glykemický index [Glycemic Index]

tematický
147
Termíny

Glycemic Index Number

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/D038321
Definice

Hodnota umožňující srovnání různých potravin s ohledem na jejich efekt na hodnoty glykemie po požití ekvivalentního množství sacharidů v nich obsažených. I při stejném obsahu sacharidů je vzestup a průběh glykemie rozdílný u různých potravin a ve srovnání se samotnou glukosou. Tyto rozdíly souvisejí např. s obsahem vlákniny v potravině, která ovlivňuje rychlost vstřebávání. Čím nižší je g. i., tím je vzestup glykemie hodnocený jako integrace všech hodnot v časovém průběhu ve srovnání s hodnotami po požití ekvivalentního množství glukosy méně výrazný. Nízký g. i. mají např. luštěniny, vysoký je v bílém pečivu. (cit. Velký lékařský slovník online, 2017 http://lekarske.slovniky.cz)

A numerical system of measuring the rate of BLOOD GLUCOSE generation from a particular food item as compared to a reference item, such as glucose = 100. Foods with higher glycemic index numbers create greater blood sugar swings.

Anotace
GLYCEMIC LOAD is also available
DUI
D038321 MeSH Prohlížeč
CUI
M0415929
Předchozí užití
Blood Glucose (1981-2002); Dietary Carbohydrates (1981-2002)
Historická pozn.
2003
Veřejná pozn.
2003

G Jevy a procesy
G07.203.650 fyziologie výživy 6 165
G07.203.650.660 nutriční hodnota 771
G07.203.650.660.500 glykemický index 147
G07.203.650.660.750 glykemická nálož 4

J Technologie, průmysl a zemědělství
J01.576 průmysl 1 005
J01.576.423.850 potravinářská technologie 512
J01.576.423.850.730 kvalita jídla 108
J01.576.423.850.730.750 nutriční hodnota 771
J01.576.423.850.730.750.500 glykemický index 147
J01.576.423.850.730.750.750 glykemická nálož 4

N Zdravotní péče
N06.850.601 kvalita jídla 108
N06.850.601.750 nutriční hodnota 771
N06.850.601.750.500 glykemický index 147
N06.850.601.750.750 glykemická nálož 4