Combined antimicrobial effect of oregano essential oil and caprylic acid in minced beef
Jazyk angličtina Země Velká Británie, Anglie Médium print-electronic
Typ dokumentu časopisecké články, práce podpořená grantem
PubMed
23743028
DOI
10.1016/j.meatsci.2013.05.003
PII: S0309-1740(13)00195-2
Knihovny.cz E-zdroje
- MeSH
- antiinfekční látky farmakologie MeSH
- barva MeSH
- chemické jevy MeSH
- dobromysl (rod) chemie MeSH
- kapryláty farmakologie MeSH
- koncentrace vodíkových iontů MeSH
- kontaminace potravin prevence a kontrola MeSH
- konzervace potravin MeSH
- Lactobacillaceae účinky léků růst a vývoj MeSH
- lidé MeSH
- Listeria monocytogenes účinky léků růst a vývoj MeSH
- maso analýza mikrobiologie MeSH
- obaly potravin MeSH
- odoranty analýza MeSH
- oleje prchavé farmakologie MeSH
- počet mikrobiálních kolonií MeSH
- potravinářská mikrobiologie MeSH
- skot MeSH
- spotřebitelská bezpečnost produktů MeSH
- vakuum MeSH
- zvířata MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- skot MeSH
- zvířata MeSH
- Publikační typ
- časopisecké články MeSH
- práce podpořená grantem MeSH
- Názvy látek
- antiinfekční látky MeSH
- kapryláty MeSH
- octanoic acid MeSH Prohlížeč
- oleje prchavé MeSH
Oregano essential oil (OEO) and caprylic acid (CA) are highly aromatic natural antimicrobials with limited individual application in food. We proved their combined additive effect when used in meat. Application of 0.5% CA and 0.2% OEO (v/w) with 0.1% of citric acid in vacuum packed minced beef inoculated with Listeria monocytogenes at a concentration of 5 log cells/g reduced counts of lactic acid bacteria by 1.5 log CFU/g and counts of psychrotrophic bacteria and L. monocytogenes by more than 2.5 log CFU/g at the end of storage at 3°C for 10 days. In sensory evaluation the samples with OEO showed during the whole experiment statistically better scores than control, whereas the samples treated with CA showed worse colour attributes.
Citace poskytuje Crossref.org