glykemický index [Glycemic Index]
- Termíny
-
Glycemic Index Number
Hodnota umožňující srovnání různých potravin s ohledem na jejich efekt na hodnoty glykemie po požití ekvivalentního množství sacharidů v nich obsažených. I při stejném obsahu sacharidů je vzestup a průběh glykemie rozdílný u různých potravin a ve srovnání se samotnou glukosou. Tyto rozdíly souvisejí např. s obsahem vlákniny v potravině, která ovlivňuje rychlost vstřebávání. Čím nižší je g. i., tím je vzestup glykemie hodnocený jako integrace všech hodnot v časovém průběhu ve srovnání s hodnotami po požití ekvivalentního množství glukosy méně výrazný. Nízký g. i. mají např. luštěniny, vysoký je v bílém pečivu. (cit. Velký lékařský slovník online, 2017 http://lekarske.slovniky.cz)
A numerical system of measuring the rate of BLOOD GLUCOSE generation from a particular food item as compared to a reference item, such as glucose = 100. Foods with higher glycemic index numbers create greater blood sugar swings.
- Anotace
- GLYCEMIC LOAD is also available
- DUI
- D038321 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M0415929
- Předchozí užití
- Blood Glucose (1981-2002); Dietary Carbohydrates (1981-2002)
- Historická pozn.
- 2003
- Veřejná pozn.
- 2003
Povolená podhesla