tuky [Fats]
Tuky jsou estery vyšších karboxylových (mastných) kyselin s glycerolem. Řadí se mezi jednoduché lipidy. Jsou obecně bez zápachu, barvy a chuti (pokud jsou čisté), ale mohou být ochuceny podle původu. Tuky jsou nerozpustné ve vodě, rozpustné ve většině organických rozpouštědel. Vyskytují se v živočišných a rostlinných tkáních a obecně se získávají varem, lisováním nebo extrakcí pomocí rozpouštědla. Jsou důležitým zdrojem energie ve stravě (dietní tuky). (upraveno podle Wikipedie 2023 http://www.cs.wikipedia.org/)
The glyceryl esters of a fatty acid, or of a mixture of fatty acids. They are generally odorless, colorless, and tasteless if pure, but they may be flavored according to origin. Fats are insoluble in water, soluble in most organic solvents. They occur in animal and vegetable tissue and are generally obtained by boiling or by extraction under pressure. They are important in the diet (DIETARY FATS) as a source of energy. (Grant & Hackh's Chemical Dictionary, 5th ed)
- Anotace
- differentiate from LIPIDS; DIETARY FATS and BODY FAT see ADIPOSE TISSUE are also available
- DUI
- D005223 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M0008257
- Historická pozn.
- /metabolism was FAT METABOLISM see under LIPID METABOLISM 1963-65
- Veřejná pozn.
- /metabolism was FAT METABOLISM see under LIPID METABOLISM 1963-65
Povolená podhesla
- AG
- agonisté 0
- AN
- analýza 47
- AI
- antagonisté a inhibitory 0
- AD
- aplikace a dávkování 20
- CS
- chemická syntéza 1
- CH
- chemie 58
- HI
- dějiny 1
- EC
- ekonomika 2
- PK
- farmakokinetika 0
- PD
- farmakologie 2
- IM
- imunologie 2
- IP
- izolace a purifikace 3
- CL
- klasifikace 15
- ME
- metabolismus 171
- ST
- normy 9
- PO
- otrava 0
- AE
- škodlivé účinky 57
- TU
- terapeutické užití 11
- TO
- toxicita 1
- RE
- účinky záření 0
- SD
- zásobování a distribuce 3