Assessment of pesticide residues in strawberries grown under various treatment regimes
Jazyk angličtina Země Anglie, Velká Británie Médium print-electronic
Typ dokumentu srovnávací studie, časopisecké články, práce podpořená grantem
- MeSH
- biotransformace MeSH
- chemické jevy MeSH
- cyklohexany škodlivé účinky analýza chemie metabolismus MeSH
- dodržování směrnic MeSH
- dospělí MeSH
- Evropská unie MeSH
- insekticidy škodlivé účinky analýza chemie metabolismus MeSH
- jahodník chemie růst a vývoj metabolismus MeSH
- kojenec MeSH
- kontaminace potravin zákonodárství a právo prevence a kontrola MeSH
- lidé MeSH
- ovoce chemie růst a vývoj metabolismus normy MeSH
- potrava pro kojence analýza normy MeSH
- průmyslové fungicidy škodlivé účinky analýza chemie metabolismus MeSH
- pyridaziny škodlivé účinky analýza chemie metabolismus MeSH
- rezidua pesticidů škodlivé účinky analýza chemie metabolismus MeSH
- spotřebitelská bezpečnost produktů * zákonodárství a právo MeSH
- veřejná politika MeSH
- zákonodárství potravinářské MeSH
- Check Tag
- dospělí MeSH
- kojenec MeSH
- lidé MeSH
- Publikační typ
- časopisecké články MeSH
- práce podpořená grantem MeSH
- srovnávací studie MeSH
- Geografické názvy
- Česká republika MeSH
- Názvy látek
- cyklohexany MeSH
- insekticidy MeSH
- Omite MeSH Prohlížeč
- průmyslové fungicidy MeSH
- pyridaben MeSH Prohlížeč
- pyridaziny MeSH
- rezidua pesticidů MeSH
The dynamics of pesticide residues in strawberries that involved quantification of pesticide residues in ripe fruits after model treatment was evaluated in repeated field trials conducted over 3 years. Sixteen commercial pesticide formulations in various combinations were employed in applications from 7 to 44 days before harvest. Altogether 21 active ingredients and some of their metabolites were determined in treated strawberries using LC-MS and GC-MS methods. Except for propargite, the concentrations of all active ingredients declined below the respective MRLs (Regulation (EC) No. 396/2005); nevertheless, most of the tested fungicides often persisted above the 0.01 mg kg⁻¹ limit required by baby food producers to avoid the risk of exceeding the 'baby food limit' established in Commission Directive 2006/141/EC. On the other hand, residues of the majority of tested insecticides, namely spinosad, pymetrozine, deltamethrin, lambda-cyhalothrin and azadirachtin, declined below this limit.
Citace poskytuje Crossref.org