine factors, mechanical influences and some risk factors. The best documented nutrient for metabolism of bone is calcium. Major role in the pathogenesis of osteoporosis have some micro and macro nutrients, prebiotics, alcohol, alternative diets, starvation and anorexia. Meta analysis of 29 randomized trials showed that supplementation with calcium and vitamin D3 reduces risk of bone fractures by 24 % and significantly reduces loss of bone mass. Osteoporosis has multi factor etiology. Osteoporosis is one of diseases which are influenced by nutrition and life style. It is preventable by means of adequate nutrition and sufficient physical activity.
South Bohemia University Ceské Budejovice Faculty of Public Health and Social Studies Czech Republic
Citace poskytuje Crossref.org
Performance of Homebalance Test in an Assessment of Standing Balance in Elderly Adults